İlk Corona Teşebbüsüm

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Dora
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

KürşatKeskin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
İşim gereği şehir dışı plasiyerlerle sürekli içli dışlı oluyorum. Türkiyenin dört köşesinden insanlar geliyor.

3 gün önce bir öksürük başladı bende, üstüne gribal enfeksiyon. Biraz C vitamini biraz grip ilaç desteği ve pastil ile günü geçireyim dedim ama yok. Pazartesi günü başlayan hastalık bugün hala devam ediyor.

Bende akşam iş çıkışı hastaneye gideyim dedim. Ne olur, ne olmaz.

Yeşil alandan aldım sıramı.

Doktorla ufak bir muhabbet geçti aramızda. Her hasta olunca hastaneye gitmemem gerekiyormuş. Eğer yurtdışına çıkmamışsam, bizzat o ülkelerden gelen biri ile temasım olmamışsa corona şüphelisi olamazmışım. Hasta olunca hastaneye gitmek yerine sağlık ocağına gitmeliymişim. Ne hastaneyi meşgul etmem gerekirmiş nede hastalığımı o doktorlara bulaştırmamalıymışım. 3 paket ilaç yazdı yolladı :)

Sizin düşünceniz nedir bu konu ile alakalı?

Ayrıca corona şüphesi ile ilgili 8 kişinin il hastanesinde karantina altında olduğunu öğrendim.
Her koyun kendi bacağından asılır mantığıyla yaklaşmış olaya başından sağmış kendi zarar görmesin diye .

Artreverans

Asistan
Reaksiyon puanı
182
Benimde burnum akıyor. Valla bu durumda da doktora gitmeye de korkuyorum. Napacam bilmiyorum evde meyve falan zencefilli çay içiyorum. Öneri olan var mı?

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
Benimde burnum akıyor. Valla bu durumda da doktora gitmeye de korkuyorum. Napacam bilmiyorum evde meyve falan zencefilli çay içiyorum. Öneri olan var mı?
Aile hekimine gitmen gerek onu www.turkiye.gov.tr 'den ogrenirsin e devletten yani.
Screenshot_2020-03-21-21-21-51.png
Screenshot_2020-03-21-21-21-57.png

Reaksiyon puanı
10,315
@seyyah

Hocam cahille geldi cahille büyüyüp gider bu iş. Bu arada haber sitesinde gördüm umreci komşusunu kilitleyen adamı. Türkiyede de var bu. Araştırabilirim senin için :)
İşin aslı ne biliyor musun? Bu umreye, hacca gidecekleri aslında çok sağlam bir sınavdan geçirdikten sonra götürmek lazım. Öyle her parası olanı değil. İslam dinini hakkıyla anlayabilen, ona layık olabilen temiz, kültürlü ahlaklı insanları götürmek lazım. Ya bu zırcahil angutlar yüzünden millet hacdan, umreden soğudu. Bugün de aldığım bir haberde son değil de, bir önceki umre seferlerinden dönen angutun biri kaçmış, bütün ailesine, komşularına bulaştırmış, şimdi alayını almışlar karantinaya...

Dora

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,804
Olay sadece amin demekle bitmiyor işte. Keşke biraz algılarını açsalar ve gerçek bir birey gibi düşünseler.

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Bugün dolmuşa bildim. Toplu ve sık bir ortam olduğu için dolmuşa binerken maske taktım. Baktım ki bir ben maske takıyorum. Binen bana bakıyor gibi geldi. Ya da ben öyle hissettim.
?

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
@ÆSir
Geçmiş olsun, son durumun nedir?

Dora

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,804
Geniz akıntısı, öksürük hala devam ediyor. Çok ufak ağrı ve dudaklarda kuru var. Ama hastalığım boyunca hiç ateşim olmadı bu büyük bir detay.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Bugün ile birlikte bir hafta oluyor o zaman, öksürük çok rahatsız eder, özellikle de kesik kesik gıcık şeklinde ise.
Umarım sigaraya da ara vermişsindir, geniz akıntısı kesilmez kolayca.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741
Bugün dolmuşa bildim. Toplu ve sık bir ortam olduğu için dolmuşa binerken maske taktım. Baktım ki bir ben maske takıyorum. Binen bana bakıyor gibi geldi. Ya da ben öyle hissettim.
?
Hasta değilsen maske takman gerekmiyor. Farkındaysan 14 tedbir içinde hasta olanların takması söyleniyor. Ayrıca cerrahi maskelerin 15-20 dakika kullanım ömrü var yani alıp verdiğin nefesle 15-20 dk sonra geçirgenliğini kaybediyor. Alayım yolda kullanayım evde çıkarayım sonra dışarı çıkınca tekrar kullanayım tarzında uzun ömürlü bir ürün değil. Ayrıca eldiven kullanan kasiyerleri uyarın eldiven kullanmasınlar çünkü ellerindeki eldiven kendilerini korurken diğer insanları daha çok riske sokuyor.Bu virüsü herkese en kolay bulaştırma yolu eldiven kullanmaları çünkü sürekli temas halindeler.

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Hasta değilsen maske takman gerekmiyor. Farkındaysan 14 tedbir içinde hasta olanların takması söyleniyor. Ayrıca cerrahi maskelerin 15-20 dakika kullanım ömrü var yani alıp verdiğin nefesle 15-20 dk sonra geçirgenliğini kaybediyor. Alayım yolda kullanayım evde çıkarayım sonra dışarı çıkınca tekrar kullanayım tarzında uzun ömürlü bir ürün değil. Ayrıca eldiven kullanan kasiyerleri uyarın eldiven kullanmasınlar çünkü ellerindeki eldiven kendilerini korurken diğer insanları daha çok riske sokuyor.Bu virüsü herkese en kolay bulaştırma yolu eldiven kullanmaları çünkü sürekli temas halindeler.
Benim dolmuşta kullandığım maske FFP3'tü.
Maske tek başına yeterli korumayı sağlamaz ama bu hiç koruma sağlamadığı anlamına gelmez.

Burada uzmanların açıklamalarında şöyle bir çelişki hissediyorum: sağlıklı birinin maske takmasına gerek yokmuş. Hastaların maske takması gerekliymiş.
Hasta insanlar solunum zorluğu çekiyor ki solunum cizhazına bağlı çoğu. Ama sağlıklı bir insan bile FFP3 maskeyi takanınca solunumu zorlaşıyor, rahat nefes alıp veremiyor. Bu maskeyi hasta birinin takması mümkün değil.
Benim görüşüm maskeye talep patlaması olmaması için böyle bir şey ortaya atılmış olabilir. Çünkü bu tür maskeleri daha çok sağlık çalışanları kullanıyor ve halk da bu maskeleri talep ederse sağlık çalışanlarına yeterli maske kalmayabilir. Bu benim şahsi görüşüm ve değerlendirmem. Çünkü eğer sağlıklı insanın takmasına gerek yoksa sağlık çalışanları niye takıyor, onlar da mı hasta?

Aslında herkes doğal olarak kendini düşünüyor. Sokakta herkes maske taksa hastalık bu kadar insana bulaşmaz. Çünkü sağlıklı olanlarla birlikte hastalar da takmış olacak.

Kasiyer kendine geçmesin diye eldiven kullanıyor ve bence haklı. Biz de doğal olarak kendimizi düşünüyoruz. O yüzden ben ödemeyi temassız kartla yapmaya özen gösteriyorum.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741
Hasta insanlar solunum zorluğu çekiyor ki solunum cizhazına bağlı çoğu.
Kasiyer kendine geçmesin diye eldiven kullanıyor ve bence haklı.
Hasta insanlar ilk aşamada solunum zorluğu çekmiyor zaten solunum zorluğu ilerleyen aşamada ortaya çıkıyor ve nefes almada zorluk ortalama 6. günde ortaya çıkıyor bu zamana kadar hasta hastaneye gitmemişse hastalığı etrafındakilere bulaştırmış oluyor.Yani solunum zorluğu çekene kadar bu hasta n92 maske olmasa da cerrahi maske kullanabilir zaten öksürmekten bir yere gidecek hali olmaz artı olarak 5. günde hareket etmek acı vereceği için yerinden kalkamaz. Ekstra bilgi olarak hiçbir şekilde belirti göstermeyen hastalarda olabilir bunlarda başlarda ne öksürük ne de diğer belirtiler olur. Ayrıca temassız ödeme yapmak gerek ama herkeste temassız kart yok bu durumda nakit kredi kartı ya da banka kartı ile yapılan ödemede kasiyer ile mutlaka temas olacağını düşünürsek eldiven kullanması riski daha çok arttırmaktan öteye gitmez bu durumda kasiyerlerin yanlarında kolonya veya dezenfektan bulunmalı ve ellerini sık sık yıkamalılar.

Szayel

Profesör
Reaksiyon puanı
1,147
tabii ki takmayın demelerinin sebebi sağlık sektörünün buna daha çok ihtiyaç duymasıdır. takmayın biz bulamıyoruz diyorlar fark ettiyseniz :)

kullanımını düzgün öğrenmeden ve icra etmeden yapılacaksa kimseye maske önermem. maskeyi tek yerde öneririm, kapalı alanlara ( market, halk otobüsü ) girerken sadece. bunun haricinde maskeler tüketilmemeli. sağlık sektörü yani hemşire doktor bunları bulamayıp enfekte olurlarsa bize kim bakacak ?

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Hasta insanlar ilk aşamada solunum zorluğu çekmiyor zaten solunum zorluğu ilerleyen aşamada ortaya çıkıyor ve nefes almada zorluk ortalama 6. günde ortaya çıkıyor bu zamana kadar hasta hastaneye gitmemişse hastalığı etrafındakilere bulaştırmış oluyor.Yani solunum zorluğu çekene kadar bu hasta n92 maske olmasa da cerrahi maske kullanabilir zaten öksürmekten bir yere gidecek hali olmaz artı olarak 5. günde hareket etmek acı vereceği için yerinden kalkamaz. Ekstra bilgi olarak hiçbir şekilde belirti göstermeyen hastalarda olabilir bunlarda başlarda ne öksürük ne de diğer belirtiler olur. Ayrıca temassız ödeme yapmak gerek ama herkeste temassız kart yok bu durumda nakit kredi kartı ya da banka kartı ile yapılan ödemede kasiyer ile mutlaka temas olacağını düşünürsek eldiven kullanması riski daha çok arttırmaktan öteye gitmez bu durumda kasiyerlerin yanlarında kolonya veya dezenfektan bulunmalı ve ellerini sık sık yıkamalılar.

Aslında ağır belirtiler olana kadar insanlar koronavirüse yakalandığını anlamıyor. Anladıktan sonra da maske takacak hali kalmıyor. En garantisi kapalı alanlarda herkesin maske takması bence.

Kasiyerlerin eldiven kullanarak kendilerini korumanın dışında sıkı sık eldivenini dezenfekte ederek başkalarına virüs geçmesini de engelleyici tedbirler alması gerekir.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Maalesef bunu öğrenemedi halkımız. Maske, X kişisinde hastalık varsa yine X kişisinin maske takıp ağzından tükürcük veya başka bir şey çıkmasını engellediği için çevresindekileri güvene alıyor. Hasta olmayan biri ise sadece terlemiş oluyor. Hasta olmayanların takması gereksiz yani uzmanların açıklamasına göre.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Geniz akıntısı, öksürük hala devam ediyor. Çok ufak ağrı ve dudaklarda kuru var. Ama hastalığım boyunca hiç ateşim olmadı bu büyük bir detay.
Son günlerde haberlerde söylendi , koku alma ve tat kaybı yaşadığını söylüyor virüse yakalanan kişiler. Bilginiz olsun böyle bir semptom olduğundan yani.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741
1-3. gün

Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar.

Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir.

Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

4. gün

Boğaz ağrısı şiddetlenir.

Ses boğuklaşır.

Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir.

Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

5. gün

Boğaz ağrısı şiddetlenir.

Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir.

Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur.

Eklem ağrıları görülür.

6. gün

Kuru öksürük başlar.

Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir.

Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar.

Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır.

İshal ve kusma şiddetlenir.

7. gün

Ateş 38 dereceye yükselir.

Öksürük ve balgam çok şiddetlenir.

Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

8. gün

Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir.

Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir.

Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar.

Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün

Tüm belirtiler şiddetle artar.

Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür.

Öksürük ve balgam çok şiddetlenir.

Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

Şakası bir yana corona adında bira da vardı.

Ekli dosyalar

• indir.jpg
    indir.jpg
    11.2 KB · Görüntüleme: 134