Türkiye Ekonomisi

chiefkeef

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Ekonomi hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım isteyecektim;

Yaşadığımız Covid-19 salgını çerçevesinde sizce Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin ve dünyanın büyüme oranı ne olacaktır ve neden? Türkiye resesyona ve slumpflasyona (slamflasyon) girer mi, neden? Bozulan ekonomiyi canlandırıp pozitif büyüme için neler gerekli?

Abdullah Alkan

Doçent
Reaksiyon puanı
417
Koranavirüs'ün etkisi bütün ülkeleri olumsuz olarak etkileyecek, ben kimsenin bundan kazançlı çıkacağını sanmıyorum.
Türkiye'de olumsuz etkilenecek ek olarak eğer yazın bu durum ortadan kalkmazsa Turizm'de olmadığı için baya bir ekonomik sorun yaşayabilir.

Reaksiyon puanı
10,315
Ekonomi hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım isteyecektim;

Yaşadığımız Covid-19 salgını çerçevesinde sizce Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nin ve dünyanın büyüme oranı ne olacaktır ve neden? Türkiye resesyona ve slumpflasyona (slamflasyon) girer mi, neden? Bozulan ekonomiyi canlandırıp pozitif büyüme için neler gerekli?
Ülkemizde dahil dünyanın eski dünya olmayacağı açıktır. Bundan her ülke etkilenecek, bundan kuşku yok. Özellilkle de Çin'in çok büyük yara alacağını tahmin ediyorum. Çünkü başta ABD olmak üzere açılacak tazminat davalarının canına ot tıkayacağı konusunda tahminler yürütülmekte.

Türkiye'nin de normal şartlarda ekonomisinin zarar göreceği aşikar; Ama içimden bir ses bazı ilave fırsatların bize çok önemli kazanımlar getireceği yönünde. Bu sadece bir önsezi.

TheTopraks

Öğrenci
Reaksiyon puanı
14
AB ülkeleri için en iyi ihtimalle %4 küçülme bekleniyor. %12 diyenler de azımsanamaz.

chiefkeef

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Ülkemizde dahil dünyanın eski dünya olmayacağı açıktır. Bundan her ülke etkilenecek, bundan kuşku yok. Özellilkle de Çin'in çok büyük yara alacağını tahmin ediyorum. Çünkü başta ABD olmak üzere açılacak tazminat davalarının canına ot tıkayacağı konusunda tahminler yürütülmekte.

Türkiye'nin de normal şartlarda ekonomisinin zarar göreceği aşikar; Ama içimden bir ses bazı ilave fırsatların bize çok önemli kazanımlar getireceği yönünde. Bu sadece bir önsezi.
Peki sizce ülkemizde resesyon süreci olacak mı ? ve hemde reseyonun yanında slamflasyon olacak mı?(ekonomi de enflasyon varken ekonomik küçülme de olacak mı)?

Abdullah Alkan

Doçent
Reaksiyon puanı
417
Peki sizce ülkemizde resesyon süreci olacak mı ? ve hemde reseyonun yanında slamflasyon olacak mı?(ekonomi de enflasyon varken ekonomik küçülme de olacak mı)?
Resesyon ve slumpflasyon için çok erken henüz sonuçta durum neyi gösterecek kimse bilmiyor. Süreçin çok uzaması ve durumun dünya çapında yada türkiyede çok kötüye gitmesi durumunda bu dediğiniz şeyler gerçekleşir. Resasyon bir ihtimal olabilir lakin slumpflasyon olabilir diyemeyiz.
Ekonomik küçülme net bir şekilde olacak, bunu her ülke açıkladı zaten Türkiye'de aynı şekilde ekonomik küçülme yaşanılacağını belirtti.

chiefkeef

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Resesyon ve slumpflasyon için çok erken henüz sonuçta durum neyi gösterecek kimse bilmiyor. Süreçin çok uzaması ve durumun dünya çapında yada türkiyede çok kötüye gitmesi durumunda bu dediğiniz şeyler gerçekleşir. Resasyon bir ihtimal olabilir lakin slumpflasyon olabilir diyemeyiz.
Ekonomik küçülme net bir şekilde olacak, bunu her ülke açıkladı zaten Türkiye'de aynı şekilde ekonomik küçülme yaşanılacağını belirtti.
Peki sizce bozulan ekonomiyi canladırmak için neler gerekli olucak?
Tarıma,sanayiye esnafa yardım haricininde fikriniz var mıdır?

Reaksiyon puanı
10,315
Resesyon ileri boyutta olmasa da diğer dünya ülkeleriyle beraber bizde de yaşanacağı bir gerçek. Uzun süredir bacasız sanayi olan turizm'in durması, virüs sebebiyle oluşan çatlakları kapama amaçlı devletin yaptığı milyarlarca doları bulan harcamalar, uzun süreden beri devam edegelen sanayi çarklarının durması, bazı vergilerde erteleme vs. gibi saikler bu resesyonu zaten mecburi kılan faktörler.

Lakin ben sizin slumpflasyon öngörünüze katılmayacağım. Çünkü durumumuzun o derece kötü olduğu fikri bana çok irrasyonel bir düşünce gibi geliyor. En zor politika slumpflasyon için oluşturulacak politikadır. Çünkü bir yandan ekonomik küçülmeyle bir yandan da enflasyonla mücadele etmek gerekecektir ki bu iki mücadelede kullanılacak araçlar çoğu kez birbirinin aleyhine çalışır.

Bunların bir bölümü çoğu kez bir arada olabilir ya da zaman içinde birinden ötekine dönüşbeilir. Örneğin slumpflasyonda enflasyonla resesyon birlikte görünür. Başlangıçta resesyon olarak başlayan bir kriz derinleştikçe depresyona dönüşebilir. Enflasyonla büyüme bir arada giderken büyümenin durmasıyla birlikte stagflasyon ortaya çıkabilir. Özetle bu denli korkutucu bir anaforun içine düşebilecek şartlara yakın olmadığımızı düşünüyorum.

Abdullah Alkan

Doçent
Reaksiyon puanı
417
Peki sizce bozulan ekonomiyi canladırmak için neler gerekli olucak?
Tarıma,sanayiye esnafa yardım haricininde fikriniz var mıdır?
Ekonominin ne denli bozulacağını ön görmemiz gerekiyor ki buna göre yol alalım.
Mesela en çok hangi iş kolları bu virüsten zarar gördü, neler de durgunluk var.
Ülke şu şekilde kalkınır diye bir tecrübem yok ama geldiği duruma göre öneriler sunabilirim. Şuan arafta olduğu için net ön görüler belirleyemiyorum.
Mesela Turizm'de bu yaz çöküntüye girdik, virüs yüzünden Çin'e uygulanacak Ambargolar Çinde üretilen ürünlerin bizim ülkemizde üretilmesini sağlayabilir.
Örnek vermek gerekirse Turizm'de çökebiliriz ama İhracat ımız artar bu sefer oradan gelen ekonomik krizi ihracaatla kapayabiliriz belki de daha iyi hale getirebiliriz.

Şimdi tek yapmamız gereken beklemek, her şey netleştiğinde bizde bize kalan rolü oynarız.