İş Bankası'ndaki hisseleri hazineye geçecek

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Bugun hedef CHP yarin herkesin parasi.

Aslında para CHP'nin de değil. Yani maddi hiçbir karı yok CHP'ye. CHP'nin banka yönetiminde 4 temsilcisi mi ne varmış, karı o yani.

Ama bana göre paraya çökme diye bir şey yok. Yani zaten bu para Atatürk ölene kadar devletindi. Bence mantıken Atatürk'ün mirası devletin olmalı. Zaten o para Atatürk'ün şahsi parası da değil ki miras olsun. Yani bu para Hint Müslümanları tarafından Atatürk'e Türkiye için gönderildi. Yani devletin parası.

Yani ben CHP'nin bundan maddi çıkarı var demiyorum. CHP'ye karı İş Bankası'nda hisseleri temsil eden 3-5 kişi.

Bence hisselerin Hazine'ye devredilmesi daha mantıklı. Sonuçta halkın parası bu.

cheleby

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
227
Madem vasiyet diyorunuz.Ayasofya da Fatih Sultan'ın vasiyetiydi.O ne olacak ? Kim müzeye dönüştürdü ?

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Parayı yatıran Atatürk'se, hisseler de onun. Kendi hissesini de istediğine miras bırakabilir. Parayı nereden ele geçirdiyse, o mesele başkaları ile arasında olan bir mesele. İşbankasındaki ortaklığını etkilemez.
Başka bir hak sahibi hakkını geri almak için kendisine dava açsaydı, ve haksız olsaydı, var olan mülkünden ödemeye mahkum olurdu. Bu durumda hisselerine el konulurdu. Ancak hayatta değil. Ve hak talep eden bir üçüncü şahıs veya kurum da ortada yok. Üstelik zaman aşımına uğramış.

Farklı açıdan bakıldığında da, bir Partinin bir devlet kuruluşuna ortak oluşu, yada bir ticari kuruluşa ortak oluşu, Siyasi ahlak açısından garip bir durum. Belki yasal da olmayabilir. Orasını hukukçular bilir.
Parayı ele geçirmek mi? Bunu neye dayandırarak yazdınız?
Aslında para CHP'nin de değil. Yani maddi hiçbir karı yok CHP'ye. CHP'nin banka yönetiminde 4 temsilcisi mi ne varmış, karı o yani.

Ama bana göre paraya çökme diye bir şey yok. Yani zaten bu para Atatürk ölene kadar devletindi. Bence mantıken Atatürk'ün mirası devletin olmalı. Zaten o para Atatürk'ün şahsi parası da değil ki miras olsun. Yani bu para Hint Müslümanları tarafından Atatürk'e Türkiye için gönderildi. Yani devletin parası.

Yani ben CHP'nin bundan maddi çıkarı var demiyorum. CHP'ye karı İş Bankası'nda hisseleri temsil eden 3-5 kişi.

Bence hisselerin Hazine'ye devredilmesi daha mantıklı. Sonuçta halkın parası bu.
Yani vasiyet iptal edilsin? Peki mülkiyet hakkı ve miras hukuku? Anayasa?

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Soruyu inatla anlamak istemiyorsunuz. Devletin milletin parası nasıl vasiyet bırakılabiliyor ? Atatürk'ün askerken biriktirdiği veya ailesinden kalan şahsi serveti ile bankanın yüzde 28 hissesine sahip olmuş olsa ona kimse karışamaz istediğini miras bırakırdı.
Ama sorun şurda devletin ortak parası milletin parası nasıl bir partiye miras kalabiliyor. ( Nereye harcandığı veya kimin kullandığından önce bunu düşünmek lazım )

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Soruyu inatla anlamak istemiyorsunuz. Devletin milletin parası nasıl vasiyet bırakılabiliyor ? Atatürk'ün askerken biriktirdiği veya ailesinden kalan şahsi serveti ile bankanın yüzde 28 hissesine sahip olmuş olsa ona kimse karışamaz istediğini miras bırakırdı.
Ama sorun şurda devletin ortak parası milletin parası nasıl bir partiye miras kalabiliyor. ( Nereye harcandığı veya kimin kullandığından önce bunu düşünmek lazım )
İnatla anlamamak mı?
Para kimin adına gönderiliyor? Gönderilen toplam tutar nedir? Bu paralar için herhangi bir kullanım şartı var mı yok mu (varsa bu şart ya da şartlar nelerdir)? Bu paralar tam olarak (kalem kalem) nereye ya da nerelere harcanıyor? Bu sorulara da rahatça cevap verebiliyor olmalısınız.

Anayasanın hangi maddesine göre, vasiyeti iptal edeceksiniz?

Ayrıca; İş Bankası için şöyle bir tanım karşısında, devlet ya da şahıs bankası? ifadelerinden hangisini uygun görüyorsunuz?
"Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda devlet imkanları ve desteklerinden istifade edilerek zamanın tanınmış milletvekilleri, tüccar ve esnafları tarafından kurulmuş ülkenin ilk özel sermayeli milli bankasıdır."

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
Atatürk'ün parasi,hissesi devletin değil Cumhuriyet Halk Partisinin Akp'nin degil.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Atatürk'ün parasi,hissesi devletin değil Cumhuriyet Halk Partisinin Akp'nin degil.
Atatürk, ancak İş Bankası'nın kurucusu statüsündedir. İş Bankası'nın kuruluşu sırasında Atatürk'ün koymuş olduğu kaynağın (%28,09 hisse oranı) kendi vasiyeti gereğince CHP tarafından temsili söz konusu. İş Bankası, ne CHP'nin ne de AK Parti’nin tekeline indirgenebilir.

Sansar667

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
526
sömürecek başka bir yer kalmadı çünkü , sat sat sat.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Atatürk, ancak İş Bankası'nın kurucusu statüsündedir. İş Bankası'nın kuruluşu sırasında Atatürk'ün koymuş olduğu kaynağın (%28,09 hisse oranı) kendi vasiyeti gereğince CHP tarafından temsili söz konusu. İş Bankası, ne CHP'nin ne de AK Parti’nin tekeline indirgenebilir.
Kimse o hisseler AKP'ye geçsin demiyor zaten siz başka biryere çekiyorsunuz konuyu. O hisseler devlete geçmeli diyorum ben para zaten devletin parası ise. ( Hükümete veya AKP'ye demiyorum ) AKP bügün var yarın yok Türkiye Cumhuriyeti Devletinin olması gerekir diyorum mantıken.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Kimse o hisseler AKP'ye geçsin demiyor zaten siz başka biryere çekiyorsunuz konuyu. O hisseler devlete geçmeli diyorum ben para zaten devletin parası ise. ( Hükümete veya AKP'ye demiyorum ) AKP bügün var yarın yok Türkiye Cumhuriyeti Devletinin olması gerekir diyorum mantıken.

Benim konuyu başka bir yere çektiğim yok. @ConfickerBelasi'nın mesajına istinaden öyle yazdım, başka bir parti ismi de olabilirdi.

Hazır konuya bakmışken sormuş olduğum sorulara cevap alarak diyaloga devam edelim.

İnatla anlamamak mı?
Para kimin adına gönderiliyor? Gönderilen toplam tutar nedir? Bu paralar için herhangi bir kullanım şartı var mı yok mu (varsa bu şart ya da şartlar nelerdir)? Bu paralar tam olarak (kalem kalem) nereye ya da nerelere harcanıyor? Bu sorulara da rahatça cevap verebiliyor olmalısınız.

Anayasanın hangi maddesine göre, vasiyeti iptal edeceksiniz?

Ayrıca; İş Bankası için şöyle bir tanım karşısında, devlet ya da şahıs bankası? ifadelerinden hangisini uygun görüyorsunuz?
"Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda devlet imkanları ve desteklerinden istifade edilerek zamanın tanınmış milletvekilleri, tüccar ve esnafları tarafından kurulmuş ülkenin ilk özel sermayeli milli bankasıdır."

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
Hisseler Cumhuriyet Halk Partisinin olmaya devam edicek.

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415

Size mantıklı geliyor mu peki milletin parasının sadece bir partiye vasiyet ile bırakılması (o partinin bundan maddi geliri olmasa bile)? Sonuçta para devletindi. Yani paranın özüne bakıp değerlendirme yapmak lazım bence. Ben öyle düşünüyorum.

Aynısını bugün iktidar yapsa yine böyle düşünür müydünüz? Katar'ın Cumhurbaşkanına (CB) hediye ettiği uçakla ilgili olarak CB, uçağı devlet işlerinde kullanılmak üzere kendi partime veriyorum, dese. Sizce olabilir mi?

Bizim anayasamızda var Atatürk ilke ve inkılapları. Yani tüm devleti ve halkı kapsıyor. Sadece bir partiye özgü değil ki.

Öyle düşünürsek Osmanlı hanedanlarının da bir sürü şahsi malı ve parası vardı. Türkiye kurulunca devlet bunlara el koyup sattı, bu mallar devletin/milletin diye. Hatta Osmanoğulları başka ülkelerdeki Osmanlı padişahlarının şahsi mallarını tekrar almak geri başvuru yapıyorlar ama o ülkeler diyor ki, siz önce gidin Türkiye'den alın malınızı. ??

Daha önceki yorumları da belirttim. Yine söyleyeyim. Ben devletin o hisseleri CHP'den alabileceğini düşünmüyorum. Çünkü geçmiş AYM kararı var. Aldı diyelim, inşallah satma vs. olmaz. Zannetmiyorum vasiyet bir şeyin satılabileceğini zaten. Alınırsa da bankanın da zarara uğratılması gerekir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Önceki yorumum ile ilgili düzeltme: Bankanın zarara uğratılmaması gerekir, olacaktı. Klavye uğratılması diye düzeltmiş galiba. ?

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Bu konuda geçmiş bir mesajınızda
Tamam, Atatürk de o paralarla alınan İş Bankası hisselerini şahsına harcamadı. Hisseler her ne kadar CHP'de olsa da TTK ve TDK için harcanma vasiyeti varmış. Sonuçta CHP'nin de bundan maddi bir karı yok
demişsiniz.
Sonra da
Size mantıklı geliyor mu peki milletin parasının sadece bir partiye vasiyet ile bırakılması (o partinin bundan maddi geliri olmasa bile)? Sonuçta para devletindi. Yani paranın özüne bakıp değerlendirme yapmak lazım bence. Ben öyle düşünüyorum.
diyorsunuz.

Bu durumda ben de "TTK ve TDK devlet kurumu değil mi?" diye sorarım.

Atatürk, vasiyetinde CHP'ye herhangi bir para bırakmıyor. Belirli şartlarda paranın yönetimi ve denetimi CHP'de.
Sanırım tam olarak "Atatürk'ün bankadaki hisselerini CHP'ye bırakmış olmasını (hisseleri CHP'nin temsil ediyor olmasını) mantıklı buluyor musunuz?" demek istediniz. 3-4 temsilcisi var CHP'nin, yönetim kurulunda bir ağırlığı yok ki.

Ayrıca; vasiyete uyulmayıp %28,09 hisse gelirini yarı yarıya TTK ve TDK'ya vermiyor ve kısmen ya da tamamen CHP kullanıyorsa, maddi gelir elde ediyorsa yani bu bağlamda hukuka aykırılık varsa, hisseler kesinlikle hazineye devredilmeli. Bunu da bir dip not olarak mesajıma düşmüş olayım!

Aynısını bugün iktidar yapsa yine böyle düşünür müydünüz? Katar'ın Cumhurbaşkanına (CB) hediye ettiği uçakla ilgili olarak CB, uçağı devlet işlerinde kullanılmak üzere kendi partime veriyorum, dese. Sizce olabilir mi?
Uçak mevzusuna hiç girmeyelim; tarihi yakın ama o çok karışık. :) Farklı bir başlık açın, konuyu değerlendirelim.

Son düzenleme:

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Bu konuda geçmiş bir mesajınızda
demişsiniz.
Sonra da
diyorsunuz.

Bu durumda ben de "TTK ve TDK devlet kurumu değil mi?" diye sorarım.

Atatürk, vasiyetinde CHP'ye herhangi bir para bırakmıyor. Belirli şartlarda paranın yönetimi ve denetimi CHP'de.
Sanırım tam olarak "Atatürk'ün bankadaki hisselerini CHP'ye bırakmış olmasını (hisseleri CHP'nin temsil ediyor olmasını) mantıklı buluyor musunuz?" demek istediniz. 3-4 temsilcisi var CHP'nin, yönetim kurulunda bir ağırlığı yok ki.

Ayrıca; vasiyete uyulmayıp %28,09 hisse gelirini yarı yarıya TTK ve TDK'ya vermiyor ve kısmen ya da tamamen CHP kullanıyorsa, maddi gelir elde ediyorsa yani bu bağlamda hukuka aykırılık varsa, hisseler kesinlikle hazineye devredilmeli. Bunu da bir dip not olarak mesajıma düşmüş olayım!

Uçak mevzusuna hiç girmeyelim; tarihi yakın ama o çok karışık. :) Farklı bir başlık açın, konuyu değerlendirelim.

Söylediklerimde çelişki yok ki. Paradan kastım bankadaki hisselerin temsili. Yoksa bundan CHP'nin parasal kazancı olmadığını daha önce söylemiştim.

Zaten banka gelirleri TDK ve TTK'yı finanse ediyor. Onlar da devletin. Ben CHP parayı yiyor falan demiyorum. Para yine devlete gidiyor.

Evet, dediğimiz gibi; Hisselerin temsilcinin sadece CHP'ye bırakılmasını mantıklı buluyor musunuz, demek istedim.

Ama burada hiçibir maddi karı olmasa da hisseleri sadece CHP'nin temsil ediyor olması cidden manevi bir üstünlük sağlıyor CHP'ye.

Sonuçta vasiyetin 1937-1938'de bırakıldığı belirtilmiş ve o dönem tek partili dönem. 1945-1946'ya kadar CHP'den başka parti yok ki Atatürk başka partiye versin vasiyeti.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Evet, dediğimiz gibi; Hisselerin temsilcinin sadece CHP'ye bırakılmasını mantıklı buluyor musunuz, demek istedim.

Ama burada hiçbir maddi karı olmasa da hisseleri sadece CHP'nin temsil ediyor olması cidden manevi bir üstünlük sağlıyor CHP'ye.
O zamanların Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet-8.5.1935 Çarşamba 1. Sayfa:

BÜTÜN TÜRKİYE'DE PARTİ KURULTAYINA HAZIRLIK Ulusça bir bayrama gidiyoruz! Hepsi tek yüz yıla sığmıyan büyük devrimler hep bu partinin bayrağı altında yuğrulmuştur! Bu parti değil Türk ulusunun kendisidir!

kurultay.jpg

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
Cumhuriyet düşmanlarını ayıklama konusu olmuş hepsi blok...

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Eleştirmeyi cumhuriyet düşmanlığı olarak göremeyiz ama. Ben yanlış gördüğüm şeyi tüm partilerde eleştiririm. O zaman CHP'yi eleştiren otomatik cumhuriyet düşmanı mı oluyor?

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,902
Bence Erdoğan o hisselerin hakkını CHP den alır. Bunu yapamayacağını düşünseydi sözünü etmezdi.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Cumhuriyet düşmanlarını ayıklama konusu olmuş hepsi blok...
Bu arada efsane Cumhuriyetçi hatta demokrat üstüne özgürlükçüsün. Söylemlerinede bak hele... Konuyu nerden nereye çekiyon senin gibi düşünmeyen Atatürk'ü sevemez Cumhuriyetçi olamaz ülkesini sevemez konuşamaz ve hatta hemen banlanması mı gerekir ?
Devletin parasının Atatürk üstünden CHP'ye miras kalması konusunda beni ikna et tamam diyeyim haklısın diyeyim.

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Bu arada efsane Cumhuriyetçi hatta demokrat üstüne özgürlükçüsün. Söylemlerinede bak hele... Konuyu nerden nereye çekiyon senin gibi düşünmeyen Atatürk'ü sevemez Cumhuriyetçi olamaz ülkesini sevemez konuşamaz ve hatta hemen banlanması mı gerekir ?
Devletin parasının Atatürk üstünden CHP'ye miras kalması konusunda beni ikna et tamam diyeyim haklısın diyeyim.

Ben de katılıyorum size.
Eleştirilere ve başka görüş bildirmeye cumhuriyet düşmanı diye itham edilmesi üzücü.
İkna olamadım. İkna olsam tamam, diyeceğim.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
O hisseler CHP' nin olmaya devam edecek Atatürk'ün isteği bu kimse bozamaz CHP düşmanları hepsi bloklu.

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
O hisseler CHP' nin olmaya devam edecek Atatürk'ün isteği bu kimse bozamaz CHP düşmanları hepsi bloklu.

Sakin ol bi.

Bu hisseleri hükümet kendi partisine aktarmaya çalışmıyor. Öyle bir şey yapsa biz de karşı çıkarız, merak etme.

Atatürk'ün vasiyeti olduğunu biz de biliyoruz.

Şurada fikrimizi beyan ediyoruz. Tahammül edemiyorsun. Kestirip atıyorsun.

Dora

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,804
Siz bir şeyi anlamadınız galiba?
Siyaset forum içinde hala serbest değil.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...