Hangisi daha iyi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Joxen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Joxen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhabalar. Windows 10 Home kullanıyorum bilgisayarım çok yavaş olduğu için işletim sistemi değiştirmeyi düşünüyorum. Linux Mint ve Ubuntu arasında kaldım. Sizce değiştirmeli miyim performans açısından Windows kalmalı mı hangisi daha iyi performans almamı sağlar ayrıca kodlamaya karşı ilgim var Python öğreneceğim.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
Merhabalar. Windows 10 Home kullanıyorum bilgisayarım çok yavaş olduğu için işletim sistemi değiştirmeyi düşünüyorum. Linux Mint ve Ubuntu arasında kaldım. Sizce değiştirmeli miyim performans açısından Windows kalmalı mı hangisi daha iyi performans almamı sağlar ayrıca kodlamaya karşı ilgim var Python öğreneceğim.
Ubuntu ya da Linux Mint. İstersen benim gibi Elementary OS yükleyebilirsin. Ubuntu 18.04 tabanlı.

Hopeツ︎

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
Merhaba,
Windows 10 son zamanlarda yayınladığı güncellemeler ve izlediği politika nedeniyle facia bir işletim sistemine dönüştü. Bu 3. milenyum mudur yoksa 4. mü orasını bilemiyorum. Tek bildiğim şey Microsoft'un duyarsızlığı. Makine boşta %40 RAM tüketimini görünce bu düşünceme iyice ikna oldum. Sistemi yeterli derecede olmayan birine, performans düşüklüğü yaşayan birine kullanma o zaman demek dünyanın en basit olayı. O zaman şunu söyleyebilirsiniz, Linux'un tüm distroları (dağıtımları) sistemi ve ekipmanı her ne olursa olsun en iyi performansı koşulsuz vaat ediyor. Vaat etmekle kalmıyor, al bilgisayar işte böyle kullanılır diye gözüne sokarak gösteriyor. Bu noktadan sonra fazla söze gerek olduğunu düşünmüyorum. İki tercih arasında kaldığınızı varsayarak Mint diyorum.

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,395
Windows'u kaldırmadan yanına Mint ya da Ubuntu'yu yükleyebilirsiniz. İkili önyükleme yapmak diğer sistemlere yeni yeni alışanlar için avantaj sağlayabilir. Ayrıca, bu iki dağıtımın dışına da çıkabilirsiniz; üstelik pek çok GNU/Linux dağıtımı yükleme yapmadan canlı/live dvd ya da flash bellek üzerinden test edilebiliyor. Kolay gelsin. :)

Hopeツ︎

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
@kilicbaligi çok önemli bir noktaya temas etti. :)
Bence de ilk önce hangi dağıtımı istiyorsanız bunu live ortamda kurmadan deneyin. Eğer hoşunuza giderse ve size yoldaş olabileceğini düşünürseniz, diğer disk bölümlerini silmeden Windows'un yanına kurun. Her ihtimale karşı kenarda yedek bir sistem bulundurmak iyidir. Olasılıkları bazen kestiremeyebiliriz.

Joxen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Cevaplarınız için çok teşekkürler, sanırım Mint kuracağım ama aklımda tek bir soru daha var; Windows'da çalışan .exe gibi uzantıların hepsi Mint'te de çalışıyor mu?

Hopeツ︎

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
Linux ortamında .exe ve vari uzantıları çeşitli emülatörler, kütüphaneler yardımıyla çalıştırabilirsiniz. Fakat .exe Linux'un uzantısı olmadığından bu deneyim yeterince stabil olmayacaktır. Yine de incelemek isterim derseniz, bu noktada en revaçta olanı Wine'dir. Oyunlar için de genellikle PlayOnLinux'dan yardım alınır. Söylediklerimle sınırlı değil daha farklı alternatifler de var gün geçtikçe gelişiyor. Araştırmak lazım.