Osmanlı Türkçesi zorunlu ders oluyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
Milli eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı. Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması benimsendi.

fft81_mf2794598.jpg

Antalya'da düzenlenen şurada, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alındığı komisyonlar, 3. gün çalışmalarını sonlandırdı.

Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonun, öğleden sonraki oturumunda, lise kademesine ilişkin öneriler ele alındı. Ögrencinin bir haftada aldığı toplam ders sayısının çes?it olarak azaltılması amacıyla derslerin bir kısmının dönemlik olarak uygulanması; dil ve anlatım dersi ile Türk edebiyatı dersleri birlestirilerek, "Türk dili ve edebiyatı" dersi olarak verilmesi; gerekli yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle sağlık bilgisi dersi ile trafik ve ilk yardım derslerinin içeriklerin sadeleştirilerek ilgili derslere dağıtılması; bütün ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saatinin azaltılması önerileri benimsendi.

'OSMANLI TÜRKÇESİ ZORUNLU DERS OLSUN' ÖNERİSİ

Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi. Önerinin görüşülmesi sırasında bazı katılımcılar, Türk halkının kendi dedesinin mezar taşını okuyamayan tek millet olduğunu ve toplumda Osmanlı Türkçesi'ne bir talep bulunduğunu ifade etti. Aleyhte söz alan katılımcılar ise tarihi metinlerin okunmasında sorunlar yaşandığını, ancak tarihe merakı olan öğrencilerin bu dersi seçmeli olarak alması gerektiğini söyledi. Komisyonda, genel ortaöğretim kurumları (Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi) tek bir okul çatısı altında birleştirilip farklı program türlerinin uygulanabilmesi konusunda tartışmalar yaşandı. Bazı katılımcıların, genel liselerin Anadolu Liselerine dönüştürüldüğü hatırlatarak, bu dönüşümden verim alınamadığını ifade etmesi üzerine öneri oy çokluğuyla reddedildi. Katılımcılar önerinin kabul edilmemesini alkışladı.

Kaynak: http://www.haberzamani.com/album-p2-aid,5750.html#galeri

Yorumum; Bence güzel bir karar. Osmanlı Türkcesini bilen ilgilenen biri olarak Osmanli zamanindan kalan dergiler elime gecti. Özel arsivlerden gelen. Bunun sayesinde tarihimizde ne varmıs biliyoruz. Okuyabilmek ne kadar guzel bir duygu tattim. Doğru karar.

pinterest

Profesör
Reaksiyon puanı
157
Issiz midirlee anlamadim ki tablet urettirin siz kafanizi bunlara yormayin.

Bu ne ya zaten 8 ders sacmaligi,bolum seciminin 11'e kaymasi ve secmeli ders rezilligi varken bir de osmanlica mi ogrenecegiz.Zaten osmanlica secmeli ders secen secer secmeyen secmez.Boyle dunya mi var?

MBrv

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Issiz midirlee anlamadim ki tablet urettirin siz kafanizi bunlara yormayin.

Bu ne ya zaten 8 ders sacmaligi,bolum seciminin 11'e kaymasi ve secmeli ders rezilligi varken bir de osmanlica mi ogrenecegiz.Zaten osmanlica secmeli ders secen secer secmeyen secmez.Boyle dunya mi var?

Dünya'da hiç bir millet yoktur ki -bizden başka!- kendi tarihini doğrularıyla okuyamasın. Bu konu tabletten çok daha önemli. Geç kalınmış bir zorunlu ders ama kesinlikle olmalıydı.

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
En ilginç durumda şu ki tarihimizi öğrenelim diye bas bas bağıranlar bu karara karşı cıkıyor. Başka millet varmi 100 yıl önceki tarihini okuyamayan.

cengaver51

Dekan
Reaksiyon puanı
169
saçmalık bu saaten sonra osmanlıca ogrenmek zor hangı cocuk bunu ogrenecekde basarılı olacak proflar zor ogrenıyor

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
saçmalık bu saaten sonra osmanlıca ogrenmek zor hangı cocuk bunu ogrenecekde basarılı olacak proflar zor ogrenıyor
Niye önyargılı davraniyorsun ki. 6. Sınifta eğitim almaya başladım ve 2 sene icinde en zor metinleri okumaya başladım. Şu anda da coğu metni okurum.

Ayrica eklemek istiyorum. Osmanlicadan kasit öncelikle okuma sonra yazma öğretilicek. Normal günlük kullandığimiz Turkceden farki yok.

cengaver51

Dekan
Reaksiyon puanı
169
Niye önyargılı davraniyorsun ki. 6. Sınifta eğitim almaya başladım ve 2 sene icinde en zor metinleri okumaya başladım. Şu anda da coğu metni okurum.

Ayrica eklemek istiyorum. Osmanlicadan kasit öncelikle okuma sonra yazma öğretilicek. Normal günlük kullandığimiz Turkceden farki yok.
konuşma olarak zaten gunumuz turkcesı ama yazı olarak zor ondna dolayı zor dedım herkes ögrenemez

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Saçmalık, ne işe yarayacak bu saatten sonra Osmanlı Türkçesi öğrenmek. Geçerliliği mi kaldı ? Tamam tarihini öğren de, kullanılmayan bir dili öğrenmenin ne anlamı var. Sanki bütün bu çocuklar üniversitede Dil-Tarih bölümü okuyacak :S

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Zorunlu değil de seçmeli olsa daha iyi olurdu sonuçta hepimiz tarihçi olmayacağız Osmalıca dediğimiz de Arap alfabesiyle yazılmış eski Türkçe zaten sadece bir kaç harf eklenmiş hâli

St. Benoit

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Lise gençliğine osmanlı türkçesi he :D

Yhaa Abi Chok Zhor bu OsManLıcHaAaA

clients

Profesör
Reaksiyon puanı
36
osmanlı türkçesi yok arapcası var.

theunnamed

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Zorunlu olmaması gerekir bence de, bunun milletçe benimsenmiş bir kültür olarak kendiliğinden istenilmesi gerek öyle zorlamayla öğrenilse de sonucu vahim olur bana kalırsa.

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
Zorunlu denmesinden kasıt büyük ihtimal müzik dersi gibi olur. Ders olucak ama katsayisi düsuk olucak. Veya edebiyat dersinde ek olarak öğretilicek. Tahminim bu. Bir yerimiz eksilmez dil olarak öğrenmek istemeyen kültür olarak algilasin.
Secmeli olmasiyla zorunlu olmasi arasinda bir farklilik olcagini dusunmuyorum yani.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Bkz.Çok dillilik şeytanlık tir.Türkçe neyimize yetmiyor diyenlere.

hamitozlu

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Osmanlıca diye bir dil yoktur. Osmanlıca diye bilinen Türkçe dir. Yazım harflerinde Arap alfabesi temelli kullanılan öz Türkçedir. Arapçaya benzer ama kuralları farklıdır. OKUNDUĞU GİBİ YAZILIR. Osmanlı zamanında doğal olarak zamanın ve dinin etkisi ile Arapça ve Farsça görülür. Günümüzde de İngilizcenin etkilerinin görüldüğü gibi.
Günümüzde ki Türkçe ise Latin alfabesi kullanılır. Bu geçiş sonucu bir çok Türkçe kelimemizi gerek eserlerin okunana maması gerek konuşulmamasından dolayı unutulmuştur.

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
osmanlı türkçesi o kadarda zor değil bende 2-3 ay okudum baya zevkli idi

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
kullanılmayan bir dilin çocuklara dayatılması aptallıktır. ama burada amaç osmanlıca bahanesiyle çocuklara arap alfabesinin öğretilip benimsetilmesidir. bazı arkadaşlar tarihimizi öğrenebilmek için gerekli olduğu gibi saçma yorumlar yapmışlar. akademik düzeyde profesyonel tarih araştırmacısıysanız evet osmanlıca bilmelisiniz ki arşivleri okuyup anlayabilesiniz. zaten tarih bilimi ile uğraşan akademisyenler osmanlıcayı biliyorlar. ama halk tarihi orjinal arşivlerden okumaz. bu mısırlıların tarihini öğrenebilmek adına antik mısır dilini zorunlu ders yapmaları gibi birşey. eğer mevzu tarihse ve cidden bu amaçla koyuyorlarsa göktürkçe dersi de koysunlar.. elalem marsa gider biz hala yok zorunlu din dersi yok zorunlu osmanlıca dersi diye oyalanıp duruyoruz. eğer amaç gerçekten çocuklara faydalı olmaksa bugün bilim dili olan ingilizce eğitimine ağırlık versinler.

1ruby1

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Aklı olan bu dersin koyulmasında ki art niyeti (!) anlayabilir.. Amaç Arap alfabesinin benimsetilmesi ve ülkenin kötü gidişatının ört bas edilmesi amacıyla kamuoyunu oyalamaktır, diğer partilerde konu ile ilgili yorumlarını yapacak ve ülke gündemi 1-2 hafta oyalanacaktır. Bize de yine seyretmek düşecek..

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Çok yerinde ve geç kalınmış bir karar. Tarihimizi tabiki kaynağından açıp okuyacağız ve gelecek nesillerimiz okuyacak. Çakma tarihçilerin yazdığı uydurmalardan bıkmış durumdayız. İyisi ve kötüsü ile tarih bizim tarihimizdir. Bir millet önce kendi tarihini öğrenip sonra uzaya çıkmaya karar verecek. Mimar Sinan gibi bir atamız var. Yaklaşık 500 sene önce yaptığı eserlerin, bugün yarısını bile yapamıyorken bilimden bahsediyoruz.

Odessa

Profesör
Reaksiyon puanı
432
Oldu olacak Göktürk anitlarina kadar geri gidelim. Sen daha dogru düzgün okulda gelecegin icin Ingilizce ögrenemiyorsun, daha dogrusu ögretemiyorlar. Osmanlica mi kalmis bir tek eksik yönümüz.

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,162
Osmanlıca benim de bir dönem ilgilendiğim bir dildir. Zorunlu olması mantıksız. Seçmeli olmalı bence.

cagdasc

Asistan
Reaksiyon puanı
14
daha 10-15 yıl önce orta okul ve lise yıllarımda doğru düzgün ingilizce öğretmenim yoktu. azcık ingilizce bilene devlet yeterlilik verip öğretmen yapmıştı. biz de o dönemin şanssızsak ingilizce öğrenen/öğrenemeyen nesillerindeniz.
acaba osmanlıca zorunlu olsa kim osmanlıca biliyor da eğitimini verecek merak ediyorum.
haa bana sorarsanız 100 yıl önceki tarihimi okuyamıyor diye olayı destekleyenlere verin bakalım bir ingilizce makale yıllaraca gördükleri ingilizce dersleri ne kadar işe yaramış ne kadarını okuyup anlayabilecek!
osmanlıcayı öğrendin de eski tarihi belgelerini anlayabilmek ütopyadan öte bir şey değil bence!
bazıları var ki hükümeti ölümüne savunan adamlar yüzüne tükürse yarabbi şükür diyecek. arkadaş osmanlıca yı öğrenmek kime ne yarar sağlıcak hiç bir mantıklı izahını bulamıyorum.

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
İngilizler atalarının yazdıkları 800 sene önceki yazıları rahatlıkla okuyabiliyorlar.
Fransızlar, Japonlar , Çinliler daha kaçtanesi.
Biz peki ? Atalarımızın daha 100 sene önceki yazdıklarını okuyabiliyormuyuz ? HAYIR okuyamıyoruz..
Selimiye Camii ' sine ziyaret etmiştim. Ve cami nin duvarlarında birsürü osmanlıca yazılar vardı. Ama ben hiçbirisini malesef okuyamadım....

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Zorunlu olması gerçekten saçmalık. Seçmeli olsun zaten ilgisi isteği olan seçer öğrenir.

ErwinSmith

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
344
Bizim Türklere bir seyi zorlamadan ya da dayatmadan bir is yaptiramazsin. Liselere zorunlu ders olmasi iyi olmus sahsen ben de isterdim en azindan birkac kelime okuyup anlayacak kadar Osmanlıca öğrenmek .Bir nesil düşünün ki 1935 li yillarda okur yazar orani yuzde 15'e düşen . Eğer bu haber fransızca zorunlu oluyor olsa gene olumlu bakardim orasi ayri tabi. Dil öğrenimi çok önemli 3-4 dil bilen insan issiz kalmaz.

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,162
O zamanlarda da kimse okuma yazma bilmiyordu ki. Külliyen cahil bir toplumduk biz. Okuma oranı %15'e düşmüş, %16'dan düştüyse ayrı.

WarriorEagle

Profesör
Reaksiyon puanı
22
İlk Önce Türkçemizi Doğru Düzgün Konuşalım'da Sonra Bakarız Osmanlı Türkçesi'ne

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Hani bir değim vardır "tribünlere oynamak" diye ha işte buna cup oturuyor. Tamamı ile siyasi ve fos bir uygulama, bu basit alfabe ile okuma yazmayı zor öğretip/öğrenenlere osmanlıca dersini zorunlu kılacaklar... Yav he he

hamza5806

Profesör
Reaksiyon puanı
22
seçmeli olsun bence (lisedeyken olsa seçerdim) ha zaten isteseler de zorunlu yapamazlar bu hizmeti verecek kadar hoca yoktur Türkiye'de

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Lise seviyesinde Osmanlıca seçilmiş bir kaç okulda seçmeli ders olabilir ve olmalıdır. Ama İlber Ortaylı bile tarihçilerin Osmanlıca okuyamadığından şikayet ederken, Bardakçı yanlış çevirilerle dalga geçerken, lise seviyesinde bu ders verilebilir mi zannetmiyorum.

Verilmeli mi konusuna gelince Latince ve Yunanca batıda seçkin okulların seçmeli ders listesine girebiliyorsa Osmanlıca neden girmesin, ama zorunlu olsun mu derseniz, liseden mezun bir işçiye biz başına bareti geçirmesi gerektiğini öğretemezken, Osmanlıca'yı nasıl ve neden öğretelim derim!!!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...