Yerli işletim sistemi FegeyaOS Beta 1 - Fegeyake çekirdeği.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
Ryzen işlemcileri için 1. nesil 3/5/7, 2. nesil için 3/5/7 ayrıca Vega GPU'lar da desteklenmektedir. 3. nesil desteği şuanda bulunmuyor, yakın zamanda gerekli donanımı bulduğumda yapılacak.
Mesaj otomatik birleştirildi:

LiveCD mantığı ve gerçek sisteme kurabilirsiniz.
Anladığım kadarıyla 3.nesil Ryzen'lerin mikrokodu yok herhalde. Doğru mu?

arruabarrena

Asistan
Reaksiyon puanı
13
bu işlerden gram anlamam ama yerliyse destekleriz. başarılarının devamını dilerim.

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,763
FegeyaOS, hobi amaçlı işletim sistemidir. Sıfırdan geliştirilen bir çekirdeğe sahiptir. Apache 2.0 lisansı ile yayınlanmıştır.
Sıfırdan geliştirildi mi geliştirilmedi mi ?

msvcr32

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşım işletim sistemini incelediğimde tabanın hatta herşeyin "Helen OS" İşletim sistemine ait olduğunu gördüm bari sıfırdan geliştirildi demeyin utanmadan...

En basitinden şöyle göstereyim incelerseniz önyüklerken genelde hizmetler vs hepsi "Helen OS" sıfırdan yazdınızda neden Helen OS hizmetleri kullanıyosunuz ?

Ek Açıklama 2019-12-17 100213.png

Son düzenleme:

Creative

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
17,382
Bu tamamen insanları aldatmaca mıdır? Yoksa Linux zaten her zaman geliştirilebilir bir platform olduğundan göz mü yumulur.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,918
Aynı konu daha önce de burada açılmıştı. Alıp, Türkçeleştirmeye çalışıyorlar.

Waddler

Profesör
Reaksiyon puanı
612
hazır olan bir şeyi yamamak zor değildir, sıfırdan yapıldı/yaptık ibarelerinden dolayı tamamen bizleri kandırmaya yönelik bir davranış olduğunu düşünüyorum.

furkancix

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
25
helal olsun. bu tür şeylerde gaz verme amaçlı değil başlangıç düşüncesi bile büyük bi olaydır. tebrik ederim düşünce aşamanıza ve sonraki süreçler için

Osdev

Öğrenci
Reaksiyon puanı
75
FegeyaOS'ta çekirdek, GUI gibi bileşenler sıfırdan geliştirildi. Eskiden 3. parti olan kodlar artık kaldırıldı, yerine kendi kodlarımız aldı. FegeyaOS Beta 1 Ocak 2020'de yayınlanacak.

FegeyaOS'da bazı 3. par
Aslında yapılan güzel birşey ama Sıfırdan geliştirildi. ibaresi yanlış.
ti kodlar kullanılmıştı. Artık önyükleyicideki bazı hazır kaynak kodlar kaldırıldı.

Arkadaşım işletim sistemini incelediğimde tabanın hatta herşeyin "Helen OS" İşletim sistemine ait olduğunu gördüm bari sıfırdan geliştirildi demeyin utanmadan...

En basitinden şöyle göstereyim incelerseniz önyüklerken genelde hizmetler vs hepsi "Helen OS" sıfırdan yazdınızda neden Helen OS hizmetleri kullanıyosunuz ?

Ekli dosyayı görüntüle 83346
Önyükleyicideki hazır olan kodlar bilerek orada belirtildi, FegeyaOS'da artık sıfırdan geliştirilen bir işletim sistemidir. C ve C++ ile geliştirildi ve femonolitik bir çekirdek, HelenOS ise mikroçekirdektir.

Sıfırdan geliştirildi mi geliştirilmedi mi ?
Önyükleyicideki bir takım kaynak kodlar hazır olarak alınmıştı, şuanda sıfırdan geliştirildi diyebiliriz.

Son düzenleme:

msvcr32

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Beta sürümünüz çıksın inceleyip göreceğiz.

Osdev

Öğrenci
Reaksiyon puanı
75
Beta sürümünüz çıksın inceleyip göreceğiz.
Ocak 2020'nin ortalarında çıkacak, bu işletim sistemi modüler bir işletim sistemidir. FegeyaOS ARM32/64 platformlarına desteğinden dolayı, ARM tabanlı işlemcilerle uyumlu olarak çalışır fakat bazı mimari hataları çıkacaktır.

Umarım beğeneceksiniz, modüler bir işletim sistemi olmayı amaçlıyoruz.

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,763
FegeyaOS'ta çekirdek, GUI gibi bileşenler sıfırdan geliştirildi. Eskiden 3. parti olan kodlar artık kaldırıldı, yerine kendi kodlarımız aldı. FegeyaOS Beta 1 Ocak 2020'de yayınlanacak.

FegeyaOS'da bazı 3. par

ti kodlar kullanılmıştı. Artık önyükleyicideki bazı hazır kaynak kodlar kaldırıldı.

Önyükleyicideki hazır olan kodlar bilerek orada belirtildi, FegeyaOS'da artık sıfırdan geliştirilen bir işletim sistemidir. C ve C++ ile geliştirildi ve femonolitik bir çekirdek, HelenOS ise mikroçekirdektir.

Önyükleyicideki bir takım kaynak kodlar hazır olarak alınmıştı, şuanda sıfırdan geliştirildi diyebiliriz.
Sayfanın başından beri hangi mikrokernelin kullanıldığı ve bunun ne olduğu soruldu? Sıfırdan mı oluşturuldu yoksa diğer mikrokernellerden biri üzerine mi kuruldu diye. Siz sıfırdan olduğunu söylediniz hep. Ama şimdi bunun başka bir mikrokernel üzerinden yapıldığını ve bu çekirdekteki kodların kendi kodlarınız ile değiştirdiğinizi belirttiniz.

selimnuans

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
8
bu tür adımları çok beğeniyorum. yazılımcı olsaymışım keşke

astegon

Profesör
Reaksiyon puanı
1,361
MicroKernel tarafında HelenOS gördük. Hani sıfırdandı.

neyse, bu da bir aşamadır. Ama GUI tarafı çok kötü. İnsanlar kernel'e bakmazlar. GUI tarafına bakarlar.

Bir de bu OS ile ne tür bir hedefiniz var? Merak ettim.

Osdev

Öğrenci
Reaksiyon puanı
75
MicroKernel tarafında HelenOS gördük. Hani sıfırdandı.

neyse, bu da bir aşamadır. Ama GUI tarafı çok kötü. İnsanlar kernel'e bakmazlar. GUI tarafına bakarlar.

Bir de bu OS ile ne tür bir hedefiniz var? Merak ettim.
Modüler olmak hedefim, şuandaki işletim sistemlerinde göremediğimiz bir özellik.

Sayfanın başından beri hangi mikrokernelin kullanıldığı ve bunun ne olduğu soruldu? Sıfırdan mı oluşturuldu yoksa diğer mikrokernellerden biri üzerine mi kuruldu diye. Siz sıfırdan olduğunu söylediniz hep. Ama şimdi bunun başka bir mikrokernel üzerinden yapıldığını ve bu çekirdekteki kodların kendi kodlarınız ile değiştirdiğinizi belirttiniz.
HelenOS bir mikroçekirdek olduğunu belirttim, FegeyaOS bir monolitik türevi olan femonolitik bir çekirdek. Önyükleyicideki hazır alınan kaynak kodların kendi kodlarımız ile değiştirildiğini belirttim, yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum.

bu tür adımları çok beğeniyorum. yazılımcı olsaymışım keşke
ÇOk geç değildir, istediğin yaşta başla. İlgin varsa devamı gelir zaten.

O cümlede FegeyaOS'un femonolitik, HelenOS'un ise mikrokernel olduğunu belirtmiştim.

Reaksiyon puanı
5,164
Mikro çekirdek konusunu ilk açan benim. Özellikle sordum çünkü biliyordum bu kadar sessiz bir şekilde geliştirilemeyeceğini.

Keşke en başından Sıfırdan geliştirildi demek yerine açık açık bahsetseydiniz. Zaten ilk beta yayınlandığında her şeyi anlayacaktık.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,918
Önceki konuda da öyle giriş yapmıştı. Sonunda Türkçeleştirmede anlaştık.

Osdev

Öğrenci
Reaksiyon puanı
75
Mikro çekirdek konusunu ilk açan benim. Özellikle sordum çünkü biliyordum bu kadar sessiz bir şekilde geliştirilemeyeceğini.

Keşke en başından Sıfırdan geliştirildi demek yerine açık açık bahsetseydiniz. Zaten ilk beta yayınlandığında her şeyi anlayacaktık.
Evet şunu kabul ediyordum, önyükleyici hazır olarak alınmıştı. GUI kısmınında birtakım yerleri. Şimdiki gönderilerimdeki fotoğraflara bakarsanız biraz, daha çok değiştiğini görebilirsiniz. Çekirdek hariç, yapısı hariç, bazı hizmetler ve birtakım GUI ve X Pencere sistemi ve sürücüler hariç olan yerlerin hazır olarak alındığını belirtmiştim. Beta'yı Ocak ayında yayınlayacağımı belirtiyorum.

Mikroçekirdek konusuna gelecek olursak:

- Çekirdek kısmında büyük farklar olduğunu belirtmeliyim.

1- Çekirdek yapısı:
- Çekirdek yapısında, monolitiğin halefisi olan bir çekirdek bulunuyor. Bu çekirdekte gerekli izinler alınmadan yani izinli kullanıcı olunmadan gerekli yazılım katmanında uygulamalar çalıştırılamıyor. Bu ne işe yarar dersen? Gerekli izinleri önyükleyicideyken donanımda kaydettiği bilgilerden alarak HDD nin önbelleğine kaydeder. Bunu her açılışta kontrol eder. Donanım değişirse üstüne yazılır. Ayrıca işletim sisteminin SuperUser olmadan yani izinli kullanıcı olmadan bir katmana geçmemesi gerekli yerlerde güvenliliğe işarettir. Daha az performans gösterir monolitiğe göre, çünkü arkaplanda izinler hakkında verileri inceler.

2- Katmanların farklılığı:
- Fegeyake'de katmanlar arası katmanların iletişimi mevcuttur. Fegeyake'de bir mikroçekirdek gibi işleyiş tarzı yoktur.

Bİr şeyi Türkçeleştirmeye çalışmıyorum, çekirdek hariç Alpha 1 adlı sürümde hazır alınan bölümleri zaten belirtmiştim.

Çoğu kişi, yaptığım şeyleri yanlış anladı sanırım. Paylaştığım mesajlarda belirtmiştim bazı noktalarda 3. parti kaynak kodların alındığını(ki bunları önyükleyicide bilerek belirttim). Bu dediklerimin çoğu Alpha 1'de olan şeylerdi, bir zaman sonra açık kaynak kodlu yapmayı düşüneceğim. Ayrıca çekirdeğin yapısı hakkında uzun bir video, ve katmanları sıfırdan anlatacağım. Yaklaşık 1-2 saat sürecek toplamda.

Reaksiyon puanı
102
Gerçek adınız nedir şirket kurmayı planlıyor musunuz eğer planlıyorsanız size tavsiyem yurtdışı planlayın amerika gibi ülkelerde çünkü şirket büyüyünce adam çoğalacak.

Osdev

Öğrenci
Reaksiyon puanı
75
Gerçek adınız nedir şirket kurmayı planlıyor musunuz eğer planlıyorsanız size tavsiyem yurtdışı planlayın amerika gibi ülkelerde çünkü şirket büyüyünce adam çoğalacak.
Gerçek adım Fegeya grubunda belirtildiği gibi Ferhat. Evet gerçekten şirket kurmayı planlıyorum, Türkiye'de kurmayı planlasam bile zorlu koşullar olacak.

Reaksiyon puanı
5,164
Pes etmeden sonuna kadar giderseniz güzel sonuçlar elde edebileceğinizi düşünüyorum.

Yaptıklarınız her ne olursa olsun büyük adım ve Türkiyede Sıfırdan hazırlamıyorsan o şey işletim sistemi değildir algısı var. Sizin kendinizi anlatmaya çalışırken yanlış anlaşıldığını farkındayım.

Umarım yolunuz açık olur.

Reaksiyon puanı
102
Gerçek adım Fegeya grubunda belirtildiği gibi Ferhat. Evet gerçekten şirket kurmayı planlıyorum, Türkiye'de kurmayı planlasam bile zorlu koşullar olacak.
Aynen öle bide işsizlik var adam zor bulursun gibime geliyor eğitim zaten iyi değil bence de abd gibi yada ekonomi ve eğitim iyi ülke falan kurun şirketi tavsiyem başarılar dilerim bu arada.

Pes etmeden sonuna kadar giderseniz güzel sonuçlar elde edebileceğinizi düşünüyorum.

Yaptıklarınız her ne olursa olsun büyük adım ve Türkiyede Sıfırdan hazırlamıyorsan o şey işletim sistemi değildir algısı var. Sizin kendinizi anlatmaya çalışırken yanlış anlaşıldığını farkındayım.

Umarım yolunuz açık olur.
Türkiye ne alaka var tabi isterse kurabilir fakat işsizlik var ülkede bide eğitim kötü.