Linux Cafe

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Üstad Richard Stallman'a göre Intel Core 2 Duo işlemci serisinden sonra backdoor koymuş ve Linux kullanımı dahi bu backdoor'u kapatamıyormuş.
Backdoor Intel Management Engine içerisindeymiş.
Özellikle askeri kurumların ve devlet kurumlarının dikkat etmesi gerekir.
Linux dahi kullansak bilerek konulmuş donanımsal açıklar var.
Intel

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Eğer manuel yapacaksan (tavsiye etmem ve denemedim hiç, fedora kendi çok iyi yapıyor bu işi zaten) onun da seçeneği mevcut.
Otomatik olarak disk bölümünü ayarlamasını, diskteki Windows'u silinebileceği ihtimali sebebiyle kullanmak istemiyorum.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Otomatik olarak disk bölümünü ayarlamasını, diskteki Windows'u silinebileceği ihtimali sebebiyle kullanmak istemiyorum.
Ben Fedora 25 ile Windows 10'u dual boot kullanıyorum, yoksa paladins'i Linux üzerinden oynamıyoruz birlikte :D Sadece NTFS bölümlerini silme, zaten Windows'un bölümü sırıtıyor. Silinecek yerleri sen seçiyorsun, linux bölümlerini seç. Eğer tüm diske kurduysan Windows'u, o zaman da sıkıştırma yapman gerek Windows üzerinden.
--- Gönderi Güncellendi ---
Okursan, ne yaptığına dikkat edersen tamamen güvenli.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@eronis Fedora'nın kurulum ekranı Ubuntu ve Linux Mint'inkinden farklı gelmişti.
Bir daha bakayım. Ya da önceden Youtube'dan biraz araştırayım.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Üstad Richard Stallman'a göre Intel Core 2 Duo işlemci serisinden sonra backdoor koymuş ve Linux kullanımı dahi bu backdoor'u kapatamıyormuş.
Backdoor Intel Management Engine içerisindeymiş.
Özellikle askeri kurumların ve devlet kurumlarının dikkat etmesi gerekir.
Linux dahi kullansak bilerek konulmuş donanımsal açıklar var.
Intel
Tüm yazıları okudum ve çinin kendi soc teknolojisini geliştirmeye çalışmasının nedeni de böylece ortaya çıktı.
Bu olay Intelde varsa AMD de vardır mutlaka...

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@eronis KDE masaüstüne sahip dağıtım olarak Fedora iyi midir? Yoksa KDE'li başka dağıtımlara mı bakayım?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@eronis KDE masaüstüne sahip dağıtım olarak Fedora iyi midir? Yoksa KDE'li başka dağıtımlara mı bakayım?
Fedora, Ubuntu'nun aksine her masaüstüne eşit davranır. openSUSE'de aynı, Arch'ta aynı, sadece Canonical belirlediği bir masaüstünü başımıza taç ediyor, geri kalanları yarım yamalak veriyor.
Fedora her masaüstüne eşit davranır ve herhangi bir masaüstünde sorun yaşamazsın.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@eronis Fedora'yı özelleştirmeye çalışıyorum.
Şu videodaki Dash To Dock eklentisini nasıl yükleyebilirim?
@eronis Videodaki Dash To Dock eklentisi bendeki Gnome Tweak Tool'da gözükmüyor.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Sana onun adresini özel mesajda dün atmıştım :D Extension diye hiç mi açıp bakmadın ? :D
Link gönderiyorsam konumuzla bir alakası var da gönderiyorum süs olsun diye değil :D

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Bu hızla giderse Manjaro DistroWatch üzerinde 1 yıl sonra ikinciliğe yerleşir.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@Ben Kenobi Bir ara Zorin OS'u denemiştim. Görünümü bence çok güzel. Bu sabah iso dosyasını indirdim. Ama kurmadım. Şu an Linux dağıtımı olarak Fedora yüklü.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Regedit denen şeyin nasıl bir kara delik olduğunu gördükten sonra ve Linux'un dosya organizasyonu ve paket yönetimine nasıl mükemmel bir çözüm bulduğunu hatırladıktan sonra artık şahsen Linux'e tek laf atmayacağım.
Windows 10 aslında Linux'un uyguladığı rolling release sistemini uygulamaya çalışıyor ama düzgün çalışması mümkün değil, güncellemeler sürekli sistemi ya bozuyor ya da en iyi ihtimalle ayarları sıfırlıyor çünkü hızlı treni getirebilmek için önce rayları değiştirmek gerekir.
Dostlar bana göre Linux'un önümüzdeki yıllarda geleceği açıktır çünkü Linux'un tüm sorunları üst yapıda, alt yapısı ise en sağlam, en taş gibi sistemdir ve bağlı kaldığı özgür yazılım ile açık kaynak felsefesinden ötürü hep böyle olacaktır.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Regedit denen şeyin nasıl bir kara delik olduğunu gördükten sonra ve Linux'un dosya organizasyonu ve paket yönetimine nasıl mükemmel bir çözüm bulduğunu hatırladıktan sonra artık şahsen Linux'e tek laf atmayacağım.
Windows 10 aslında Linux'un uyguladığı rolling release sistemini uygulamaya çalışıyor ama düzgün çalışması mümkün değil, güncellemeler sürekli sistemi ya bozuyor ya da en iyi ihtimalle ayarları sıfırlıyor çünkü hızlı treni getirebilmek için önce rayları değiştirmek gerekir.
Dostlar bana göre Linux'un önümüzdeki yıllarda geleceği açıktır çünkü Linux'un tüm sorunları üst yapıda, alt yapısı ise en sağlam, en taş gibi sistemdir ve bağlı kaldığı özgür yazılım ile açık kaynak felsefesinden ötürü hep böyle olacaktır.
Üstad yalnız linux ve freebsd nin de sıkıntısı büyük sonuçta insanlar vitrine bakıyor şahsen bugune kadar binanın temeline bakıpta ev alan görmedim.
Üst yapı dediğiniz GUI yi adam etmeden windowsla rekabet imkansız sizin bizim gibi bilenler kullanır sadece...

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Bence bu konuda da en büyük sorumluluk Xfce gibi hafif masaüstlerine ama özellikle Xfce'ye düşüyor.
Kesinlikle XFCE lik bir durum değil xfacia belki xp zamanında alternatif olabilirdi şu an hükümsüz bu yarışta etkisiz eleman,
Windowsun AERO suyla kapışabilecek hatta daha iyi bir yapı lazım. Konu sadece DM de değil XFREE nin de elden geçmesi lazım yapılan çalışmalar var ama malesef çok çok yavaş ilerliyorlar.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Şu an halihazırda Linux'te, Windows'ta hiçbir zaman olamayacak(altyapısı sıfırdan yazılmadığı sürece) bazı özellikler var, misal 5MB yazma 20MB okuma hızına sahip USB'ye live olarak kurulup 30 saniyede açılması gibi.
Regedit tecrübelerim ile ilgili konuyu açtım, Linux'e de atıfta bulundum.
Registry Kayıtları, Windows'un Kara Deliği Mi ?
Şu an Windows'un binası daha güzel olabilir ama bu bina o şekilde kalmıyor ki, sürekli binaya birşeyler ekleniyor, bu eklenenlerin çoğunun gereksiz ve saçma olmasını bir kenara koyarsak bile, belli süre sonra artık altyapı bu binayı kaldırmıyor ve şu an binada teknik olarak çatlamalar var.
Misal Windows 10 bu yüzden artık standart hard disklerle pek kullanılamıyor, illa SSD istiyor.
Grafik kütüphanesi de öyle, DirectX yapıldığı günden beri performansa önem vermedi (hatta ilk sürümlerde Direct bile değildi, sanal makine üzerinden çalışıyordu, bilmem kaçıncı sürüme kadar)
Herşey paramparça olmuş, bana Windows 10 dll'lerini gönderin 1995 yılındaki Windows 95'den kalma resimler bulurum içinde, bu ikonlar niye hala duruyor, kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu, belli değil, sürekli birşeyler geliyor, eskiler ya olduğu gibi duruyor ya heryerde kalıntıları duruyor, misal Windows 10'da iki denetim masasının olması gibi.
Linux'te istediğin parçayı ekleyip istediğin parçayı paket yöneticileriyle sıfır kalıntı kalacak şekilde çıkarabilirsin, Windows'ta mümkün değil, misal Speech Engine'i sileyim desen silemezsin ancak bazı yazılımlar var, onlar acaba hangi dll hangi dosyayla bağlı diye oturmuşlar tahmin etmişler ancak o şekilde yapabilmişler ki o bile hatalarla dolu çünkü Windows'ta herşey dosya demek değil.(Linux'te herşey aslında bir dosyadır)
Bir de diktatöryal tarafı var, artık garip bir şekilde ben senin nasıl kullanmanı istiyorsam sen de bilgisayarı öyle kullanacaksın anlayışı geldi.
Adam 10 saat rendering yapıyor, son 1 dakika varken bitmesine, sormadan etmeden haşırt diye yeniden başlatıveriyor güncellemelerden ötürü, ne güncellemeyi kapatma ayarı var, ne bana sormadan bilgisayarı yeniden başlat ayarı var.
Devletlerin güvenliğini öyle böyle değil artık göstere göstere ihlal etme durumu var.
Forumlarda Mac konularının bana göre artma nedenlerinden biri bu.
Artık herkes argo tabirle ayar manyağı oldu, en basit kullanıcı bile Windows 10 yüzünden regedit ile tanıştı, cmd ile tanıştı çünkü bazı hatalar ancak bu şekilde çözülebiliyor artık bu kullanıcılar Linux'e geçtiğinde ve konsol gördüğünde yadırgamayacak.
Yani bu gibi sebeplerden ötürü bence Linux ileride illa ki hak ettiği konuma gelecektir.

Son düzenleme:

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Kullandığım son windows sürümü, 95 idi. Win 10'da çift denetim masası olduğunu, ssd gerekliliği olduğunu yeni öğreniyorum. 98'e geçmeme nedenimde donanım yükseltmesi dayatmasıydı. Çünkü 95'i rahatça çalıştıran sistemim, 98'i kaldırmıyordu. Oysa son sürüm Linux ile hiç bir sorun çıkmadan, hızlı ve kararlı bir şekilde kullanabiliyordum. Win'lerin onay almadan kendi kafasına göre iş yapması profesyonel kullanıcılar için kabul edilebilir bir şey değil. Sadece bu bile uzak durmam için yeterli bir sebep. Linux olmasaydı ne yapardım doğrusu hiç bilemiyorum. Büyük ihtimalle BSD'ci olurdum.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Misal Windows 10 bu yüzden artık standart hard disklerle pek kullanılamıyor, illa SSD istiyor.
Aynen. Size katılıyorum. Bendeki HDD'de kurulu olan Windows 10 yaklaşık 1 buçuk dakikada açılırken SSD'de kurulu olan Windows 10 ise yaklaşık 10 saniyede açılıyor.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Bir ara ucuz yollu bir notbook bulursam güzelinden bir openbox yüklerim kde de neymiş :)

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Şu an halihazırda Linux'te, Windows'ta hiçbir zaman olamayacak(altyapısı sıfırdan yazılmadığı sürece) bazı özellikler var, misal 5MB yazma 20MB okuma hızına sahip USB'ye live olarak kurulup 30 saniyede açılması gibi.
Regedit tecrübelerim ile ilgili konuyu açtım, Linux'e de atıfta bulundum.
Registry Kayıtları, Windows'un Kara Deliği Mi ?
Şu an Windows'un binası daha güzel olabilir ama bu bina o şekilde kalmıyor ki, sürekli binaya birşeyler ekleniyor, bu eklenenlerin çoğunun gereksiz ve saçma olmasını bir kenara koyarsak bile, belli süre sonra artık altyapı bu binayı kaldırmıyor ve şu an binada teknik olarak çatlamalar var.
Grafik kütüphanesi de öyle, DirectX yapıldığı günden beri performansa önem vermedi (hatta ilk sürümlerde Direct bile değildi, sanal makine üzerinden çalışıyordu, bilmem kaçıncı sürüme kadar)
Herşey paramparça olmuş, bana Windows 10 dll'lerini gönderin 1995 yılındaki Windows 95'den kalma resimler bulurum içinde, bu ikonlar niye hala duruyor, kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu, belli değil, sürekli birşeyler geliyor, eskiler ya olduğu gibi duruyor ya heryerde kalıntıları duruyor, misal Windows 10'da iki denetim masasının olması gibi.
Linux'te istediğin parçayı ekleyip istediğin parçayı paket yöneticileriyle sıfır kalıntı kalacak şekilde çıkarabilirsin, Windows'ta mümkün değil, misal Speech Engine'i sileyim desen silemezsin ancak bazı yazılımlar var, onlar acaba hangi dll hangi dosyayla bağlı diye oturmuşlar tahmin etmişler ancak o şekilde yapabilmişler ki o bile hatalarla dolu çünkü Windows'ta herşey dosya demek değil.(Linux'te herşey aslında bir dosyadır)
Bir de diktatöryal tarafı var, artık garip bir şekilde ben senin nasıl kullanmanı istiyorsam sen de bilgisayarı öyle kullanacaksın anlayışı geldi.
Adam 10 saat rendering yapıyor, son 1 dakika varken bitmesine, sormadan etmeden haşırt diye yeniden başlatıveriyor güncellemelerden ötürü, ne güncellemeyi kapatma ayarı var, ne bana sormadan bilgisayarı yeniden başlat ayarı var.
Devletlerin güvenliğini öyle böyle değil artık göstere göstere ihlal etme durumu var.
Forumlarda Mac konularının bana göre artma nedenlerinden biri bu.
Artık herkes argo tabirle ayar manyağı oldu, en basit kullanıcı bile Windows 10 yüzünden regedit ile tanıştı, cmd ile tanıştı çünkü bazı hatalar ancak bu şekilde çözülebiliyor artık bu kullanıcılar Linux'e geçtiğinde ve konsol gördüğünde yadırgamayacak.
Yani bu gibi sebeplerden ötürü bence Linux ileride illa ki hak ettiği konuma gelecektir.

Üstad yazdıklarınızda yerden göğe kadar haklısınız fazlası var eksiği yok. Android de microsoftun yolunda gogleplay güncellemeleri kapatmanıza rağmen gizlice güncelleme yüklüyor. Bu sanırım menşei oldukları ülkenin resmi dayatması.

Bütün bu yazdığınız Windowsun kötü yanlarına rağmen Linux'un grafik arayüzü hala yeterince iyi değil.
GUI nin kernelle entegre olmamasının bir noktada zararı bu. Kerneli geliştirip kararlı tutarken GUI istenildiği gibi gelişmiyor.
Apilerle vs zorlama yapılıyor herşey.

Ayrıca Microsoft'un çok ciddi bir gücü var. Bugün windows'u sıfırdan yazacağız dese 100 lerce kişilik yeni bir ekibi kolayca kurabilir. Finansal gücü kadrosu buna müsait oysa Linux tarafında bir projenin hayata geçmesi olgunlaşması çok daha zor. Hayrına çalışacak kaliteli yazılımcı bulmak çok zor hatta imkansız. Finansman konusuna hiç girmiyorum. Pekçok proje finansman veya yazılımcı ilgisizliğinden noktalandı bugüne kadar.

Bir ara ucuz yollu bir notbook bulursam güzelinden bir openbox yüklerim kde de neymiş :)
Üstad openbox'ı KDE ile birlikte kullanmanızı tavsiye ederim :) bi deneyin pişman olmazsınız. Kwin yerine openboxı ayarlayın kde openboxla şaşırtıcı derece rahat çalışıyor.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
@darkstar tavsiyene uyacam müsait bir zamanda şu an notbook yok elimde çünki

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Gereksiz eklentiler programlar yüklenmeden gnome arayüzünü nasıl kurabilirim ?
İçi boş olan bir ubuntu .iso su buldum pencere yöneticisi openbox var uygulama bakımından falan baya bildiğiniz bomboş gnome kurmaya çalışıyorum da ne kadar gereksiz şey varsa hepsini kuruyor sadece arayüzü nasıl yükleyebilirim ?

Bir de ubuntu da yüklü gelen bir paket vardı adı yazılım ve güncelleştirmeler olmalı sürücü seçimini oradan yapabiliyorduk o paketin adı neydi bilen veya sisteminde yüklü olan yazabilir mi ?