4G yerli üretimle gelecek

Reaksiyon puanı
10,315
4G yerli üretimle gelecek

439271555242.jpg

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, 4G'ye geçiş öncesinde yerli teknolojinin geliştirilmesi için çalışmalara başlandığını söyledi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 4G ile tanışması için Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bu kapsamda yapılacak toplantıda, Türkiye açısından şartların görüşüleceğini ifade eden Yıldırım, 4G ile ilgili teknolojinin tam anlamıyla rekabet edecek düzeye erişip erişmediğinin kontrol edileceğini kaydetti. Yıldırım, "Çünkü bir lisansı getirmek önemli değil. Onun yaygın kullanılabilirliğini sağlamak önemli. Bunun da çok büyük bedellerde olmaması lazım. Bu kötü tecrübeyi 3G'de tüm dünya yaşadı, Türkiye yaşamadı. Türkiye, en son geçti ve en iyiyi kullanan ülke oldu. O zaman bizi tenkit ettiler ama biz doğru olanın bu olduğuna inandık. Sonucu da gördük" diye konuştu.

4G'ye daha hızlı veri trafiği ve çözünürlüğü biraz daha yükseltmek için geçileceğini bildiren Yıldırım, 4G'ye geçiş öncesinde yerli teknolojinin geliştirilmesi için çalışmalara başlandığını söyledi. Söz konusu yerli teknolojinin geliştirilmesi için aralarında Aselsan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş gibi kurum ve kuruluşlara görev verildiğini ifade eden Yıldırım, "Önce cihazları geliştiriyorlar. Baz istasyonu ihtiyacı var. Ona uygun cihazlar geliştiriliyor. Bu cihazlar hazır olduğunda, kendi geliştirdiğimiz teknolojiyle işi başlatmış olacağız. Böylece kaynak israfından da döviz kaybından da kurtarmış olacağız" diye konuştu.

3G teknolojisini kullanan abone sayısının 45 milyona ulaştığını belirten Yıldırım, 4G'nin, 3G'den 4-5 kat daha hızlı olduğunu söyledi.

KaynaK

3d-enjoy

Asistan
Reaksiyon puanı
2
3g için alt yapımız mükemmel zaten 3g limitlerini zorluyoruz artık! tabi 4g şart:)

Reaksiyon puanı
10,315
3g için alt yapımız mükemmel zaten 3g limitlerini zorluyoruz artık! tabi 4g şart:)

bak arkadaşım, bakan ne diyor?

Yıldırım, 4G'nin, 3G'den 4-5 kat daha hızlı olduğunu söyledi.

ne yani deymez mi şimdi yani? bu b.k'u japon kullanacak, amerikalı kullanacak, koreli kullanacak, mesele olmayacak, normal olacak ama, biz kullanmak isteyince kaka olacak öyle mi?

yani bize yakışmayacak, yani biz buna layık değiliz demi?

ama haklısın aslında, biz buna sahiden layık değiliz be!

/xo/

Dekan
Reaksiyon puanı
226
Fiyatı da 4-5 fazla olmasa iyi olur.

patientia

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Ar-Ge'ye ayrılan bütçe(!) ile çıkan cihazlar doğru orantılı olduğu için 4G performansının da 3G kadar mükemmel(!) olacagından şüphe yok :D .Türkiye zaten onlara göre her şeyde 1. bir tek arada karalamaya çalışanlar çıkıyor o kadar . Önce özeleştiri ! Türkiye teknolojinin Afrika'sıdır.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
bak arkadaşım, bakan ne diyor?

ne yani deymez mi şimdi yani? bu b.k'u japon kullanacak, amerikalı kullanacak, koreli kullanacak, mesele olmayacak, normal olacak ama, biz kullanmak isteyince kaka olacak öyle mi?

yani bize yakışmayacak, yani biz buna layık değiliz demi?

ama haklısın aslında, biz buna sahiden layık değiliz be!
3G teoride 42 Mbit hızı destekliyor ama ben bu hıza ulaşanı görmedim. Bu hızın 4-5'te birini göremiyoruz. 4G'ye geçsek zannetmiyorum ki 3G'nin yarısını görelim. Birde 128Kbit, 1Kbit gibi komik hız düşümleri başka bir facia.
Operatörüm 1GB kotasızdan yüksek internet paketi vermiyor. İstesen paranla dahi alamıyorsun. Vermiyor. Böyle bir paketi yok. Onuda (1GB internette bahsediyorum.) 1-2 sene önce 4.5TL'ye alıyordum şu an 19TL yapmışlar. 4G ile hızda 4 kata henüz çıkamadık ama fiyatta maşallahları var. 3G'yi kullanamıyoruz ki. 4G'de böyle olacaksa ne değişecek hayatımızda?
Bakan çok güzel konuşuyor, her zaman ki gibi takdir ettim. Ancak uygulamada sıkıntılar var.

3d-enjoy

Asistan
Reaksiyon puanı
2
3G teoride 42 Mbit hızı destekliyor ama ben bu hıza ulaşanı görmedim. Bu hızın 4-5'te birini göremiyoruz. 4G'ye geçsek zannetmiyorum ki 3G'nin yarısını görelim. Birde 128Kbit, 1Kbit gibi komik hız düşümleri başka bir facia.
Operatörüm 1GB kotasızdan yüksek internet paketi vermiyor. İstesen paranla dahi alamıyorsun. Vermiyor. Böyle bir paketi yok. Onuda (1GB internette bahsediyorum.) 1-2 sene önce 4.5TL'ye alıyordum şu an 19TL yapmışlar. 4G ile hızda 4 kata henüz çıkamadık ama fiyatta maşallahları var. 3G'yi kullanamıyoruz ki. 4G'de böyle olacaksa ne değişecek hayatımızda?
Bakan çok güzel konuşuyor, her zaman ki gibi takdir ettim. Ancak uygulamada sıkıntılar var.
yaptığım yorumun ayrıntılı açıklaması olmuş,sagolsun @|SeYYaH| beni yanlış anladı

Reaksiyon puanı
10,315
yahu @engerex, mesele şu, bu bahsettiğimiz yüksek hızda interneti, 4G'yi dikkat ederseniz sadece dünyanın süper güçleri kullanabiliyor. bunu kullanan ülkelerin sadece tek bir şirketinin cirosu bile Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçesinden fazla ciroya sahiptir. ve bu ülkelerin bu hızda interneti kullanabilmesi, bu teknolojilere sahip olabilmesi yenidir henüz.

biz ki, daha dün duvara çaktığını çivisini bile ithal eden bir ülkeydik. e şimdi siz bir tavuktan kaz yumurtası beklerseniz olmaz. sabır lazım biraz, ergeç o seviyelerde çıkacağız bu gidişle inşaallah.

"yarın elbet bizim, elbet bizimdir,
gün doğmuş, gün batmış ebet bizimdir" nfk.

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
[MENTION=312196]edox[/MENTION] Avrupada mobil internet fiyatları ve kota sistemi ne durumda ?

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526
Bi zahmet geçsinler ya 6-7mbps nedir ya rezalet :hammer:

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
uygunmu değilmi kontrolmü edicek bide sayın bakan bu kafayla zor yarışır dünyayla adam akıllı sınırsız bi 3g yokken 4g gelse nolur kotalı 5g gelse nolur sadece 4g yani lte işlemcili modeller gelir artık işlemci ayrımı yapmaz samsung gibi şirketler hepsi o...

sayın bakan parası olana işlemeyen adaletsiz kullnaım kotasını neden eleştirmiyo acaba....!!!!

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
yahu @engerex, mesele şu, bu bahsettiğimiz yüksek hızda interneti, 4G'yi dikkat ederseniz sadece dünyanın süper güçleri kullanabiliyor. bunu kullanan ülkelerin sadece tek bir şirketinin cirosu bile Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçesinden fazla ciroya sahiptir. ve bu ülkelerin bu hızda interneti kullanabilmesi, bu teknolojilere sahip olabilmesi yenidir henüz.

biz ki, daha dün duvara çaktığını çivisini bile ithal eden bir ülkeydik. e şimdi siz bir tavuktan kaz yumurtası beklerseniz olmaz. sabır lazım biraz, ergeç o seviyelerde çıkacağız bu gidişle inşaallah.

yav he he diyesim geliyor ama iyi niyetinizi bildiğim için şöyle izah edeyim.
2013 itibariyle tüm dünya genelinde 500 milyon kişi internette adsl ve benzeri kablolu bir yapı yerine mobil internet 3G/4G kullanıyor.
Düşünebiliyor musunuz, 500 milyon kişi adsl'i falan bırakmış artık normal internet olarak 3G/4G kullanıyor.
Türkiye'de ise böyle bir şey mümkün değil.
Kota oranları bizde daha düşük.
Adil kullanım kuralı diye birşeyin olduğu nadir ülkelerden biriyiz.
Adil kullanım kuralını aştıktan sonra kota oranları 128kbps gibi çok afedersin t*şak geçercesine bir rakama düşürülüyor.
Fiyatlar bizde daha pahalı.
Hız bizde daha düşük.
Sinyal kalitesi bizde daha düşük.

Daha ne olsun.
Şimdi işin hükümet cephesine siyasete girmeden bakalım.
Hükümet 10 yıldan fazla iktidarda olmasının gücüyle bugün tuttuğu elmayı koparacak kudrete sahiptir ancak onlar da pek istekli değiller.
Maalesef yüksek hızlı interneti film, dizi izleme müzik dinleme, facebook twitter vb şeyden ibaret sanıyorlar ve aman fazla olmasa da olur gençlerin sosyal hayatı azalır gibi çağdışı düşüncelere az da olsa sahipler.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26

Bu süper güçler tabiki ilk kullanır. Çünkü teknolojiyi geliştirip bizzat test ediyorlar. Fahiş fiyatlara pazarlayıp nakit akışını ülkelerine çekiyorlar. Tanesi 30 dolardan Türkiye'deki 35bin baz istasyonuna 4G ekipman satsalar 1 milyon dolar yapar. 30 dolara telefonun ekranını satmıyorlar. Kaç 1 milyon dolar var işin içinde. Gerisini sen hesap et.
Tüm üreticiler gibi Samsung bile işin içine 4G girince Qualcomm ürünlerini tercih ediyor (s4 LTE). Qualcomm Amerikan şirketi. Durum ortada.
Bakan uzun süredir dillendiriyor. Kısaca yerli 4G sistem bugün kurulsun yarın ihaleyi yapalım, aksi halde acelemiz yok diyor. Bunu hep söylüyor.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
@edox Avrupada mobil internet fiyatları ve kota sistemi ne durumda ?

Avrupayi bilmiyorum da ben yasadigim ülkeden bahsedeyim.

Bizim burada en ucuz mobil internet (4G) 19 Frank (41TL)'den basliyor, 1GB kota siniri var. Hizina göre, kota limitine göre fiyatlar yükseliyor..

Maksimum hizi 150 Mbit/s olan aylik 72 TL'den basliyor, sinirsiz sms/mms yollama, 30 dakika cep ve sabit telefonlari bedava arama icinde. Kota siniri belirtilmemis..

Bu konuyla daha önce hic ilgilenmedigim icin pek bilgi sahibi degilim.. Senin mesajin üzerine kisa bir arastirma sonucu bu bilgilere ulastim :)

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
[MENTION=312196]edox[/MENTION]

İspanyada yaşayan bir arkadaşım daha önce mobil internetin dünyanın bütün ülkelerinde pahalı ve masraflı olduğunu belirtmişti,

Ondan sana da sordum, eyvallah. :)

yasko0o

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Hollandada yasiyorum ve 1gb internet paketi sadece internet paketi 15euro. hizida o kadar hizli degil.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

duzeltiyorum oda indirimli fiyatiymis , bazi arkadaslar avrupada çok ucuz saniyorlar hayati. anlamak zor.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[MENTION=63117]friendly[/MENTION]

Bu fiyatlar Türkiye'ye göre nasil peki?

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
@edox

İspanyada yaşayan bir arkadaşım daha önce mobil internetin dünyanın bütün ülkelerinde pahalı ve masraflı olduğunu belirtmişti,

Ondan sana da sordum, eyvallah. :)

Eskiden yüksek kotalı veya sınırsız paketler vardı. Akıllı telefonlardan sonra hepsini aşağıya çektiler.

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
@friendly

Bu fiyatlar Türkiye'ye göre nasil peki?

Burada da fiyatlar pahalı.
Lakin senin şu dediğin de kota sınırı yoksa güzel paketmiş.

(Maksimum hizi 150 Mbit/s olan aylik 72 TL'den basliyor, sinirsiz sms/mms yollama, 30 dakika cep ve sabit telefonlari bedava arama icinde. Kota siniri belirtilmemis..)

Biz de sınırsız diye bir paket yok hepsinde AKK den sonra 98 kb/s veya 128 kb/s hıza düşüyor..
Bu da çileye dönüştürüyor resmen.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Vardir mutlaka.

Sınırsız olanlarina baktimda onlar biraz daha tuzlu :D

Sınırsız yok. Bizdeki sınırsızlar 1GB, 4GB gibi kotalı. Limit sonrası hız 128 Kbps hatta 1Kbps gibi hızlara düşüyor. Sonrasında eski 56K modem hızında doya doya giriyorsun.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[MENTION=39332]engerex[/MENTION]

Türkiye'yi bilmiyorumda bizim burada mevcut. Fiyatlari ise bayagi yüksek..

muratteas

Dekan
Reaksiyon puanı
96
Caapunya'da ki veya ABD'de ki 4G alt yapısı ile bizimkiler hazırlayacağı alt yapı bir olmayacak.

Varsın bakan 4G, 3G'nin 4-5 katı desin. :)

Reaksiyon puanı
16,128
4G'nin kapsama alanı daha geniş sinyali daha güçlü olucak yerli oluyor diye kötü olmiyacak iyi olacak turkcell en hızlı 4G hizını verecek fiyatına karışmam pahalı yada ucuz olmuş bu beni ilgilendirmiyor 4G'li telim yok 3G'li var.