Abim oruç tutmuyor :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

uA23uA

Profesör
Reaksiyon puanı
5
babanın numarasını ver ben arimde konu kapansın ya :):)

elmanderr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tutmazsa tutmasın kulla allah arasında birşey bu
tutuyosada kendine tutmuyosada

Nick.Rey

Profesör
Reaksiyon puanı
1
İstemiyosa tutmaz bunada kimse birşey diyemez açıkçası .

Shockxx

Asistan
Reaksiyon puanı
0
arkadalar abim oruç tutmuyor ve evdekiler onu oruçlu sanıyolar ben gündüz sigara içerken yakaladım evde şaşırdım abiiiiiiiii sen oruç tutmuyomuydun çünkü gece bizle beraber sahura kalkıyor bütün evi ayakta uyutuyor iftarda bizle birlikte oruçluymuş gibi allahım senin rızanla oruç tuttum senin rızanla orucumu açıyorum diyor ya gülmemek için kendimi zor tutuyorum benide tehdit ediyor eğer babama söylersen oruç tutmadığımı benden para mara alamazsın diye beni tehdit ediyor..... ABİM ORUÇ TUTMUYOR

Kardeşim sen bana babanın telefonunu ver seni tehdit etmiş sonuçta beni etmedi ben arar söylerim ;)

magex

Asistan
Reaksiyon puanı
0
26 yaşında hafız adam bırakın ne istiyosa yapsın.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Şimdi bir küçüğünüz gelip size bir konuda bir şey danışsaydı ya da söyleseydi, ne söyleyeceğinizi bildiğiniz takdirde doğruca açıklar ve bilmediğiniz takdirde onu uygun şekilde yönlendirirdiniz. Şimdi ortam sanal olduğundan ve kimse birbirini görmediğinden, herkes karşısında kendisi gibi biri var sanıyor. Yaşından, bilgisinden, donanımından vs haberi yok. Daha ilginç olanı, haberi olmadığı için herkes aynı zannediyor.

O yüzden bir ilginçlik silsilesi yaşıyoruz; onda suç yok babanda suç diyeni var, sana ne tutmuyorsa sen kendine bak diyeni var.. Var da var :)

Burada yapılacak herhangi bir yönlendirme veya kafada neden olunacak herhangi bir karmaşa, yanlış düşüncelere ve yanlış uygulamalara yol açabilir.

İlk olarak, aile, toplum ve inanç kültürüne göre yaşanan bir yerde, bazı şeylerin aykırı olarak değerlendirilmesi normaldir. Haliyle herkesin oruç tuttuğu bir evde, oruç tutmayan bir kişi, küçük bir çocuğun doğal olarak dikkatini çekecektir. Çünkü topluma göre yanlış bir davranış sergilemektedir.

İşin inanç boyutuna gelince, İslama inanan bir kişi için de yaptığı yanlış olduğu için, inanan kişiler arasında da tepki çekmek zorunda olmasa da dikkati mutlaka çekecektir. Elbette kimsenin bir diğerini yapmaya zorlaması söz konusu olmadığı halde, "ben müslümanım" diyen kişi için doğru-yanlış ölçüsü gereği, hata ettiğini söylemenin yanlış bir yanı yoktur. Bir kişi "oruç tutmak bence gereksiz" derse, zaten müslüman olmak zorunda da değildi. Bir kimse "ben müslümanım" derse, o zaman da zaten oruç tutmanın gerekliliğini ve tutmamanın yanlış olduğunu da peşinen kabullenmiş demektir.

İkinci olarak, illa ki baba zoru olduğunu zannetmek; ülkemizde yıllardır özellikle medya tarafından yürütülen "zorba İslam algısı oluşturma çabaları"nın meyvelerini verdiğini de gösteriyor. :)

Başınıza çok gelen bir olay; başkasının başına geldiğinde pek farkında olmuyorsunuz. Mesela örnek verelim; etrafınızda çok görmüşsünüzdür; 50 yaşında bir adam olsun. Babasının yanında bacak bacak üstüne atmıyor. Neden? Dayaktan korktuğu için mi? Tam tersine büyüdükçe babasını döven çoğaldı bu devirde. :) Adam bunu, babasına duyduğu saygıdan çekindiği için yapar.

İslam'da Allah'tan korkmanın da ölçüsü böyledir. Allah'tan seni dövecek diye değil, seni yaratanın karşısında çekindiğin için korkarsın; çünkü onu sevdiğin ve saygı duyduğun için hoşuna gitmeyen bir şeyi yapmak istemezsin.

Oğlunu zorlayan veya zorluyormuş gibi görünen babalar mutlaka vardır; fakat binlerce insanın dayak korkusuyla oruç tuttuğunu düşünmek anlamsız olacaktır. Çünkü insan doğal olarak yanlış olduğunu bildiği bir işi göstere göstere yapmak istemez.

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Abin Allah'tan (c.c.) değil; babandan korkuyor.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
OHA ! İlk defa karşılaşıyorum böyle bir olayla.Güleyim mi üzüleyim mi bilemedim ! :)

Abin bence gereksiz yere yanlış yapıyor.Günahını bilemem ama bence yanlış bir davranış.En azından annesine ve babasına yalan söylüyor.Yalan söylemesi bir günah sayılır ki bu konuda yalan söylemekte ayrı bir açıdan değerlendirilmeli :)

Ayrıca sanırım babanda bu konuda sert ve zorlayıcı bir tavır sergiliyor anlaşılan.İslamda zorlama yoktur.Evladı dahi olsa oruç tutmazsa kızma, sinirlenme, cezalandırma gibi bir tutum sergileyemez.Babanın bu konuda yapabileceği tek şey abine olması gerekeni ve doğruları anlatıp tercihi kendisine bırakmısıdır...

İslamda zorlama vardır kardeşim.Sadece kimseyi müslüman olması için zorlayamazsın.Müslümanın müslümanı uyarması Emri bil maaruf-neyhi anil münker yani iyiliği emretme-kötülüğü reddetme farzdır.Hele bir baba evlatlarına ailesine bunu yaptırmak için zaman zaman sert olabilir.Erkektir sonuçta yani.
Abin de iyi etmiyor.Ben de sigara içiyorum ama ibadetleri yapmazsan ölünce yanına bişey götüremeden gidersin...

Militarist

Dekan
Reaksiyon puanı
130
İslamda zorlama vardır kardeşim.Sadece kimseyi müslüman olması için zorlayamazsın.Müslümanın müslümanı uyarması Emri bil maaruf-neyhi anil münker yani iyiliği emretme-kötülüğü reddetme farzdır.Hele bir baba evlatlarına ailesine bunu yaptırmak için zaman zaman sert olabilir.Erkektir sonuçta yani.
Abin de iyi etmiyor.Ben de sigara içiyorum ama ibadetleri yapmazsan ölünce yanına bişey götüremeden gidersin...

Yeni yeni farzlar icat etmeyin beyler. O zaman Namaz vakitleri Camiinin önünde pusuya yatalım yoldan geçeni yaka paça içeri alalım.

Kenpachi

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Arkadaşın yazdığına göre ağabeyi kalkmış olmak için kalkıyor görünümü veriyor. Bu başka zamanda gece kalkıp yemek yeme ile aynı şey.. Niyet olmadığı için 61 gün tutmasına gerek yook. Ancak ramazan orucu farz olduğundan (sebepsiz yere) tutmadığı hergün için vereceği hesap çok çetindir..

Bu konu bir önceki mesajımda belirttiğim gibi kul hakkına girebilir. Fazla konuşmak iyi değil..

13 yaşından büyükse eğer oruç tutması farzdır...

thsndrn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
din kısaca allah ile insan arasındaki iletişimdir.. yani abinle allah arasında olan bişey kimse karışamaz buna.

tolgacem

Profesör
Reaksiyon puanı
47
İsteyen tutar, istemeyen tutmaz. Tutanların oruçlarını Allah kabul etsin. Tutmayanların çekeceği cezayı da Allah bilir. En gıcık olduğum şey, oturup çok dindarız diyen adamların kafalarından ceza uydurmaları.

Ceza tahminleri falan şirk koşmaktır bir nevi. Sen mi karar vereceksin? Sonuçta Allah, cennetine istediğini alır. Tüm ibadetleri yapan bir adam, bir kötülük yapar onu da cehenneme alır. Vs vs vs...

Kısaca at gözlüklerini çıkarın ve rahat olun.

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
kim bu ölü konuyu diriltti diye sitem etmeye girmiştim ama sağolsun [MENTION=218778]tolgacem[/MENTION] konuyu güzel yere bağlamış bende son birşey söylemek istiyorum herkesin ki kendine...

kurtuba

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İsteyerek veya istemeyerek oruç bozulursa iki aylık bir ceza orucu şeklinde İslam'da bir kural yok. Süregelen bir yanlış bu. Alanınız değilse ve bilginiz yoksa dini konularda üstünkörü sözler söylememek daha iyi olabilir.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
İsteyerek veya istemeyerek oruç bozulursa iki aylık bir ceza orucu şeklinde İslam'da bir kural yok. Süregelen bir yanlış bu. Alanınız değilse ve bilginiz yoksa dini konularda üstünkörü sözler söylememek daha iyi olabilir.

Dayanağın nedir? Neye göre konuşuyorsun?

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Aynen katılıyorum. Şu an üstün körü konuşuyorsun. Hatta saçmalıyorsun.

netfaruk

Doçent
Reaksiyon puanı
11
Ameller niyetlere göredir, zorlamayla yapılan bişeyle vaadedilen sevap kazanılmaz. Rızası olmadan yaparsa da ibadet sayılmaz :)

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
İki aylık oruç cezasının dayanağı olmadığını söylemek için bir dayanağa ihtiyaç yoktur.
:D sana gülerler ancak :D

sen herhalde hadis nedir bilmiyorsun.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

biliyorum diyorsan al sana kaynak : Buhârî, Savm: 30; Müslim, Sıyam: 81.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

ha hadisi kabul etmiyorum diyorsan tartışamaya bile gerek yok.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Dinle diyanetle alakası olmayıp da, işkembeden fetva uyduranlara sinir oluyorum. Cezalarının da çok şiddetli olmasını diliyorum Allah'tan...

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
burada problem abinin oruç tutması değildir. ibadet allah ile kul arasındadır ve kimseyi ilgilendirmez. ancak burada problem abini bu duruma düşüren baba baskısındadır. açıkçası bir baba oğlunu oruç konusunda öğütleyebilir ancak zorlayamaz. kaldı kki oruç tutmaya dayanamayaan insanlara oruç farz değildir. oruçla ilgili ayetleri okursanız dayanamayanlara kolaylık getirildiğini görebilirsiniz

shadow2

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Hz. Ebu Hureyre (ra) anlatıyor:
“Resulullah’a bir adam geldi ve:
“Ey Allah’ın Resulü, helak oldum.” dedi. Resulullah:
“Seni helak eden şey nedir?” diye sorunca:
“Oruçlu iken hanımıma temas ettim.” dedi. Bunun üzerine Resulullah’la aralarında şu konuşma geçti:
“Azat edecek bir köle bulabilir misin?”
“Hayır!”
“Üst üste iki ay oruç tutabilir misin?”
“Hayır!”
“Altmış fakiri doyurabilir misin?”
“Hayır!”
“Öyleyse otur!” Biz bu minval üzere beklerken, Resulullah’a içerisinde hurma bulunan bir büyük sepet getirildi.
“Soru sahibi nerede?” diyerek adamı aradı. Adam:
“Benim! Buradayım!” deyince, Resulullah:
“Şu sepeti al, tasadduk et!” dedi. Adam:
“Benden fakirine mi? Allah’a yemin ediyorum, Medine’nin şu iki kayalığı arasında benden fakiri yok!” cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah güldüler ve:
“Öyleyse bunu ehline yedir!” buyurdular.” (Buhari, Müslim, Tirmizi)

61 gün oruç tutma uydurma değildir. Ama hadise bakıldığında da gücü yetmeyene kolaylık göstermiş peygamber efendimiz. Burda önemli olan şey kişinin bozduğu oruç yerine samimiyetle,ve gücü yettiğince birşeyler yapmaya çalışmasıdır. Gücünün yeteceğine inanan 2 ay oruç ve tutmadığı orucun yerine de 1 gün tutarak 61'i tamamlar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...