Yerli işletim sistemi FegeyaOS Beta 1 - Fegeyake çekirdeği.

Osdev

Asistan
Reaksiyon puanı
75
Dahili olarak FegeyaBrowser ile gelir. FegeyaBrowser, kolay, kullanışlı bir tarayıcıdır. WebKit arama motorunu kullanır. FegeyaOS sıfırdan geliştirilmiştir, desteklerinizi bekliyoruz.FegeyaOS nedir?
- FegeyaOS, kendi çekirdeği olan Fegeyake'yi kullanan. Femonolitik bir çekirdektir. Sıfırdan geliştirildi.

Fegeyake çekirdeği nedir?

- Hemen sizi şu videoma alayım: Fegeyake çekirdeği. [Fegeyake çekirdeği, normal monolitik çekirdekten farklı olarak gerekli izinleri almadan herhangi bir yazılımı uygulama katmanından çalıştırmaz. Bu yüzden güvenilir bir işletim sistemidir.

FegeyaOS Linux ya da BSD tabanlı mı?
- Tabii ki hayır. Fegeyake çekirdeğini kullanan FegeyaOS, kendi masaüstü ortamı olan Fegeyade'yi kullanır.

FegeyaOS C ve C++ ile geliştirilmiştir.

Türkiye'de bir işletim sistemi projesinin olması gerektiğine inanıyorum.

FegeyaOS sizlerden destek bekliyor.

FegeyaOS Beta 1 ile ilgili, YouTube kanalımda ilk paylaşımımı yaptım. Aşağıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz.

FegeyaOS resimlerinden bazıları:

received_1030298513997146.jpeg
IMG_20191208_221656_035.jpg
FB_IMG_1576511281938.jpg
Mesaj otomatik birleştirildi:

FB_IMG_1576511276312.jpg
FegeyaBrowser Beta 1.

Son düzenleyen moderatör:

TerabyteForever

Asistan
Reaksiyon puanı
68
Modülerlikten bahsedilmemiş. İlerleyen sürümlerde FegeyaOS'te modülerlik özelliği ile birlikte kullanıcılar lego gibi kendilerine göre bir işletim sistemi şekillendirebilecekler. Hatta hazır modülleri de kullanarak hiç programlama bilmeden kendilerine özgü modülleri indirebilecekler ve kullanabilecekler. Modülerliğin avantajları:

1-) Kullanıcıya daha fazla disk alanı.
2-) Geliştirici için kolaylık..
3-) Çekirdek daha hızlı çalışacak.
4-) Geliştirici kendi modülünü geliştirerek FegeyaOS'u istediği alana yöneltebilir, örneğin Vulkan modülü geliştirip daha yüksek oyun performansı elde edebilir, ya da kendi ulusal dil modülünü ekleyerek daha küresel yapar ve FegeyaOS daha yaygınlaşabilir. Kendi GUI'sini oluşturur vb. Geliştiricinin hayal gücüne kalmış... Kullanıcı ve geliştirici memnun kalacak ve Android'ten, hatta Linux'tan daha özgür bir sistem olacak FegeyaOS.

Ayrıca IDE platformu da geliştirilmekte. Şimdilik C ve C++ dilleri için çalışmalar sürüyor. Python dili şu anda bile çalışıyor. İlerleyen periyotta C# gibi dillerin desteğinin eklenmesi düşünülüyor.

Daha fazla haber için geliştirme ağımıza üye olabilirsiniz: Facebook'a Giriş Yap | Facebook

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,257
Dahili olarak FegeyaBrowser ile gelir. FegeyaBrowser, kolay, kullanışlı bir tarayıcıdır. WebKit arama motorunu kullanır. FegeyaOS sıfırdan geliştirilmiştir, desteklerinizi bekliyoruz.FegeyaOS nedir?
- FegeyaOS, kendi çekirdeği olan Fegeyake'yi kullanan. Femonolitik bir çekirdektir. Sıfırdan geliştirildi.

- Hemen sizi şu videoma alayım: Fegeyake çekirdeği. [Fegeyake çekirdeği, normal monolitik çekirdekten farklı olarak gerekli izinleri almadan herhangi bir yazılımı uygulama katmanından çalıştırmaz. Bu yüzden güvenilir bir işletim sistemidir.

- Tabii ki hayır. Fegeyake çekirdeğini kullanan FegeyaOS, kendi masaüstü ortamı olan Fegeyade'yi kullanır.

FegeyaOS Beta 1 ile ilgili, YouTube kanalımda ilk paylaşımımı yaptım. Aşağıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 83301Ekli dosyayı görüntüle 83303Ekli dosyayı görüntüle 83302

Ekli dosyayı görüntüle 83305FegeyaBrowser Beta 1.
Bunu siz kendiniz mi yaptınız? UEFI desteği var mı?

Reaksiyon puanı
5,173
Femonolitik kernel diye bir şeyi Linux yada Unix yada Windows dünyasında duyduğumu hatırlamıyorum. Bu tam olarak ne demektir?

Birde mikrokernel vs nasıl hazırlandı biraz daha ayrıntıya girebilir isiniz?

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,257

Ekli dosyayı görüntüle 83301Ekli dosyayı görüntüle 83303Ekli dosyayı görüntüle 83302

Ekli dosyayı görüntüle 83305FegeyaBrowser Beta 1.
AMD ve İntel işlemci uyum sorunları var mı? Ayrıca NCIDIA ve AMD ekran kartı sürücüleri var mı? Birde Bluetooth vb. çalışıyor mu? Beta 1 çıkarsa yüklemeyi düşünüyorum.

Osdev

Asistan
Reaksiyon puanı
75
Helal olsun.
Geliştirici topluluğu keşke başka bir platformda kosaydı.
Geliştirici topluluğu, gönüllü geliştiriciler tarafıdan kurulmuştur. Fegeya'nın Facebook sayfası: Facebook'a Giriş Yap | Facebook

Femonolitik kernel diye bir şeyi Linux yada Unix yada Windows dünyasında duyduğumu hatırlamıyorum. Bu tam olarak ne demektir?

Birde mikrokernel vs nasıl hazırlandı biraz daha ayrıntıya girebilir isiniz?
Femonolitik kernel, çekirdek yapısı bakımından monolitikle benzer özellik gösterir. Daha az performans verir, daha çok güvenlik odaklıdır. Fegeyake adlı çekirdek, Femonolitik bir çekirdektir. Yetkiyi kullanıcıdan almadığında asla yazılımı çalıştırmaz. Yazılım katmanında bulunan hiçbir şeyi çalıştırmaz. Örnek bir algoritma: femonolitic.jpg

AMD ve İntel işlemci uyum sorunları var mı? Ayrıca NCIDIA ve AMD ekran kartı sürücüleri var mı? Birde Bluetooth vb. çalışıyor mu? Beta 1 çıkarsa yüklemeyi düşünüyorum.
Sürücü desteği bakımından AMD RX5/4xx sürücülerini ve GT/GTX10xx gibi yeni nesil sürücüleri destekler. Bluetooth 4.0 sürücü desteği dahili olarak bulunmaktadır.

Bu konumdaki paylaştığım videolarda tüm özelliklerden bahsedildi.

Reaksiyon puanı
5,173
Geliştirici topluluğu, gönüllü geliştiriciler tarafıdan kurulmuştur. Fegeya'nın Facebook sayfası: Facebook'a Giriş Yap | Facebook

Femonolitik kernel, çekirdek yapısı bakımından monolitikle benzer özellik gösterir. Daha az performans verir, daha çok güvenlik odaklıdır. Fegeyake adlı çekirdek, Femonolitik bir çekirdektir. Yetkiyi kullanıcıdan almadığında asla yazılımı çalıştırmaz. Yazılım katmanında bulunan hiçbir şeyi çalıştırmaz. Örnek bir algoritma: Ekli dosyayı görüntüle 83317

Sürücü desteği bakımından AMD RX5/4xx sürücülerini ve GT/GTX10xx gibi yeni nesil sürücüleri destekler. Bluetooth 4.0 sürücü desteği dahili olarak bulunmaktadır.

Bu konumdaki paylaştığım videolarda tüm özelliklerden bahsedildi.
Femonolitik sizin koyduğunuz bir isim o halde değil mi?

Peki donanımla iletişime geçecek mikrokernel katmanı nasıl hazırlandı? Donanım destekleri nasıl çözüldü?

Yanlış anlamadıysan Linux çekirdeği üzerinde değişikliklere gidilerek hazırlanmış bir kernel değil mi?

Osdev

Asistan
Reaksiyon puanı
75

Peki donanımla iletişime geçecek mikrokernel katmanı nasıl hazırlandı? Donanım destekleri nasıl çözüldü?

Yanlış anlamadıysan Linux çekirdeği üzerinde değişikliklere gidilerek hazırlanmış bir kernel değil mi?
Hayır. Linux çekirdeği üzerine kurulmadı. Sıfırdan geliştirildi. Donanımla iletişime geçecek katman olan Fegeyake, basit olarak başlandı. Öncelikle çekirdek için sürücüler geliştirildi. Bunlardan ilki Intel e1000 kartları için sürücü geliştirildi. Ondan sonra çekirdeğe gerekli sürücü destekleri eklendi. Çekirdek şuanda 3 ana dala ayrılmış durumda:

1- Fegeyake Donanımla İletişim Çekirdeği
2- TCP/IP ile İletişim Dalı
3- Uygulama katmanı

1- Donanımla iletişime geçecek iletişim çekirdeği, donanımla iletişime geçilmesi için gerekli sürücü desteğinin sağlanması, sonrasında anakartın BIOS'u üzerinden gerekli bazı yönetme işlemlerini gerçekleştirmek gerekti. Açmak, kapatmak, yeniden başlatma gibi işlemler anakartın BIOS'u üzerinden yapıldı.

2- TCP/IP ile İletişim Dalı: TCP/IP protokolünü kullanarak bir sunucu üzerinden gerekli verileri çekme ya da verileri göstermek için geliştirilmiş bir iletişim dalıdır.

3- Uygulama katmanıi uygulamaların can damarıdır kısaca. Uygulamalar buradan çağrılır, çekirdekten sinyaller gönderilir.

Femonolitik kernel, benim koyduğum bir isim. Şuanda Femonolitik işleyiş yapısını kullanan benzer olarak monolitik çekirdekler var, Femonolitik çekirdek zaten monolitik esas alınarak geliştirildi.

Mimari desteği konusunda: FegeyaOS, Fegeyake kernelindeki mimari desteklerini kullanır. FegeyaOS'un desteklediği, port edildiği mimariler şunlardır:

- X86_64
- AMD64
- ARM32
- ARM64
- POWERPC
- SPARC64
- IA32

SPARC64, şuanlık tam olarak bitmedi. Geliştiriliyor fakat stabil olacağını sanmıyorum.

TerabyteForever

Asistan
Reaksiyon puanı
68

Hayır, Linux dağıtımı değil. Sıfırdan çekirdek geliştirildi.

Evet. "Fe" öneki "Fegeya"dan geliyor. Hatta şunu şuraya bırakmak isterim.

Fegeyake'yi yakından tanıyalım.
Fegeyake nedir?
- Fegeyake, açılımı Fegeya Kernel olan, monolitik bir çekirdektir. Fegeyake çekirdek FUD ve FPSU kapsamında geliştirilmiştir. Bu çekirdek, ARM32/64, SPARC, AMD64, X86_64, IA32 gibi platformları desteklemektedir.
Fegeyake çekirdeği Unix/Unix benzeri bir çekirdek midir?
- Hayır, Fegeyake çekirdeği FUD yani Fegeya Unix Değildir kapsamında geliştirilmiştir. POSIX standartları ile de çoğu yerde farklılaşıyor. FegeyaOS, Türkiye'de geliştirilen, uzun zamanlardır üzerinde çalışılan bir çekirdektir.
Fegeyake'yi diğer çekirdeklerden ayıran şey nedir?
- FegeyaOS monolitik bir çekirdektir fakat, bu çekirdek femonolitik olarak geçmelidir. Femonolitik olan çekirdek, diğer çekirdeklerden 2 şekilde ayrılır:
1- Femonolitik çekirdekler, dahili önyükleme ile gelir.
2- Femonolitik çekirdekler, hiçbir zaman yönetici izni alamazlar.
Kısıtlı bir çekirdek değildir fakat, monolitik/mikrokernel karışımı yani Hibrid çekirdekler kadar da özgür değildir.
Fegeyake çekirdeğini Linux ile ayıran şey nedir?
- Çekirdeklerin işleyiş yapısı. Fegeyake, normal bir Linux çekirdeği gibi işleyişi bulunmaz.
Sanallaştırma desteği var mı?
- Şuanda sanallaştırma desteği konusunda ufak tefek çekirdek üzerinde çalışmalar bulunmaktadır.
Önyükleyicisi nasıl?
- FegeyaOS Bootloader'ı çekirdek üzerine kuruludur. Ayrıca önyükleyici yazılmamıştır. Şu anlık basit bir şekilde çekirdek üzerine kurulu bir önyükleyici bulunmakta. Alpha 1'de GRUB üstüne inşa etmiştik.
Bu eski bir mesaj. Şimdi önyükleyici daha da gelişti ve hızlandı...

Reaksiyon puanı
5,173
Forumla Hakkı Alkan doğrudan ilgilenmiyor ancak Hakkı Alkan ile iletişime geçebilecek üyeler mevcut.

Tabi siz kendinize sesinizi duyurabilirsiniz. Bunun için Hakkı Alkan a sorularımızı sorduğumuz ve Hakkı Alkan ın cevapladığı şu konudan kendisine şu soruyu sorabilirsiniz "Sıfırdan geliştirdiğimiz işletim sistemimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?"

Osdev

Asistan
Reaksiyon puanı
75
Foruma Hakkı Alkan doğrudan ilgilenmiyor ancak Hakkı Alkan ile iletişime geçebilecek üyeler mevcut.

Tabi siz kendinize sesinizi duyurabilirsiniz. Bunun için Hakkı Alkan sorularımızı sorduğumuz ve Hakkı Alkan ın cevapladığı şu konudan kendisine şu soruyu sorabilirsiniz "Sıfırdan geliştirdiğimiz işletim sistemimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?"
Mantıklı, buna bakacağım. Teşekkür ederim.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,257
Hayır. Linux çekirdeği üzerine kurulmadı. Sıfırdan geliştirildi. Donanımla iletişime geçecek katman olan Fegeyake, basit olarak başlandı. Öncelikle çekirdek için sürücüler geliştirildi. Bunlardan ilki Intel e1000 kartları için sürücü geliştirildi. Ondan sonra çekirdeğe gerekli sürücü destekleri eklendi. Çekirdek şuanda 3 ana dala ayrılmış durumda:

1- Fegeyake Donanımla İletişim Çekirdeği
2- TCP/IP ile İletişim Dalı
3- Uygulama katmanı

1- Donanımla iletişime geçecek iletişim çekirdeği, donanımla iletişime geçilmesi için gerekli sürücü desteğinin sağlanması, sonrasında anakartın BIOS'u üzerinden gerekli bazı yönetme işlemlerini gerçekleştirmek gerekti. Açmak, kapatmak, yeniden başlatma gibi işlemler anakartın BIOS'u üzerinden yapıldı.

2- TCP/IP ile İletişim Dalı: TCP/IP protokolünü kullanarak bir sunucu üzerinden gerekli verileri çekme ya da verileri göstermek için geliştirilmiş bir iletişim dalıdır.

3- Uygulama katmanıi uygulamaların can damarıdır kısaca. Uygulamalar buradan çağrılır, çekirdekten sinyaller gönderilir.

Femonolitik kernel, benim koyduğum bir isim. Şuanda Femonolitik işleyiş yapısını kullanan benzer olarak monolitik çekirdekler var, Femonolitik çekirdek zaten monolitik esas alınarak geliştirildi.

Mimari desteği konusunda: FegeyaOS, Fegeyake kernelindeki mimari desteklerini kullanır. FegeyaOS'un desteklediği, port edildiği mimariler şunlardır:

- X86_64
- AMD64
- ARM32
- ARM64
- POWERPC
- SPARC64
- IA32

SPARC64, şuanlık tam olarak bitmedi. Geliştiriliyor fakat stabil olacağını sanmıyorum.
İntel İtanium'da sadece 32 bit mi var? Ha bu arada benim işlemcim İ5 2450M. Yani Sandy Bridge mimarili. Ekran Kartım HD Graphics 3000 ve GeForce 410M. Şimdi ben kursam bende ekran kartlarının 2'side çalışmayacak galiba. Peki Sandy Bridge'de kurulabilir mi? Bluetooth 2.1 var ve bir de Egistec ES603 parmak izi okuyucu var. Bunlar damı çalışmaz?

Osdev

Asistan
Reaksiyon puanı
75
Daha Güzel Yerlere Gelmeniz dileği ile Başarılar..
Teşekkür ederim, umarım emeğimin karşılığını alabilirim. Saçlarım beyazladı resmen, biraz da kelleştim acaba tüm yazılımcıların sorunu mu? :D

İntel İtanium'da sadece 32 bit mi var? Ha bu arada benim işlemcim İ5 2450M. Yani Sandy Bridge mimarili. Ekran Kartım HD Graphics 3000 ve GeForce 410M. Şimdi ben kursam bende ekran kartlarının 2'side çalışmayacak galiba. Peki Sandy Bridge'de kurulabilir mi? Bluetooth 2.1 var ve bir de Egistec ES603 parmak izi okuyucu var. Bunlar damı çalışmaz?
Çalışır, ekran kartların dahili olarak destekleniyor ve işlemcin X86_64 mimarisinde rahatlıkla çalışabilir. Parmakizi için bir sürücü desteği yok şuanlık, onun dışında Bluetooth 4 0 ve öncekiler destekleniyor şuanda.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,257
Teşekkür ederim, umarım emeğimin karşılığını alabilirim. Saçlarım beyazladı resmen, biraz da kelleştim acaba tüm yazılımcıların sorunu mu? :D

Çalışır, ekran kartların dahili olarak destekleniyor ve işlemcin X86_64 mimarisinde rahatlıkla çalışabilir. Parmakizi için bir sürücü desteği yok şuanlık, onun dışında Bluetooth 4 0 ve öncekiler destekleniyor şuanda.
Beta yayınlandığında kuracağım. Başarılarınızın devamını dilerim.

突厥汗國

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,275

Yapacak bisi yok :) Hayat Zorları seviyor Zorlamadan olmuyor :)

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,257

Son olarak benim BIOS Phoenix Securecore Tiano UEFI 2.0 64 Bit. Bu UEFI spesifikasyonu ile uyumlu olur mu?

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,257

AMD işlemci uyumu var mıdır? Ryzen ve Athlon'larda sorun var mıdır?

Osdev

Asistan
Reaksiyon puanı
75
AMD işlemci uyumu var mıdır? Ryzen ve Athlon'larda sorun var mıdır?
Ryzen işlemcileri için 1. nesil 3/5/7, 2. nesil için 3/5/7 ayrıca Vega GPU'lar da desteklenmektedir. 3. nesil desteği şuanda bulunmuyor, yakın zamanda gerekli donanımı bulduğumda yapılacak.

LiveCD mantığı ve gerçek sisteme kurabilirsiniz.