1 Milyon Saatte Tasarlandı

recooo1903

Asistan
Reaksiyon puanı
8
İlk yerli uçak Hürkuş 1 milyon saatte tasarlandı

ilk-yerli-ucak-hurkus-1-milyon-saatte-tasarlandi-2390416.Jpeg

Türk havacılık tarihinde bir hayal daha gerçek oldu. Türk mühendisler tarafından üretilen eğitim uçağı Hürkuş, hangardan çıktı.

İnsansız hava aracı ANKA'dan sonra Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından tamamıTürkiye'de Türk mühendisler tarafından üretilen ikinci hava aracı olan Hürkuş, TUSAŞ Kazan tesislerinde gerçekleştirilen bir törenle hangardan çıkarıldı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necet Özel, TAI ve TUSAŞ yetkilileri ile uçağa adını veren Vecihi Hürkuş'ın kızı Gönül Hürkuş ve diğer aile mensupları katıldı.

HÜRKUŞ SAATTE 574 KM HIZLA 10 BİN KM GİDEBİLİYOR

TUSAŞ tesislerinde üretilen eğitim uçağı Hürkuş, saatte 574 kilometre maksimum seyir hızına ulaşabiliyor. Perdövites hızı (iniş konfigürasyonu) 143 km/sa olan Hürkuş'un maksimum tırmanma hızı ise deniz seviyesinde 22 m/s olarak belirtiliyor. Azami servis irtifasının 10 bin 577 kilometre olduğu kydedilen Hürkuş'un, 15 bin ft'de maksimum havada kalma süresi ise 4 saat 15 dakika. Yine 15 bin ft'de 1478 km gidebilen Hürkuş, deniz seviyesinde 489 metre kalkış mesafesine sahip. Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanan uçağın iniş mesafesi ise 593 metre.

Hangardan çıktıktan sonra test uçuşları yapacak olan Hürkuş, dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilecek kalitede üretildi. Yetkililer, kendi sınıfının en iyisi olarak anlatılan uçağın, uçuş mührü aldıktan sonra başta Arap ülkeleri olmak üzere yurtdışına da pazarlanabileceğini belirtiyor.

1600 beygir gücü motora sahip TUSAŞ tasarımı aerodinamik özelliklere sahip uçakta, sıfır hız ve sıfır irtifada pilotları kurtarma kabiliyetine sahip. Uçakta ayrıca pilotlar için uçuş sırasında oksijen üreten bir sistem bulunuyor. Avrupa Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından da sertifikalandırlacak olan üst sınıf eğitim uçağı, ismini de Cumhuriyet dönemi ilk pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan adını alıyor.

12-13 AY İÇERİSİNDE ÜRETİME HAZIR HALE GELECEK

Uçak için bundan sonraki süreçte 4-5 ay süresince yer testleri yapılacak. Statik, metal yoğrulması ve titreşim testleri gibi testlerden geçecek ve havacılık otoriteleri tarafından uçuş izni verilecek. Ardından uçak için uçuş testlerine geçilecek.

500'e yakın test uçuşu yapacak olan Hürkuş, 7-8 ay içinde de ayağını yerden kesecek. Hürkuş, 12-13 ay içinde de üretime hazır hale gelecek.

TAI yetkililerinin verdiği bilgiye göre uçağın üretim sürecinde 140 mühendis ve 70 teknisyen çalıştı. Bu ekibin ya ortalaması ise 30 olarak açıklandı. Çalışanların birçoğunun ilk görevinin de Hürkuş projesi olduğuna dikkat çekildi.

Sınıfının en iyisi olarak tanıtılan uçağın bütün tasarım verilerinin de TUSAŞ'a ait olduğu belirtildi. 22 milyon tasarım kriterinin değerlendirildiği projede 1 milyon saatten fazla tasarım çalışması yapıldı.

Kaynak:http://ekonomi.milliyet.com.tr/ilk-...i/ekonomidetay/27.06.2012/1559652/default.htm

forumstar

Asistan
Reaksiyon puanı
2
vatana millete hayirli olsun, emegi gecenlere tskler. ins teknolojinin her alaninda gelisiriz.

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
TAI'de staj yapıyor olmam sebebiyle Hürkuş'u yakından görme fırsatım oldu. Çok güzel bir uçak.Nice yetenekli Türk pilotları yetişir umarım bu uçaklarda.
Ayrıca haberde bahsedilmemiş ancak eklemek isterim törende Türk savaş helikopteri ATAK da vardı.
Bu sektörde güzel şeyler yapmaya başladık gerisi de gelecek inanıyorum.
Gün boyunca tesisin üzerinde yine Türk malı olan insansız hava aracımız ANKA da uçtu. Bir an kendimi Modern Warfare oyunu içinde sandım üstümüzde spy drone falan :D

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Sanırım 10000 saat gibi diyeceklerdi dilleri sürçtü. 115 yıl 7 ay yapıyor.Şaka bir yana emeklemeden koşmayı beklemekl haksızlık olur.Savaş uçağı yapma isteği azmi ve somut emareleri bence ayakta alkışlanması gereken gelişmeler.Bugün israil Know How (Tecrübe) yok diyerek kendileri dahi savaş uçağı yapma girişiminde bulunmuyorlar nasılsa daha fazlasını yapan bir abisi var veya yaptırmıyor... Olumsuz küçümseyen yorumlar haber sitelerinde çığ gibi, bu durum devrim arabalalarının yapıldığı zamanlarda yaşamasam bile o zamanları anlamama yardımcı oldu.Umarım daha çocuk olduğumuzu emeklememize sevinmemiz, her türlü teşvik etmemiz gerektiğini biliyor olmamız gerekir.Değilse paran varsa alırsın.Giden sadece para olmaz en büyük kayıp ÖZGÜVENİN yitip gitmesi.

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Ek olarak bazı haber sitelerinde yüzlerce saçma sapan yorum var. Bununla mı övünelim Türklüğümden utanıyorum vs. yorumlar yapılmış. Ben de bu insanlarla aynı ülkede olmaktan utanıyorum.

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ek olarak bazı haber sitelerinde yüzlerce saçma sapan yorum var. Bununla mı övünelim Türklüğümden utanıyorum vs. yorumlar yapılmış. Ben de bu insanlarla aynı ülkede olmaktan utanıyorum.

Ellerine 2 kibrit çöpü versen kürdan yapamaz o zihniyettekiler. Türk olmayanında türklükden utanmasına gerek yok. Bu zihniyetler çöktüğünde bu ülke şahlanacaktır.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
İsmini sevmedim :)

sharaN

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şu ülke zamanında Atatürk'ün yolunu izleyenler tarafından idare edilseydi kim bilir kaç tane uçağımız olacaktı. Neyseki artık eskisi gibi değil, gelişmiş ülkelere yetişmeye çalışıyoruz.

Haklısın dostum. Böyle kişilere soracaksın "Bu ülke için ne yaptın?" diye. Daha yeni ergen olmuş bebeler yazıyor bu yorumları daha çok.

sleeper

Asistan
Reaksiyon puanı
0
TAI'de staj yapıyor olmam sebebiyle Hürkuş'u yakından görme fırsatım oldu. Çok güzel bir uçak.Nice yetenekli Türk pilotları yetişir umarım bu uçaklarda.
Ayrıca haberde bahsedilmemiş ancak eklemek isterim törende Türk savaş helikopteri ATAK da vardı.
Bu sektörde güzel şeyler yapmaya başladık gerisi de gelecek inanıyorum.
Gün boyunca tesisin üzerinde yine Türk malı olan insansız hava aracımız ANKA da uçtu. Bir an kendimi Modern Warfare oyunu içinde sandım üstümüzde spy drone falan :D

%100 yerlimi ? Mesela motoru Türk yapımı mı ?

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Sanırım 10000 saat gibi diyeceklerdi dilleri sürçtü. 115 yıl 7 ay yapıyor.Şaka bir yana emeklemeden koşmayı beklemekl haksızlık olur.Savaş uçağı yapma isteği azmi ve somut emareleri bence ayakta alkışlanması gereken gelişmeler.Bugün israil Know How (Tecrübe) yok diyerek kendileri dahi savaş uçağı yapma girişiminde bulunmuyorlar nasılsa daha fazlasını yapan bir abisi var veya yaptırmıyor... Olumsuz küçümseyen yorumlar haber sitelerinde çığ gibi, bu durum devrim arabalalarının yapıldığı zamanlarda yaşamasam bile o zamanları anlamama yardımcı oldu.Umarım daha çocuk olduğumuzu emeklememize sevinmemiz, her türlü teşvik etmemiz gerektiğini biliyor olmamız gerekir.Değilse paran varsa alırsın.Giden sadece para olmaz en büyük kayıp ÖZGÜVENİN yitip gitmesi.
tüm personelin çalışma zamanını personel sayısıyla çarpmış olabilirler. küçük bir ayrıntı. haber gögsümüzü ve gözlerimizi doldurmaya yetip artacak kadar büyük bir haber. daha nice yerli üretimlere... Allah utandırmasın.

WhiteNegro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tüm yorumlara canı gönülden katılıyorum; vatanıma hayırlı olur, hayırlı işlerde kullanılır inşallah.

Uranos

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Hayırlı olsun ülkemize dikkatli olsunlar da onuda düşürmesinler

black-hawk

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hayırlı olsun ülkemize gurur duyuyuyorum bunu yapan ekible ...

Quickly

Doçent
Reaksiyon puanı
2

WhiteNegro

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kesinlikle ders müfredatlarına girmesi gereken bir şahısmış. Kaç yıl önce uçak yapmış ve biz onu cezanlandırmışız saçma sapan bir sebeple Sanırım ülkemizin yetiştirdiği aydın personelden tam manada yararlanamayışı bu tarz nedenlerden.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
vecihih.JPG

[video=youtube_share;Sq9wcwzZl_4]http://youtu.be/Sq9wcwzZl_4[/video]

[video=youtube_share;WuJxRBDD3jU]http://youtu.be/WuJxRBDD3jU[/video]

Bu değil
vecihi.jpg

rtgrlndr

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Anka'nın motorunun dişarıdan geldiği yönünde söyletiler vardı, yani Anka ve Atak gibi motorunuda Türkiye'de tasarlayıp üretiyorlar öyle mi?

motor dışardan yanlış duymadıysam ntv'de kanada yapımı olduğunu söyledi spiker. Ama uçağın tasarımı motor hariç her şeyi yüzde yüz Türk tasarımı ve malı

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Anka'nın motorunun dişarıdan geldiği yönünde söyletiler vardı, yani Anka ve Atak gibi motorunuda Türkiye'de tasarlayıp üretiyorlar öyle mi?
Evet öyle. ama insanların motora kafayı takması çok yanlış. Araba değil bu arkadaşlar motorun üretilip üretilmemesi hiç önemli değil. Önemli olan ihtiyacınız olan parçayı istediğiniz zaman temin edebilmektir. Ve tabi en önemli şey yazılımın %100 yerli olmasıdır.
Siz yanlış yerlere takılıyorsunuz bu konuda otomotiv sektörüyle karşılaştırmak hata olur.

tcspirit

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
burada yada çinde üretilmesi önemli değil.

inovasyonu kiminse malın sahibi odur.

iphone amerikan ama samsung vs. her yerden alıp çinde üretiliyor. Kim çin malı diyor.
inovasyonunu yapan apple. malda onundur.

devir değişti yani.

Reaksiyon puanı
4
bır eğitim uçagına götürüp basbakanı bindirmek ayıp.yaparsınız savaş uçağı biner adam.bu ülkenın ınsanlarına gerçekten mükemmel bir şey yapmadan kendini begenmemeyi ögretmek lazım.amerıkada falan bır baskan gdip sıaradan bır aracın içine oturmaz.

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
bır eğitim uçagına götürüp basbakanı bindirmek ayıp.yaparsınız savaş uçağı biner adam.bu ülkenın ınsanlarına gerçekten mükemmel bir şey yapmadan kendini begenmemeyi ögretmek lazım.amerıkada falan bır baskan gdip sıaradan bır aracın içine oturmaz.
Uçağın özelliklerinden, dünyadaki diğer eğitim uçakları arasındaki yerinden haberin var mı?

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Bizim ülkenin toplumundan vıcık vıcık cahillik akıyor.
Tamam cahilsin ama bari bunu belli etme.

Her insan elbette her şeyi bilmek zorunda değil! Zaten bu mümkün de değil.
Ama bilmediğin konuda ahkam kesmeden önce bir araştır!

Çok tembel isen eskiden olduğu gibi Kütüphanelere gitmene, ağır ansiklopedilere bakmana gerek yok. Google'a yaz herşey çıkar karşına...

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Arkadaşlar, uçağın ismi Vecihi Hürkuş isminden geliyor. Uçağın kuyruk numarası da TC-VCH. Vecihi Hürkuş kimdir derseniz ki eminim ki diyeceksiniz; sizi burdan alalım.

Böyle bir vatanperverin Türk gençliği tarafından yeterince tanınmaması gerçekten çok acı.

teşekkürler. sayende bir şey daha öğrendik.

O.Z.

Asistan
Reaksiyon puanı
0
uçak türk tasarımı falan değil. kore'den aldığımız kai kt-1 woongbi'lerin tai kt-1t adıyla ürettiğimiz modelin modernize olmuş hali. tasarım demek, tamamen özgün olması demek. kamuoyunun anladığı da bu. koreli'lerden hakları satın alınıp, gönderdikleri blueprintleri okumak, ve parçaları birleştirerek oluşturmak değil. motoru da pratt&whitney canada motorudur.

atak helikopter'lerinin aslında agusta a129 mangusta olması gibi hakları satın alınıp ismi değiştirilmiş hali. zaten bütün parçaları hali hazırda üretilebilen ülke için ne yararı var, belki parçaları birbirine perçinleyebilmek açısından olabilir. ama buna tasarım denmez. zaten bu tür şeyleri yapabiliyoruz, hep yapıyorduk. yeni birşey değil.

bilmiyorum kandırmak, salak yerine koymak mıdır, iki kişinin karşılıklı beyaz yalanlar söyleyip birbirini mutlu etmesi midir her neyse artık.