20. yüzyıl halk edebiyatı sanatçıları

mnalilarry

Asistan
Reaksiyon puanı
0
yarın dönem ödevinin son günü ve netten kolay bulurum diye ertelediğim bu konuyu bulamadım bana yardımcı olur musunuz? konu 20. yüzyıl halk edebiyatı sanatçılarının hayatları eserleri fln fln

tertunc

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
21
20. YÜZYIL SANATÇILARI
AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU (1894-1973)
 Sivas'a bağlı Şarkışla ilçesinin Sivrialan Köyü’nde dünyaya gelmiştir.
 Saz şiirimizin son büyük ustasıdır.
 Bir çiçek hastalığı sonucu sol gözünü kaybetmiştir. Sadece ışığı sezebildiği sağ gözünü de bir kaza sonucu kaybetmiştir.
 Babasının aldığı bir sazla on yaşından itibaren şiir söylemeye başlamıştır.
 Şiirlerinde aşk, yurt ve toprak sevgisi alışılagelen söyleyişten uzak bir duyarlılıkla dile getirilmiştir.
 Gözlerinin dış aleme kapalı olması ona zengin bir iç dünya kazandırmıştır. İç gözlemi çok kuvvetlidir.
 Ahmet Kutsi Tecer Aşık Veysel’i bütün Türkiye’ye tanıtmıştır.
 Ârifiye, Hasanoğlan, Çifteler, Akpınar, Yıldızeli köy enstitülerinde halk türküleri öğretmenliği yapmıştır.
 1952 yılında İstanbul'da büyük bir jübilesi yapılan Aşık Veysel'e 1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi, "Ana dilimize ve Milli Birliğimize yaptığı hizmetlerden dolayı" özel bir kanunla aylık bağlatmıştır.
 Eserleri: Deyişler, Sazımdan Sesler, Dostlar Beni Hatırlasın.

yeterse... alıntı.

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Dönem ödevin son günde aklına geldiyse bu senin sorumluluğun.Senin yerine forumdakiler uğraşmak zorunda değil.

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
m1903 dedi ki:
Dönem ödevin son günde aklına geldiyse bu senin sorumluluğun.Senin yerine forumdakiler uğraşmak zorunda değil.

+1 Evet lütfen birdahakine daha dikkatli ol ;)