Ubuntu kullanmak yada kullanmamak ?

Reaksiyon puanı
84
Merhabalar,
Sayın @rise önerisiyle konuyu açıyorum tabi ki benim gibi merak eden kişilerde vardır.
Açıkçası ilk dedicated sunucumda deneyeceğim fakat oyun konusundada endişelerim var.
Ubuntu , Windowstan daha iyi mi ?
Hem oyun konusunda hem hız konusunda.

Yani açıkçası Windows olarak aldığımız bir dizüstü bilgisayarı (8Gb Ram 4.5 Ekran kartı)
Ubuntuya çevirirsem hata mı ederim, Mantıklı bir hareket mi etmiş olurum.

Örneğin
Bir oyun geliştiricisi olarak ilk başta kullanmam gereken programları açar mı ? (Filezilla , Navicat , Putty)
Beni yavaşlatır mı?
C ve D diski oluşturabilir miyiz ? Oyun harita tasarımı yapıyorum ve D diskini kullanmak Zorundayım.
ve Basitinden CS:GO gibi oyunları açar mı? Açsa bile o nitelikteki oyunları kastırır mı?
FPS Düşüşü yaşar mıyım vs.vs.

Bunun gibi bir çok etken beni ubuntu konusunda endişelendiriyor.

Yorumlarınız benim için altın değerindedir. Şimdiden Teşekkürler :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Açıkçası ilk dedicated sunucumda deneyeceğim fakat oyun konusundada endişelerim var.
Ubuntu , Windowstan daha iyi mi ?
Hem oyun konusunda hem hız konusunda.
İki işletim sisteminden birinin daha iyi olduğunu söylemek doğru olmaz. Ubuntu, Windows değil.
Hız olarak Ubuntu elbette çok daha hızlı, hafif ve kararlı olabilir. Ama oyun diyorsan elbette Windows oyuncu sistemi.

Yani açıkçası Windows olarak aldığımız bir dizüstü bilgisayarı (8Gb Ram 4.5 Ekran kartı)
Ubuntuya çevirirsem hata mı ederim, Mantıklı bir hareket mi etmiş olurum.
Ubuntu'ya çevirmek yerine Dual boot yapsana ? Açılışta sorar Ubuntu mu açayım, Windows mu ? Ben öyle yapıyorum. Skyrim'i ve Warframe'i Windows'tan oynuyor, sonra Arch Linux'a geri geçiyorum.

Bir oyun geliştiricisi olarak ilk başta kullanmam gereken programları açar mı ? (Filezilla , Navicat , Putty)
Bu programların hiçbiri oyun geliştirme aracı değil ama hepsinin linux versiyonu var. Zaten Linux'tan çıkma yazılımlar diye biliyorum bunları.

C ve D diski oluşturabilir miyiz ? Oyun harita tasarımı yapıyorum ve D diskini kullanmak Zorundayım.
Yukarıda cevabını verdim, diski ikiye bölüyoruz dual boot'da.

ve Basitinden CS:GO gibi oyunları açar mı? Açsa bile o nitelikteki oyunları kastırır mı?
FPS Düşüşü yaşar mıyım vs.vs.
Ben Linux'ta CS:GO oynadım, oynanabilir seviyede ama burada olay biraz da senin donanımına kalmış. Eğer iyi bir donanımın varsa hayır, yoksa belki. Eğer Windows tarafında oyunu zoraki oynuyorsan zaten Linux'tan da çok şey bekleme.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Açık konuşacağım, Linux kullanan bir dünya oyun geliştiricisi var. Misal Godot Engine topluluğuna baksan çoğunluk Linux kullanıcısı. Ama genelde oyun geliştiricileri yaygın olarak Windows kullanıyor çünkü en çok araç orada, en çok oyun orada, en çok oyuncu o platformda ve dolayısıyla en büyük müşteri kitlesi Windows kullanıyor. Bunun için adam direk o platformda geliştiriyor. Aynısını Linux üzerinde de yaparsın ama hangi araçları kullanacağını biliyor musun ? Emin ol bir sürü alternatif var, ama neden oyun geliştirmek için Linux'a geçmek istediğini merak ediyorum ?

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
84
İki işletim sisteminden birinin daha iyi olduğunu söylemek doğru olmaz. Ubuntu, Windows değil.
Hız olarak Ubuntu elbette çok daha hızlı, hafif ve kararlı olabilir. Ama oyun diyorsan elbette Windows oyuncu sistemi.

Ubuntu'ya çevirmek yerine Dual boot yapsana ? Açılışta sorar Ubuntu mu açayım, Windows mu ? Ben öyle yapıyorum. Skyrim'i ve Warframe'i Windows'tan oynuyor, sonra Arch Linux'a geri geçiyorum.

Bu programların hiçbiri oyun geliştirme aracı değil ama hepsinin linux versiyonu var. Zaten Linux'tan çıkma yazılımlar diye biliyorum bunları.

Yukarıda cevabını verdim, diski ikiye bölüyoruz dual boot'da.

Ben Linux'ta CS:GO oynadım, oynanabilir seviyede ama burada olay biraz da senin donanımına kalmış. Eğer iyi bir donanımın varsa hayır, yoksa belki. Eğer Windows tarafında oyunu zoraki oynuyorsan zaten Linux'tan da çok şey bekleme.

Çok teşekkür ederim bu arada tabii ki o programlar oyun geliştirme programı değil. onlar sunucuya erişip dosyalarımı kontrol ettiğim kullanıcılarımı kontrol ettiğim veya oyunu açıp kapattığım programlar. Örneğin vs 2013 de önemli client source build etmem için. Game source build etmem içinde putty önemli. Bu yüzden basit programları yazdım

Eline koluna sağlık çok güzel bir açıklama olmuş kafamdaki soru işaretlerine nokta atışı cevaplar vermişsin.
Ayrıca hocam windowsun gereksiz dropları işimi yaparken sinir krizi geçirmeme neden olabiliyor bazen. o yüzden linux düşündüm

Hopeツ︎

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
@eronis Gereken şeyleri cevaplamış bende kısa bir ekleme yapayım, Linux makineler sunucu performansında bir adım öndedir diyebiliriz. Bu özellik station'da geçerli olduğu gibi normal desktop sürümlerini de kapsar niteliktedir.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Şimdilik 16.04 LTS (Uzun Süreli Destek) ile başlayabilirsin, Nisan sonunda 18.04 LTS sürümüne yükseltme yaparak devam edebilirsin.
Dual Boot / Çift işletim sistemi önyüklemesi yapabilirsin. Ya da Windows üzerinde Sanal Makinada (Virtualbox VMWare vs.) görebilirsin.
Öncelik tanımaktan geçiyor, soruların olursa burada bilgili çok sayıda arkadaşımız var. Zaten birçok soru önceden cevabını bulmuş durumda.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Filezilla , Navicat , Putty yanyana geldiği zaman ilk aklıma gelen şey metin2 serverları, öyle bir durum varsa onu da ayrıca konuşabiliriz.

Not: Tabii bize gmlik verirsen.

Son düzenleme:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ayrıca hocam windowsun gereksiz dropları işimi yaparken sinir krizi geçirmeme neden olabiliyor bazen. o yüzden linux düşündüm

Şimdi farkettim de biz bunu Linux'un bir artısı olarak gösteriyoruzda zaten olması gereken bu. Bu bir artı değil, zorunluluk. Piyasadaki işletim sistemlerine o kadar alışmışız ki, böyle bir şeyi bir işletim sisteminin artısı olarak görüyoruz :P Arkaplanda işlem yapılmayacak, benim iznim olmadan bu bilgisayar kimseye veri göndermeyecek, işlem yapmayacak, özellikle benim işimi etkileyecek bir şeyi benden direk bunu yapması komutu almadığı sürece yapmayacak. Normali bu.

Filezilla , Navicat , Putty yanyana geldiği zaman ilk aklıma gelen şey metin2 serverları, öyle bir durum varsa onu da ayrıca konuşabiliriz.

Bu yorumu birinden bekliyordum :tearsofjoy:

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
84
Şimdi farkettim de biz bunu Linux'un bir artısı olarak gösteriyoruzda zaten olması gereken bu. Bu bir artı değil, zorunluluk. Piyasadaki işletim sistemlerine o kadar alışmışız ki, böyle bir şeyi bir işletim sisteminin artısı olarak görüyoruz :p Arkaplanda işlem yapılmayacak, benim iznim olmadan bu bilgisayar kimseye veri göndermeyecek, işlem yapmayacak, özellikle benim işimi etkileyecek bir şeyi benden direk bunu yapması komutu almadığı sürece yapmayacak. Normali bu.

Bu yorumu birinden bekliyordum :tearsofjoy:

Arkaplanda iş yapan işletim sistemini kötü olarak görmeye başlıyorum sanırım :tearsofjoy:

Direk dedicated makine var metin2 sunucusuda veririm istiyorsan :tearsofjoy: şaka bir yana gerçekten ubuntu aklımı karıştırmaya başladı en iyisi dedicatedde denemek. olmadı dual boot olayını yapacağım

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Arkaplanda iş yapan işletim sistemini kötü olarak görmeye başlıyorum sanırım :tearsofjoy:

Direk dedicated makine var metin2 sunucusuda veririm istiyorsan :tearsofjoy: şaka bir yana gerçekten ubuntu aklımı karıştırmaya başladı en iyisi dedicatedde denemek. olmadı dual boot olayını yapacağım
Onun yerine virtualbox veya qemu deneyin. Daha kolay.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Fanboy muhabbeti ne zaman başlayacak diyordum :tearsofjoy: KDE mi GNOME muğğğğ

Milleti bu yüzden Linux'a geçiremiyoruz çünkü kendi aramızda bile biz bile ne kullanacağımızı şaşırmış durumdayız. Biri der KDE kullan, öteki der GNOME, öteki der XFCE, öteki Lxde, öteki Openbox, son kullanıcı mal gibi bakar bunlar ne diyor, fransız kaldım işe, daha dağıtım seçimine gelmedik birisi Ubuntu der, diğeri Manjaro der, öteki Fedora der, bir diğeri Mint der, onlar aralarında iyi bir kargaşa yaratır adam için, sonunda verdiğimiz tavsiye "iyisimi sen tek tek dene, beğendiğini kullan :sweatsmile:" Bununla ilgili Linux Sucks yazısı da yazmak lazım :tearsofjoy:

Son düzenleme:

Hopeツ︎

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
Milleti bu yüzden Linux'a geçiremiyoruz çünkü kendi aramızda bile biz bile ne kullanacağımızı şaşırmış durumdayız. Biri der KDE kullan, öteki der GNOME, öteki der XFCE, öteki Lxde, öteki Openbox, son kullanıcı mal gibi bakar bunlar ne diyor, fransız kaldım işe, daha dağıtım seçimine gelmedik birisi Ubuntu der, diğeri Manjaro der, öteki Fedora der, bir diğeri Mint der, onlar aralarında iyi bir kargaşa yaratır adam için, sonunda verdiğimiz tavsiye "iyisimi sen tek tek dene, beğendiğini kullan :sweatsmile:" Bununla ilgili Linux Sucks yazısı da yazmak lazım :tearsofjoy:
Aslında bu Linux dağıtımı ve masaüstü ortamları seçimleri için kullanıcıya; ''Zevkler ve renkler tartışılmaz gönlün ne istiyorsa onu kullan demek'' sorunu kökten çözecek. Şahsen biri bana Linux kullanmak istiyorum Umut, dediğinde benim ağzımdan çıkan bu oluyor... = )

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Aslında bu Linux dağıtımı ve masaüstü ortamları seçimleri için kullanıcıya; ''Zevkler ve renkler tartışılmaz gönlün ne istiyorsa onu kullan demek'' sorunu kökten çözecek. Şahsen biri bana Linux kullanmak istiyorum Umut, dediğinde benim ağzımdan çıkan bu oluyor... = )
Evet, Princeps'in gerçek ismi Umut bunu da öğrendiğimize ve bunu not aldığımıza göre konumuza dönelim :tearsofjoy:
Onu ben de diyorum "Ama sen hangisini ve neden seçiyorsun ? Arch mı kullanıyorsun ? Neden Arch kullanıyorsun ? Daha mı iyi ? Hangisi daha iyi ? Ben hangisini kullanayım ? Ben en iyisini istiyorum. Hangisi en iyi ? Hangisi ? HANGİSİİİİ??? :p" Korku filmi gibi. O %80 oranında yemiyor :p

Hopeツ︎

Profesör
Reaksiyon puanı
2,185
Evet, Princeps'in gerçek ismi Umut bunu da öğrendiğimize ve bunu not aldığımıza göre konumuza dönelim :tearsofjoy:
Onu ben de diyorum "Ama sen hangisini ve neden seçiyorsun ? Arch mı kullanıyorsun ? Neden Arch kullanıyorsun ? Daha mı iyi ? Hangisi daha iyi ? Ben hangisini kullanayım ? Ben en iyisini istiyorum. Hangisi en iyi ? Hangisi ? HANGİSİİİİ??? :p" Korku filmi gibi. O %80 oranında yemiyor :p
Hiç mi görmedin daha önce screenfetch çıktısı attım o kadar gözüne ilişmedi demek ki. :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Millet halen daha benim Linuxçu olduğunu sanıyor. Külliyen yalan, ben Allah'ın insanlara armağanı olan KDE en iyi Linux üzerinde çalıştığı için Linux kullanıyorum.

Reaksiyon puanı
84

Allah razı olsun sayende windows gözümde bir aşk oldu daha çok büyüdü. Büyüdükçe büyüdü. Koskocaman bir dağ oldu. :smile:

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Ben bir linux hastasıyım, kullandım ve sevdim ama şuan maalesef bazı sebeplerden ötürü yanaşamıyorum.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Allah razı olsun sayende windows gözümde bir aşk oldu daha çok büyüdü. Büyüdükçe büyüdü. Koskocaman bir dağ oldu. :smile:
Valla öyle :D Linux ile ilgili herşey güzel, harika ama bir şey hariç. TOPLULUK. En azından Windows’çular birbiriyle anlaşıyor, geçen forumdan bazı arkadaşlar Slackware değil de Arch kullandığım için bana sövmediklerini bırakmıştı :rolleyes:

NESDelisi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,316
Linux'taki en büyük kanser kitle, rakiplerini küçük görmesi. Windows'a Findovs demeleri gibi... :D

Reaksiyon puanı
16,128
benim KDE Mate kullanıyorum diye küstü galiba hata veriyor açılmıyor...

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Fanboy muhabbeti ne zaman başlayacak diyordum :tearsofjoy: KDE mi GNOME muğğğğ

Debian'ı herhangi bir masaüstü ortamı ya da pencere yöneticisi olmadan kursun, yeter. Kavga da böylece bitmiş olur.
Linux çekirdeğini bilgisayara kuruyorsun, olay bitiyor. Hepsi de Linux çekirdeğini kullanıyor sonuçta.

Linux'taki en büyük kanser kitle, rakiplerini küçük görmesi. Windows'a Findovs demeleri gibi... :D
Aslında bu kitle, insanları Linux'a yakınlaştırmak şöyle dursun, insanları Linux'tan uzaklaştırıp nefret ettirecek duruma getirir. Kullanıcının bir sorunu çözülemediğinde sorunu çözmek yerine kullanıcıya saldırır. Bu kitle daha çok Windows'a "Winzort" derler ve insanları böyle diyerek insanları Windows'tan uzaklaştıracağını düşünmektedirler. Ama tam tersi; kullanıcıları Windows'a daha çok yakınlaştırmaktadırlar.
Ben de bu kitlenin başka bir forumda -ad yok- hedefi oldum. Bir süre Windows 10'da durdum, daha sonra tekrar Linux dağıtımlarını denemeye başladım. Çok şükür, fazla uzaklaşmadım. Bir kişi sayesinde tekrar Linux dağıtımı kullanmaya başladım.

Son düzenleme:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Debian'ı herhangi bir masaüstü ortamı ya da pencere yöneticisi olmadan kursun, yeter. Kavga da böylece bitmiş olur.
Bitmiş olur çünkü ben vazgeçtim der :tearsofjoy:

Kullanıcının bir sorunu çözülemediğinde sorunu çözmek yerine kullanıcıya saldırır.
- Sorunum ne ?
- Windows kullanman. LOL ! :p (Kullanıcının anladığı - Linux kurmadan benden yardım isteme, kur öyle gel)

Bu kitle daha çok Windows'a "Winzort" derler ve insanları böyle diyerek insanları Windows'tan uzaklaştıracağını düşünmektedirler. Ama tam tersi; kullanıcıları Windows'a daha çok yakınlaştırmaktadırlar.
Bunu aynen diyen birkaç kişi tanıyorum forumdan aynen dediğiniz gibi :rolleyes:

Ben de bu kitlenin başka bir forumda -ad yok- hedefi oldum. Bir süre Windows 10'da durdum, daha sonra tekrar Linux dağıtımlarını denemeye başladım. Çok şükür, fazla uzaklaşmadım. Bir kişi sayesinde tekrar Linux dağıtımı kullanmaya başladım.
Ben de facebook'ta türk linux grubuna katıldım çünkü bir süre burada da moderatörlük yaptım, Linux bilgim var, hani yine orada soru soran bir iki gözüme çarpan kişinin sorusunu anasayfamdan cevaplarım dedim. ANAM! Admin öyle bir fanboy çıktı ki. Yani eğer tartışamayacaksanız, insan ilişkileriniz iyi değilse, yada sabırlı biri değilseniz LİNUX GRUBU AÇMAYIN!. Tamam anladık, cins cins insanlardan cins cins sorular alıyorsunuz "Yok tek ayak üzerinde nasıl takla attırırım bu bilgisayara" tarzında abuk subuk sorular geliyor. Anladık, gruba 7/24 bakamıyorsun, adamın grup'taki her sorunun altına yazdığı şey bu "Bu kadar basit soru mu soruyorsunuz ? Benim zamanıma saygısızlık yapıyorsunuz !" Tamam, Google kullanmıyorlar. Ama bunun için senin onlara bağırman bir şeyi değiştirecek mi ? Linux Mint'in bazı güvenlik sorunlarından bahsettim. Geçmişte Mint saldırı aldı falan dedim, söylediğim tek bir kelimeyi okumadı ve benimle sanki salakla konuşur gibi konuşmaya kalkınca (Tabi sana bunu bile sormaya çekiniyorum) patladım, ona bir gerizekalının anlayabileceği hızda, yavaş yavaş, tane tane, derdimi anlattım çünkü yazdığımın tek satırını okumadığını biliyorum onun. Benden tamamen farklı bir şeyden bahsediyor ve ona bunu anlatmaya çalışıyorum, hala tartışmaya, üste çıkmaya çalışıyor. Kusura bakmayın da onun gibilere lafım bu NAH ! kullanırlar. Adam bana sinirlenip benim yazdığım her gönderiyi, cevabı, herşeyi silmiş. Hatta bazı yazdıklarımı yerine geri koyan yok, yani soru soran adam görmediyse cevap alamadı. Böyle adamlar sadece topluluğa zarar veriyor, yoklukları daha iyi olurdu. Siz elinize klavye almayın abi ! Onlar yüzünden internette Linux ile ilgili bir soru sorana cevap vermeye üşeniyorum. EGO İLE, SİDİK YARIŞI İLE, ÖZGÜR YAZILIMA KATKINIZ O-LA-MAZ!

Linux çekirdeğini bilgisayara kuruyorsun, olay bitiyor. Hepsi de Linux çekirdeğini kullanıyor sonuçta.
Hocam çekirdeği bilgisayara nasıl kuruyoruz ? :p

Son düzenleme: