1 Uzun 2 Kısa Bip Sorununu çözebilecek Arkadaşlar

skrcngz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
1 uzun 2 kısa bip sorunu
arkadaşlar yeni bilgisayar oluşturdum. sistem şöyle:

asus m4a89gtd pro/usb3
amd phenom x2 555
2*2 gb kingston 1333 mhz cl7
ati hd 4730 512 mb ekran kart

şimdi gelelim sorunuma. kasayı birleştirdim power a basınca 1 kısa 2 uzun bip sesi geliyor. pc açılmıyor ekrana herhangi birşey gelmiyor. ekran kartın hatası dediler ekran kartını şu anda başka pc de çalıştırıyorum hatta o pc den yazıyorum. yanlız bu anakartı kullananlar bilir üzerinde memok denilen bir tuş var hemen yanındada (dram led) diye bir led var ve sesle birlikte yanıp sönüyor.. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

ramleri kontrol ettim uyumlu değilmiş, 2. gün vatan bilgisayardan değiştirdim uyumlu olanlarla. ama sorun yine çözülmedi. aynı hata devam ediyor. mönitöre hiç sinyal gitmiyor. bunun anakartın içinden çıkan switc le ilgili olduğunu düşünüyorum ama nasıl çözececeğimi bilmiyorum. defalarca söküp tekrar taktım olmadı. ayrıca ekran kartı bağlantısını onboard olarakda denedim ama çözülmedi.

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
O duyduğunuz bip sesleri aslında bir nevi kod özelliği taşır. Yani mevcut olan hataya göre farklı öter anakartlar. Tabi bu marka ve modele göre de değişebilir. Anakartın kılavuzu falan varsa bir oraya bakmayı deneyin. Belki bir sonuca ulaşabilirsiniz.
İlk olarak yapmanız gereken bağlantı kablolarını kontrol etmek. HDD olsun DVD sürücü olsun anakart ve işlemciye enerji getiren kablolar olsun bunları iyice kontrol edin. Eksik var mı yok mu ya da düzgün takılmayan var mı diye. Ayrıca ekran kartınız nasıl bilmiyorum ama bazılarında ek güç girişleri oluyor. Eğer ek güç girişi varsa mutlaka takmış olmalısınız.
Bir de hata arama yaparken sök tak mantığı uygulanır. Eğer her şey düzgünse şunları deneyin. Önce bütün ramleri sökün anakarttan. Önce tek bir ram modülünü alıp anakart üzerindeki farklı girişlerde deneyin. Eğer açılmazsa aynısını diğer ram modülü ile yapın. Eğer bir değişiklik olmazsa ramlerden tekini takın ve ekran kartını söküp ekran kartı olmadan çalıştırın. Ekran kartı olmasa da sistem açılabilir. Eğer ekran kartı sorunlu ise sistem açılacak ve uyarı vermeyecektir. Ramleri takıp denerken bir değişiklik olursa sorunun nerde olduğunu kendiniz anlayabilirsiniz sanıyorum. Eğer bir değişiklik olur da çözemezseniz buraya yazın yardımcı olmaya çalışırız.

skrcngz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
O duyduğunuz bip sesleri aslında bir nevi kod özelliği taşır. Yani mevcut olan hataya göre farklı öter anakartlar. Tabi bu marka ve modele göre de değişebilir. Anakartın kılavuzu falan varsa bir oraya bakmayı deneyin. Belki bir sonuca ulaşabilirsiniz.
İlk olarak yapmanız gereken bağlantı kablolarını kontrol etmek. HDD olsun DVD sürücü olsun anakart ve işlemciye enerji getiren kablolar olsun bunları iyice kontrol edin. Eksik var mı yok mu ya da düzgün takılmayan var mı diye. Ayrıca ekran kartınız nasıl bilmiyorum ama bazılarında ek güç girişleri oluyor. Eğer ek güç girişi varsa mutlaka takmış olmalısınız.
Bir de hata arama yaparken sök tak mantığı uygulanır. Eğer her şey düzgünse şunları deneyin. Önce bütün ramleri sökün anakarttan. Önce tek bir ram modülünü alıp anakart üzerindeki farklı girişlerde deneyin. Eğer açılmazsa aynısını diğer ram modülü ile yapın. Eğer bir değişiklik olmazsa ramlerden tekini takın ve ekran kartını söküp ekran kartı olmadan çalıştırın. Ekran kartı olmasa da sistem açılabilir. Eğer ekran kartı sorunlu ise sistem açılacak ve uyarı vermeyecektir. Ramleri takıp denerken bir değişiklik olursa sorunun nerde olduğunu kendiniz anlayabilirsiniz sanıyorum. Eğer bir değişiklik olur da çözemezseniz buraya yazın yardımcı olmaya çalışırız.

bu söylediklerinizle denediğim yöntemler şunlar:

ekran kartım tam olarak şu:
SAPPHIRE
HD4730 GDDR5 512MB 128Bit ATI DX10.1 Ekran Kartı (11148-05-20R)

bir adet switch çıktı kutudan

- bu ekran kartı başka pcde defalarca denendi, sorunsuz çalışıyor.
- başka ekran kartı kullanarak denedim sorun çözülmedi.
- kutudan çıkan switch, ekran kartını x16 kullanabilmek içinmiş. ilk slota switchi ikinciye kartı takmak gerekiyormuş, bu şekilde çalışmadı.
- üstteki yöntemin tam tersini denedim yine olmadı.
- switch kullanmadan ekran kartını iki slotada ayrı ayrı takarak denedim olmadı.
- ekran kartı kullanmadan denedim, onboard bağlantı kullanarak, yine olmadı.
- ramleri değiştirdim, tek tek taktım olmadı
- anakartın üzerindeki bios sıfırlama jumper ile ve pili çıkararak biosu sıfırlamayı denedim, olmadı.

inanın aklımada başka bir seçenek gelmiyor.

tek garant olan şey, ramleri yine yeni ramlerle değiştirdiğim çin, hatanın ramlerde olamdığını garantiledim.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
1uzun arkasından 2kısa ötüyorsa bunun anlamı ekran kartında sorun var demektir. ya aldığın kart arızalı, ya da takman da bir sorun vardır. :)

---------- saat 13:25 eklendi ---------- önceki mesaj saat 13:23 eklenmişti ----------

başka ekran kartı denemişsin sorun çözülmemiş, o zaman anakartın ekran kartı giriş yuvası arızalı olabilir ya da on board ekran kartı modülü varsa o da sorunlu olabilir...

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
ekran kartı başka bilgisayarda sorunsuz çalışıyorsa slotta sorun vardır :) ya da kuzey köprüsü hasarlıdır.

skrcngz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sorun zaten çözülemeyecek bir sorunmuş, boşuna uğraşmışız. anakartı vatan bilgisayara götürdüm test ettiler, 1 gün sonrada kart arızalı diyerek yenisiyle değiştirdiler. fikirleriniz için teşekkürler

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
sorun zaten çözülemeyecek bir sorunmuş, boşuna uğraşmışız. anakartı vatan bilgisayara götürdüm test ettiler, 1 gün sonrada kart arızalı diyerek yenisiyle değiştirdiler. fikirleriniz için teşekkürler

dediğimiz gibi ya slot ya da kuzey köprüsü ağrızalıymış demek ki...