• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Pardus hakkında [yardım]

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Reflex
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Merhaba arkadaşlar

Bende xp yüklü ben pardus kurmak istiyorum sizce pardus bana oyunlarda falan hata verip sorun çıkartır mı ? Bazı programlarla uyumlu mudur[msn,office 2003vs..] ve pc yi kasar mı ?
1 gb ram var kullananlar veya bilgisi olanlar lütfen yardım etsin!!

sersiler

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Dostum önce pardus yada linuxla windows arasındaki farkı öğrenmeye çalış bence,bugün pardus kurarsan 2 saat sonra windows kurarsın benden demesi...

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
238
Arkadaşım pardusta birçok windows oyununu kurmakta sorun yaşarsın. Zaten o istediğin yazılımlar standart olarak desteklenmemekle birlikte wine adlı bir program ve türevleri sayesinde unix ortamında çalıştırılabilmektedir. Ancak yeni başlayan bir kullanıcı için sıkıcı ve yorucu bir işlemler yumağıdır. Pardus kullanmak istemen çok güzel bir durum bir linux sever olarak senin gibi kullanıcıları gördükçe geleceğe dair umutlarım artıyor. :) Uzun zamandır linux kullanan bir kullanıcı olarak sana şimdilik tavsiyem windows unu kaldırmadan bilgisyarına linux kurman. İnternette araştırırsan fazlasıyla yazı bulabilirsin, soruların olursa buradan bende yardım olabilirm. İki işletim sistemide bilgisayarına kurduğun zaman açılışta hangi sistemi açacağını soracaktır bilgisayarın. Ve belli bir süre kullandıktan sonta senin hevesine göre değişecek süre zarflarında bir linux bağımlısı olacak ve bu sırada windowsta kurulu oldugundan bunaldığın, işini linuxta göremediğin zamanlarda bu sisteme nerden geçtim demeyeceksin. :)
İyi günler, kolay gelsin... :)

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Çok saol keyloger

1 pcye 2 işletim sistemi kurulması hakkında bilginiz var mı resimli anlatım yaparsanız sevinirim forumda bulamadımda:S

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
harddiskinizde minimum 6-8 gb lık yeni bir bölüm oluşturduktan sonra iki işletim sistemini gayet kolay bir şekilde kurabilirsiniz. yeni bölümü oluşturup pardus cd si ile bilgisayarı başlattığınızda ilk birkaç adımdan sonra yükleme yeri sorulacak, orada ayırdığınız bölümü seçip kuruluma devam edin. açılış yöneticisi kurma kısmında da "sabit diskin başına kur" seçeneğini işaretleyin, kurulum bittiğinde bilgisayarı yeniden başlatınca sizi grub ekranı karşılayacak ve açmak istediğiniz işletim sistemini soracaktır.

directX gerektirmeyen oyunları ve tüm windows programlarını wine adlı program ile rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. bu programlara msn de dahil. ama isterseniz msn e alternatif onlarca program var pardusta, bir tanesi de amsn (en çok kullanılan). tüm office dosyalarını openoffice (pardus kurduğunuzda otomatik yüklenir) adlı programla açabilirsiniz. ms office de yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz. wine ile program kullanmak da çocuk oyuncağı... wine paketini paket yöneticisinden kurduktan sonra, kurmak istediğiniz oyunun veya programın exe sine sağ tıklayıp wine ile aç demeniz yeterli.

pardus xp den daha az sistem kaynağı tükettiği için 1gb fazlasıyla yeterli. hatta ekran kartınıza 3boyut desteği kazandırdıktan sonra compiz fusion adlı programı yükleyerek aşağıdaki görüntülerdeki gibi bir masaüstü elde edebilirsiniz.

shift-switcher.png

compiz-fusion.png

xgl-compiz.jpg

peel.jpg

OS11.0-compiz-cube-deform-sphere.jpeg

isterseniz compiz yüklü bir bilgisayarın yapabileceklerine bakın ;)
http://www.youtube.com/watch?v=13ag83iDU88

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Vooovv bu compiz fusion spr bişeymiş gerçektende:)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
238
Vooovv bu compiz spr bişeymiş gerçektende:)
bu özellikler vista yokkende linuxta vardı hemde vista da linuxtaki bu görselliğin yanında hiçbirşey yok :) ayrıca linux bunların yparken kendi kullandığım ubuntu için bahsediyorum sadece xp kadar ram yiyor ve en az onun kadar hızlı çalışıyor :)

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
bu özellikler vista yokkende linuxta vardı hemde vista da linuxtaki bu görselliğin yanında hiçbirşey yok :) ayrıca linux bunların yparken kendi kullandığım ubuntu için bahsediyorum sadece xp kadar ram yiyor ve en az onun kadar hızlı çalışıyor :)

Ben bu linux olayını anlayamadım da:D pardusta linux ubuntuda mı linux?? ubuntu ücretsiz mi netten indirilebilio mu? Hangisi daha iyi? :sweatdrop: ayrıca ubuntudada bu arkadaşın ekledigi video daki gibi özellikler var mı?Lütfen aydınlatın yaa çok sıkıldım xp den:D:D

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
238
Evet ubuntuda pardusta birer linux dağıtımı çeşitli linux dağıtımlarını
www.distrowatch.com dan takip edebilirsin.
Ubuntu dünya çapıntı en çok kullanılan dağıtım, ancak pardus'un da kötü olduğuda söylenemez ve tam Türkçe desteğiyle sunuluyor.
Yukarıda gördüğün compiz paketini birçok linux paketine kurabilirsin.

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Çoğu oyun sorun çıkartır. Msn , Office gibi Windows ürünlerini kullanamazsın. Emin ol Windows'tan 3 kat daha hızlı çalışır.
Önce şu siteyi ziyaret et http://www.ozgurlukicin.com/ Pardus'a geçmek istiyorsan.

"Pardus 'a Geç Kuşlar Gibi Özgür Ol " Al sana slogan :D . ( Bende XP kullanıyorum. Ama Parsus'un gelişmesinden yanayım )

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Benim pc de C ve D olmak üzere 2 tane yerel disk var ben D nin kullanmadıgım alanını bölebilir miyim ki bölünebilir die düşünüorum ama hangi programla? bilgisi olan cvplarsa svnrm

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Çoğu oyun sorun çıkartır. Msn , Office gibi Windows ürünlerini kullanamazsın. Emin ol Windows'tan 3 kat daha hızlı çalışır.
Önce şu siteyi ziyaret et http://www.ozgurlukicin.com/ Pardus'a geçmek istiyorsan.

"Pardus 'a Geç Kuşlar Gibi Özgür Ol " Al sana slogan :D . ( Bende XP kullanıyorum. Ama Parsus'un gelişmesinden yanayım )

:icon_: Aynen

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
238

Crossover adlı yazılım ile linux üzerinde ofis2007, internet explorer kullanan biri olarak kullanamazsın yazısını görünce alındım.İşin gerçeği linuxta onlara ihtiyaç duymuyorsun ama kurulu olmasa nadirde olsa işe yarayabiliyor. Özellikle webtasarım sektöründe birazda olsun yerin varsa sitelerinin ie de nasıl göründüğünü bilmen gerekiyor.

@erenua78

tabikide d deki fazla alanı bölebiliyorsun internette partition magic diye aratırsam bölmek için gerekli olan yazılımı bulabilirsin :) Dosyalarına zarar vermeden bölebilirsin :)

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
pardus la ubuntu ücretsiz demi? sitesinden indircemde demo faln deillerdir demi?

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar ben diskimi böldüm pardusu kurcam ama xp ile pardus arasında nasıl geçiş yapıcam ayrı bi programa gerek var mı?

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
238
açılırken bilgisayar sana soracak zaten hangi sistemle açmak istersin diye...

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
pardus la ubuntu ücretsiz demi? sitesinden indircemde demo faln deillerdir demi?

aşağı yukarı neredeyse tüm linuxlar ücretsiz yazılımdır ve gnu lisansına sahiptir.
disk bölme işlemini yapmadan önce yedek alın derim problem olmasın ;) işletim sistemini açılış sırasında seçiyorsunuz, değiştirmek istediğinizde bilgisayarı yeniden başlatmanız gerek.
pardusun 2008.2 sürümü 30 ocakta çıkacak inşaallah. pardus.org.tr den indirebilirsin. ubuntunun daha da değişik bir özelliği var: türkçe desteği yok diye biliyorum ama arayüz kde kullandığı için büyük bölümünü ufak bir paket kurarak türkçeleştirebilirsin. değişik özellik dedim, ubuntunun sitesine girdiğinde istersen normal iso dosyasını internetten indirebiliyorsun ama acelem yok benim öyle indirmeyle de uğraşamam dersen, yine sitede sipariş verme gibi bi bölüm var shipit miydi neydi. o bölüme üye oluyorsunuz, daha sonra istediğiniz kadar ubuntu cd si sipariş verebiliyorsunuz. standart pakette 1 ubuntu pc cd si var ve elinize ulaşması yaklaşık 4-6 hafta sürüyor. seçimlik paketler yaptığınızda da süre 8-10 haftaya çıkıyor ve enteresan olan kısım cd ler ücretsiz bir şekilde ayağınıza kadar geliyor ;) ben şimdiye kadar 4 sipariş verdim hepsi de geldi :) hiçbir ücret ödemedim, adamlar taaa belçikadan paket göndermişler :) ama pardus kurmanı tavsiye ederim tabiki de...

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
aşağı yukarı neredeyse tüm linuxlar ücretsiz yazılımdır ve gnu lisansına sahiptir.
disk bölme işlemini yapmadan önce yedek alın derim problem olmasın ;) işletim sistemini açılış sırasında seçiyorsunuz, değiştirmek istediğinizde bilgisayarı yeniden başlatmanız gerek.
pardusun 2008.2 sürümü 30 ocakta çıkacak inşaallah. pardus.org.tr den indirebilirsin. ubuntunun daha da değişik bir özelliği var: türkçe desteği yok diye biliyorum ama arayüz kde kullandığı için büyük bölümünü ufak bir paket kurarak türkçeleştirebilirsin. değişik özellik dedim, ubuntunun sitesine girdiğinde istersen normal iso dosyasını internetten indirebiliyorsun ama acelem yok benim öyle indirmeyle de uğraşamam dersen, yine sitede sipariş verme gibi bi bölüm var shipit miydi neydi. o bölüme üye oluyorsunuz, daha sonra istediğiniz kadar ubuntu cd si sipariş verebiliyorsunuz. standart pakette 1 ubuntu pc cd si var ve elinize ulaşması yaklaşık 4-6 hafta sürüyor. seçimlik paketler yaptığınızda da süre 8-10 haftaya çıkıyor ve enteresan olan kısım cd ler ücretsiz bir şekilde ayağınıza kadar geliyor ;) ben şimdiye kadar 4 sipariş verdim hepsi de geldi :) hiçbir ücret ödemedim, adamlar taaa belçikadan paket göndermişler :) ama pardus kurmanı tavsiye ederim tabiki de...

Saolasın arkadaşım 2008.1 sürümü ile 2008.2 arasında fazla fark var mıdır 2.yi bekliyim yoksa 1. indiryim mi?

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Nerden başvuru yapıyoruz şu cd için? sitesini verir misin?

Naturel37

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Saolasın arkadaşım 2008.1 sürümü ile 2008.2 arasında fazla fark var mıdır 2.yi bekliyim yoksa 1. indiryim mi?

bence 2008.2 yi bekle son sürümünü kur daha guzel olur

benim PC de xp vista windows7 beta ve pardus 2008.1 kurulu
pc basladıgında acılışta istedigimi secip acıyorum hic sorun olmuyor

zaten pardusu kurunca ilk acılışta grub programıyla acılıyor ve secim yaparsınız

hatta ilk basta hangisini acılmasını istiyorsanız otomatik olarak onu secip işaretleyip ayarlayabilirsiniz grub programını tabiki pardus bölümünden

ben 2 yılır pardus kullanıyorum çok memnunum çok sevdim pardusu

bir kere tamamen tubitak tarafından tamamı turkler tarafından geliştiriliyor pardus bu yuzden tamamen ücretsiz ve destegi müthiş pardus kullanıcılarına üye oluyorsunuz ne sorununuz varsa herhangi farketmez yazın foruma

size en azından 4 kişi en az diyorum hatta daha fazlası kim o konu hakkında bilgisi varsa

hemen sorununuza cevap veriliyor kesinlikle herkez gönullu olarak yardımcı oluyor forumda her sorun cözülüyor

bu yuzden ilk basta pardusu ögrenin kullanmasını cok seviceksiniz

bir kere cok az sistem tuketimi var internette cok hızlı virus derdin hiç yok

disk birleştirme yok çok az yer kaplıyor bende 10 gb ayırdım yuzde 70 i boş duruyor hdd bölümünün programları gerekliler özellikle hepsi kurulu geliyor

windowstaki gibi yeniden program arayıp kurmana gerek yok

zaten windowsta ne varsa coğu programların karşılıkları ve muadilleri mutlaka var hepside ücretsiz

mutlaka tavsiye ederim

bol parduslu günler

www.ozgurlukicin.com sitesini ziyaret edin her sordugunuzun cevabı var orada

saygılarımla

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43

ubuntuyu aşağıdaki adresten sipariş edebilirsin (desktop editionu seçmelisin :) )

https://shipit.ubuntu.com/

2008.2 sürümünü bekle derim acelen yoksa, ya da şöyle açıklayayım. pardus ekibi yazılımları devamlı güncelliyor doğal olarak, hatalar düzeltiliyor, ek özellikler ekleniyor falan. paket yöneticisinden güncelleme bölümü var oraya tıkladığında yeni çıkan sürümler (sisteminde kurulu olan programların yeni sürümleri) listeleniyor ve hepsini seçip yüklemen tavsiye ediliyor. 2008.1 i kurarsan yaklaşık olarak her şey dahil 350-400mb lık yeni paketler indirmen gerek, zor bi iş değil tabiki sadece beklemen gerek ama internetim kotalı diyorsan eğer :) 2008.2 yi bekle derim çünkü en yeni paketlerle geliyor ;) şu an ben pardus test ekibinde görevliyim ve 2008.2 nin alpha sürümünü test ediyoruz, daha alphada bile çok ufak tefek bir iki hata var, 2008.2 çıkış tarihini öne alabilirler belki ;) dediğim gibi kota problemin yoksa indir 2008.1 i yap güncellemeleri tamamdır, kotalıysa da bekleyiver birazcık :) he bu arada 2008.1i kurduğunda, 2008.2 çıkınca güncelleme listene yeni paketler eklenecek onları eklediğinde sistemin 2008.2 olacak bu kadar basit, tekrar kurulum yapmana gerek yok. en güzeli de paketler güncellendikten sonra sistemi yeniden başlatman gerkmiyor en sevdiğim özelliklerden birisi :)

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Bağlantın sınırsızsa şu anki 2008.1 i indir kur linux ortamına alış biraz. Linux'a ilk geçtiğinde sudan çıkmış balığa sönersin. Çok kısa zamanda alışırsın.

http://tr.pardus-wiki.org/PardusCDTemini

Pardusa daha çabuk sahip olabilirsin.

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Yorumalrınız için çok saolun arkadaşlar çok yararlı oldu. cdler için geliş parası falandamı ödemiyoruzz?

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
kardeş Pardus'un 2007 versiyonları ve 2008 versiyonları tamamen farklıdır.
uzaktan bakınca aynı görünür ama ekip değişmiştir haberiniz olsun.

pardus'un güzelliği Türkçe olması. yani %99,9 Türkçe olması.
ama Ubuntu veya herhangi bir Linux türevinde de Türkçe dil desteği kesinlikle var.
Ubuntuda Gnome ve KDE arayüzlerinin ikisinde de Türkçe destek var. Eğer DVD iso'sundan yüklersen Ubuntu'yu CD'den farklı olarak sonradan dil paketlerini geliştirmene gerek kalmıyor ve %89 Türkçe oluyor. DVD paketi daha çabuk yükleniyor.
Ama CD iso'sundan yüklersen de netten dil paketlerini ekleyerek aynı sonuca ulaşmış oluyorsun.
CD içeriği sıkıştırımış olduğundan biraz daha yavaş kurulabiliyor. Ama en yavaşı 35 dk'da bitiyor. Linux dünyası tamamen farklı ve çok güzel.
Ama XP'de bile acemilik çekiyorsan araştırmaya ve öğrenmeye açık olman gerekiyor. Ona göre. :D

ben bilgisayarıma UBUNTU etiketi bile yapıştırdım. yakında yayınlarım inşallah :D

Reaksiyon puanı
2,148
pardus kurayım dedim hata verdi, kubuntuyla zaten bi kere işkence yaşamıştım hala akıllanmadım :D:D

elimde pardus cdsi var ama 64 bitlik olabilir , 32 mi 64 mü olduğunu nasıl anlarım?

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
1 pcde 2 sistem kasar mı pc yi? bi Xp bide pardus??
Ram 1024 gb

Reflex

Profesör
Reaksiyon puanı
1
kardeş Pardus'un 2007 versiyonları ve 2008 versiyonları tamamen farklıdır.
uzaktan bakınca aynı görünür ama ekip değişmiştir haberiniz olsun.

pardus'un güzelliği Türkçe olması. yani %99,9 Türkçe olması.
ama Ubuntu veya herhangi bir Linux türevinde de Türkçe dil desteği kesinlikle var.
Ubuntuda Gnome ve KDE arayüzlerinin ikisinde de Türkçe destek var. Eğer DVD iso'sundan yüklersen Ubuntu'yu CD'den farklı olarak sonradan dil paketlerini geliştirmene gerek kalmıyor ve %89 Türkçe oluyor. DVD paketi daha çabuk yükleniyor.
Ama CD iso'sundan yüklersen de netten dil paketlerini ekleyerek aynı sonuca ulaşmış oluyorsun.
CD içeriği sıkıştırımış olduğundan biraz daha yavaş kurulabiliyor. Ama en yavaşı 35 dk'da bitiyor. Linux dünyası tamamen farklı ve çok güzel.
Ama XP'de bile acemilik çekiyorsan araştırmaya ve öğrenmeye açık olman gerekiyor. Ona göre. :D

ben bilgisayarıma UBUNTU etiketi bile yapıştırdım. yakında yayınlarım inşallah :D

hımm