Ünlü prof. Orhan KURAL hayatını kaybetti, vasiyeti ilginç!

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,324
Puanları
113
Orhan Kural hayatını kaybetti!

1608729967302.png


Prof. Dr. Orhan Kural, koronavirüs nedeniyle 28 Kasım'da kaldırıldığı ve 9 Aralık'tan beri de ünitesinde tedavi gördüğü Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi hayatını kaybetti. Öte yandan Prof. Dr. Kural'ın vasiyeti de ortaya çıktı.

Orhan Kural, yeni ipucu koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 70 yaşının hayatını kaybetti.

Türkiye Gezginler Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Orhan Kural, koronavirüs nedeniyle 28 Kasım'da Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hastanenin yoğun bakım ünitesinde 9 Aralık'tan beri tedavisi Kural, yaşamını yitirdi. Kural'ın ailesi, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi personeline yakın ilgileri ve özverili çalışmalarından teşekkür etti.


HAYATINI BİLİME ADADI

Çevre bilinci ve halk sağlığı araştırması, kurucusu olduğu Türkiye Gezginler Kulübüyle de öncülüğünü kazandığını öğrenmeke tutkusu ve maden mühendisliği uluslararası akademik çalışmalarıyla tanınan Kural Orhan Kural, 1950'de İstanbul'da doğdu.

Kadıköy Maarif Koleji ve İTÜ Maden Fakültesi mezunu Kural, Mayıs 1973'te burslu okuduğu New York Columbia Üniversitesinden Maden Yüksek Mühendisi, Eylül 1978'de ise doktor unvanı aldı. İTÜ'de son 9 yılı başkanı olmak üzere 44 yıl hizmet verdi. Biri İngilizce olmak üzere, kömürle ilgili üç kitabın editörlük yaptı.

Kural, farklı ülkeleri tanıttığı 17 gezi kitabı ve "Bu Kitap Başka" adlı anı kitabı hazırladı. Kural, matematik kitabını 2004'te yayınladı. Türkiye'nin değişik yerlerinde ve yurt dışında 42 kişisel fotoğraf sergisi açtı. Ayrıca ilk ve orta dereceli okullar, üniversiteler, valilikler, belediyeler, sanayi kuruluşları, silahlı kuvvetler, polis meslek yüksekokulları, yurtlar, huzurevleri, hastaneler, halk eğitim merkezleri, müftülükler, parti parçaları, değişik dernekler ve halka açık yerlerde 81 il ve ayrıca 60 'yakın çevre çevre bilincine odaklanan 6 yakın görüş verdi.

Değişik kanallarda radyo ve televizyon programları hazırlayıp Kural, 193 ülkeyi gezdi ve Nomadmania Sitesinde, dünyanın en gezgin listesinde 48. sırada yer aldı. Türkiye Gezginler Derneği'nin kuruculuğunu üstlenen Kural, 2003'te Benin Fahri Konsolusluğu'na, 2013'te Vanuatu Fahri Konsolosluk Yardımcılığına atandı. Bine yakın ödül ve plaket sahibi olan Orhan Kural'a 2014'te Cotonou'da "Benin Cumhuriyeti Devlet Nişanı" takdim edildi.

ÖLMEDEN ÖNCE VASİYETİNİ AÇIKLAMIŞ

Öte yandan Prof. Kural, ölmeden önce vasiyetini açıkladığı bir video kaydı aldı. Kural, video kaydında vasiyetini şöyle açıkladı;

"Merhaba. Bunu dinliyorsanız, ben bu hayatta değilim artık. Yaşarken bu denetim çektim. Bugüne kadar insanları üzdümse özür dilerim. Vatandaşlık görevimi çalıştım. Sizlere daha iyi bir dünya bırakmaya çalıştım. Çocuklarınızın daha iyi yaşamasına çalıştım. Adaletli, daha yaşanabilir bir dünya yaratmak için elimden geleni çalışmaya çalıştım. Bu arada özellikle çok üzen Cengiz Kuzu'yu hiçbir zaman affetmedim. Burada da açıklamak istiyorum. Lütfen gayretli insanları engellemeyin. Hayır hevesini kırmayın. Cengiz Kuzu'nun yaptığı gibi. Bir şekilde vasiyetimi hazırladım gayet muntazam. Resmiyete koydum. En önemli isteklerimden biri kamu yararına bu kadar çalışarak oluşturduğum Türkiye Gezginler Derneği'nin yaşaması. Kurduğum Gezi Evi'nin devam etmesi. Bir beton yığını onu iken tarihi ev haline getirdiğim Ahırkapı ' daki binamızın fonksiyonuna devam etmesi, konsolosluk olarak hizmet vermesi bakımından. Aynı zamanda tek ağaçla alıp, koru haline getirdiğim Fener Köyü'ndeki çiftliğin devam etmesi halinde kızımdan istekte bulundum. Ayrıca yazılı olarak bildirdim. Bu arada vasiyetimde yazdım. 9 yılı bölüm başkanı olarak 44 yıl İTÜ Maden Mühendisliği bölümünde hizmet verdim. Bu öğrencilerimi çok sevdim. Onlarla ortak çalıştım. Onlara bir burs sağlıyorum. Orhan Kural bursu yapılacaktır. Bu konuda Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'na belli bir para bıraktım. " 9 yılı bölüm başkanı olarak 44 yıl İTÜ Maden Mühendisliği bölümünde hizmet verdim. Bu öğrencilerimi çok sevdim. Onlarla ortak çalıştım. Onlara bir burs sağlıyorum. Orhan Kural bursu yapılacaktır. Bu konuda Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'na belli bir para bıraktım. " 9 yılı bölüm başkanı olarak 44 yıl İTÜ Maden Mühendisliği bölümünde hizmet verdim. Bu öğrencilerimi çok sevdim. Onlarla ortak çalıştım. Onlara bir burs sağlıyorum. Orhan Kural bursu yapılacaktır. Bu konuda Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'na belli bir para bıraktım."

CENAZEME KESİNLİKLE KÜRK GİYENLER VE FAAL AVCILAR GELMESİNLER

"Gelelim son olarak cenazeme. Annem, babam ve kardeşimin yattığı hazır olan Zincirlikuyu'daki mezarıma kaldırılacağım.Cenazenin Zincirlikuyu Camii'nden yapılmasını istiyorum. Diğer camilerde trafik sıkışıklığı oluyor.Orası daha rahat park olarak. Benim cenazeme kesinlikle kürkenler, bilmiyorum yaz olacak, kış mı olacak ama .. Ve faal avcılar gelmesinler istemiyorum kesinlikle. hayvan ticareti yapanlar gelmesinler. Onları da beraberinizde getirirseniz renklilik katarsınız cenazeme eğer size hediye ettimse lütfen beraberinizde beraberinde getirin."

"ORGANLARIMI HEM KADAVRA OLARAK HEM DE KULLANILMASI İÇİN HEDİYE EDİYORUM"

"Mümkün olacak mı bilmiyorum vasiyetimde de yazdım eğer mümkünse organlarımı hem kadavra olarak hem de yazdım Bu yazılı olarak bildirildi En çok merak ettiğim şey daima arkamdan ne yazılacak.Herhalde şu ve o yapılıyordur diye düşünüyorum.Sizlere, güzel mutlu coğrafyalarda uyanabileceğiniz, başarı dolu bir dünya diliyorum.Sevgiyle kalın. "

 

wittroc

44
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
6,323
Çözümler
36
Reaksiyon puanı
11,156
Puanları
113
Yaş
20
Çok net hatırlıyorum, ilkokulda okulumu ziyaret etmişti. Kitabını almıştım. Çok da neşeli, komik biriydi. Allah rahmet eylesin.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,324
Puanları
113
Çok net hatırlıyorum, ilkokulda okulumu ziyaret etmişti. Kitabını almıştım. Çok da neşeli, komik biriydi. Allah rahmet eylesin.
Dünya yüzünde onun kadar gezen, onun kadar toplum ve kamu yararına faaliyetleri olan bir başka birini daha pek hatırlamıyorum. İnandığı bir konuda karşıdaki cumhurbaşkanı dahi olsa laf çakmaktan korkmayan, vatan ve millet sevdalısı, birşeyler yapabilmek, bir şeyleri değiştirebilmek için habire koşturan hiperaktif bir insandı. Rabbim mekanını cennet eylesin.
 
Son düzenleyen moderatör:

Szayel

Profesör
Katılım
14 Ağustos 2019
Mesajlar
2,018
Reaksiyon puanı
1,147
Puanları
113
ilginç olan yeri ben mi kaçırdım abi ?
 

Szayel

Profesör
Katılım
14 Ağustos 2019
Mesajlar
2,018
Reaksiyon puanı
1,147
Puanları
113
başlıkta vasiyeti ilginç demişsin ya, ilginç olan yeri bulamadım :cool:
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,324
Puanları
113

MustiRG07

Profesör
Katılım
22 Ekim 2020
Mesajlar
1,732
Reaksiyon puanı
1,798
Puanları
113
Yaş
21
Allah rahmet eylesin tanıdığım bir insandı bu ülkeye çok yararı dokundu
 
Üst