AKP’nin gizli İş Bankası planı ortaya çıktı… TDK’nın önü kesiliyor!

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,011
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,387
Puanları
1,708
Hocam laf kalabalığı yapıp konuları havada bırakıyorsun. Demagoji yapmanın anlamı yok
25 no'lu mesajımda
Tırnak içinde ve eğik yazı biçiminde alıntıladığım yerlerin hepsi senin cümlelerin.
Bir yandan dediklerimi farklı bir şekilde aktaracaksın, kelimeleri yerli yerinde kullanmayacaksın, sorduğum soruları yanıtsız bırakacaksın,
sonra da gelip laf kalabalığı/cambazlığı yapmanın anlamı yok diyeceksin. Acaba kim demagoji yapıyor?

Yukarıda yazdıklarımı tam okumamış olmalısın:
İçinde bulunduğumuz tartışmayı kişiselleştirmeden çıkararak elimizdeki verileri, sahip olduğumuz tarihi bilgiyi ortaya koyabiliriz/paylaşabiliriz/tartışabiliriz diye düşünüyorum. İnşallah bu tartışma o yönde evrilir. Temennim bu çünkü. Hint Müslümanlarının Kurtuluş savaşımıza mali destekleri (Hilafet Hareketi, Türkiye ve Atatürk) konusuna sonra devam edebiliriz.
demişim zaten... bu konuyu havada bırakmak istesem, böyle bir şey de yazmam. Benim amacım konuyu tartışmak, kullanmış olduğum kelimeleri çarpıtmadan tartışamaya devam edersek sormuş olduğun soruları bilgim ve imkanlarım dahilinde cevaplamaya çalışırım.

Kısa ve öz soruyorum bu İş Bankasını kurulurken sermayesi olan 250 bin lira para nereden geldi bu para kimin. Atatürk okul hayatından beri asker maaşı ile kenara atıp biriktirmiş kendi mal varlığı ise ve bu para ilebankayı kurup % 28.08 hisse almış diyorsan haklısın şansi servetidir.
Hint Müslümanlarının Kurtuluş savaşımıza yaptığı mali destek miktarına çeşitli kaynaklardan baktım ancak tam bir meblağ bulamadım, çünkü para, parça parça gönderilmiş. Bize gönderilen bağışlarda iki fon kullanılmış ve bu fonlar daha sonra birleştirilmiş:

Ulusal fonlar için büyük aboneliklerin bir araya getirilmesine de dikkat edildi. Khilafat fonları için kamu bağışları (para toplama) Ocak 1920'den başlamıştı. Bundan önce, harcama kalemlerinin çoğu Seth Chotani tarafından şahsen karşılandı. Şubat 1920'de Mumbai'deki İkinci Tüm Hindistan Khilafat Konferansı, hedefi otuz bin rupi olarak sabitledi. Fonlar iki başlık altında sınıflandırıldı - Khilafat Fonu ve Smyrna Fonu. Birincisi Hindistan'daki hareket için kullanıldı. İşbirliği altında hükümet hizmetlerinden vazgeçmek isteyen ve özel iş arama konusunda endişe duyanların yardımları için de bir miktar önlem alınmıştır. Resmi baskıya maruz kalan ve hapse giren Khilafat işçilerinin ailelerine maddi destek sağlandı. Bir ara, ulusal eğitimi, yeni ticaret ve endüstrileri desteklemek tasarlandı! Smyrna Fonu, Türklerin yardımına yönelikti. Sonunda Eylül 1921'de Mustafa Kemal ve Türk Milliyetçilerine yardım etmek için Angora Fonu olarak bilinen üçüncü bir fon başlatıldı. Tüm pratik amaçlar için Smyrna Fonu, Angora Fonu ile birleştirildi! Bunun yanı sıra eyalet Khilafat komitelerinin kendi fonları vardı, bunların bir kısmı düzenli olarak CKC'ye (Central Khilafat Committee) teslim edildi. Toplanan para (bağış) güvenilir insanlar ile vesayet (mutemetlik) antlaşması olarak beklenilen şekilde yatırıldı ve asla bankalara yatırılmadı.

KAYNAK: Hindistan'da Hilafet Hareketi Sayfa 162 (kitap çevirisidir, ilgili yeri kendim çevirdim)
(The Khilafat Movement in India 1919-1924 A. C. NIEMEIJER 1972, Brill) .pdf doküman

Bazı kaynaklarda yardım paralarının Maliye Bakanlığı kayıtlarına yansımadığı ve Hazine’ye girmediği yönünde bilgiler de geçmektedir.

Celal Bayar ve Latife Hanım’ın kardeşi Vecihe Hanım’ın hatıratlarından (sadece ilgili kısım):
Mustafa Kemal Paşa’nın Osmanlı Bankası’nda 250 bin lirası varmış. Ona, orada mevduat faizi dahi verilmiyormuş. Parayı Hint Müslümanları, Milli Mücadele yıllarında Gazi’nin şahsına göndermişler. Gazi de parayı Maliye’ye vermiş, ordunun ihtiyaçlarına harcansın diye. Zaferden sonra, halktan alınan tüm borçlar ödenirken, Gazi’nin parası da geri verilmiş, O da almış, Osmanlı Bankası’na yatırmış, Gazi’nin kayınpederi Muammer Bey o zaman İzmir’ in en büyük tüccarı. Avrupa ile de ilgisi bulunan tek Türk tüccar. Gazi’ye, “Bu parayı işletelim” demiş. Gazi de: “Bizim Celal’e git, onunla konuş, ben bu işleri bilmem” demiş.”
KAYNAK: Dişhekimi 60. Sayı - İzmir Dişhekimleri Odası
 
Son düzenleme:

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Katılım
3 Eylül 2019
Mesajlar
10,697
Reaksiyon puanı
13,064
Puanları
4,958
Sonuç ne şimdi para kimin ?
Bu paranın Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsi mal varlığı olmadığı ve miras bırakılamıyacağı konusunda hem fikiriz o zaman ?
Paranın sahibi belli olmaması Miras kalabilmesine mi hüküm edilir yoksa ?
Bence bu belirsizlik bile hiselerin direk devletin eline geçmesi için birinci dereceden gerekçe sayılır.
 

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,011
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,387
Puanları
1,708
TDK ve TTK bu paralar ile ne yapıyor, o zamanki zamanda bu para nasıl değerlendirilmesi amaçlanıyordu da şimdi nasıl değerlendiriliyor desen anlarım da...

Milli Mücadele sonrası Maliye, Gazi'ye parasını geri veriyor diyor zaten, belirsizlik olsa o zaman devlet neden o parayı sorgulamadan geri veriyor?

Bazı arşiv ve kitaplarda (meblağların telaffuz edildiği) bilgiler de var. Ben bu kaynaklara erişemediğim için bunları sentezleyip sunamıyorum. Gerekirse yabancı kaynaklardaki bilgiler de taratılmalıdır. Tarihçiler bu işlemi çok daha sağlıklı yapabilir.
Mesela bazıları:
Mustafa Kemal ve Mahatma Gandi (R.K. Sinha)
Türk İstiklal Harbi 7. Cilt: İdari Faaliyetler
Cumhurbaşkanlığı Arşivi; A: III
Milli Mücade (Kazım Özalp)
Anadolu İhtilali (Sebahattin Selek)


Google'da arama yaparken bir kaynak metin daha buldum:

Kurtuluş Savaşının Mali Kaynakları (Alptekin Müderrisoğlu)

1.PNG



2.PNG
 

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Katılım
3 Eylül 2019
Mesajlar
10,697
Reaksiyon puanı
13,064
Puanları
4,958
Dönüp dönüp aynı çerçeveye geliyon ve tıkanıyorsun. Senin attığın bak bu belgelerdede 125 bin İngiliz lirası yollanmış Hindistanlı Müslümanlar tarafından ( O zamanın parası ile 1 İngliz lirası 7 Osmanlı lirası civarı yapıyormuş.) Bu paranın bir miktarı gerekli yerlerde kullanılmış savaşlarda cephelerde flan ama en son kalan 250 bin lira mesele olan.
Ve attığın en alt belgede bak gene bu para İş bankası sermayesinde kullanılmış deniyor.
Milli Mücadele sonrası Maliye, Gazi'ye parasını geri veriyor diyor zaten, belirsizlik olsa o zaman devlet neden o parayı sorgulamadan geri veriyor?
Geri veriyor dediğin ya Bakanlar kuruludur veya Maliye bakanıdır. Zaten onları seçen veya Atayanda Mustafa Kemal Atatürk değil mi kime verecekler parayı devletin başı olarak Cumhurbaşkanına verecekler zaten bunda bir sakınca yok. Mustafa Kemal Atatürk tüm parayı halkada dağıtabilirdi ondada sıkıntı yok orada yakılan yıkılan köylerin kalkınması için harcayabilirdi şehit veya gazi yakınlarına verebilirdi hepsine tamamım veya halk için yol çeşme köprüde yapabilirdi ondada sıkıntı yok.
Ama kendi adına bankadan Hisse alıp sonrada CHP'ye MİRAS BIRAKMASI olmuyor akla mantığa yatmıyor işte. ( Hangi gerekçe ile kullanacak olursa olsun )
 
Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,011
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,387
Puanları
1,708
Dönüp dönüp aynı çerçeveye geliyon ve tıkanıyorsun. SEnin attığın bak bu belgelerdede 125 bin İngiliz lirası yollanmış Hindistanlı Müslümanlar ( O zamanın parası ile 1 İngliz lirası 7 Osmanlı lirası civarı yapıyormuş.) Bu paranın bir miktarı gerekli yerlerde kullanılmış savaşlarda cephelerde flan ama en son kalan 250 bin lira mesele olan.
Ven attığın en alt belgede bak gene bu para İş bankası sermayesinde kullanılmış deniyor.

Geri veriyor dediğin ya Bakanlar kuruludur veya Maliye bakanıdır. Zaten onları seçen veya Atayanda Mustafa Kemal Atatürk değil mi kime verecekler parayı devletin başı olarak Cumhurbaşkanına verecekler zaten bunda bir sakınca yok. Mustafa Kemal Atatürk tüm parayı halkada dağıtabilirdi ondada sıkıntı orada yakılan yıkılan köylerin kalkınması için harcayabilirdi şehit veya gazi yakınlarına verebilirdi hepsine tamamım veya halk için yol çeşme köprüde yapabilirdi ondada sıkıntı yok.
Ama kendi adına bankadan Hisse alıp sonrada CHP'ye MİRAS BIRAKMASI olmuyor akla mantığa yatmıyor işte. ( Hangi gerekçe ile kullanacak olursa olsun )
"Mustafa Kemal Paşa, halifeliğin kaldırılmasından sonra bir süre
daha Hint Halifet Komitesinin gönderdiği parayı toplu olarak Osmanlı
Bankasında tutmuştur. Mustafa Kemal Paşa'nm bu tutumu, gerektiğinde
parayı geri göndermeyi düşündüğünü ortaya koymaktadır.
Sonunda, söz konusu para Türkiye İş Bankasının kuruluş sermayesi
olarak kullanılmıştır."

deniyor. Hint Halifet Komitesi eğer isteseydi göndermiş olduğu parayı geri istemez miydi?
Mustafa Kemal Atatürk bu parayı isteseydi çok önceden kullanabilirdi.

hem bu işler niyet okumayla olmaz, neymiş "Bakanlar kuruludur veya Maliye bakanını seçen veya atayan da Mustafa Kemal Atatürk" müş. Sen burada tam olarak ne diyorsun? Yazdığın şeylerin nerelere gittiğinin farkında mısın? Atatürk'ü ne ile itham ediyorsun?

CHP'ye parasal bir şey yok, sadece hisse temsil gücü söz konusu. Hangi mirastan bahsediyorsun?
 

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Katılım
3 Eylül 2019
Mesajlar
10,697
Reaksiyon puanı
13,064
Puanları
4,958
:) Bak sıkışınca konuları gene döndürüp dolaştırıp aynı saçma yere sen çekiyon. Burada mesele Mustafa Kemal Atatürk değil. Atatürk'e bir itahmda bulunan resmen siz oluyorsunuz bu durumda. Parayı yok geri istememişlerse para onun olmuş sayılırmış yok madem para devletin neden Hazine veya maliye bakanı geri vermiş miş böyle savunmamı olur. Resmen Atatürk' bu parayı kullanmakta hakli diyerek bağış yapılan devletin parasını zimmetine geçirmiş gibi göstermeye çalışan sizsiniz. ( Ve gerekçenizi MİRAS hukukuna bağlayıp üste çıkmaya çalışıyorsunuz)

Benim sorum gayet açık bu para Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsi mal varlığı değil ise nasıl miras bırakıyor ?
Devletin kurtuluşu için millete gönderilen para nasıl sahsi miras olup CHP'ye kalabiliyor.( Hangi gerekçe ile kullanılırsa kullanılsın )

Hint Halifet Komitesi eğer isteseydi göndermiş olduğu parayı geri istemez miydi?
Parayı geri istenmediler ise bu para Mustafa Kemal Atatürk'ün olur nokta mı diyecez ? ( Kabul etmiyorsun ama konu Mustafa Kemal Atatürk olunca körlemesine at gözlüğü ile bakıyon ) Ve saçmalıyorsun.
Hadi az daha ileri gideyim belki parayı istediler ve biz göndermedik nerden bilecez ? Nasıl kanıtlayacaz istenip istenmediğini. Hemde 250 bin lira olarak değil ham hali ile gönderdiğimiz 900 bin lirayı geri verin dediler belki biz vermedik ve gittik o para ile banka kurdur belki? Konuyu anlamsızca uzatıp Sürekli işi yokuş aşağı sürüyon.
 

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,011
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,387
Puanları
1,708
:) Bak sıkışınca konuları gene döndürüp dolaştırıp aynı saçma yere sen çekiyon. Burada mesele Mustafa Kemal Atatürk değil. Atatürk'e bir itahmda bulunan resmen siz oluyorsunuz bu durumda. Parayı yok geri istememişlerse para onun olmuş sayılırmış yok madem para devletin neden Hazine veya maliye bakanı geri vermiş miş böyle savunmamı olur. Resmen Atatürk' bu parayı kullanmakta hakli diyerek bağış yapılan devletin parasını zimmetine geçirmiş gibi göstermeye çalışan sizsiniz. ( Ve gerekçenizi MİRAS hukukuna bağlayıp üste çıkmaya çalışıyorsunuz)

Benim sorum gayet açık bu para Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsi mal varlığı değil ise nasıl miras bırakıyor ?
Devletin kurtuluşu için millete gönderilen para nasıl sahsi miras olup CHP'ye kalabiliyor.( Hangi gerekçe ile kullanılırsa kullanılsın )


Parayı geri istenmediler ise bu para Mustafa Kemal Atatürk'ün olur nokta mı diyecez ? ( Kabul etmiyorsun ama konu Mustafa Kemal Atatürk olunca körlemesine at gözlüğü ile bakıyon ) Ve saçmalıyorsun.
Hadi az daha ileri gideyim belki parayı istediler ve biz göndermedik nerden bilecez ? Nasıl kanıtlayacaz istenip istenmediğini. Hemde 250 bin lira olarak değil ham hali ile gönderdiğimiz 900 bin lirayı geri verin dediler belki biz vermedik ve gittik o para ile banka kurdur belki? Konuyu anlamsızca uzatıp Sürekli işi yokuş aşağı sürüyon.
"Parayı geri veren Bakanlar kuruludur veya Maliye bakanıdır. Zaten onları seçen veya Atayanda Mustafa Kemal Atatürk değil mi kime verecekler parayı" diyen sen değil misin? Hala alıntıda duruyor.
At gözlüğü ifadeni aynen sana iade ediyorum. Karşında senin asker arkadaşın veya bir yakının yok.

Millete gönderilen para nasıl sahsi miras olup CHP'ye kalabiliyor diyorsun, CHP'ye bırakılan para yok, hangi paradan hala bahsediyorsun?
 
Son düzenleme:

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Katılım
18 Aralık 2013
Mesajlar
3,145
Reaksiyon puanı
2,415
Puanları
358
Hint Müslümanlarının o parayı Atatürk'e gönderme niyet ve amaçları belli. Devlet ve millete yardım için.
Diyorlar ki ama para gönderilirken herhangi bir şart belirtilmemiş ve Atatürk'ün şahsi hesabına gönderilmiş. Sonra da para geri istenmemiş. Eyvallah. Doğrudur.

Şimdi şunu sormak istiyorum:
Hint Müslümanları sonradan verdikleri bu paranın tamamını geri isteselerdi, Atatürk o kadar parayı cebinden mi ödeyecekti? Hayır. Mecburen o borç, hazineden veya halktan toplanıp ödenecekti. O zaman o paranın ne niyetle gönderildiği anlaşılıyor.
 

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Katılım
3 Eylül 2019
Mesajlar
10,697
Reaksiyon puanı
13,064
Puanları
4,958
"Parayı geri veren Bakanlar kuruludur veya Maliye bakanıdır. Zaten onları seçen veya Atayanda Mustafa Kemal Atatürk değil mi kime verecekler parayı" diyen sen değil misin? Hala alıntıda duruyor.
At gözlüğü ifadeni aynen sana iade ediyorum. Karşında senin asker arkadaşın veya bir yakının yok.

Millete gönderilen para nasıl sahsi miras olup CHP'ye kalabiliyor diyorsun, CHP'ye bırakılan para yok, hangi paradan hala bahsediyorsun?
Üste geçen muhabbetleri gene baştan anlatayım inat ile başka türlü anlıyon ve konuları saptırıyon. Bu para Hindistanlı müslümanlardan geldi ve Osmanlı bankasında Atatürk'ün adına yatırıldı buraya kadar sorun yok devletin o zaman ki En yekili kişi Atatürk olduğu için onun hesabında durabilir. Kurtuluş savaşında kullanılsın diye Atatürk parayı devletin o zamanki artık maliye bakanımı bakanlar kurumu kimse ona çekin harcayın diyor burdada sorun yok. 120 bin İngiliz lirasi ( 850-900 bin Osmanlı lira olan para) Çeşitli yerlerde alanlarda ihtiyaç durumlarında harcanıyor buralardada sıkıntı yok. En son 250 bin lira kalıyor. Burada para Atatürk'ün hesabından geldi zaten ve bakanlar kurulu veya hazine bakanı tabi ki geri Atatürk'ün hesabına verecek ( Bakan dediğim zaten tam Cumhuriyet kurulmadığı için Atatürk'ün askeriyeden Komutan Paşa arkadaşları çevresindekiler gerek rütbe olarak gerekse makam olara Atatürk'ü çineyip parayı başka türlü değerlendirecek değiller zaten ) Paranın geri Atatürk'ün hesabına yatırılması bundada sıkıntı yok.
Sıkıntı bundan sonra başlıyor bu para 250 bin Lira olarak Atatürk'ün hesabında 2-3 yıl duruyor ve sonra o parayı çekin İş Bankasının kurun diyor. ( Sorun burdan sonra başlıyor devletin milletin parası yüzde 28.08 hisse ile Atatürk'ün üstüne oluyor. O günün şartlarında bunuda anlarım devlet tam oturmadı Mustafa Kemal Paşa kendi üstüne aldı hisseleri. Ama daha sonrada Miras Hukunua dayandırılıp CHP'ye denetim hakkının bırakılıp TDK ve TTK'a bırakılması yanlış oluyor. ( Bak şuda olsa mantıklı ve kabulüm olurdu bu gelir hazineye aktarılacak ve ordan bu iki kurum yararlanacak densede tamamdı )

Millete gönderilen para nasıl sahsi miras olup CHP'ye kalabiliyor diyorsun, CHP'ye bırakılan para yok, hangi paradan hala bahsediyorsun?
Madem CHP'ye bırakılan bir miras yok neden bu tantana çıkıyor ? Devletin parası tekrar hazineye alınsın olay kapansın bitsin.
 
Son düzenleme:

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
5 Aralık 2019
Mesajlar
5,832
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
5,741
Puanları
1,708
Yaş
36
Miras hukukunda durum belli iki seferinde bu durum kaldırıldı.DP döneminde yasa çıkarıldı sonra Anayasa mahkemesi yasayı bozdu.Kenan Evren döneminde partiler kapatıldı.Partiler kurulunca kanun ile hak geri verildi.Sorulması gereken asıl sorular şunlar olmalı;
1-Hint Hilafet Komisyonu parayı Türk milletinin kurtuluşu için gönderdiyse yetkili olarak Gazi'nin hesabına gönderdilerse Kurtuluş savaşı için kullanıldıysa neden bu harcanan paranın bir kısmı tekrar Atatürk'e geri ödeniyor? Millete gelen ve harcanan paranın geri verilmesi gibi bir durum olabilir mi? Atatürk'ün şahsi parası mı bu para ki bu borçmuş gibi harcandıktan sonra geri ödeniyor?
2-Madem CHP kontrolünde TDK ve TTK'ya tevdi ediliyor şu an bu kurumlar bu paraları ne şekilde değerlendiriyor? Ülkeye millete katkısı ya da kurumun gelişmesine dolaylı olarak millete katkıda olacak şekilde mi kullanıyor bu hisselerden elde edilen gelirleri?
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,200
Reaksiyon puanı
10,315
Puanları
293
Konu M. Kemal olunca akan sular duruyor. Yaptığı, ettiği her iş her eylem yasal hale geliyor, getiriliyor.
M. Kemal bu ülkeye büyük hizmetleri olan bir komutan ve devlet adamıdır. Kimse onun hizmetini, konumunu yadsıyamaz. Lakin sonuçta o da bir insandır, beşerdir. Allah Teala peygamberlerini bile Kur'anda hata yaptıkları sebebiyle eleştirirken Atatürk'de dahil bu yeryüzünde hiç kimse hatasızdır demek yanlıştır, hatalıdır.

Şimdi gelin bu konuyu daha iyi anlayacağınız bir metafor üzerinden dikkatlerinize sunalım. Farz-ı muhal: Türkiye'nin askeri ihtiyaçları için Katar'dan 100 milyon dolar bağış gönderildi... Ama bu direkt Tayyip ERDOĞAN üzerinden yapıldı. Sonra Tayyip ERDOĞAN'da tuttu bu parayı kendi hesabına geçirdi. Şimdi merak ediyorum da, Fetö trollerinin gazıyla ortalığı yangın yerine çeviren mahut arkadaşlarımız bu durumda ne diyeceklerdi?!

Ez cümle... Hintli müslümanlar(Bu günkü Pakistanlılar diye okuyabilirsiniz, çünkü o gün Pakistan Hindistan'dan ayrılmamıştı) o parayı her kime gönderirse göndersin çok açık belli ki Türk milletinin askeri ihtiyaçları, iaşe ve ibatesi için olduğu aşikardır. (Hatta bu paranın toplanması konusunda Pakistan'ın Mehmed Akif'i olarak bilinen milli şairi Muhammed İKBAL'in yaptığı konuşmayı araştırıp okumanızı tavsiye ederim.) Öyleyse yoksulluğu dibe vurmuş bir milletin umumuna gönderilmiş bir emanet paranın bu şekilde harcanmış olmasını doğru bulamadım, vesselam.

Not: Yani o şartlarda bu insanlar "Türkler dillerini geliştirsin, tarihleri konusunda araştırma yapsın, faiz işleyen bir kurum kursunlar" diye mi gönderdiler diye sormak istedim.
 

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,011
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,387
Puanları
1,708
Üste geçen muhabbetleri gene baştan anlatayım inat ile başka türlü anlıyon ve konuları saptırıyon. Bu para Hindistanlı müslümanlardan geldi ve Osmanlı bankasında Atatürk'ün adına yatırıldı.
"Hindistan'da Hilafet Hareketi" adlı kitabın ilgili bölümün çevirisi ve Kurtuluş Savaşının Mali Kaynakları (Alptekin Müderrisoğlu) kitabından hareketle:

Birkaç düzeltme yapayım:

Hindistanlı Müslümanlar tarafından Osmanlı Bankası'nda Atatürk'ün adına yatırılan herhangi bir para yok.

Eylül 1921'de Mustafa Kemal ve Türk Milliyetçilerine yardım etmek için Angora (ya da Ankara) Fonu olarak bilinen üçüncü bir fon başlatılıyor. (Hilafet fonlarını düzenleyenlerin tabiriyle) "güvenilir insanlar" aracı edilerek toplanan paralar (bağışlar) Mustafa Kemal'e ulaştırılıyor ve bu nedenledir ki söz konusu paraların Maliye Bakanlığının kayıtlarına ve hazineye girmediği söyleniyor. Bağışlar, Mustafa Kemal Atatürk'ün emrinde toplanıyor ve sonrasında Osmanlı Bankası kasasına taşınıyor.
Sıkıntı bundan sonra başlıyor bu para 250 bin Lira olarak Atatürk'ün hesabında 2-3 yıl duruyor ve sonra o parayı çekin İş Bankasının kurun diyor.
Kurtuluş Savaşı'nın büyük hazırlık döneminde çekilen mali sıkıntılara rağmen, bu paraya el sürülmüyor. Nitekim Büyük Taarruz öncesinde tüm mali olanaklar tükenince Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle para Maliye Bakanlığına devrediliyor, paranın bir kısmı ordu ihtiyaçları için kullanılıyor, bir kısmı köyleri yakıp yıkılan halka dağıtılıyor. Zaferden sonra paranın harcanmış olan kısmı Maliye Bakanlığı tarafından iade ediliyor.



Toplanıp gönderilen paralar (bağışlar) Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsına gönderiliyor ancak bu paralar kendi şahsı için kullanılmıyor. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ekonomik yönden kalkındırmak amacıyla birçok sahada ileriye dönük yatırımları kendisi teşvik ediyor ve destekliyor. Türkiye'nin ilk milli bankası -İş Bankasını- kuruyor.
İş Bankası'nın iştirakleriyle Atatürk Türkiye'nin siyasi ve ekonomik bağımsızlığı için yeni yeni yatırımlara öncü oluyor. Yerli ve milli bankaların kuruşlarına iştirak ediyor, sayıları arttrılıyor. Birinci Beş Yıllık Plan uygulamasında İş Bankası rol alıyor.
Türkiye Sanayi ve Maadin Bankası (1925), Emlak ve Eytam Bankası (şimdiki adıyla Türkiye Emlak Katılım Bankası) (1926), Türkiye İş Bankası sanayi ve madencilik sektörlerindeki iştirakleri
Atatürk Orman Çiftliğini kuruyor, modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması için köylü çocukları çiftlikte ders görüyor. (Bu çiftlik daha sonra kendisi tarafından hazineye devrediliyor/millete hediye ediliyor.)
Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle madencilik, enerji ve bankacılık alanında çeşitli çalışmalarda bulunan Etibank kuruluyor. (1935)

Türklere, Mustafa Kemal ve Türk Milliyetçilerine yardım etmek için Hilafet Hareketi tarafından Hilafet fonlarınca toplanıp gönderilen paralardan arta kalan ile İş Bankası kuruluyor, İş Bankası da pek çok yatırıma öncü oluyor, özetle.

Soru:1
Toplanıp gönderilen paraların (bağışların) kullanımına ilişkin herhangi bir şart var mı (varsa bu şart ya da şartlar nelerdir)? Eğer ortada şart yoksa parayı kullanmak Atatürk'ün tasaruffunda değil midir?

Ayrıca şöyle bir bilgi de mevcut:
Türkiye Đş Bankası 26 Ağustos 1924'de 1 milyon TL sermayeli, anonim şirket şeklinde
kurulmuştur. Sermayenin ilk %25'lik kısmı Mustafa Kemal Atatürk tarafından
ödenmiştir. 1.000.000 lira sermaye ile kurulan bankanın 250.000 lirası Mustafa Kemal
Atatürk tarafından Hindistan'daki Müslümanlarca Kurtuluş Savaşı sırasında gönderilen
paradan sağlanmıştı. Ayrıca Cumhuriyet Halk Fırka'sına* yapılan bazı bağışlar da,
bankadaki bu hesaba yatırılmıştı.
*Cumhuriyet Halk Partisi
KAYNAK: Marmara Üniversitesi Doktora Tezi 2012

Bu konu analiz ve çözümleme ve aynı zamanda hukuk bilgisi gerektirir.
Ama daha sonrada Miras Hukunua dayandırılıp CHP'ye denetim hakkının bırakılıp TDK ve TTK'a bırakılması yanlış oluyor.
Madem CHP'ye bırakılan bir miras yok neden bu tantana çıkıyor ? Devletin parası tekrar hazineye alınsın olay kapansın bitsin.
SORU:2
Daha önceden de sordum: CHP hisselerinin Hazine'ye devredilmesi hukuken mümkün mü?
Vasiyet iptal edilsin, mülkiyet hakkı ve miras hukuku, Anayasa yok mu sayılsın?


Şimdi gelin bu konuyu daha iyi anlayacağınız bir metafor üzerinden dikkatlerinize sunalım. Farz-ı muhal: Türkiye'nin askeri ihtiyaçları için Katar'dan 100 milyon dolar bağış gönderildi... Ama bu direkt Tayyip ERDOĞAN üzerinden yapıldı. Sonra Tayyip ERDOĞAN'da tuttu bu parayı kendi hesabına geçirdi. Şimdi merak ediyorum da, Fetö trollerinin gazıyla ortalığı yangın yerine çeviren mahut arkadaşlarımız bu durumda ne diyeceklerdi?!
1)
Bu gibi konular farz-ı muhaller üzerinden tartışılmaz, arşiv ve kaynaklarınızı sunarsınız, tartışırız.
Muhammed İKBAL, Atatürk hakkında ne söylüyor? Yaptığı konuşmanın kaynağı nedir? Web sayfası linki varsa paylaşır mısınız?
Öyleyse yoksulluğu dibe vurmuş bir milletin umumuna gönderilmiş bir emanet paranın bu şekilde harcanmış olmasını doğru bulamadım, vesselam.
2)
"bu şekilde harcanmış olmasını doğru bulamadım" derken Atatürk bu parayı nereye/nerelere harcamış, anlatır mısınız?
 

Sardaukar

Profesör
Katılım
7 Haziran 2019
Mesajlar
2,125
Reaksiyon puanı
903
Puanları
293
Yaş
25
evrensel miras hukukunun köküne dinamit koyan bu iş bankası meselesinde chp yüzde yüz haklıdır

yok hint müslümanlarıymış, yok halkınmış geçin bunları
 

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Katılım
3 Eylül 2019
Mesajlar
10,697
Reaksiyon puanı
13,064
Puanları
4,958
"Hindistan'da Hilafet Hareketi" adlı kitabın ilgili bölümün çevirisi ve Kurtuluş Savaşının Mali Kaynakları (Alptekin Müderrisoğlu) kitabından hareketle:

Birkaç düzeltme yapayım:

Hindistanlı Müslümanlar tarafından Osmanlı Bankası'nda Atatürk'ün adına yatırılan herhangi bir para yok.

Eylül 1921'de Mustafa Kemal ve Türk Milliyetçilerine yardım etmek için Angora (ya da Ankara) Fonu olarak bilinen üçüncü bir fon başlatılıyor. (Hilafet fonlarını düzenleyenlerin tabiriyle) "güvenilir insanlar" aracı edilerek toplanan paralar (bağışlar) Mustafa Kemal'e ulaştırılıyor ve bu nedenledir ki söz konusu paraların Maliye Bakanlığının kayıtlarına ve hazineye girmediği söyleniyor. Bağışlar, Mustafa Kemal Atatürk'ün emrinde toplanıyor ve sonrasında Osmanlı Bankası kasasına taşınıyor.
Kurtuluş Savaşı'nın büyük hazırlık döneminde çekilen mali sıkıntılara rağmen, bu paraya el sürülmüyor. Nitekim Büyük Taarruz öncesinde tüm mali olanaklar tükenince Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle para Maliye Bakanlığına devrediliyor, paranın bir kısmı ordu ihtiyaçları için kullanılıyor, bir kısmı köyleri yakıp yıkılan halka dağıtılıyor. Zaferden sonra paranın harcanmış olan kısmı Maliye Bakanlığı tarafından iade ediliyor.



Toplanıp gönderilen paralar (bağışlar) Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsına gönderiliyor ancak bu paralar kendi şahsı için kullanılmıyor. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ekonomik yönden kalkındırmak amacıyla birçok sahada ileriye dönük yatırımları kendisi teşvik ediyor ve destekliyor. Türkiye'nin ilk milli bankası -İş Bankasını- kuruyor.
İş Bankası'nın iştirakleriyle Atatürk Türkiye'nin siyasi ve ekonomik bağımsızlığı için yeni yeni yatırımlara öncü oluyor. Yerli ve milli bankaların kuruşlarına iştirak ediyor, sayıları arttrılıyor. Birinci Beş Yıllık Plan uygulamasında İş Bankası rol alıyor.
Türkiye Sanayi ve Maadin Bankası (1925), Emlak ve Eytam Bankası (şimdiki adıyla Türkiye Emlak Katılım Bankası) (1926), Türkiye İş Bankası sanayi ve madencilik sektörlerindeki iştirakleri
Atatürk Orman Çiftliğini kuruyor, modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması için köylü çocukları çiftlikte ders görüyor. (Bu çiftlik daha sonra kendisi tarafından hazineye devrediliyor/millete hediye ediliyor.)
Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle madencilik, enerji ve bankacılık alanında çeşitli çalışmalarda bulunan Etibank kuruluyor. (1935)

Türklere, Mustafa Kemal ve Türk Milliyetçilerine yardım etmek için Hilafet Hareketi tarafından Hilafet fonlarınca toplanıp gönderilen paralardan arta kalan ile İş Bankası kuruluyor, İş Bankası da pek çok yatırıma öncü oluyor, özetle.

Soru:1
Toplanıp gönderilen paraların (bağışların) kullanımına ilişkin herhangi bir şart var mı (varsa bu şart ya da şartlar nelerdir)? Eğer ortada şart yoksa parayı kullanmak Atatürk'ün tasaruffunda değil midir?

Ayrıca şöyle bir bilgi de mevcut:
KAYNAK: Marmara Üniversitesi Doktora Tezi 2012

Bu konu analiz ve çözümleme ve aynı zamanda hukuk bilgisi gerektirir.


SORU:2
Daha önceden de sordum: CHP hisselerinin Hazine'ye devredilmesi hukuken mümkün mü?
Vasiyet iptal edilsin, mülkiyet hakkı ve miras hukuku, Anayasa yok mu sayılsın?



1)
Bu gibi konular farz-ı muhaller üzerinden tartışılmaz, arşiv ve kaynaklarınızı sunarsınız, tartışırız.
Muhammed İKBAL, Atatürk hakkında ne söylüyor? Yaptığı konuşmanın kaynağı nedir? Web sayfası linki varsa paylaşır mısınız?

2)
"bu şekilde harcanmış olmasını doğru bulamadım" derken Atatürk bu parayı nereye/nerelere harcamış, anlatır mısınız?

Gene sayfalarca yazıp konuyu dolandırıp çıkmaza getirip MÜLKİYE HAKKI MİRAS HUKUKUNU mu çineyeceksinize getirmişin helal olsun. Onca bilgiyi belgeyi yazılanı tınlamaz ve ben Mustafa Kemal Paşanın el yazısı ile yazdığı miras belgesine bakarım dersen kendini tabi ki haklı görürsün ve gerçeklere gözünü kapatırsın bu şekilde işin içinden çıkılmaz. Bu bankanın kurulumunda ki 250 bin Lira'nın Atatürk'ün şahsi malı olmadığı konusunda hem fikir değilmiyiz şimdi ? Parayı ne için gönderdiklerini flan boşver sen Türk İnsanı ve Müslüman halkı için gönderilmiş mi gönderilmemiş mi ?

Paranın Hindistandan Pakistandan Müslümandan Araptan gelmeside mühüm değil. Ortak olan para hangi amaçla olursa olsun nasıl dönüp şahısın oluyor ve miras kalıyor. Atatürk'ün bu ülke için yaptıklarını inkar eden yok veya İş Bankasını neden kurmuş keşke kurmasaymış diyende yok. Benim dediğim gayet açık madem para devletin milletindi ve Atatürk devlet millet faydası için kullandı bu parayı o öldükten sonra tekrar devlete kalması bu kadar basit.

Atatürk Orman Çiftliğini kuruyor, modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması için köylü çocukları çiftlikte ders görüyor. (Bu çiftlik daha sonra kendisi tarafından hazineye devrediliyor/millete hediye ediliyor.)
Bak burada ne güzel yazmışın bu çiftlik hazineye devredilmiş olması gereken bu işte. ( Millete hediye edildi lafı biraz gereksiz olmuş bir lütuf gibi zaten olması gererek bu.
 

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,011
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,387
Puanları
1,708
Gene sayfalarca yazıp konuyu dolandırıp çıkmaza getirip
Acaba kim?
Paylaştığım her bilginin bir kaynağı var. Yanlışını düzeltiyorum, ekleme yapıyorum.
Hangi konuyu dolandırıp çıkmaza getiriyor muşum? sorduğun her soruya cevap verdim.

Ama

"Toplanıp gönderilen paraların (bağışların) kullanımına ilişkin herhangi bir şart var mı (varsa bu şart ya da şartlar nelerdir)? Eğer ortada şart yoksa parayı kullanmak Atatürk'ün tasaruffunda değil midir? "
diye soruyorum.
CEVAP YOK

"Vasiyet iptal edilsin, mülkiyet hakkı ve miras hukuku, Anayasa yok mu sayılsın?"
diye soruyorum.
MÜLKİYE HAKKI MİRAS HUKUKUNU mu çiğneyeceksinize getirmişsin."
diyorsun.
CHP hisselerinin Hazine'ye devredilebilmesi veya düzenleme getirilebilmesi için vasiyetin iptal edilmesi gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti değil midir? Konuyu başka nereye getireceğiz?

İki soru soru soruyorum verdiğin cevaplar ortada. Şimdi kim konuyu dolandırıp çıkmaza getiriyor?

Parayı ne için gönderdiklerini flan boşver sen Türk İnsanı ve Müslüman halkı için gönderilmiş mi gönderilmemiş mi ?
Hilafet hareketince oluşturulan iki Hilafet fonu var: Biri Türklerin yardımına yönelik diğeri de Mustafa Kemal ve Türk Milliyetçilerine yardım etmek için ve daha sonra bu fonlar da birleştiriliyor. Bu fonların kuruluş amaçları aynen bunlar. Toplanan paralar (bağışlar) bu çerçevede gönderiliyor.

Yok hayır yanılıyorsun dersen, kaynak ver/paylaş okuyalım, değerlendirelim.

Bu bankanın kurulumunda ki 250 bin Lira'nın Atatürk'ün şahsi malı olmadığı konusunda hem fikir değilmiyiz şimdi ?
Parayı kullanmak Atatürk'ün tasarrufunda değil midir? Parayı değerlendirme hususunda Atatürk söz sahibi değil midir? Şahsi malı değil de ya nedir? Devletin parası, milletin parası diyorsun ya. Ben de yazıyorum. Paranın bir kısmı ordu ihtiyaçları için kullanılıyor, bir kısmı köyleri yakıp yıkılan halka dağıtılıyor. Zaferden sonra paranın harcanmış olan kısmı Maliye Bakanlığı tarafından iade ediliyor. Türk Milletinin geleceği için parayı harcıyor, yatırımlar yapıyor. İş bankası Atatürk hissesi yıllık gelirleri yarı yarıya TDK ve TTK'ya veriliyor vesaire bunlar şimdi devlete millete bir geri dönüş değil midir, hemde misli ile?
(Edit: TTK yazacakken TKK yazmışım düzeltildi.)
Bak burada ne güzel yazmışın bu çiftlik hazineye devredilmiş olması gereken bu işte. ( Millete hediye edildi lafı biraz gereksiz olmuş bir lütuf gibi zaten olması gererek bu.
Atatürk çiftlik ürünlerini de kendi parasıyla satın alıyor. Kaynakta da "millete hediye edildi" diye geçiyor. Ben orada yazılanı aktardım. Farklı bir şey kattığım yok.
 
Son düzenleme:

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Katılım
3 Eylül 2019
Mesajlar
10,697
Reaksiyon puanı
13,064
Puanları
4,958
Parayı kullanmak Atatürk'ün tasarrufunda değil midir? Parayı değerlendirme hususunda Atatürk söz sahibi değil midir? Şahsi malı değil de ya nedir? Devletin parası, milletin parası diyorsun ya. Ben de yazıyorum. Paranın bir kısmı ordu ihtiyaçları için kullanılıyor, bir kısmı köyleri yakıp yıkılan halka dağıtılıyor. Zaferden sonra paranın harcanmış olan kısmı Maliye Bakanlığı tarafından iade ediliyor. Türk Milletinin geleceği için parayı harcıyor, yatırımlar yapıyor. İş bankası Atatürk hissesi yıllık gelirleri yarı yarıya TDK ve TKK'ya veriliyor. Bu, millete bir geri dönüş değil midir?
Dönüp dolaşıp aynı şeyleri anlatıyorsun ve boşa düşüyorsun. ( Tekrar Söylüyorum konunun içinde Mustafa Kemal Atatürk geçtiği için gözlerin kapalı konuya bakıyorsun ve savunuyorsun.) Mustafa Kemal'i çıkar ve tüm anlattığın şeylerin içine Recep Tayyip Erdoğan koy bir daha kendine sor bakayım gene taraflı mı düşünecen. Ben şahıs parti diye değil devlet malı diye düşünüyorum o parayı.

Parayı kullanmak tabi ki Atatürk'ün tasarrufunda ve insiyatifinde ona hiçbir şey demiyorum zaten. Ama parayı kullanma tasarrıfu onda diye Hisseleri üzerine mi alması gerekir. Vefatından sonrada MİRAS adı altında hazineye değil başka kurumlara mı bırakması gerekir.

Geçen sene İş Bankasının net ettiği KAR 6.2 milyar TL civarıymış bunun yüzde 28'i 1.8 milyar TL yapıyor bu para nerde ne olmuş bu kurumlar ne yapıyor bu paraları. Son 95 yıldır ne yapmış bu iki kurum ben kendimi bildim bileli ne hizmetleri var Türk tarihine veya diline ? Bu para hazineye aktarılır orada değerlendirilir ve bu iki kuruma ihtiyaçları kadar gene aktarılır.

Son sözümü söyleyip kapatıyorum ben kendi açımdan konuyu çünkü sen doğruya doğru yanlışa yanlış diyemiyecen taraflı bakıyorsun. Şuan Ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bütçeden vergilerden gelen paralardan istediğini yapabilir seçilmiş kişi olduğu için üstte söylediğin gibi paraları kullanma yetkisi ve insiyatifi ondadır. ( Gerek görürse Saray yapar gerek görürse Kanal gerek görürse Suriye'ye Savaş açar) Bir Türk vatandaşı olarak seçilmiş kişidir derim ve meclis çoğunluğundada geçiyorsa her kararı alabilir bende saygı duyarım. Ama 2023 yılında atıyorum seçilmedi ve görevi düştü. ( Hazineden devlet bütçesinden sağdan soldan Emekli maaşı dışında tek bir iğne bile alamaz devletin imkanlarından yararlanamaz Zimmetine para mal geçirmişse devletin parasını kendi şahsi mal varlığına katmış ise hangi gerekçe ile olursa olsun ilk karşısında ben dururum. En ağır cezayı almasını isterim ve hakkımı helal etmem.
 

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,011
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,387
Puanları
1,708
Dönüp dolaşıp aynı şeyleri anlatıyorsun ve boşa düşüyorsun. ( Tekrar Söylüyorum konunun içinde Mustafa Kemal Atatürk geçtiği için gözlerin kapalı konuya bakıyorsun ve savunuyorsun.) Mustafa Kemal'i çıkar ve tüm anlattığın şeylerin içine Recep Tayyip Erdoğan koy bir daha kendine sor bakayım gene taraflı mı düşünecen. Ben şahıs parti diye değil devlet malı diye düşünüyorum o parayı.

Parayı kullanmak tabi ki Atatürk'ün tasarrufunda ve insiyatifinde ona hiçbir şey demiyorum zaten. Ama parayı kullanma tasarrıfu onda diye Hisseleri üzerine mi alması gerekir. Vefatından sonrada MİRAS adı altında hazineye değil başka kurumlara mı bırakması gerekir.

Geçen sene İş Bankasının net ettiği KAR 6.2 milyar TL civarıymış bunun yüzde 28'i 1.8 milyar TL yapıyor bu para nerde ne olmuş bu kurumlar ne yapıyor bu paraları. Son 95 yıldır ne yapmış bu iki kurum ben kendimi bildim bileli ne hizmetleri var Türk tarihine veya diline ? Bu para hazineye aktarılır orada değerlendirilir ve bu iki kuruma ihtiyaçları kadar gene aktarılır.

Son sözümü söyleyip kapatıyorum ben kendi açımdan konuyu çünkü sen doğruya doğru yanlışa yanlış diyemiyecen taraflı bakıyorsun. Şuan Ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bütçeden vergilerden gelen paralardan istediğini yapabilir seçilmiş kişi olduğu için üstte söylediğin gibi paraları kullanma yetkisi ve insiyatifi ondadır. ( Gerek görürse Saray yapar gerek görürse Kanal gerek görürse Suriye'ye Savaş açar) Bir Türk vatandaşı olarak seçilmiş kişidir derim ve meclis çoğunluğundada geçiyorsa her kararı alabilir bende saygı duyarım. Ama 2023 yılında atıyorum seçilmedi ve görevi düştü. ( Hazineden devlet bütçesinden sağdan soldan Emekli maaşı dışında tek bir iğne bile alamaz devletin imkanlarından yararlanamaz Zimmetine para mal geçirmişse devletin parasını kendi şahsi mal varlığına katmış ise hangi gerekçe ile olursa olsun ilk karşısında ben dururum. En ağır cezayı almasını isterim ve hakkımı helal etmem.

Eksiklikler elbet vardır ama paylaştığım şeyler tarihi bilgilerdir, bunları yanlışlayabiliyorsan yanlışla diyorum. "içinde Mustafa Kemal Atatürk geçtiği için" vesaire hiç savunma yapmadan.
Bağışların kullanımına ilişkin bir şart var mı diye soruyorum, cevap veremiyorsun. Eğer ortada paranın kullanımına ilişkin şartlar söz konusu ise o zaman olayın boyutu da değişecektir!..

Bu olay hem tarihi çözümleme gerektirir hem de hukuki sorumluluk. Sen yine, o paranın hazineye aktarılması taraftarı ol, sadece hazineyi devlet olarak görmeye devam et, bütçeden vergilerden gelen para ile bağış parasını bir tut ve başkanın sanki sınırsız yetkilerle donatılıymış gibi olduğunu düşünmeye devam et, daha ne diyeyim. 2023'e gitmeye gerek yok. 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan vatandaşlarımız ve gazilerimiz için toplanan yardım paralarının akıbeti ne oldu? Hemen hemen üç buçuk sene oluyor. Ne zaman verilecek? Ya da verildi mi? (Bilmiyorum) Eğer bir gazi ya şehit yakını olsaydın, bu konuya nasıl bir yorum getirirdin? Hani hakkımı helal etmem diyorsun ya.

Neyse artık...
 
Son düzenleme:

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Katılım
3 Eylül 2019
Mesajlar
10,697
Reaksiyon puanı
13,064
Puanları
4,958
Bağışların kullanımına ilişkin bir şart var mı diye soruyorum, cevap veremiyorsun. Eğer ortada paranın kullanımına ilişkin şartlar söz konusu ise o zaman olayın boyutu da değişecektir!..
Din kardeşlerimiz zor durumdalar işgal altındalar deyip adamlar para toplayıp göndermişler gerek savaşta gerekse savaş bittiğinde ülkeleri için kullansınlar diye işte sen halen oraya madde koyacaklardı diye saçmalıyorsun. Ne diyeceklerdi biz parayı gönderiyoruz ama Mustafa Kemal Paşa bu para ile kesinlikle banka kurup ortak olmasın daha sonrada Hisselerini MİRAS BIRAKMASIN diye madde mi koymalıydılar ?

Bu olay hem tarihi çözümleme gerektirir hem de hukuki sorumluluk. Sen yine, o paranın hazineye aktarılması taraftarı ol, sadece hazineyi devlet olarak görmeye devam et, bütçeden vergilerden gelen para ile bağış parasını bir tut ve başkanın sanki sınırsız yetkilerle donatılıymış gibi olduğunu düşünmeye devam et, daha ne diyeyim. 2023'e gitmeye gerek yok. 15 Temmuz darbe girişiminde şehit ve gaziler için toplanan yardım paralarının akıbeti ne oldu? Hemen hemen üç buçuk sene oluyor. Ne zaman verilecek? Ya da verildi mi? (Bilmiyorum) Eğer bir gazi ya şehit yakını olsaydın, bu konuya nasıl bir yorum getirirdin? Hani hakkımı helal etmem diyorsun ya.

Evet ben hazineyi devlet olarak görüyorum . Sende Mustafa Kemal Atatürk'ü devletten üstün görmeyi bırak lütfen. Türk milleti için çok güzel hizmetleri olmuş değerli bir şahsiyettir kendisi severiz sayarız ama asıl önceliğimiz Türkiye Cumhuriyeti devleti olmalı artık günümüze ve önümüze bakalım.
Üstte yazdıklarımı tekrar okurmusun okumadan düşünmeden yazıyon galiba ve gene laf kalabalığı ile konuyu saçma yerlere çekiyorsun.15 Temmuz şehitleri ve gazileri için toplanan paralar nerde ? Cumhurbaşkanı zimmetine mi geçirmiş ? Almanya başbakanı ile flan mı yemiş Şirket kurup Bİlal Erdoğan'a MİRAS mı bırakmış ? ( Bak hatta senin kafada cevap vereyim bu şehit ve gazi yakınları için bağışları yapanlar yardımları gönderenler para direk şehitlere verilsin diye bir madde koymuşlar mı ? Böyle bir belge var mı elinde ? Belki devlet 10 yıl sonra verme insiyatifini kullanıyor nede olsa bağış yaparken yazmamışlar altına bağışların kullanım ve harcanım şekli nasıl olsun para direk yarın sabah onlara teslim edilsin diye. )

Son yıllarda yaşadığımız sıkıntıları devletçe Uğradığımız mali saldırıları Suriye'de yaşadıklarımızı Dolar kuru ile yapılmaya çalışanlar ek yaptırımlar veya deprem gibi doğal afetleri ile son 3-4 yıldır yaşananları görmüyorsan diyecek bir şey yok sana. ( Devlet parayı şuan inkar mı ediyor yok mu diyor bu zor günlerde para gene devletin milletin bir ihtiyacına harcanmıştır merak etme devlette hazinede milletin parası kalmaz faizi ile ödenir herkese. ) Emin ol Orada şehit veya gazi olan insanların yüzlercesi binlercesi bu parayı sorgulamıyordur bile devletin bize verdiği gazilik şehitlik maaşı yeterlidir devletimiz yeri gelince eli bollaşınca o paralarıda öder diyordur. Ama darbeye sözde darbe kontrollü darbe diyenler o İnsanlar Erdoğan'ın yüzünden öldü diyenler bugün parayı onlardan çok sorar olmuş.
 
Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,011
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,387
Puanları
1,708
Din kardeşlerimiz zor durumdalar işgal altındalar deyip adamlar para toplayıp göndermişler gerek savaşta gerekse savaş bittiğinde ülkeleri için kullansınlar diye işte sen halen oraya madde koyacaklardı diye saçmalıyorsun. Ne diyeceklerdi biz parayı gönderiyoruz ama Mustafa Kemal Paşa bu para ile kesinlikle banka kurup ortak olmasın daha sonrada Hisselerini MİRAS BIRAKMASIN diye madde mi koymalıydılar ?



Evet ben hazineyi devlet olarak görüyorum . Sende Mustafa Kemal Atatürk'ü devletten üstün görmeyi bırak lütfen. Türk milleti için çok güzel hizmetleri olmuş değerli bir şahsiyettir kendisi severiz sayarız ama asıl önceliğimiz Türkiye Cumhuriyeti devleti olmalı artık günümüze ve önümüze bakalım.
Üstte yazdıklarımı tekrar okurmusun okumadan düşünmeden yazıyon galiba ve gene laf kalabalığı ile konuyu saçma yerlere çekiyorsun.15 Temmuz şehitleri ve gazileri için toplanan paralar nerde ? Cumhurbaşkanı zimmetine mi geçirmiş ? Almanya başbakanı ile flan mı yemiş Şirket kurup Bİlal Erdoğan'a MİRAS mı bırakmış ? ( Bak hatta senin kafada cevap vereyim bu şehit ve gazi yakınları için bağışları yapanlar yardımları gönderenler para direk şehitlere verilsin diye bir madde koymuşlar mı ? Böyle bir belge var mı elinde ? Belki devlet 10 yıl sonra verme insiyatifini kullanıyor nede olsa bağış yaparken yazmamışlar altına bağışların kullanım ve harcanım şekli nasıl olsun para direk yarın sabah onlara teslim edilsin diye. )

Son yıllarda yaşadığımız sıkıntıları devletçe Uğradığımız mali saldırıları Suriye'de yaşadıklarımızı Dolar kuru ile yapılmaya çalışanlar ek yaptırımlar veya deprem gibi doğal afetleri ile son 3-4 yıldır yaşananları görmüyorsan diyecek bir şey yok sana. ( Devlet parayı şuan inkar mı ediyor yok mu diyor bu zor günlerde para gene devletin milletin bir ihtiyacına harcanmıştır merak etme devlette hazinede milletin parası kalmaz faizi ile ödenir herkese. ) Emin ol Orada şehit veya gazi olan insanların yüzlercesi binlercesi bu parayı sorgulamıyordur bile devletin bize verdiği gazilik şehitlik maaşı yeterlidir devletimiz yeri gelince eli bollaşınca o paralarıda öder diyordur. Ama darbeye sözde darbe kontrollü darbe diyenler o İnsanlar Erdoğan'ın yüzünden öldü diyenler bugün parayı onlardan çok sorar olmuş.
Benim yazdıklarıma bir bak, bir de benim yazdıklarımı kendince anlatımına bak! Hangi ruh hali içinde, hangi hayal aleminde yaşıyorsun!

"saçmalıyorsun" diyerek kendi yazdıklarını tarif etmişsin, bana söz bırakmamışsın. Bravo!
Haydi selametle...
 

Rint

Profesör
Katılım
8 Nisan 2013
Mesajlar
1,657
Reaksiyon puanı
360
Puanları
263
Memlekete yeni değerler katacaklarına, bırakan kişilere hakaretler ederek Cumhuriyet mirasını yediler! Bu ülkeye yazık ediyorlar...
 

Szayel

Profesör
Katılım
14 Ağustos 2019
Mesajlar
2,018
Reaksiyon puanı
1,147
Puanları
293
CHP'ye kâr bırakıyor mu bu iş ? Banka kasıt.
 
Üst