'Türk Malı' bilgisayar geliyor

ıslamaköfte

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Türkiye’de teknoloji eğitiminde yaratıcılığı teşvik etmek amacıyla düzenlenen CPU Turkey 2008 yarışmasının ödül töreninde "yerli malı" bir bilgisayar üretileceği duyuruldu.

TÜBİDER (Bilişim Sektörü Derneği), yenilikçilik ve teknik eğitimin Türkiye'deki gelişimine destek olmak, gençlerde yaratıcılığı teşvik etmek ve kendilerini göstermeleri için fırsat sağlamak, yenilikçilik ve uzaktan eğitim konularında kamuoyunda bilinç oluşturmak, Türkiye'deki yenilikçi ürün geliştirme akademik çabalarını desteklemek amacıyla ‘TÜRKİYE İŞLEMCİSİNİ TASARLIYOR’ başlığıyla düzenlediği İşlemci Birimi Tasarlama yarışmasının finalistlerini ödüllendirdi.Yarışma, Sanal İşlemci Tasarımı, FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı, Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı kategorilerinde düzenlendi.
Avea'nın sponsorluğunda, CeBIT Bilişim Eurasia etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen "CPU Turkey 2008" yarışmasının ödül töreniyle finalistler “Bilişim Sektöründe AR-GE ve Yenilikçilik” panelinin ardından düzenlenen törende ödüllerine kavuştu.
"Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor" ana sloganı çerçevesinde hayata geçirilen CPU Turkey 2008 yarışmanın ödül töreninde bir konuşma yapan Avea Ar-Ge Direktörü Fuat Ertüzün, Türkiye’nin geleceği olan gençlerin yanında olduklarını ve özellikle Ar-Ge konularında onların yaratıcıklarını desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Tamamı “Türk Malı” Bilgisayar Geliyor

Ekim 2007'de başlayan ve Türkiye'deki üniversitelerden 103 çalışma grubunun katıldığı yarışmada finale kalan 18 tasarım, uluslararası arenada da ilgi çekmesine paralel olarak, yarışmacı üniversite öğrencilerine yurtdışından iş teklifleri geliyor. Öte yandan gelecek yıl düzenlenecek olan "CPU Turkey 2009" yarışmasına yeni bir kategori daha eklenerek, CPU'su, tüm çipleri ve işletim sistemi ile tamamen “Türk malı” olacak bir eğitim dizüstü bilgisayarı tasarlanması planlanıyor.

alıntı
http://cnetturkiye.com/cebit/113-cebit/1535-turk-mali-bilgisayar-geliyor

turgay_1905

Asistan
Reaksiyon puanı
2
işlemciyi ürettik de yerli malı anakart,ekran kartı,hdd,ram,optik okuyucu yok

ıslamaköfte

Asistan
Reaksiyon puanı
4
herşeyi devletten beklemeyelim kardeşim. eksik gördüysen otur yap. cık cık cık...

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Merhaba,

Çok güzel de, X86 lisansını ve diğer komut setleri için gereken lisansları Intel'den kaça almayı planlıyorlarmış? O konuda bilgi var mı? :D

Bir şeyi ya bilim ve sanat için yapın, abartmadan susun oturun. Ya da profesyonel yatırım yapın, milyarlarca YTL hazırlayalım silikon fabrikasından fotolitografi tesislerine kadar kuralım. Ufak şeyleri büyük olay çıkacakmış gibi anlatmayalım.

Belki o zaman kalkınırız.

Güzel günler dilerim.

Stone

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Daha tasarlanması planlanan şeylermiş zaten.Bu demek oluyor ki 2010'dan sonrasına kaldı.Ama nedense bu haber için pek sevinemedim ne garip.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
önemli olan var olanı yapmak değil var olmayanı icat edip dünyaya kabul ettirmektir...

sersiler

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Benim anladığım kadarıyla amaç işlemci üretip anakart yapıp yada ne bileyim bir sürü farklı donanım yapmak değil,yapabildiğimizi göstermek.

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Merhaba,

Benim anladığım kadarıyla amaç işlemci üretip anakart yapıp yada ne bileyim bir sürü farklı donanım yapmak değil,yapabildiğimizi göstermek.

...ama...

Öte yandan gelecek yıl düzenlenecek olan "CPU Turkey 2009" yarışmasına yeni bir kategori daha eklenerek, CPU'su, tüm çipleri ve işletim sistemi ile tamamen “Türk malı” olacak bir eğitim dizüstü bilgisayarı tasarlanması planlanıyor.

Yoksa yapan yapsın tabii, bilimsel bilgimiz gelişsin.

Güzel günler dilerim.

dennis26

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
desteklenmesi gerekir ama bunca yabancı yatırımcılar varken
iş yapmakla bitmiyorki
piyasada tutunabilmek önemli

ahmedbadak

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba,

Çok güzel de, X86 lisansını ve diğer komut setleri için gereken lisansları Intel'den kaça almayı planlıyorlarmış? O konuda bilgi var mı? :D

Bir şeyi ya bilim ve sanat için yapın, abartmadan susun oturun. Ya da profesyonel yatırım yapın, milyarlarca YTL hazırlayalım silikon fabrikasından fotolitografi tesislerine kadar kuralım. Ufak şeyleri büyük olay çıkacakmış gibi anlatmayalım.

Güzel günler dilerim.
Kalkınma için önce birikim gerekmez mi? Burada sadece tasarımdan bahsediliyor, bunun üretilmesi milyonlar tarafından kullanılması söz konusu değil zaten bu şartlarda mümkün de değil. Ancak en basitinden milli savunma sistemimizde bile bu tür projeler ilerisi için anahtar öneme sahip olacaktır. Özgür yazılımlar sayesinde yazılımsal bağımsızlığımızı sağlayabiliriz belki ama donanım tarafında malesef imkanlar çok kısıtlı. Bence faydalı bir başlangıç oldu.

haldunaksoz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Merhaba,

Güzel günler dilerim.

İlginç bir tepki ? ! sadece tasarımı hazırlanıyormuş ? ! her ne kadar sizin gibi ümitsiz ve umutsuz olsamda içimden bir ses "Neden Olmasın?" diyor karşı koyamıyorum...

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
pc yapacaklarına konsol yapsınlar :D Ucuz olursa alırım ben o oyun konsolunu :D

uzyr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
başkalarını büyütmek o kadar iyi değil. tarihte bir çok şey yapan bizler değilmiyiz... neden bunu yapmayalım. kendimizi küçük görme gafletinden uyunalım. bu dünyada bizden daha iyisi yok...

volkanos

Profesör
Reaksiyon puanı
138
montajdır kardeş o çakmak yapamıyoruz biz türkiyede satılan çakmaklara bakın türk malı diye bir ibare varmı önce çakmak yapalım biz sonra bilgisayar yaparız kalemler johan faber neden türk kalemi yok ya uzar gider bu umarım bir gün bu bilgisayar yapma hayali gerçekleşir.

hindistan ukrayna çin japonya yaparda biz önce çakmak yapalım tokai ve kalemde jıhan fabelden vazgeçip türk malı kalem ve çakmak yapalım sonra sıra bilgisayarda gelir.

ktohan

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Arkadaşlar bu konu hortlamış mı bana mı öyle geldi?:laugh:

PRoMeTuS

Profesör
Reaksiyon puanı
5
birazcık hortlamışda 2008 de cebitte sergisi vardı o işlemcilerin gidip gören var mı benden başka bilmiyorum ama o işlemciler pc fln için değil haberi yazanın abartması o :D sanırım böyle işlemciler, çok yük gerektirmeyen otomasyon sistemlerde kullanılır.. birde o zaman anklıma takılmıştı; polis okulundan(akademi de olabilir) öğrenciler de vardı onlar o işlemcileri nasıl yaptılar acaba, kendi başlarına yaptıklarını sanmıyorum..

İnternet

Doçent
Reaksiyon puanı
1
11/10/2008 de açılmış bir konu ama o günden bugüne kadar Türk malı bir bilgisayar göremedim, çıktıysada haberim yok

d3ss4s

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Pahalı Olcağı Kesin Bizim Ürettiğimiz Hiç Bişi Ucuz Değil de

ahsen2

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
2
işlemciyi amerikadan başka yapan yokki biz yapalım.japonya,almanya, rusya bile yapamıyor.intel ve amd den başka işlemci var mı piyasada.ikiside amerikan değilmi.bu laf şu lafa benzer.türkler uzay mekiği projesi yapacakmış.bunun gibi birşey. inandınızmı.yapamazlar çünkü o bilgi ve kabiliyet bizde yok.

druSpy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
başkalarını büyütmek o kadar iyi değil. tarihte bir çok şey yapan bizler değilmiyiz... neden bunu yapmayalım. kendimizi küçük görme gafletinden uyunalım. bu dünyada bizden daha iyisi yok...

tarihte biz napmışız ? 500 tane savaş kazanmışız. :biggrin:

mcc2004

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
işlemciyi amerikadan başka yapan yokki biz yapalım.japonya,almanya, rusya bile yapamıyor.intel ve amd den başka işlemci var mı piyasada.ikiside amerikan değilmi.bu laf şu lafa benzer.türkler uzay mekiği projesi yapacakmış.bunun gibi birşey. inandınızmı.yapamazlar çünkü o bilgi ve kabiliyet bizde yok.

biz Türkler gerçekten zeki milletiz diger milletlerden aşşağı değiliz belki de fazlayız ama sorun şu ki tembel bi milletiz ve bir şey üretmekten çok aklımız üçkagıtçılığa çalışıyo. zaten bi şey yapmaya kalkanda ya destek bulamıyo ya da başka ülkeler tarafından kapılarak elimizden gidiyor. durum böyle olduğu sürece bişey yapamıycagımız dogru.