uçak türk tasarımı falan değil. kore'den aldığımız kai kt-1 woongbi'lerin tai kt-1t adıyla ürettiğimiz modelin modernize olmuş hali. tasarım demek, tamamen özgün olması demek. kamuoyunun anladığı da bu. koreli'lerden hakları satın alınıp, gönderdikleri blueprintleri okumak, ve parçaları birleştirerek oluşturmak değil. motoru da pratt&whitney canada motorudur.
atak helikopter'lerinin aslında agusta a129 mangusta olması gibi hakları satın alınıp ismi değiştirilmiş hali. zaten bütün parçaları hali hazırda üretilebilen ülke için ne yararı var, belki parçaları birbirine perçinleyebilmek açısından olabilir. ama buna tasarım denmez. zaten bu tür şeyleri yapabiliyoruz, hep yapıyorduk. yeni birşey değil.
bilmiyorum kandırmak, salak yerine koymak mıdır, iki kişinin karşılıklı beyaz yalanlar söyleyip birbirini mutlu etmesi midir her neyse artık.
Düşüncenize saygı duymakla beraber tüm iyi niyetli ve azimli çalışmalara haksızlık ettiğinizi düşünüyorum.Askeri helikopter teknolojisi için amerika ile görüşmeler yapıldı ve Türkiye olarak teknoloji hakları da dahil olmak üzere satın alınmak istendi.Amerika bu sürecin parayla kıyaslanamayacağını belirterek reddetti.İtalya bu sırada devreye girerek kendilerinin teknolojileri de dahil olmak üzere satabileceklerini belirttiler.Hem italya hem Türkiye için karlı bir alışveriş oldu.
Bugün israil dahi savaş uçağı üretimi yapma vizyonu edinmiş değil.Başta Know how gerektiriyor diyerek Türkiyenin bu yönde çalışma başlatacaklarını duyduklarında imkansız olarak değerlendirdiler.Paramızla dahi alamadığımız teknolojilerin önünü açmak savaş uçağı üretebilmek için iyi bir başlangıç diyebiliriz.
Gönül ister ki sizin dediğiniz gibi baştan beri hep üretimde bulunsak.Dün japon ürünleri kötü bir taklit denilerek kabul görmemişti bugün bu unsur unutuldu ve herkes saygı duyuyor.Çin aynı yoldan hızla ilerliyor ve yarın ne olacağı az çok belli ve bugün kü geldikleri teknolojiden gurur duyduklarını düşünüyorum.Bizler de bireysel hayatımız da böyle öğrenmedik mi veya bu şekilde öğrenmek gurur kırıcı mı? Bence yapılanlar son derece doğru ve desteklenmesi gerekli.