2008 Uluslararası Tuvalet Temizliği Yılı

Bu konuyu okuyanlar

warkortali

Müdavim
Emektar
Katılım
14 Kasım 2006
Mesajlar
3,735
Reaksiyon puanı
181
Puanları
63


BM, 2008 yılını “Uluslararası Genel Tuvalet Temizliği Yılı” ilan etti.

BM’de düzenlenen törene BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Genel Sekreterin ekonomik ve sosyal işlerden sorumlu yardımcısı Çinli diplomat Şa Zukang, Hollanda Prensi Willem-Alexander ile BM Çocuklara Yardım Örgütü UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Bankası yetkilileri katıldı.

Genel Sekreter Ban Ki-Moon törende yaptığı konuşmada, temiz tuvaletlere sahip olmanın özellikle çevre, eğitim, cinsiyet eşitliği, çocuk ölümlerinin ve fakirliğin önlenmesi gibi hedefleri içeren Bin yıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmayla temelden bağlantılı olduğunu belirtti. Ban, “Dünyada her hafta 42 bin kişi, kirli su ve yetersiz tuvalet koşulları nedeniyle hayatını kaybediyor, bu durum kabul edilemez” dedi.

Genel Sekreterin ekonomik ve sosyal işlerden sorumlu yardımcısı Şa Zukang da açılış konuşmasında, “tuvaletin pis bir sözcük olmadığını, tam tersine insanların refahı ve sürdürülebilir kalkınması için son derece kritik birfaktör olduğunu” belirtti.

Hollanda Prensi Willem-Alexander da yaptığı konuşmada 2008 yılında amaçlarının, dünyada genel tuvalet temizliğine yönelik gerekli bilinci yaratarak, kampanyalar düzenleyerek, herkesin temiz tuvalet koşullarına sahip olmasını sağlamak ve hastalıkları önlemek olduğunu söyledi.

BM Çocuklara Yardım Örgütü UNICEF’in Başkanı Ann Veneman ise okullarda temiz tuvaletlerin ve el yıkama koşullarının, özellikle kız öğrencilerin okula devam etmelerinde çok etkili bir rol oynadığını belirterek, okullarda tuvalet olmaması ya da kirli tuvaletler yüzünden pek çok ülkede kız öğrencilerin okul eğitimini yarıda bıraktığını vurguladı.

BM Genel Kurulu geçen yıl aralık ayında aldığı kararla 2008 yılının “Uluslararası Genel Tuvalet Temizliği Yılı” olarak kabul edilmesini öngörmüştü. BM verileri, kirli su ve hijyenik olmayan tuvalet koşullarının dünyada her yıl 1,5 milyon çocuğun ölümüne zemin hazırladığını ve şu an kikoşulların devam etmesi halinde 2015 yılında dünyada 2,4 milyar insanın temel tuvalet temizliğinden mahrum kalacağını belirtiyor.

[size=10pt]Kaynak[/size]
 

turoksin0

Müdavim
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
4,656
Reaksiyon puanı
0
Puanları
36
BM yi tebrikler başta başlık komik gelsede sonradan çaktım olayı
 
Üst