Abim oruç tutmuyor :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Kuran-ı Kerim de yazmayan şeyler için doğruluğundan emin olamayacağımız bir takim hadisler ile islamı insanlara zorlaştırıyoruz.

Allah bizi sadece Kuran dan sorumlu tutacakken, Kuran-ı Kerim ' de yazmayan hususlar için doğruluğundan emin olamadığımız başka kaynaklar' ile hüküm getirip, sorumlu tutulduğumuzu iddia etmek ne derece doğrudur.

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
Hadi arkadaşlar biraz daha gayret,
yeterli fetvayı çıkarında su içeyim.

Çok susaktımda... :P

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Kuran-ı Kerim de yazmayan şeyler için doğruluğundan emin olamayacağımız bir takim hadisler ile islamı insanlara zorlaştırıyoruz.

Allah bizi sadece Kuran dan sorumlu tutacakken, Kuran-ı Kerim ' de yazmayan hususlar için doğruluğundan emin olamadığımız başka kaynaklar' ile hüküm getirip, sorumlu tutulduğumuzu iddia etmek ne derece doğrudur.
Sana şunu sorsam : "sahihayn" denilen ve Şiiler dışında bütün Sünni dünya tarafından sağlamlığı kabul edilen, Buhari ve ona yakın olan, sahih diye isimlendirilen Müslim hadis kitapları hakkında mı doğruluğndan şüphe ediyoruz?

Yapma hocam. Yanlış sulardasın. Oryantalistler bile bunların sağlamlığını kabul ediyor. Adamlar bu kitaplar için Concordance adı verilen fihrist hazırlıyor.

Kur'an'da yazmayan fakat Peygamber tarafından açıklanan o kadar çok husus var ki. Kur'an'da namazın nasıl kılınacağı hangi vakitler arası kılınacağı tafsilatı ile yer almaz. Ama namazdan mesuluz. Nolacak şimdi? Tafsilatnı bilmediğin şeyde ne yapacaksın hadisleri çıkarırsan? Aynı şey oruç dahil birçok şeyde geçerli.

Ayrıca son sözlerin sakat sözler bence. Bana islam alimi söyle ki sahih hadislerden sorumlu olmadığımızı söylesin? Uydurma olanlara zaten hadis demiyoruz.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453

Şimdi sen müslüman değilsin, yarın müslüman oldun... Açtın Kuran'ı ve bir baktın ki namaz kılın yazıyor. Nasıl kılacaksın, neye göre kılacaksın... Benzetmek gibi olmasın ama Kur'an Anayasa ise, hadisler de yönetmeliktir.. Yasanın nasıl uygulanacağını yönetmelikten öğrenirsin.

Bilginiz yok ama maşallah fikirler havada uçuşuyor. Bunlar itikadi konular, ezberden konuşmaya gelmez, şakası yok. İnanmıyorsan eyvallah, canın ne istiyorsa yap ama şu mübarek günlerde inananların kafasını bulandırma.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Şimdi sen müslüman değilsin, yarın müslüman oldun... Açtın Kuran'ı ve bir baktın ki namaz kılın yazıyor. Nasıl kılacaksın, neye göre kılacaksın... Benzetmek gibi olmasın ama Kur'an Anayasa ise, hadisler de yönetmeliktir.. Yasanın nasıl uygulanacağını yönetmelikten öğrenirsin.

Bilginiz yok ama maşallah fikirler havada uçuşuyor. Bunlar itikadi konular, ezberden konuşmaya gelmez, şakası yok. İnanmıyorsan eyvallah, canın ne istiyorsa yap ama şu mübarek günlerde inananların kafasını bulandırma.
Selman hocam. Benzetmen gerçekten müthişti. Bunu kullanacam :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Abi sen bilirsin, bir laf vardır. " fetvayı gönlüne sor" diye. :)

shadow2

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Allah bizi sadece Kuran dan sorumlu tutacakken,
Rasule itaat eden Allah 'a itaat etmiş olur." (Nisa, 4/80
"De ki: Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.” (Al-i İmran, 3/31)
"Peygamberin emrine aykırı hareket edenler, başlarına büyük bir felaket gelmesinden veya kendilerine çok acıklı bir azabın isabet etmesinden sakınsınlar”(Nur, 24/63
“Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Peygambere ve sizden olan idarecilere de itaat edin. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz onu Allah’a ve Resulüne götürün (onların talimatına göre halledin); bu hem hayırlı hem de netice bakımından daha güzeldir.” (Nisa, 4/59)
“İnsanlara kendilerine indirileni açıklaman için ona da bu Kur’an’ı indirdik” (Nahl, 16/44)

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
Abi sen bilirsin, bir laf vardır. " fetvayı gönlüne sor" diye. :)

Önümü tıkama Ahbari,
Susaktım diyorum, bugün sırtımda laptop 2-3 km yol yürüdüm dilim dışarda.. :P

Gerçi şimdik klimalı odada ferahladım biraz ama, hani 1 lt soğuk su felan olmazdı diyo gönlüm. (!) :)

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Önümü tıkama Ahbari,
Susaktım diyorum, bugün sırtımda laptop 2-3 km yol yürüdüm dilim dışarda.. :P

Gerçi şimdik klimalı odada ferahladım biraz ama, hani 1 lt soğuk su felan olmazdı diyo gönlüm. (!) :)
Abi genç olsan " Gençlerin önünü açmak lazım" diyecem de yaş geçmiş senin :P

Az kaldı akşama abi vuruver kafayı uyu birkaç saat.

Hem bugün Ramazan 25. Az kaldı az. :)

marancı

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Ben birde ibadet Allah ile kul arasında söylemine de karşıyım. Yani yapmıyorsa salla gitsin şeklinde bir anlam çıkıyor sanki. Ve bence de bir Müslüman vazifesini yapmıyorsa bu beni üzmelidir hele hele abi, baba, kardeş gibi birinci derece akraba ise. Rabbim herşeyi layıkıyla yapan kullarından eylesin bizleri.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
benim abilerim de oruç tutmuyor.(fabrika da çalışıyorlar-yani ağır iş :) )
kimse de niye tutmuyorsun demiyor. çünkü bu abimle Allah arsında.
abim oruç tutmalı mı tutmamalı mı kendisi biliyor. bizi bağlamaz :) bilmiyor olsaydı anlatırddık. ama biliyor.karar kendisinin.

bu herkes için geçerli. karşındaki tutması gerektini bilmiyorsa anlatırsa. bilipte tutmuyorsa tutması öğütlersin. yine tutmassa karışmassın. sanane ki :)

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Yarın Bayram diyende çıkacaktır böyle giderse.
Herkes Fetva makamı oldu çıktı yav.:)

mekolac44

Doçent
Reaksiyon puanı
5
okumak istemezse ala suresini oku daha çok işe yarar

okeymax

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Abine oruç tut demektense neden tutması gerektiğini anlatman daha iyi olacaktır. Hafız olması bunları biliyor anlamına gelmiyor ne yazık ki...

Bu konuda Risale-i Nur'dan Ramazan Şükür İktisad risalesini okuyabilir ya da sen oku ve anlat ya da birlikte okuyun.
http://www.erisale.com/#content.tr.2.566

Oradan alınmış kısa bir parça:
Mesela oruç tutmanın çok hikmetlerinden bir tanesi:

Birinci Sözde denildiği gibi, bir padişahın matbahından(mutfak) bir tablacının(tezgahtar) getirdiği taamlar(yiyeceklere) bir fiyat ister. Tablacıya bahşiş verildiği halde, çok kıymettar olan o nimetleri kıymetsiz zannedip onu in’âm edeni(vereni) tanımamak nihayet derecede bir belâhet(aptallık) olduğu gibi; Cenâb-ı Hak, hadsiz envâ-ı nimetini(çeşit çeşit nimetlerini) nev-i beşere(insanlara) zemin yüzünde neşretmiş(yaymış), ona mukàbil(ona karşılık), o nimetlerin fiyatı olarak şükür istiyor. O nimetlerin zâhirî esbabı ve ashabı, tablacı hükmündedirler. O tablacılara bir fiyat veriyoruz, onlara minnettar oluyoruz. Hattâ, müstehak (layık) olmadıkları pek çok fazla hürmet ve teşekkürü ediyoruz. Halbuki, Mün’im-i Hakikî(o nimetlerin hakiki sahibi), o esbabdan hadsiz derecede, o nimet vasıtasıyla şükre lâyıktır. İşte Ona teşekkür etmek, o nimetleri doğrudan doğruya Ondan bilmek, o nimetlerin kıymetini takdir etmek ve o nimetlere kendi ihtiyacını hissetmekle olur. İşte, Ramazan-ı Şerifteki oruç, hakikî ve hâlis, azametli ve umumî bir şükrün anahtarıdır.

Benim burdan anladığım şöyle :
Pazara gittiğinde aldığın meyveler ve diğer nimetler için bir ücret ödersin ve adama teşekkür edersin. Fakat o adam o elma senin için (haşa!) yaratıp da getirmedi ki!
Cenab-ı Hak o elma yarattı ve o adamın eliyle sana rızık olarak gönderdi. Şimdi getirene böyle fiyat ödeyip asıl sahibini unutup ona ücret ödememek aptallık olur.
Cenab-ı Hak bizden ücret olarak sadece şükür istiyor. Ama şükrü tam yapabilmemiz için o nimetin mesela suyun, bir parça kuru ekmeğin aslında ne kadar büyük bir nimet oluduğunu anlamamız gerekmektedir.
Bu ise orucun vesilesi ile olur.

Çok uzun oldu. Kusura bakılmasın.
Ayrıca kimse bu ne böyle anlamadım demesin. Tekrar tekrar okusun. Anlar inşallah. Anlamazsa anlamdığı yeri yazsın. Sonuçta malayca yazmadık :closedeyes:

Çok teşekkürler müthiş açıklayıcı olmuş

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16

Unutma ki yönetmeliklerin anayasaya uyma zorunluluğu vardır :)

HKKYCL

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Şuna hep dikkat ediyorum;

Dini bir soru sorulduğunda herkes cevap veriyor. Birisi de ben bilmem demiyor herkes bir şeyler söylüyor :)

Bende bir dönem yatılı kuran kursunda kaldım.

Yanlış hatırlamıyorsam konuda bazı arkadaşlarında söylediği gibi eğer kalkıp niyet etmiyorsa ve içinde oruç tutmak ile ilgili bir his yoksa sadece kalkıp 2 lokma bir şey yiyip yapıyorsa ve sabahta bir şey yiyorsa oruçlu sayılmaz diye biliyorum.

Sonuçta doğru olan şudur;

Oruç açarken niyetle açarsın tutarken de niyetle tutarsın. Niyetsiz bir şekilde tutmak şey gibi olur; gusül abdesti alırken niyetlenmemek gibi bir şey :) Sadece banyo yaparsın :)

kurtuba

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
60+1 gün oruç tutma şeklinde bir cezanın olmadığına ilmi olarak ikna edersem sizleri orada burada dini konularda konuşmayacağınıza söz verir misiniz?

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Arkadaşlar anlamamakta , yanlış anlamakta veya çarpıtmakta niye bu kadar ısrar ediyorsunuz :) Siz akıllı zeki adamlarsınız halbuki.

Ben Hz.Muhammed kendi kafasından birşeyler uyduruyor mu diyorum, Vahy edilenlerden başka birşey söylediğini mi iddia ediyorum, Allah'ın kelamının dışına çıktığını mı söylüyorum ki bana böyle alakasız cevaplar veriyorsunuz :)

Kuran-ı Kerim de herhangi bir deformasyon olmayacağı bizzat Allah tarafından garanti altına alınmıştır ama o hadis kitaplarının oluşumu ve günümüze aktarımı konusunda böyle bir garanti verebilir miyiz? İnsan eliyle oluşturulmuş ve derlenmiştir, hata payı, yanlış yorumlama olamaz mı?

**

Bu hadis ile ilgili birkaç soru geldi aklıma;

-Bahsedilen adam nihayetinde kefaretini nasıl gerçekleştirmiştir?
-Bahsedilen adamın karısı için nasıl bir hüküm verilmiştir?

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Arkadaşlar anlamamakta , yanlış anlamakta veya çarpıtmakta niye bu kadar ısrar ediyorsunuz :) Siz akıllı zeki adamlarsınız halbuki.

Ben Hz.Muhammed kendi kafasından birşeyler uyduruyor mu diyorum, Vahy edilenlerden başka birşey söylediğini mi iddia ediyorum, Allah'ın kelamının dışına çıktığını mı söylüyorum ki bana böyle alakasız cevaplar veriyorsunuz :)

Kuran-ı Kerim de herhangi bir deformasyon olmayacağı bizzat Allah tarafından garanti altına alınmıştır ama o hadis kitaplarının oluşumu ve günümüze aktarımı konusunda böyle bir garanti verebilir miyiz? İnsan eliyle oluşturulmuş ve derlenmiştir, hata payı, yanlış yorumlama olamaz mı?

**

Bu hadis ile ilgili birkaç soru geldi aklıma;

-Bahsedilen adam nihayetinde kefaretini nasıl gerçekleştirmiştir?
-Bahsedilen adamın karısı için nasıl bir hüküm verilmiştir?
Öncelikle sana F. Sezgin'in Buhari'nin Kaynakları'nı okumanı öneririm.

Soruna gelecek olursak o kısım bu kitaplarda bahsedilmemiş. Başka kitaplarda bahsedilmiş olabilir. Sebeb-i vurud denen eserlerde. Ama incelemek bakmak gerek.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Öncelikle sana F. Sezgin'in Buhari'nin Kaynakları'nı okumanı öneririm.

Soruna gelecek olursak o kısım bu kitaplarda bahsedilmemiş. Başka kitaplarda bahsedilmiş olabilir. Sebeb-i vurud denen eserlerde. Ama incelemek bakmak gerek.

Var hocam.

-hurmaları alıp evine götürmüş.
-karısıda afiyetle yemiş.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...