Bu konuyu okuyanlar

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Üniversiteye girişte birinci aşama olan ve saat 10.00'da başlayan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sona erdi. Sonuçlar 25 Mart'ta açıklanacak.

ygs2.jpg


YGS, Türkiye genelinde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da 173 il/ilçe sınav merkezinde, 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınava, 2 milyon 178 bin 563 aday başvurdu.

160 SORU İÇİN 160 DAKİKA

Tek oturumda yapılan sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

SINAVA GİRİŞTE SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sınava girecekleri binanın kapısında saat 09.00'da hazır bulundu. Adaylar, sınav salonuna 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alındı ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturdu.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmadı. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete, ÖSYM tarafından verildi. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebildi.


SORU DAĞILIMI

Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer alacağı sınavda öğrencilere, Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden ise 13 soru soruldu.

BU YIL ŞIRNAK'TA YGS YAPILMADI

Bu yıl sadece Şırnak'ta YGS yapılmadı. Burada sınava girecek 7 bin 593 aday, Gaziantepmerkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava alındı.

YGS'deki soruların tamamı, "Temel Soru Kitapçığı" adı altında, ÖSYM'nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulacak. Soruların pazartesi veya salı günü yayınlanması bekleniyor.

SONUÇLAR 25 MART'TA AÇIKLANACAK

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.

ÖSYM, sınav sonuçlarını 25 Mart'ta açıklayacak. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ileÖSYM'nin "https: //sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden, SMS ve mobil uygulamalarından öğrenebilecek.

YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme veLYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak.

180 VE ÜZERİ PUAN ALANLAR LYS'YE GİRMEYE HAK KAZANACAK

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 1-14 Nisan'da alınacak. (HABERLER.com)


::YGS sorularını nasıl buldunuz? Sınavınız nasıl geçti?
 

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Öğrencilerden bazıları özellikle matematik soruları karşında çok zorlandığını söyledi. Öğrenciler, matematiğin aksine Türkçe, sosyal bilimler ve fen bilgisi sorularının kolay olduğunu belirtti.

Sınav süresi dolmadan sınavdan çıkan Samet Emanet isimli öğrenci, "Ben çalışmadım. Türkçe, sosyal bilimleri falan yaptım. Çalışana çok kolaydı" dedi.

Sınavdan erken çıkan bir aday ise "Neden erken çıktınız?" sorusuna, "Erken çıktım. Çünkü kapasitem bu kadar" diye cevap verince çocuklarını bekleyen aileleri gülümsetti. Aday, "Sorular nasıldı?" sorusuna ise, "Sorular yine her sene olması gerektiği gibi zordu. Bir insanın hayatını bir sınava bağlama tezine uygun sorulardı. Sorular zordu. Matematiğe bakma gereği bile duymadım" diye konuştu.

7 aylık hamile olan Duygu Nur Ulus, "Biraz heyecanlı, biraz yorucuydu. Kızımın şansına sınava birlikte girdik. Ayaklarım şiştiği için biraz sıkıntı oldu, onun dışında her şey çok iyi geçti. Sınava hazırlanmak zor olmadı. Gayet rahat hazırlandım" dedi.

Sayısal bölümlerde zorlandığını söyleyen başka bir aday ise, "Matematik biraz zor geldi bana. Türkçe ve sosyal biraz daha iyiydi. Süre sıkıntısı çekmedim" derken, bütün soruları cevapladığını söyleyen başka bir aday, "Stresli bir sınavdı. Beklemediğim kadar heyecanlıydı. Stresli geçti. Ama baya da güzeldi. Tam yaptım, hiç boş bırakmadım. Hedefim moda tasarım öğretmenliği. İnşallah ulaşacağım" diye konuştu.

Şuan üniversitede okuduğunu ve kendini denemek için sınava girdiğini söyleyen başka bir aday ise, "Çok iyi hazırlanmamıştım. Ben genelde sözel sorulara baktım. Sayısal kısma hiç bakmadım. Sözel kolaydı diyebilirim" şeklinde konuştu. (Haberturk)
 

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2 milyon 178 bin 563 adayın girdiği sınav sorularının 14 Mart Pazartesi günü açıklanacağını duyurdu.

Nesibe Aydın Okulları eğitim uzmanları, 2016 YGS'yi masaya yatırdı.

MATEMATİK ÇOK KOLAY GEÇTİ
Uzmanlara göre, 2016 YGS, 2015 YGS'ye göre daha kolay oldu. Matematik sorularının geçen senelerde olduğu gibi bilgiyi yorumlama ve mantıksal çıkarıma dayalı sorulardan hazırlandığına dikkat çeken uzmanlar, 2016 YGS'yi "soru tipini ezberleyen, matematiksel kavramları iyi hazmetmeyen öğrencilerin başarılı olamayacağı bir sınav" olarak tanımladı.

Matematik soruları, okuduğunu anlama, yoruma dayalı ve muhakeme yeteneğini ölçen sorulardan oluştu. Yaklaşık 17 soru çok basit ve kısa sürede yani her bir soru 15-20 saniyede çözülebilmesine rağmen özellikle uzun paragraflı problem soruları, anlaşılması zor, bu yüzden de zaman alan ve sınavın ayırt edici soruları oldu.
Hiçbir ayırt edici özelliği olan olmayan geometri sorularının ise matematiğe oranla daha kolay hazırlandığı ve öğrencileri zorlamadığı gözlendi. Matematik alanında müfredat dışı soru yer almadı.

FİZİK SORULARI BELİRLEYİCİ OLDU
4 fizik sorusunda çeldiricilerin yüksek olması nedeniyle kavramların anlaşılmasında zorluk çekildiğini belirten uzmanlar, bunun sebebini ise soruların bilimsel düşünebilme yeteneğini ön plana çıkaracak şekilde olmasına bağladı. Bu sınavda fizik branşının nispeten belirleyici olduğu kanaatinin ön plana çıktığı belirtildi.

KİMYA SORULARI BİLGİ İÇERİKLİYDİ
2016 YGS sorularının müfredatı tarayıcı nitelikte olduğunu vurgulayan uzmanlar, 2015 YGS ile mukayese edildiğinde sınavın kolay olduğu, çeldirici soruların olmadığı ve bilgi içerikli sorulara ağırlık verildiğini kaydetti.

BİYOLOJİDE ÇELDİRİCİ SORU YER ALMADI
Uzmanlar biyoloji bölümünde, 13 sorudan 10'u temel bilgileri ölçerken, bir sorunun bilgi analizi ve yorum gücüne dayandığını ifade etti. Diğer sorununun ise sadece yorum gücü gerektirdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu sınavda soruların yüzde 50'sinden fazlasının 9. sınıf müfredatından seçildiği, 10. sınıftan 1, 11 sınıftan 3 soru yer aldığını, 1 sorunun ise genel yorumu kapsayacak şekilde sorulduğunu vurguladı. Biyoloji alanında "çeldirici soru" olmadığını belirtildi.

TÜRKÇE ORTA ZORLUKTA GEÇTİ
Türkçe alanında "orta zorlukta" geçen bir sınav olan YGS 2016'da, anlam bilgisi ve dil bilgisi sorularının dağılımları önceki yıllarla aynı şekilde gerçekleşti. Sınavda yalnızca son 2 yılda sorulmayan "anlatım bozukluğu" konusunda 2 soru sorulduğu gözlendi. Türkçe, geçen yıla oranla daha kolay geçti.

TARİH SOSYAL ALANI BELİRLEDİ
Tarih soruları genel olarak yoruma dayalı sorulardan oluştu. Bu alanda birkaç seçici soru yer aldı. 2015 YGS'ye göre 11. sınıf konularının ağırlıkta olduğu gözlenirken, sınavın önceki yıllara benzerlik gösterdiği gözlendi. Tarih sorularının, sosyal bölümünün belirleyicisi olduğu yönünde bir kanaat oluştu.

COĞRAFYA YORUMA DAYALI SORULARDAN OLUŞTU
Coğrafya soruları geçen sene olduğu gibi harita üzerinde bilgi yorumlamaya dayalı sorulardan oluştu. Konu dağılımı birkaç konu dışında 2015 YGS'yle benzerlik gösterdi. 9. ve 10. sınıf konularının eşit şekilde dağılımı yapıldığı gözlendi.

FELSEFEDE KAVRAM VE AKIM BİLGİSİ SORULDU
YGS 2016 felsefe sorularında ağırlıklı olarak kavram ve akım bilgisi soruldu. Bu sınavda müfredat dışı soru sorulmadığı gözlendi. 2015 YGS'de bilgi yorumlamaya yönelik sorular sorulmuşken bu yıl kavram ve akım bilgisi ağırlıklı sorularının tercih edildiği dikkat çekti.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 'ÇOK ZOR' GEÇTİ
Sınavın geçen yıla oranla çok zor olduğu belirlendi. İlk kez bu denli bilgi gerektiren soru soruldu. Dini ve ahlaki kavram bilgisi olmadan hatta bir soruda çok ayrıntı olmak üzere 'necasetten taharet' gibi çözülmesi zor 3 soru soruldu. 2016 YGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları, soru sayısı az olsa da Din Kültürünün giderek zorlaştığını ve diğer branşlar kadar önem kazandığını gösterdi.

ASIL BELİRLEYİCİ OLAN LYS OLACAK
Uzmanlar, YGS'nin eğrisiyle doğrusuyla gelip geçtiğini belirterek, sınavı, beklentisinin altında geçen öğrencinin sınavın yasını tutmasının kendisine bir faydası olmadığı gibi, sınavı, iyi geçenin de mutluluktan rehavete kapılmaması gerektiğini vurguladı. Öğrencilere, yarından itibaren, 3 ay sonra yapılacak olan LYS konuları ile ilgili programların yapılarak vakit kaybetmeden kalınan yerden çalışmaya başlamaları uyarısında bulunan uzmanlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da asıl belirleyici olanın yüzde 60 etkiye sahip olan LYS'nin olacağını vurguladı. (İHA)
 

goodolddays

Müdavim
Katılım
30 Ağustos 2010
Mesajlar
6,907
Reaksiyon puanı
202
Puanları
63
Matematiği kontrol ettim de, 35 net üstü gibi görünüyo :D

Aradan geçen yıllar matematikten bişey götürmemiş. Ancak fen ve sosyal çok kötü eskisine göre.

*2012 de yerleşmiştim ama bu sene bi nevi eğlencesine girdim.
 
Üst