[İnceleme] Monster Tulpar T7 V13.1 Gaming Notebook

Bu konuyu okuyanlar

FideLity

Doçent
Katılım
21 Temmuz 2014
Mesajlar
827
Reaksiyon puanı
418
Puanları
63
Arkadaşlar merhaba.İnceleme konusunu hemen açamadım çünkü cihazı test etmem gerekiyordu.Çeşitli oyunlar olsun, yazılım olarak performansı ve donanım olarak sağlamlığı gibi faktörler gün geçtikçe kendini gösteriyor.Tabi bir de servis kalitesi var bunları ne yazık ki 1-2 günde test etmek imkansız o yüzden biraz sürdü.Şimdi bir kaç açıklamadan sonraMonster Tulpar T7 V13.1 model oyuncu laptopunu detaylı inceleyeceğiz.

Öncelikle laptop alma sürecim 2 ay sürdü.Malum durumlar çok bütçe gerektiren bir bilgisayar almaya el vermiyordu.Öğrenciyim aynı zamanda.Bu 2 ay süre içerisinde bir araştırma sürecine girdim.Fakat sadece oyuncu bilgisayarlarına odaklandım yani 3000 TL altı ofis bilgisayarlarına bakmaksızın sadece "Gaming notebook" kategorisi altında piyasadaki tüm laptopları inceledim.Monster en iyi mi? Tabii ki değil.Fanboyluğun bir anlamı yok her cihazın kendine göre güzel ve kötü yanları var bunlardan bazılarını almadan önce anlayabiliyorsun bazılarını ise aldıktan sonra anlıyorsun.Fazla uzatmadan şunları söyleyeyim fiyatı, performansına uygun olduğu için Monster tercih ettim ve ilk seçimim Abra serisinden olacaktı.Abra a5 leri görünce özelleştir kısmından donanım yükselterek alındığını da keşfedince bu siteyle baya bi meşgul oldum, uğraştım.

Fakat anladım ki Abra a5 serisinden bana fayda gelmeyecek.Kullandığım kasa eski fakat monitör 22 inc olduğundan Abra a5 serisi laptopların 15.6" inc ekranlarını hesaba katmamıştım.Aynı boyuttaki cihazları kullandığım aklıma geldi ve uçurumun kenarından döndüm.İnanın eğer 15.6 İnç bir laptop alsaydım yıllardır 22 inc monitör kullandığım için alışma süresi ne yazık ki olmayacaktı çünkü alışamayacaktım :) Bu yüzden küçük ekranlı laptoplardan 17.3" Ekran laptoplara yöneldim.Bu süre biçinde tulpar serisini keşfettim.İnternet sitelerinden izlediğim videolar ve okuduğum dökümanlar, yorumları harmanlayarak bu cihazı almaya karar verdim.17" IPS Ekran bir laptop.

Monster Tulpar T7 V13.1 Gaming Laptop
Tulpar-T7-v13_01-1060_large.jpg


Teknik Özellikler

  • 17.3" Full HD 1920x1080 IPS Mat LED Ekran
  • Intel® Kaby Lake Core™ i7-7700HQ 4C/8T; 6MB L3; 8GT/s; 2.8GHz > 3.8GHz; 45W; 14nm İşlemci
  • 6GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX1060 192-Bit DX12 Ekran Kartı
  • Intel® HM175 Express Chipset Anakart
  • 16GB (2x8GB) DDR4L 1.2V 2400MHz SODIMM RAM (32 GB Destekliyor)
  • Samsung 512GB PM961 M.2 Sata PCIe 3.0 x4 (Okuma: 2800 MB/s - Yazma: 1600 MB/s) - Konu Linki -
  • HDD yok.Harddisk seçmedim.Detaylar için bir üst cümledeki - Konu Linki - yazan yere tıklayınız.
  • Intel® Dual Band Wireless-AC 3168, 1x1 AC + Bluetooth 4.2 M.2 2230 (433 Mbps)
  • RGB Tam Renk Aydınlatmalı Klavye (Türkçe Q)
  • Turbo Fan Özelliği, 29.9mm Kalınlık (Oyunlarda otomatik devreye giriyor.Detaylı anlatacağım)
  • Ses kartı Realtek ALC269 High Definition ses chip + SOUND BLASTER Cinema 3 ses yazılım desteği [2x 2W Hoparlör]
  • Bataryası 6 Hücreli Akıllı Lithium-lon Pil (62WH) çıkartılabilir.
  • Giriş-çıkış portları 4-5 Dk izlemeniz yeterli olacaktır.Zaten resimlerle de şimdi anlatacağım.
  • Boyut: 418.5 (W) x 288.7 (D) x 29.9 (H) mm
  • Ağırlık: 2.9Kg (62WH Pil Dahil)
  • 1.0MP HD Kamera
Tulpar T5 Serisinden Farkı:
Buradaki "T" ekranı temsil ediyor.Mesela Abradaki "A" da ekranı.Abra A5 = 15.6 iken, A7 = 17.3 oluyor.Monster Tulpar T5 = 15.6 iken, T7 = 17.3 Ekran oluyor.
Ekranının büyük olması cihazı seçerken etkilendiğim en büyük özelliğidir.Bu yüzden 17.3" olan T7 Serisini seçtim.T5 lerin ekranı ufak ve asla o seriyi seçmem.

İlk önce kutu içeriğinden başlamak istiyorum.Aras kargo ile kapıya kadar 2 günde geldi.Soldaki kutunun içinden sağdaki köpüklerin içindeki pembe poşetle sarılı laptop ve bataryası, belgeler falan çıktı göstereceğim şimdi.Bu arada çanta da hediye olarak geldi kutuya yapışık şekilde.
kO60jm.jpg


Kutunun büyüklüğünü buradan pek anlaşılmıyor onun için 42 numara terlik koydum önüne biraz tuhaf oldu ama az çok kutu boyutunu anlaşılmış olur.
azYgEQ.jpg


Detaylı incelemeye geçmeden önce kutu açılımını, içinden çıkanları göstermek istiyorum.Hepsini bir gösterelim ne var ne yok bakalım.
Yukarıdaki resimdeki kutunun içini laptop çıkmış şekilde görelim;
76DQX5.jpg


Kutunun sağında 3 adet parça çıktı.Batarya, adaptör ve adaptörü bilgisayara bağlayan adaptör kablosu.Bunlardan ayrı olarak çıkan belgeleri de gösterelim yalnız şeffaf poşet içinde 2 tane küçük vida çıktı üstünde HDD Screw yazıyor anlamadım ne olduğunu sağdaki resimde görebilirsiniz;

rO1y63.jpg


Şimdi geldik asıl bombaya.Bomba diyorum çünkü normalde kutu açılım videosu izlemediyseniz hiç tahmin edemeyeceğiniz bir edevat çıkıyor içinden sürpriz gibi düşünülebilir.Driver CD siydi kullanım kılavuzuydu cart curt bunları zaten biliyoruz ve bunları kullanmıyoruz.Zaten laptopda CD giriş yeri yok adamım? Heey derdin ne senin :D İçinden USB Flash bellek çıktı tövbe tövbe dedim bune.Baktım gerçekten helal olsun dedim ya CD den ayrı driverleri içine atmışlar hemide program şeklinde yani işletim sistemini kurunca giriyorsun USB ye sırayla setup şeklinde tıkla tıkla ilerle kur bu kadar basit.Videosu var zatenburada.
USB Flash Belleğin görüntüsü;

W7DooP.jpg


USB miz çok hoş ve şık görünüyor.İlk etapta sürücüleri yükledikten sonra bunu biçimlendirip normal 14.4 GB USB olarak kullansam mı diye içimden geçirmedim değil ama sonradan tekrar format atma gereği duyarım diye ellemedim hiç.Zaten hali hazırda Seagate 1TB taşınabilir HDD var sıkıntı çekmiyorum onun için.
Daha oyun SS lerini göstereceğim ultrada ekran kartı kullanımı, işlemci kullanımı, sıcaklık değerleri ve tabii ki en önemlisi FPS değeri.Ondan önce kutu içeriğini bir bitirelim, hazmedelim iyice bakalım.Önce dışını inceleyelim bilgisayarın sonra içine girer, yazılım kalitesine bakarız.
Laptop elime geldi, çıkardım masaya koydum şöyle bir görüntü oldu;
BLzGdj.jpg


Heyecanlıydım.İlk defa 7200TL tutarında bir ürün almıştım ve her gün oyun sitelerinde keşke şu çöp bilgisayar şunu kaldırsaydı da indirip oyansaydım hayalleriyle dolaştığım günler artık geride kaldı dedim.Değişik bir duyguya kapıldım sanki bir an her şey önemini yitirdi, şizofreni gibi ne bileyim bir anlığına ulan dedim bu kadar sene sonra önüme geldi şimdi ne yani? Ne oldu? Neyse bir müddet duygu karmaşası yaşadım ve ne yapacağımı bilmiyordum yani prize mi takayım? Direk düğmesine basıp mı açacağım? :D Biraz araştırma sonucu %40 dolu pille geldiğini gördüm.Bastım çalıştırdım tabii ki Free Dos olduğu için siyah ekranda kaldı.Hemen 1 gün önce hazırladığım Windows 10 USB sini takıp boot ettim.Temiz kurulumu burada moderatör arkadaşımız paylaşmış bakabilirsiniz.

Neyse kurdum işletim sistemini yükledim oyunları.Yükle Allah yükle internetin anası ağladı.AKK 1 günde bitti.Witcher 3'den tut Resident Evil 6,7 hepsini indirdim.Yalnız indirdiklerimin yarısını oynayamadım hala.Bilgisayar çalıştığında daha bir güzel gözüktü resimleri verelim hemen;

y0qjQj.jpg

Klavye yazılımı var tek tek tuşların rengini bile ayarlayabiliyorsunuz çok güzel.Bu arada sol attaki resimde 2 tane göz var onlarda yanıyor normalde bilginiz olsun.
Açma-kapama yani POWER tuşu sağ alttaki resimde görülen 2 tane kırmızı göz var.Onlardan sağ tarafata olanıdır.
Yan tarafındaki girişleri göstermek gerekirse sağ taraftan başlayalım;
oOVyb9.jpg


Görüldüğü üzere USB 2.0 ve 3.0 Port var (Gen1 Type-A) kulaklık ve mikrofon girişlerini de görebiliyoruz.Sağ tarafa gittikçe resimde gözükmüyor ama fan var.Fan kısmında değineceğim mouse kullanırken ele hava gelmiyor merak etmeyin.Hatta yeri gelmişken bahsedelim şimdi şöyle, mouseyi sağ tarafta kullandığınızı varsyalım.Fan sağ tarafta bu yaz kış aylarında avantaj iken malum kışın FPS oyunlar oynuyorsak özellikle eller buz kesiyor ona çok güzel bir çözüm; yaz aylarında ise dezavantaj.Yalnız şöyle bir şey var fan direk sağ aşağıda değil biraz yukarıda onun için mouseyi çok ilerde kullanmazsanız o hava elinize gelmiyor.Zaten mouse kullanırken konumu belirleyeceğinizden bu hiçbir sıkıntı çıkarmayacaktır.Şahsen ben fan konusunda titiz olmama rağmen memnun kaldım denilebilir.Denir.

Gelelim sol tarafa.Asıl kısım bu tarafta.Şimdi kulaklık girişi sağ tarafta olduğu için kulaklığı takınca mouse için yeterli alan yoksa sıkıntı çıkarabiliyor.Hele USB kısımlarını da kullanıyorsanız eziyet olacaktır.O yüzden en mouseyi sol tarafa takıyorum bir sıkıntı çıkmıyor rahat rahat kulanıyorum.
dOBNor.jpg


Girişler : Buradaki linkte kendi resmi kanallarında söylemişler yazılı olarak yazalım biz.
1x USB 3.0 Portu (USB3.1 Gen1) (Type-C)
1x HDMI Portu (HDCP desteği)
1x Mini Display Portu 1.2 ve 1x Mini Display Portu 1.3
6-in-1 Kart Okuyucu (MMC / RSMMC - SD / mini SD / SDHC / SDXC)
Gigabit ethernet portu 10/100/1000

Laptopun alt kısmını da göstererek artık kutu açılımını bitiriyoruz;
gO6Y2R.jpg

Bataryası çıkık durumda şuan.Fanları filan görebiliyorsunuz alttaki (gerideki) fanlardan biri kapalı sadece görünüş yani biri açık.Açık olan fanı yakından inceleyelim;
NZD21O.jpg


Fan konusuna girmişken fan ile başlayalım oyun içi FPS değerlerine kadar yardırırız.Öncelikle tasarım, sonrasonda fan olayını anlatacağım.

Tasarım:

Daha önce laptop sahibi değildim fakat elime birçok notebook geçmiştir diyebilirim.Casper, Toshiba, Asus gibi cihazları kullandım hatta netbook da kullandım yalnız Monsterin bu kasası beni pek tatmin etmedi.Yani çok ahım şahım bir kasası yok arkadaşlar bunu bilin.Hatta dış kasa kalitesi MSI'ya falan oranla kalitesiz diyebilirim.Ürünü elinize aldığınızda bir güven vermiyor elinizden düşürseniz sanki hemen oracıkta bozulacak gibi bir his veriyor.Sert plastikten yapılmış dış kasası ve genel olarak görüntüsü beni memnun etmedi.Yalnız touchpad geniş ve güzel elinizi koyacak yer bolca var klavye çok yukarıda kalıyor.İlkten alışamadım sonradan kullandıkça alışıyorsunuz ama zaten harici klavye kullanıyoruz artık.Laptop gece ortam karanlık iken çok şekil duruyor mavi ışıklar falan, kırmızı gözler sanki bildiğin canavar oturuyor masanın üstünde.Gel gelelim odanın lambasını açınca bu karizma gidiyor :) Diğer markalar Dell. MSI, Asus kasa kalitesi ve şık görünümü ile Monsterden önde diyebilirim.Ekran bayağı bir geriye yatabiliyor 45 Derece diyebiliriz arkadaşlar.

Klavye ve Touchpad:

Klavye çok hoşuma gitti.Touchpad da aynı şekilde.Zaten anlattım touchpad geniş ve dokunma hakimiyeti güzel.3 parmakla aynı anda dokunduğunuzda Alt + Tab vazifesini görüp diğer uygulamaya geçiyor.4 parmakla dokunduğunuzda da komple ekran yana kayıyor.Klavyesi yumuşak ve bastığınızda daktilo gibi yüksek ses çıkarmıyor.Özel klavye yazılımı var tuş renklerini ayarlayabiliyoruz.Gece oyun oynarken tuşları görememe gibi bir olay söz konusu değil.Bu yönden yüreğimi fethetti zaten.

Ekran:

Ekran zaten bu bilgisayarı seçme nedenlerim arasında en büyük etkendir.Her zaman dediğim gibi oyuncu bilgisayarı büyük ekran olmadıktan sonra ne kadar verimli olacak.Ekran çok önemli bir faktördür.Haliyle büyüdükçe fiyat ta artıyor.İlkten ekran büyük geldi sonra ufak geldi ama sonra kullandıkça orta yolu buldu.İnanır mısınız 2 hafta bu cihazı kullandıktan sonra bir yakınımın 15.6" Laptobunu kucağıma aldım ve dedim ki iyiki Abra a5 almak gibi bir hataya düşmedim.Biraz daha sabredip 17.3 IPS MAT LED ekran sahibi renkleri %95 gerçeğe yakın gösteren Full HD bu ürünü almam hayra vesile oldu.Acele edip belki daha ucuz diye Monster Tulpar T5 Serisinden alsaydım belki şuan kafamı taşlara vuruyor olabilirdim.2 ay boyunca araştırıp sonuca varmak iyi bir seçimle son buldu.Kararlarım T7 ile doğru yolu buldu.

Ses:

Ses konusunda hiçbir sıkıntı yok.Gayet yüksek ve performanslı bir ses ile gürültülü ortamda dahi internetten video izleyebiliyorsunuz.Şuana kadar ek hoparlör takma gereksinimi bile duymadım.Hemde klavyenin aşağısında, touchpad in da aşağısında alt tarafta köşelerde.Bu sayede ses direk size geliyor sanki ekran konuşuyor gibi oluyor çok güzel.Özellikle bu hoparlör konum beni çok endişelendiriyordu bunu da bu şekilde görünce gerçekten bu sefer cihaz çok hoşuma gitti.

Kamera ve Mikrofon:

Mikrofonu tatmin edici.Normal kullanımda konuştuğunuzda sesiniz karşıya normal derecede gidiyor.Yalnız laptoptan 1 metre kadar uzaklaştığınızda bu ses azalmaya başlıyor haberiniz olsun.Mikrofon güzel iken kamera açısından aynı şeyi diyemeyeceğim.En azından daha kaliteli bir kamera beklerdim cidden hayal kırıklığı oldu.O kadar da kötü değil fakat 1.0MP Kamera olması pek memnun etmedi açıkçası.Skypeden veya farklı bir uygulama ile görüntülü görüşürken bir sıkıntı olmuyor fakat normal kullanırken resim çekmek istediğinizde fotoğraf kalitesi düşük oluyor.Şöyle bir durumda var fotoğraf çekmek isteseniz niye laptobu kullanırız? Telefon var iken doğrusu buna pek gerek de kalmıyor.Kamera video açısından iyi, fotoğraf açısından ise kötü.

Performans (Hız):
Bilgisayarın açılış süresi içindeki yüksek hızlı SSD sayesinde 5-6 sn arkadaşlar.Yalnız intelin kendisi problemli olduğundan sadecetek sorun masaüstünde sağ tıkladığımızda 1 sn kadar donuyor.Bu ilginç hata dışında hiçbir kasma, donma şuana kadar görmedim.Aynı anda 5 işlem yaptığım zamanlarda taşınabilir HDD den laptopa veri aktarırken hız 100mb/sn lerde geziyordu.Ama laptop içinde bir veriyi kopyalarken bu daha da artıyor.Silme okuma, kopyalama gibi işlemler kusursuz derecede hızlı.Genel anlamda performans ve hızında hiçbir sorun yok gayet stabil.

Evet arkadaşlar kamera, kulaklık girişlerinin sağda olması ve dış kasa tasarımı haricinde memnun kalmadığım bir özelliği yok cihazın.Şimdi oyun içi değerlere geçeceğiz.Bu arada 4 saat olmuş :eek: zaman ne çabuk geçiyor.İnceleme yazarken insan zamanı anlamıyor.Yazmaya başladığımda ilk cümlemde hava aydınlıktı neler oluyor :D

Çok oyun indirdim fakat hepsini oynadıktan sonra atmış olsaydım bu rehber tadında inceleme konusu en az 2-3 ay gecikirdi.Bazı dostlar özellikle bu konuyu istedikleri için onları da daha fazla bekletmemek adına acele ettim.Zaten Youtube'de oyun testleri var mesela buradan bir tanesine bakabilirsiniz.Lol'ü falan gösteriyor.

Ünlü oyunumuz Witcher 3 : Wild Hunt ile başlayalım.
2JaWZN.png


Bu arada tüm oyunları en son ayarlarda yani Ultra da açtığımı belirtmek isterim.Özellikle kartı zorlamak adına asla en ufak bir şeyi bile kısmadım.Hatta kasıyor mu? Acaba kasacak mı? Diye de kasten zorladım kartı tüm ayarları, çözünürlüğü ful + full yaptım.Bunu bilelim.Alttaki resimlerde de görüldüğü gibi Witcher 3 40-60 FPS arasında seyrediyor.Oyun oynarken en ufak takılma yok bu arada.Savaş sahnelerinde ekran kalabalık iken 40, normal açık dünyada at ile ilerlerken 60 oluyor.

Z93jna.jpg



Middle Earth : Shadow of Mordor

PlD2AO.png

8YzWrn.jpg

XP68g5.jpg

z0MOZR.jpg

Assassin Creed 4: Black Flag

6JNpVl.jpg



The Forest
G9DWM3.jpg


Agony
4azQlq.png

lOZp1g.jpg

OoDNEA.jpg

Henüz demo olduğu için optimizayon sorunları olan Agony oyununu bile en full ayarlarda en düşük 40FPS de akıcı oynatıyor cihaz.Yalnız bu oyun gerçekten sıkıtılı yani Pubg, GTA4 yanında halt etmiş.Görüntü olarak anlaşılıyor zaten oyunu 1 saat kadar oynadım ısı değerleri 70 dereceyi geçti.1 saat daha oynadım aşırı ısınmadan oyundan attı o derece sıkıntılı bir oyun.Yine de zorladım kartı GPU gerçekten kaliteli.Yani 1060 yerine 1050 falan olacak hayatta bu oyunu akıcı oynatma ki full ayarlarda olduğunu da unutmayalım.Test etmediğim oyunlar var Youtube'de bulabilirsiniz üstte link vermiştim şimdi kendi resmi sitesinden linkler vereceğim.
Monster Tulpar T7 V13.1 GTA 5 testi için tıklayınız.
Monster Tulpar T7 V13.1 CS:GO testi için tıklayınız.
Monster Tulpar T7 V13.1 BF1 testi içintıklayınız.
Monster Tulpar T7 V13.1 Overwatch için tıklayınız.
League of Legends oyununda full ayarlarda 120-130 FPS veriyor fakat kart kullanımı %40 larda.Yani kart kendini zorlamıyor aslında bu daha iyi 120 FPS gayet iyi bir derece ve kartı biz yazılım ile zoraki kullandırtsak eminim ki 200 FPS yi rahatlıkla aşacaktır.Amma velakin buna gerek yok.

İncelememiz bu kadardır arkadaşlar merak ettiklerinizi lütfen özelden yazmayın bu konu altından sorabilirsiniz böylece diğer arkadaşlarımız da bilgi sahibi olurlar.İlerleyen zamanlarda çeşitli oyunları oynadıkça bu konuyu güncelleyeceğim :) herkese iyi forumlar...

9mNABN.jpg
 
Son düzenleme:

Görkem Say

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Nisan 2017
Mesajlar
25,734
Çözümler
8
Reaksiyon puanı
24,982
Puanları
113
Elinize emeğinize sağlık hocam :) Çok güzel olmuş.Virüssüz, mavi ekransız kullanmanız dileğiyle. :)
 

ncfkr

Asistan
Katılım
24 Aralık 2017
Mesajlar
135
Reaksiyon puanı
29
Puanları
28
Yaş
29
Emeğinize sağlık bian sanki kendim kullanıyormuş gibi hissettim biz anca rüyada :)
 

FideLity

Doçent
Katılım
21 Temmuz 2014
Mesajlar
827
Reaksiyon puanı
418
Puanları
63
Elinize emeğinize sağlık hocam :) Çok güzel olmuş.Virüssüz, mavi ekransız kullanmanız dileğiyle. :)
Çok sağol Görkem :) umarım mavi ekran çıkmaz.

Emeğinize sağlık bian sanki kendim kullanıyormuş gibi hissettim biz anca rüyada :)
Elimden geldiğince hikaye tadında anlatmaya çalıştım dostum inşallah istediğiniz cihazlara bir şekilde kavuşursunuz :D
 
Son düzenleme:

icametokill

Öğrenci
Katılım
20 Şubat 2018
Mesajlar
18
Reaksiyon puanı
3
Puanları
3
süper anlatım video çekmelisin youtube'a atılmalı herkes :p Bu arada baya güldüm mavi ekran yorumlarına, geçen sene ekimde 5000+ TL'lik bir sistem kurdum win 10 sevmediğim için win 8.1 kurdum driverları yüklemek için chrome indirdim chromedan sonra driver booster, driver boosterı çalıştırdım ve mavi ekran aldım fena köpürmüştüm sonra aklıma geldi parçaları 8.1 desteklemiyor ... :D
 

FideLity

Doçent
Katılım
21 Temmuz 2014
Mesajlar
827
Reaksiyon puanı
418
Puanları
63
süper anlatım video çekmelisin youtube'a atılmalı herkes :p Bu arada baya güldüm mavi ekran yorumlarına, geçen sene ekimde 5000+ TL'lik bir sistem kurdum win 10 sevmediğim için win 8.1 kurdum driverları yüklemek için chrome indirdim chromedan sonra driver booster, driver boosterı çalıştırdım ve mavi ekran aldım fena köpürmüştüm sonra aklıma geldi parçaları 8.1 desteklemiyor ... :D
Sağol dostum.İşte bu yazı, video çekmeyip sadece yazı yazılarak bile sürükleyici ve eğlenceli bir içerik çıkarılabileceğinin kanıtıdır.Video işleri bana uymaz pek de anlamam fakat yazılarım kafi :) Bu arada Driver Booster ile ilk win10'u kurduktan sonra driverleri güncelledim touchpad çalışmadı.Sonra kendi sitesinden indirdim çözüldü böyle programları win7 dışında kullanılmaması gerek.Sakata gelebilir.
 

ArTur wg

Öğrenci
Katılım
8 Aralık 2018
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba, point blank için yorum yaparmısın.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Tulpar t7 için
 
Son düzenleme:
Üst