PC Fanları Birden Son Devirde Çalışmaya Başlıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan GEGEBYTE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Öncelikle merhaba herkese benim sistemimde herhangi bir oc olayı yok sadece biostan fan devri ile ilgili ayarları değiştirdim, bunun dışında değiştirmiş olduğum hiçbir şey yok ama CPU ısısı ne kadar olursa olsun ister oyunda, ister google de birden fanlar çok süratli çalışmaya başlıuor ve kullandığım asus AI Suite programından fanların hızını düşürmeye çalışsam o zaman da temelli duruyor (programı silip kullandığım zaman da problem devam ediyor) . Bu sorunu epeydir çözemedim ve buraya yazmaya karar verdim. Yardımcı olursanız sevinirim. Herkese iyi günler.
-Ryzen 5 2600x
-Msi Gtx 1060 Gaming X 6gb
-Asus Rog-Strix B350-F Gaming
-16gb Gskill RipjavsV 2400mhz
-Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
-Cooler Master MasterBox Lite 5 600w 80Plus
- Corsair SP120 RGB Fan Kit
Isı değerleri CPU: 37-61

fangoso

Öğrenci
Reaksiyon puanı
46
Olay rastgele zamanlarda oluyor ve fanlar yuksek devirde calisirken pc kilitlenmeden calismaya devam ediyor?

fangoso

Öğrenci
Reaksiyon puanı
46
Bios guncellemesi ise yarayabilir mi? Bios ayarlari yani degistirdiginiz fan ayarlari default iken bir sorun olmuyor?

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Bios guncellemesi ise yarayabilir mi? Bios ayarlari yani degistirdiginiz fan ayarlari default iken bir sorun olmuyor?
biosum güncel ve default ayarına aldım ama rastgele gerçekleştiği için şu an sorun yok
Mesaj otomatik birleştirildi:

ve bu ara yeni çıktı pc açıldığında kulaklıktan küt diye bi cızırtı geliyor ama 1 saniye bile sürmüyor

Son düzenleme:

fangoso

Öğrenci
Reaksiyon puanı
46
biosum güncel ve default ayarına aldım ama rastgele gerçekleştiği için şu an sorun yok

ve bu ara yeni çıktı pc açıldığında kulaklıktan küt diye bi cızırtı geliyor ama 1 saniye bile sürmüyor
Benzeri ben pc yi kapatirken geliyor. Bence bios kaynakli bir stabilite sorunu var fan hizi ile ilgili.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Benzeri ben pc yi kapatirken geliyor. Bence bios kaynakli bir stabilite sorunu var fan hizi ile ilgili.
şimdi yeni chipset kurdum ve yani biosu bekliyorum

az önce yine oldu ve ön 2. fan durdu öbürleri full devir çalıştı. önceki bios sürümlerinde de vardı. az önce ise aynı durum tekrarlanınca cpu 88 derece oldu

Son düzenleme:

fangoso

Öğrenci
Reaksiyon puanı
46
şimdi yeni chipset kurdum ve yani biosu bekliyorum

az önce yine oldu ve ön 2. fan durdu öbürleri full devir çalıştı. önceki bios sürümlerinde de vardı. az önce ise aynı durum tekrarlanınca cpu 88 derece oldu
Cpu sogutucuda bir sorun olmasin?

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Cpu sogutucuda bir sorun olmasin?
Soğutucumda bir sıkıntı yol aslında bu sorun 4.1 ghz ye yaptığım sabitleme ve voltaj ayarları ile çözülmüştü fakat yeniden başlayınca biosu sıfırladım ama devam etti

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
biostan fan ayarlarını kurcaladığını yazmışsın en üstte. Biosu default yap. Fanların durması, belli dereceler ile ilgili fan devirlerini ,biostan oynadığın için,değiştirdiğin için oluyordur,büyük ihtimal ile.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
biostan fan ayarlarını kurcaladığını yazmışsın en üstte. Biosu default yap. Fanların durması, belli dereceler ile ilgili fan devirlerini ,biostan oynadığın için,değiştirdiğin için oluyordur,büyük ihtimal ile.
Biosu sıfırladım hiçbirşeyle oynamadan direk kaydedip çıktım ama sorun devam etti Windows’un içinden de Asusun AI suite uygulamasını kullanıyorum

Donanımsal bir sorun mu olabilir yoksa yazılımsal bir sorun mu?

Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Yazılımsal bi sorun.biosu sıfırladıktan sonra, F10 ile save edip yes diyorsun ,değilmi.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Biosu sıfırladıysan,format zayıf bi ihtimal ama denemekte fayda var.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Biosu sıfırladıysan,format zayıf bi ihtimal ama denemekte fayda var.
Başka neler yapabilirim? Şu an bilgisayarı bile açasım gelmiyor açıkçası dün bi derin virüs taraması yaptım o sırada CPU %100 kullanımdaydı ve 17 dk boyunca 57-65 derece arasında gezindi (tabi fanların ayarını Asus AI suite den kontrol ettim ve o süreçte bir sıkıntı olmadı bios da sıfırlanıktı o ara. Bir de ben anı fan ayarı yapar gibi sıvı soğutmadaki devirdaim olayını da arttırmıştım ondan kaynaklı olabilir mi diyeceğim fakat yaptığımız oc ile bu olay çözüldüğü zaman da arttırmıştım. Bir türlü anlayamadım neden olduğunu şunun.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Fan derken radyatör fanlarımı yoksa kasa fanlarımı hızlanıyor veya duruyor.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
sıvı soğutucuyu üstemi taktın.Radyatör Fanları, kasa içinemi üflüyor ,dışarıyamı.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
radyatör fanı ,pompa fanı anakartta hangi soketlere takılı. öndeki 3 fan nasıl ve nereye takılı.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
radyatör fanı ,pompa fanı anakartta hangi soketlere takılı. öndeki 3 fan nasıl ve nereye takılı.
Öndekiler CHA fan 1-2-3 de pompa aio pump, onun radyatör fanı da cpu fan bölümünde

Pompa aio pump, kasa fanları cha-fan 1,2,3 ve radyatör fanı CPU-fan

Öndekiler CHA fan 1-2-3 de pompa aio pump, onun radyatör fanı da cpu fan bölümünde

Pompa aio pump, kasa fanları cha-fan 1,2,3 ve radyatör fanı CPU-fan
Yanlışıkla 2 kere yazdım kusura bakma silinmiyor da

Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Doğru takılılar.

Temiz bi format at.Aİ SUİTEYİ de hiç yüklemeden bi daha bak Aynı şeyler olacakmı.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Doğru takılılar.

Temiz bi format at.Aİ SUİTEYİ de hiç yüklemeden bi daha bak Aynı şeyler olacakmı.
Başka bir çözüm yolu yok sanırım

Peki fan kablolarının çok keskin dönüşler yapması, çok dolanması bunu etkiler mi? Mesela CPU fan anakarttaki soğutma bloklarının arkasından dolanıyor. (Biryerde okuduğum İçin aklıma geldi amasanmıyorum)

Son düzenleme:

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
Başka bir çözüm yolu yok sanırım

Peki fan kablolarının çok keskin dönüşler yapması, çok dolanması bunu etkiler mi? Mesela CPU fan anakarttaki soğutma bloklarının arkasından dolanıyor. (Biryerde okuduğum İçin aklıma geldi amasanmıyorum)
Başka bir çözüm yolu var sanırım.

Sorun yazılımsal ise linux mint adlı işletim sisteminin iso dosyasını indirip, rufus programı ilede onu flaşa yazdırıp sonra onu boot edip(live modda) sen o işletim sistemini hard diskine kurmadan çalışıcaktır internete bilgisayarı bağla ordan Java kur sonra minecraft kur oyna, internette gez bak bi fan dönüyormu. Öyle dediğin gibi dönerse sorun büyük ihtimal donanımsaldır çünkü linux mint çok hafif bir işletim sistemidir(en hafifi değil ama hafif). He dönmesse artık o işletim sistemini bilgisayarına kurabilirsin ayrıca bi özellik var bilgisayar açılırken hangisini boot etmek istediğini soran bi özellik.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20

Sorun yazılımsal ise linux mint adlı işletim sisteminin iso dosyasını indirip, rufus programı ilede onu flaşa yazdırıp sonra onu boot edip(live modda) sen o işletim sistemini hard diskine kurmadan çalışıcaktır internete bilgisayarı bağla ordan Java kur sonra minecraft kur oyna, internette gez bak bi fan dönüyormu. Öyle dediğin gibi dönerse sorun büyük ihtimal donanımsaldır çünkü linux mint çok hafif bir işletim sistemidir(en hafifi değil ama hafif). He dönmesse artık o işletim sistemini bilgisayarına kurabilirsin ayrıca bi özellik var bilgisayar açılırken hangisini boot etmek istediğini soran bi özellik.
Birkaç şey daha deneyeceğim sistem geri yükleme gibi o da olmazsa güncel bios ve Windows sürümlerini bekleyeceğim, ha onlar da olmazsa dediğini deneyeceğim artık.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Eskiyken olmuyormuydu?
Bir ara olmuyordu sonra olmaya fakat program ile düzelmeye başladı. Tam düzeldi sandım fakat daha da kötü oldu

Donanım veya yazılımdan kaynaklı olduğunu stress testi gibi bişeyle anlayabilir miyim?

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
Bir ara olmuyordu sonra olmaya fakat program ile düzelmeye başladı. Tam düzeldi sandım fakat daha da kötü oldu

Donanım veya yazılımdan kaynaklı olduğunu stress testi gibi bişeyle anlayabilir miyim?
Ben onu bilmem ama dediğim yöntemin yazılımlan mı ilgili olduğu yoksa donanım ile ilgilimi olduğunu söylüyor gibi.

GEGEBYTE

Asistan
Reaksiyon puanı
20
Şu an aklıma bir de şu geldi bu sorun olmuyorken PC daha ferah, daha açık biryerdeydi, fakat şu an daha dar bir yerde arka kısım (yaklaşık olarak duvar ile arasında yaklaşık 10 cm boşluk var. Tabi bunun bu olaya etkili olması saçma geldi ama güç kaynağının ısınması bunu etkiler mi?

yolgezer74

Doçent
Reaksiyon puanı
159
geçen de bi arkadaşla tartışmıştı. işte uefi arayüzünün pisliği. windows ile senkron çalışmaya uğraşıyor.
anakartınızın yanında gelen utility ler vardır. asus suite mi ne bilmiyorum işte. fanları kontrol eden hangi program ise onu yükleyin ve bakın bakalım o programda fan ayarları nasıl? o olmadığı için ya da var ise o olup ayarları farklı olduğu için böyle yapıyordur.
bende de msi var. biostan oc edince command center 0 görüp fanları kapatıyor komple :D