Osmanlı'da Yaşanmış Bir olay

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Burada yazılı kaynak var ancak olayı farklı anlatıyor. Fransız ordusu Ren Nehri karşısındaki Alman topraklarını işgale hazırlanıyordu. Almanlar ise karşı koymank için çözüm arıyorlardı. II. Viyana kuşatması sırasında esir alınan 22 Osmanlı Mehter takımı askerini düşmana karşı kullanmaya karar verdiler. Esirlerden istedikleri günde 3 kez nehrin kıyısında marş çalmalarıydı. Öylede oldu ve fransızlar ne olduğunu öğrenmek için adam gönderdiklerinde Biz Mülheim'lılar bir Osmanlı şehri ile kardeş şehir olduk. Bir tehlikeye uğradığımızda bize yardım edeceklerine söz verdiler ve şimdi de sözlerini tutuyorlar. Davet ettik geldiler. Yaptıkları askeri tatbikatıdır. Bilesiniz.
Avrupada Türk İzleri - Latif Çelik

SoLidBurn

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Burada yazılı kaynak var ancak olayı farklı anlatıyor. Fransız ordusu Ren Nehri karşısındaki Alman topraklarını işgale hazırlanıyordu. Almanlar ise karşı koymank için çözüm arıyorlardı. II. Viyana kuşatması sırasında 22 Osmanlı Mehter takımını düşmana karşı kullanmaya karar verdiler. Esirlerden istedikleri günde 3 kez nehrin kıyısında marş çalmalarıydı. Öylede oldu ve fransızlar ne olduğunu öğrenmek için adam gönderdiklerinde Biz Mülheim'lılar bir Osmanlı şehri ile kardeş olduk. Bir tehlikeye uğradığımızda bize yardım edeceklerine söz verdiler ve sözlerini tutuyorlar. Davet ettik ve yaptıkları askeri tatbikatıdır. Bilesiniz.
Avrupada Türk İzleri - Latif Çelik

Teşekkür ve tebrik ederim arkadaşım.

thepolice2

Doçent
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=110320]mcht_z[/MENTION] İşinize gelmeyen yerleri görmezden geliyorsunuz. Devlet her gün toprak kaybediyor, dış borçları, maaşları ödeyemez hale gelmiş. Bir zamanlar diplomasiyle dalga geçen Osmanlı her yerde diplomasi arıyor. Yabancı devletletin suyuna gitmeye çalışıyor. Savaş demek para demek. Kıyafetler uygun değil, silahlar yetersiz. Ülkenin dört bir yanı işgal edilmiş. Daha mevcut topraklarını koruyamıyorken gidip yeni topraklar almaya çalışıyor. 90.000 asker hiçe sayıldı. Görmek istediğiniz yerleri görüp kendinizi kandırmayın. [MENTION=110040]BEFEGA[/MENTION] Savaşı devlet açar kişiler değil. Yok Enver Paşa açmış yok öbürü açmış yok böyle bir şey. Savaş kararını devlet verir. Ha ama devlet daha paşalarını kontrol edemiyorsa o devlet bi işe yaramaz. İngiliz ve Fransızların ülkeyi istedikleri gibi parçalamasına izin vermiş ve buna karşı çıkan Atatürk hakkında idam kararı çıkartmış bir devletten bahsediyoruz. Kalkıpta yüceltmeye çalışmayın. Şükürler olsun ki yıkıldı gitti.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
@mcht_z İşinize gelmeyen yerleri görmezden geliyorsunuz. Devlet her gün toprak kaybediyor, dış borçları, maaşları ödeyemez hale gelmiş. Bir zamanlar diplomasiyle dalga geçen Osmanlı her yerde diplomasi arıyor. Yabancı devletletin suyuna gitmeye çalışıyor. Savaş demek para demek. Kıyafetler uygun değil, silahlar yetersiz. Ülkenin dört bir yanı işgal edilmiş. Daha mevcut topraklarını koruyamıyorken gidip yeni topraklar almaya çalışıyor. 90.000 asker hiçe sayıldı. Görmek istediğiniz yerleri görüp kendinizi kandırmayın. @BEFEGA Savaşı devlet açar kişiler değil. Yok Enver Paşa açmış yok öbürü açmış yok böyle bir şey. Savaş kararını devlet verir. Ha ama devlet daha paşalarını kontrol edemiyorsa o devlet bi işe yaramaz. İngiliz ve Fransızların ülkeyi istedikleri gibi parçalamasına izin vermiş ve buna karşı çıkan Atatürk hakkında idam kararı çıkartmış bir devletten bahsediyoruz. Kalkıpta yüceltmeye çalışmayın. Şükürler olsun ki yıkıldı gitti.

Her Osmanlı konusunda aynı şeyleri yazıyorsun. Gerileme dönemine takılıp kalmışsın. Ben Osmanlı devleti ile gurur duyuyorum. Senin hayranı olduğun Avrupa devletlerini yüzyıllarca titretmiş bir devlet Osmanlı. Dünyaya medeniyeti öğretmiş bir devlet Osmanlı. Gittiği yere İslam'ı, huzuru götüren bir devlet Osmanlı. (Ortadoğu'da huzur Osmanlı'nın o bölgeyi kaybetmesi ile son buldu mesela; Balkanlarda da keza aynı şekilde. Senin kaynaklarında bunlar yazmaz gerçi :) )

Ayrıca ne kadar karamsar, Türk düşmanı, Avrupa hayranı bir insansın sen. :)

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Bunu yapan kimdi acaba ? Osmanlı İmparatorluğu mu ? Yoksa bir tarafının korkusundan kaçan Enver Paşa mı ?Okula da öğretilenleri doğruladınız mı hiç ? Burada ki ne sıra geldi ?
:) Aksini iddia ediyorsan senin kanıtlaman gerekli. Tarihçi değilim, herşeyi kanıtlamak gibi bir iddiam olamaz. Öğrendiğimiz tarihin de %100 doğru olduğunu savunmuyorum, her zaman açık kapı bırakırım yanılma ihtimaline karşı. Bir tarafta saygın akademisyenlerin, tarihçilerin, arşivcilerin çalışmaları diğer tarafta cemaat abilerinin, hocalarının ergen osmanlı fanboylarının hayallerindeki bildiğim kadarıyla kabul görmüş bir kanıtı olmayan alternatif üretilen tarih. Aklım bana 1.si daha mantıklı diyor. Osmanlılar benim de atam, atatürk ne ise başarılı osmanlı padişahları da odur benim için ama şu gerçeği görün artık. O devir çok güzel bir şekilde hepimizinin gurur duyacağı şekilde yaşandı ve bitti, bitmesi de gerekiyordu. Tarihte yaptığımız hatalardan ders çıkartıp geleceğe bakma zamanı gelmedi mi? Osmanlı romantizmi ne zmn bitecek. Türkler olarak kurduğumuz ne ilk nede son devlet. Tarihimiz onlarla başlamadığı gibi bugunküyle de bitmeyecek.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
@mcht_z İşinize gelmeyen yerleri görmezden geliyorsunuz. Devlet her gün toprak kaybediyor, dış borçları, maaşları ödeyemez hale gelmiş. Bir zamanlar diplomasiyle dalga geçen Osmanlı her yerde diplomasi arıyor. Yabancı devletletin suyuna gitmeye çalışıyor. Savaş demek para demek. Kıyafetler uygun değil, silahlar yetersiz. Ülkenin dört bir yanı işgal edilmiş. Daha mevcut topraklarını koruyamıyorken gidip yeni topraklar almaya çalışıyor. 90.000 asker hiçe sayıldı. Görmek istediğiniz yerleri görüp kendinizi kandırmayın. @BEFEGA Savaşı devlet açar kişiler değil. Yok Enver Paşa açmış yok öbürü açmış yok böyle bir şey. Savaş kararını devlet verir. Ha ama devlet daha paşalarını kontrol edemiyorsa o devlet bi işe yaramaz. İngiliz ve Fransızların ülkeyi istedikleri gibi parçalamasına izin vermiş ve buna karşı çıkan Atatürk hakkında idam kararı çıkartmış bir devletten bahsediyoruz. Kalkıpta yüceltmeye çalışmayın. Şükürler olsun ki yıkıldı gitti.

Osmanlı Devletini yerin dibine batırarak yüceltmeye çalıştığın Atatürk, bak kendi yazdığı Nutuk'da ne diyor;

ckyxh.jpg

PDF göre s58 kitaba göre s114

Hatta Kazım Karabekir'e yazdığı mektupta mektubu hatırlar ve imzası olduğunu söyler. (Pdf s.58 kitaba göre s152)

ckz0j.jpg

Atatürk'ün Nutuk'da yazılı olan Amerikan Mandası ile ilgili görüşlerini buradan dinleyebilirsin.

http://www.facebook.com/video/video.php?v=106443672726381

Elinde nutuk yoksa eğer Nutuk'u buradan indirebilirsin.

http://www.batmanuniversitesi.com/showthread.php?t=55

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177

O dönemde yönetimin kimlerin eline geçtiği biliniyor, terakkiler birleşip padişahı etkisiz hale getirdiler sonra da bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da zorla orası bilinmez savaşa girdiler, bir kaç kişinin yaptığı yanlışlıklar yüzünden ceddini nasıl inkar eder bir insan, geçmişine saygı duymayan bir insan geleceğini hangi değerler üzerine kurabilir ki ?

:) Aksini iddia ediyorsan senin kanıtlaman gerekli. Tarihçi değilim, herşeyi kanıtlamak gibi bir iddiam olamaz. Öğrendiğimiz tarihin de %100 doğru olduğunu savunmuyorum, her zaman açık kapı bırakırım yanılma ihtimaline karşı. Bir tarafta saygın akademisyenlerin, tarihçilerin, arşivcilerin çalışmaları diğer tarafta cemaat abilerinin, hocalarının ergen osmanlı fanboylarının hayallerindeki bildiğim kadarıyla kabul görmüş bir kanıtı olmayan alternatif üretilen tarih. Aklım bana 1.si daha mantıklı diyor. Osmanlılar benim de atam, atatürk ne ise başarılı osmanlı padişahları da odur benim için ama şu gerçeği görün artık. O devir çok güzel bir şekilde hepimizinin gurur duyacağı şekilde yaşandı ve bitti, bitmesi de gerekiyordu. Tarihte yaptığımız hatalardan ders çıkartıp geleceğe bakma zamanı gelmedi mi? Osmanlı romantizmi ne zmn bitecek. Türkler olarak kurduğumuz ne ilk nede son devlet. Tarihimiz onlarla başlamadığı gibi bugunküyle de bitmeyecek.

Yakın tarih olduğu için daha çok önem veriliyor sanırım, İslamı tam anlamıyla yaşayan ve yaşatan bir imparatorluk tabii ki sevilecek, gurur duyulacak, tabii ki Osmanlı'ya geri dönemeyiz onu zikretmek anlamsız olur çünkü bu gün insanların değerleri değişti/değiştirildi, sadece o hoşgörü üzerine kurulu, birlik ve beraberliğin özleminin bir yansımasıdır sizin uslubunuzla Osmanlı romantizmi( bu tabiri hiç tasvip etmiyorum!).

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Burada yazılı kaynak var ancak olayı farklı anlatıyor. Fransız ordusu Ren Nehri karşısındaki Alman topraklarını işgale hazırlanıyordu. Almanlar ise karşı koymank için çözüm arıyorlardı. II. Viyana kuşatması sırasında esir alınan 22 Osmanlı Mehter takımı askerini düşmana karşı kullanmaya karar verdiler. Esirlerden istedikleri günde 3 kez nehrin kıyısında marş çalmalarıydı. Öylede oldu ve fransızlar ne olduğunu öğrenmek için adam gönderdiklerinde Biz Mülheim'lılar bir Osmanlı şehri ile kardeş şehir olduk. Bir tehlikeye uğradığımızda bize yardım edeceklerine söz verdiler ve şimdi de sözlerini tutuyorlar. Davet ettik geldiler. Yaptıkları askeri tatbikatıdır. Bilesiniz. Avrupada Türk İzleri - Latif Çelik
Arkadaşım, beni haklı çıkardığın için teşekkür ederim :) Daha önce de dediğim gibi;"Bu yazıya inanmıyor olmam zamanında bu yazıda anlatıldığı gibi bir imparatorluğa sahip olduğumuza inanmadığım anlamına gelmesin tabiki ""Alman köylülerin padişaha mektup yazması ve bu mektubun ulaşması bu dönemin şartlarında bile pek mümkün değilken 2 asır önce gerçekleşme ihtimalini düşündüm ve çok zayıf buldum."O zmnlar Osmanlı düşmanlarına korku salan bir imparatorluktu, buna itirazım olmadı zaten hiç.

aziz34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
keşke kendi halkına da biraz iyi davransaymış. ne yazıkki kuruluş zamanlarındaki osmanılı düşüncesi uygulamaları yönetimi daha sonrları kaybolmuştur. kendi halkını kılıçtan geçirmiş, ağır vergiler altında ezmiş, halkı insafsız beylerin paşaların, ağaların kollarına itmiş bir osmanlıya hala özlem duymanın amacaı nedir anlamış değilinm. hep 3 kıtaya hükmettik 600 yıl cihanı yönetti deyip atıp tutuluyor. osmanlının hakimiyeti 1699 karlofça ile bitmiştir. bundan sonra hakimiyeti tekrar ele geçirmek için yapması gereken şey teknoloji ve bilimi takip etmekti. avrupa rönesansı reformu sanayi devrimini gerçekleştirirken bunları takip edip kendi içerisinde apmak yerine sadece oturup izlemiş, koca bir ülkeyi ve milleti anadoluda küçük bir toprak parçasına hapsetmiş, geri kalan yerlerdeki türkleri ise kaderlerine terk edip binlercesinin sürgünlerde yollarda göçlerde ölmesini öldürülmesini seyretmiş.

tüm bunlarla yetinmeyip bir de yunan ordusunu halifenin ordusu ilan edip ona karşı savaşanların öldürülmesini emretmiş. kurtuluşa mani olmuş.

zmanında birkaç iyi şey yapmış olabilir ama ne yazıkki baştaki osmanlı ile sondaki osmanlı bir değildir. koca bir devleti anadoluda küçük bir toprak parçasına hapseden osmanlı baştaki osmanlı değildir

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
O dönemde yönetimin kimlerin eline geçtiği biliniyor, terakkiler birleşip padişahı etkisiz hale getirdiler sonra da bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da zorla orası bilinmez savaşa girdiler, bir kaç kişinin yaptığı yanlışlıklar yüzünden ceddini nasıl inkar eder bir insan, geçmişine saygı duymayan bir insan geleceğini hangi değerler üzerine kurabilir ki ?
Bu sözleri söylediğin kişiyi savunduğum yada aynı fikirde olduğum şeklinde anlaşılmasın :) ama bu tartışma hiç bitmez.Bir kesim cumhuriyet öncesine saygı duymuyor, diğer bir kesim ise cumhuriyet sonrasına saygı duymuyor. Ben ise her dönemin doğrularını övüp yanlışlarına sövüyorum. Bunu ceddi inkar şeklinde düşünmemek lazım. Ben babamı da dedemi de yüzüne karşı yanlışlarından dolayı eleştirmişimdir tabi saygı çerçevesinde.Ayrıca Osmanlı "cet" oluyor da cumhuriyetten sonrakiler patlıcan mı. Hepsi de bizim atamız değil mi? Eleştiriler kızgınlıklar olabilir elbette ama dediğin şekilde geçmişe saygı duyulması gerekiyorsa bunu cumhuriyetten öncesi yada sonrası şeklinde ayrım yapmadan duymak gerektiğine inanıyorum. Aksi halde ideolojik tartışmalar içinde boğuluruz. Aynı şekilde dediğin gibi içinize sinsin yada sinmesin geleceğimizi inşa ediceksek cumhuriyet te dahil olmak üzere geçmişimize asgari de olsa saygı duymalıyız. Diğer bir hussus ise şu "cet" edebiyatıyla tarih tartışılmaz. Tarih manevi duygulardan bağımsız olarak mantık ve arşivler ekseninde objektif bir şekilde tartışılmalı. Doğruya doğru yanlışa yanlış denilerek. Eğer birisini illa sevmek istiyorsan yanlışlar yapmış olması onu sevmeye mani olamaz sonuçta.

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
keşke kendi halkına da biraz iyi davransaymış. ne yazıkki kuruluş zamanlarındaki osmanılı düşüncesi uygulamaları yönetimi daha sonrları kaybolmuştur. kendi halkını kılıçtan geçirmiş, ağır vergiler altında ezmiş, halkı insafsız beylerin paşaların, ağaların kollarına itmiş bir osmanlıya hala özlem duymanın amacaı nedir anlamış değilinm. hep 3 kıtaya hükmettik 600 yıl cihanı yönetti deyip atıp tutuluyor. osmanlının hakimiyeti 1699 karlofça ile bitmiştir. bundan sonra hakimiyeti tekrar ele geçirmek için yapması gereken şey teknoloji ve bilimi takip etmekti. avrupa rönesansı reformu sanayi devrimini gerçekleştirirken bunları takip edip kendi içerisinde apmak yerine sadece oturup izlemiş, koca bir ülkeyi ve milleti anadoluda küçük bir toprak parçasına hapsetmiş, geri kalan yerlerdeki türkleri ise kaderlerine terk edip binlercesinin sürgünlerde yollarda göçlerde ölmesini öldürülmesini seyretmiş.

tüm bunlarla yetinmeyip bir de yunan ordusunu halifenin ordusu ilan edip ona karşı savaşanların öldürülmesini emretmiş. kurtuluşa mani olmuş.

zmanında birkaç iyi şey yapmış olabilir ama ne yazıkki baştaki osmanlı ile sondaki osmanlı bir değildir. koca bir devleti anadoluda küçük bir toprak parçasına hapseden osmanlı baştaki osmanlı değildir

Sen Bizans kalıntılarının tarih kitaplarını okuyorsun sanırım.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Sen tarih tartıştığını, zekici cevaplar vererek karşındakini madara ettiğini mi sanıyorsun sakın? Ortaya ne bir fikir koymuşsun nede dikkate alınacak söz söylemişsin.

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Bu sözleri söylediğin kişiyi savunduğum yada aynı fikirde olduğum şeklinde anlaşılmasın :) ama bu tartışma hiç bitmez.Bir kesim cumhuriyet öncesine saygı duymuyor, diğer bir kesim ise cumhuriyet sonrasına saygı duymuyor. Ben ise her dönemin doğrularını övüp yanlışlarına sövüyorum. Bunu ceddi inkar şeklinde düşünmemek lazım. Ben babamı da dedemi de yüzüne karşı yanlışlarından dolayı eleştirmişimdir tabi saygı çerçevesinde.Ayrıca Osmanlı "cet" oluyor da cumhuriyetten sonrakiler patlıcan mı. Hepsi de bizim atamız değil mi? Eleştiriler kızgınlıklar olabilir elbette ama dediğin şekilde geçmişe saygı duyulması gerekiyorsa bunu cumhuriyetten öncesi yada sonrası şeklinde ayrım yapmadan duymak gerektiğine inanıyorum. Aksi halde ideolojik tartışmalar içinde boğuluruz. Aynı şekilde dediğin gibi içinize sinsin yada sinmesin geleceğimizi inşa ediceksek cumhuriyet te dahil olmak üzere geçmişimize asgari de olsa saygı duymalıyız. Diğer bir hussus ise şu "cet" edebiyatıyla tarih tartışılmaz. Tarih manevi duygulardan bağımsız olarak mantık ve arşivler ekseninde objektif bir şekilde tartışılmalı. Doğruya doğru yanlışa yanlış denilerek. Eğer birisini illa sevmek istiyorsan yanlışlar yapmış olması onu sevmeye mani olamaz sonuçta.

Ben Cumhuriyet ile ilgili bi cümle bile kurmadım ki neden bu şekilde yaftaladınız ? Neden olayı cepheleşmeye çekiyorsunuz anlamıyorum, bi önceki mesajda birlikten beraberlikten bahsetmiş bir kişi olarak bu yargılarınızı kırıcı buluyorum. Ayrıca burada konu Osmanlı olduğu için Osmanlı ağırlıklı bir muhabbet geçti, bu bizim atamız bu bizim atamız değil diye bi cümle de yok o mesajda, bu şekilde celallenmenize sebep olan duyguyu inanın merak ediyorum.

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sen tarih tartıştığını, zekici cevaplar vererek karşındakini madara ettiğini mi sanıyorsun sakın? Ortaya ne bir fikir koymuşsun nede dikkate alınacak söz söylemişsin.

Arkadaş niye tartışayım seninle. Madara etmek mi ? Yok öyle birşey.Sen öyle bir yazı yazıyorsunki bunu anca bizans ruhlular savunur.Sen öyle bir devletten bahsediyorsunki Tarihden Osmanlıyı çıkarsan Tarih kalmaz. Burda bir teoriyi tartışmıyoruz. Alenen bilinen olayları konuşuyoruz. İnsana verdiği değerden dolayı Bu zamanda bile Osmanlı iyiki bizi fethetmiş diyen ülkeler var. Çamur atmaya kalktığın veya kabullenmediğin Atalarımızı iyice araştır. Belliki Osmanlı ile alakan yok o zaman benim Atalarıma laf etmeyede hakkın yok bilesin.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Ben Cumhuriyet ile ilgili bi cümle bile kurmadım ki neden bu şekilde yaftaladınız ? Neden olayı cepheleşmeye çekiyorsunuz anlamıyorum, bi önceki mesajda birlikten beraberlikten bahsetmiş bir kişi olarak bu yargılarınızı kırıcı buluyorum. Ayrıca burada konu Osmanlı olduğu için Osmanlı ağırlıklı bir muhabbet geçti, bu bizim atamız bu bizim atamız değil diye bi cümle de yok o mesajda, bu şekilde celallenmenize sebep olan duyguyu inanın merak ediyorum.
Alıntım biraz yanlış olmuş, sözlerimin çoğu sana yönelik değil, sadece senin yaptığın tespitte eskik olduğu düşündüğüm birkaç noktayı belirtmek ve genele konuşmak istemiştim. Ek olarak; Tüm bu konuşmalarımız aslında cepheleşmiş bir toplumun sonucu. Benim yaptığım ise bu cepheleşmeye vurguydu. Aynı şekilde bende birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerektiği fikrini savundum forumda hep. Cümlelerim nasıl algılanıyor bilemiyorum ama bir yandan ps3 oynayıp göz ucuyla saçma bir dizi izleyip gayet sakin cümleler kurduğumu düşünüyordum, celallendiğimi de nereden çıkardın :)

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Gurur verici bir olay gerçekten. Osmanlının ihtişamının gölgesinin gölgesinde kalmış günümüz Türkiyesinin bu durumunu kabul etmek istemeyip, biraz da malum sebeplerden dolayı zoruna gidenler kaynak kaynak diye ağlamışlar ama olsun.

Olayın gerçekliğinin tartışması bir kenara dursun, ben de şahit olup şaşırdığım şöyle bir durumu paylaşmak istiyorum. Osmanlı döneminde (özellikle 18.yy'da) tüm avrupada, hatta tüm dünyada "moda" Osmanlı Devleti'nden takip ediliyormuş. Şimdi nasıl ki kadınlar yurt dışına çıkıp, farklı kıyafetler ile gelip, "artık avrupada moda bu, herkes bu kıyafetleri giyiyor" diye hava atıyorsa, o dönemlerde de moda bizden takip ediliyormuş.

Mozart'ın hayat hikayesinin işlendiği "Amadeus - (1984)" filminde bu durumu açıkça görebilirsiniz.

Amadeus_(1984).jpg

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Arkadaş niye tartışayım seninle. Madara etmek mi ? Yok öyle birşey.Sen öyle bir yazı yazıyorsunki bunu anca bizans ruhlular savunur.Sen öyle bir devletten bahsediyorsunki Tarihden Osmanlıyı çıkarsan Tarih kalmaz. Burda bir teoriyi tartışmıyoruz. Alenen bilinen olayları konuşuyoruz. İnsana verdiği değerden dolayı Bu zamanda bile Osmanlı iyiki bizi fethetmiş diyen ülkeler var. Çamur atmaya kalktığın veya kabullenmediğin Atalarımızı iyice araştır. Belliki Osmanlı ile alakan yok o zaman benim Atalarıma laf etmeyede hakkın yok bilesin.
Yapabileceğinin en iyisi bu mu yani, bizans ruhlu diyerek hakaret etmek mi? Eğer Türk tarihini Osmanlıdan ibaret sanıyorsan senin açından tarih kalmayabilir. Osmanlı devletinin 600yıl dünyaya egemen olduğunu konusunda herkesin hem fikir ki zaten tartışmamız o değil. Alenen bilinen olay ne ayrıca?Yorumlarımdan örnekler vererek attığım çamur ve kabul edemediğim gerçekleri maddele de bende öğreneyim anlaşamadığımız noktayı.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Osmanlıyı çıkardığımızda Türkün tarihi ne kalıyor yav? ben bilmiyorum, okulda öğretmediler, biri anlatsa da öğrensem?

SincapHenry

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sürekli çöküş dönemindeki pislikler anlatılır. Zaten o hatalar yapılmasa çöküş dönemine girilmezdi ki. Biz yükselme ve olgunlaşma dönemindeki Osmanlı davranışlarına bakmamız lazım.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
iyi de bizans devsirmesi yada herneyleriyse. yunanistan ki bizansin 1.derece akrabasi sayilir :P
niye kenilerini (yunan askerlerini ) halifenin adami sayilip padisahin desteklemesini padisah icin utanc verici bi rezalet olarak gorsun ku ?

padisah bizanslilari alllahin gorevlendirdigi ordu olarak goruyosa bi bizansli buna alkis tutar bu adi insanlar bile bizim ne oldugumuzu anladi asil insanlarmis ki degerimizi anladilar filan der :P ama kalkipta nan biizi destekledi bu diye asagilama amacli soylemezler.

bu sebeple gonderme daha kayitlara gerek kalmadan mantiken kendi kendini yalanlayan bisey oluyo.

ayni senin kendi kendini yalanci diye niteleyememen gibi cok ilkel mantiksal bi gerceklik :P

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Osmanlıdan bi Fatih çıkmış, bi Abdülmecit çıkmış, bi Süleyman çıkmış, bi Yavuz çıkmış, bi Bayezid çıkmış, bi Atatürk çıkmış.. Çıkmışta çıkmış.

1923'den beri kim çıkmış?

Sırf muhalefet olsun diye yorum yapanlar var, ecdadını yanlış kişilerde bulanlar var, var ya neyse.

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
iyi de bizans devsirmesi yada herneyleriyse. yunanistan ki bizansin 1.derece akrabasi sayilir :P
niye kenilerini (yunan askerlerini ) halifenin adami sayilip padisahin desteklemesini padisah icin utanc verici bi rezalet olarak gorsun ku ?

padisah bizanslilari alllahin gorevlendirdigi ordu olarak goruyosa bi bizansli buna alkis tutar bu adi insanlar bile bizim ne oldugumuzu anladi asil insanlarmis ki degerimizi anladilar filan der :P ama kalkipta nan biizi destekledi bu diye asagilama amacli soylemezler.

bu sebeple gonderme daha kayitlara gerek kalmadan mantiken kendi kendini yalanlayan bisey oluyo.

ayni senin kendi kendini yalanci diye niteleyememen gibi cok ilkel mantiksal bi gerceklik :P

Ecdadınızın OSMANLI olmadığı nasılda belli ediyorsunuz.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Ecdadınızın OSMANLI olmadığı nasılda belli ediyorsunuz.
ecdadim turk .osmanlisi beni ilgilendirmez cunku babam padisahin akrabasi degildir. bi krus da katkisi dokunmamistir padisahin sulaleme :P senin ecdadinin padisahin akrabasiysa veya yaninda calisanlardansa orasini bilemem beni ilgilendirmez ben gercekleri soyledim sadece.

turkiyede bidefa ecevit var adam turkiyenin en buyuk teror orgutunu yakalari kibirsitaki kiyima son verid ve bunlarin disinda bicok sey yapti yanlislari da yoktu diyemeyiz ancak sizin heremde sabahlayan hatasiz padisahlariniz kadar hatasiz olamaz tabi zaten :D

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Alıntım biraz yanlış olmuş, sözlerimin çoğu sana yönelik değil, sadece senin yaptığın tespitte eskik olduğu düşündüğüm birkaç noktayı belirtmek ve genele konuşmak istemiştim. Ek olarak; Tüm bu konuşmalarımız aslında cepheleşmiş bir toplumun sonucu. Benim yaptığım ise bu cepheleşmeye vurguydu. Aynı şekilde bende birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerektiği fikrini savundum forumda hep. Cümlelerim nasıl algılanıyor bilemiyorum ama bir yandan ps3 oynayıp göz ucuyla saçma bir dizi izleyip gayet sakin cümleler kurduğumu düşünüyordum, celallendiğimi de nereden çıkardın :)

"Cet" kelimesine çok fazla takılmışsınız da ondan öyle hissettirdi.

thepolice2

Doçent
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=39204]desperado64[/MENTION] Manda ve himaye Atatürk' ün değil Osmanlının sistemiydi. 19. yüzyılda imzalanan anlaşmalara bakarsanız pek çoğunda "Osmanlının toprak bütünlüğü şu devletin himayesi altındadır" şeklinde ifadeler görürsünüz. Ayrıca gerek edebiyatta gerek ordu da yabancı ülkelere göre düzenlemeler yapılmıştır. Bir dönem ordu Fransız ordusu benzeri düzenlenmiştir. Atatürk, kurtulması mümkün gözükmeyen ve Avrupalılar arasında çoktan paylaşılmış bir ülkeyi kurtarmış ve bağımsızlık kazandırmıştır. Ne gariptir ki bugün bazı insanları Atatürk' ü din düşmanı olarak tanımlamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Yine Atatürk' ün talimatıyla ülkenin bir çok yerinde İmam-Hatip Liseleri açılmıştır. Bu insanlar bunları bilmiyorlar mı? Gayet iyi biliyorlar. Bu insanların dinle imanla hiçbir alakaları yok. Dini kullanarak insanları baskı altına almak, yönetmek isteyen kimselerdir bunlar. Atatürk, Cumhuriyeti kurmuş ve insanlara kabul ettirmiştir. Bugün çıkıp ülkenin yönetim şeklini krallık olarak değiştireceğiz diyemezsiniz. Bunu yapamazsınız. Bugün krallıkla yönetilen ülkeler bulunmaktadır (Birleşik Krallık, Malezya) Ama Türkiye' de bu sistem geri gelmeyecek şekilde gitmiştir. Demek ki düşmanlık yaptığınız Atatürk bu düşünceyi insanların kafasına yazmıştır. [MENTION=74670]mazruf[/MENTION] Türk anne babadan doğmuş, Türkiye' de büyümüş bir insanım. Ben Türk'üm. Türk düşmanlığı yapmam söz konusu değildir. Daha önceki yazılarımı okursan sadece Osmanlı' yı değil yeri geldiğinde Avrupa Devletlerini de gayet iyi şekilde eleştirdiğimi görürsün. Gerçekleri konuşalım. Osmanlının yükselme dönemine bir sözüm yok. İyi bir devletti, güçlü bir devletti ve dediğiniz gibi Avrupalıları karşısında titretiyordu. Ama 18. yüzyıldan itibaren gerilemeye ve toprak kaybetmeye başladı. Avrupa, Rönesans ve Reform ışığında icattan icada koşarken Osmanlı da bir faaliyet yoktu. Osmanlı matbaası açılmak istendiğinde yok gavur icadıdır yok hattatları işsiz bırakır laflarıyla geri çevirdiler. Matbaanın önemi bilinmiyordu. O dönemde Avrupa da olan bi gelişmeyi halk 6 ay gibi bir sürede öğrenebiliyordu ve iletişim çok kısıtlıydı. Toprak kaybetmeye devam ettikçe Avrupa dan yardım istemeye başladı. Kâh Fransa saldırdı Osmanlıya kâh İngiltere. Her seferinde kendisine saldırmayan devletten yardım istedi. Fransa, Osmanlı'ya savaş açtığında Osmanlı, İngiltere ve Rusya'nın yardımıyla savaşı kazandı. 19. yüzyıla geldiğimizde Osmanlı, borçları, maaşları ödeyemez oldu. Bunun en büyük kanıtı 1881 de kurulan Düyun-u Umumiyedir. Vergileri Osmanlı değil yabancı devletler topluyordu. Topladıkları paradan çok az bir kısmı Osmanlıya veriyorlardı. Osmanlı, gizli anlaşmalarla paylaşılmıştı. Buraya kadar yazdıklarımda bir taraflılık veya yanlış bilgi görüyorsanız söyleyin. Her geçen gün küçülen ve daha kendi halkına, paşalarına söz geçiremeyen bir devletin mevcut topraklarını korumaya çalışması gerekirken taaruza kalkması ne kadar doğrudur? Burada çıkıp Fatih Sultan Mehmet'ten Yavuz Sulan Selim'den Kanuni Sultan Süleyman dan uzun uzun bahsedebilirsiniz. Yaptıkları savaşları, kazandıkları zaferleri anlatabilirsiniz. Osmanlı'nın bir zamanların Amerikası olduğunu söyleyebilirsiniz. Ama iş 18. 19. yüzyıla gelince olayları çarpıtıyorsunuz. Yok efenim o adamlar matbaaya değil de matbaayı getirene karşıymış çıkıp bi Müslüman matbaayı getirseymiş kabul ederlermiş gibi ifadeler kullanılıyor. Yok efendim o savaşı Osmanlı açmadı da paşalar gizlice açtı. Gidip paşalar mı savaştı orda yoksa "Osmanlı Askerleri" mi?

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
@desperado64 Manda ve himaye Atatürk' ün değil Osmanlının sistemiydi. 19. yüzyılda imzalanan anlaşmalara bakarsanız pek çoğunda "Osmanlının toprak bütünlüğü şu devletin himayesi altındadır" şeklinde ifadeler görürsünüz. Ayrıca gerek edebiyatta gerek ordu da yabancı ülkelere göre düzenlemeler yapılmıştır. Bir dönem ordu Fransız ordusu benzeri düzenlenmiştir. Atatürk, kurtulması mümkün gözükmeyen ve Avrupalılar arasında çoktan paylaşılmış bir ülkeyi kurtarmış ve bağımsızlık kazandırmıştır. Ne gariptir ki bugün bazı insanları Atatürk' ü din düşmanı olarak tanımlamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Yine Atatürk' ün talimatıyla ülkenin bir çok yerinde İmam-Hatip Liseleri açılmıştır. Bu insanlar bunları bilmiyorlar mı? Gayet iyi biliyorlar. Bu insanların dinle imanla hiçbir alakaları yok. Dini kullanarak insanları baskı altına almak, yönetmek isteyen kimselerdir bunlar. Atatürk, Cumhuriyeti kurmuş ve insanlara kabul ettirmiştir. Bugün çıkıp ülkenin yönetim şeklini krallık olarak değiştireceğiz diyemezsiniz. Bunu yapamazsınız. Bugün krallıkla yönetilen ülkeler bulunmaktadır (Birleşik Krallık, Malezya) Ama Türkiye' de bu sistem geri gelmeyecek şekilde gitmiştir. Demek ki düşmanlık yaptığınız Atatürk bu düşünceyi insanların kafasına yazmıştır. @mazruf Türk anne babadan doğmuş, Türkiye' de büyümüş bir insanım. Ben Türk'üm. Türk düşmanlığı yapmam söz konusu değildir. Daha önceki yazılarımı okursan sadece Osmanlı' yı değil yeri geldiğinde Avrupa Devletlerini de gayet iyi şekilde eleştirdiğimi görürsün. Gerçekleri konuşalım. Osmanlının yükselme dönemine bir sözüm yok. İyi bir devletti, güçlü bir devletti ve dediğiniz gibi Avrupalıları karşısında titretiyordu. Ama 18. yüzyıldan itibaren gerilemeye ve toprak kaybetmeye başladı. Avrupa, Rönesans ve Reform ışığında icattan icada koşarken Osmanlı da bir faaliyet yoktu. Osmanlı matbaası açılmak istendiğinde yok gavur icadıdır yok hattatları işsiz bırakır laflarıyla geri çevirdiler. Matbaanın önemi bilinmiyordu. O dönemde Avrupa da olan bi gelişmeyi halk 6 ay gibi bir sürede öğrenebiliyordu ve iletişim çok kısıtlıydı. Toprak kaybetmeye devam ettikçe Avrupa dan yardım istemeye başladı. Kâh Fransa saldırdı Osmanlıya kâh İngiltere. Her seferinde kendisine saldırmayan devletten yardım istedi. Fransa, Osmanlı'ya savaş açtığında Osmanlı, İngiltere ve Rusya'nın yardımıyla savaşı kazandı. 19. yüzyıla geldiğimizde Osmanlı, borçları, maaşları ödeyemez oldu. Bunun en büyük kanıtı 1881 de kurulan Düyun-u Umumiyedir. Vergileri Osmanlı değil yabancı devletler topluyordu. Topladıkları paradan çok az bir kısmı Osmanlıya veriyorlardı. Osmanlı, gizli anlaşmalarla paylaşılmıştı. Buraya kadar yazdıklarımda bir taraflılık veya yanlış bilgi görüyorsanız söyleyin. Her geçen gün küçülen ve daha kendi halkına, paşalarına söz geçiremeyen bir devletin mevcut topraklarını korumaya çalışması gerekirken taaruza kalkması ne kadar doğrudur? Burada çıkıp Fatih Sultan Mehmet'ten Yavuz Sulan Selim'den Kanuni Sultan Süleyman dan uzun uzun bahsedebilirsiniz. Yaptıkları savaşları, kazandıkları zaferleri anlatabilirsiniz. Osmanlı'nın bir zamanların Amerikası olduğunu söyleyebilirsiniz. Ama iş 18. 19. yüzyıla gelince olayları çarpıtıyorsunuz. Yok efenim o adamlar matbaaya değil de matbaayı getirene karşıymış çıkıp bi Müslüman matbaayı getirseymiş kabul ederlermiş gibi ifadeler kullanılıyor. Yok efendim o savaşı Osmanlı açmadı da paşalar gizlice açtı. Gidip paşalar mı savaştı orda yoksa "Osmanlı Askerleri" mi?

Ben sana Nutukda yazılanı kaynak gösterdim. Biraz aç nutuk oku. Hatta Kazım Karabekir'i oku orada bile buna değinilir ama sen illa mandayı Osmanlı Hanedanı getirdi diyorsun. İstiklal Savaşı devlet operasyonudur (Vahdettin'den Türk komutanlarına kadar). Erzurum'da Kazım Karabekir'in Kongre başkanı olup İstiklal Savaşına liderlik yapmasını istenirken (yani Atatürk'ün liderlik yapmasını istenmiyor) o bu kongre başkanlığına sivil sıfatıyla birisinin geçmesini söyler ve Atatürk'ü önerir ve onu kongre başkanı olmasını sağlar. Daha fazla uzatmayayım sözü ve sen hala nasıl görmek istiyorsan öyle bakıyorsun tarihe.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Sürekli çöküş dönemindeki pislikler anlatılır. Zaten o hatalar yapılmasa çöküş dönemine girilmezdi ki. Biz yükselme ve olgunlaşma dönemindeki Osmanlı davranışlarına bakmamız lazım.

Aslında tümüne bakıp kiminden ders çıkarmalıyız ve kimini de örnek almalıyız.

........Osmanlı döneminde (özellikle 18.yy'da) tüm avrupada, hatta tüm dünyada "moda" Osmanlı Devleti'nden takip ediliyormuş. Şimdi nasıl ki kadınlar yurt dışına çıkıp, farklı kıyafetler ile gelip, "artık avrupada moda bu, herkes bu kıyafetleri giyiyor" diye hava atıyorsa, o dönemlerde de moda bizden takip ediliyormuş......

17. yy.'da Osmanlı'yı batıya doğru ilerlemesini durduranların başında ünlü "Türk" lakaplı prens MArkgraf Ludwing Wilheim von Baden gelmekteydi. Savaş meydanında Türklerin düşmanı olan bu prens dahi, Viyana'dan sonra Türklerin ikinci mağlubiyetlerinin yaşandığı Salamanken savaşından sonra ömrünün sonuna kadar Türk kıyafetleriyle dolaşmaya başladı. Daha bir kaç yıl öncesine kadar Karlsruhe'deki Baden Eyalet Müzesi'nin giriş katında büyük boy resmi durmaktaydı. Hemde Osmanlı kıyafetleri içerisinde.

Kimi modasından giyiyor kimi hayranlığından.

thepolice2

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Ben sana Nutukda yazılanı kaynak gösterdim. Biraz aç nutuk oku. Hatta Kazım Karabekir'i oku orada bile buna değinilir ama sen illa mandayı Osmanlı Hanedanı getirdi diyorsun. İstiklal Savaşı devlet operasyonudur (Vahdettin'den Türk komutanlarına kadar). Erzurum'da Kazım Karabekir'in Kongre başkanı olup İstiklal Savaşına liderlik yapmasını istenirken (yani Atatürk'ün liderlik yapmasını istenmiyor) o bu kongre başkanlığına sivil sıfatıyla birisinin geçmesini söyler ve Atatürk'ü önerir ve onu kongre başkanı olmasını sağlar. Daha fazla uzatmayayım sözü ve sen hala nasıl görmek istiyorsan öyle bakıyorsun tarihe.
Anladığım kadarıyla sen koyu Atatürk düşmanısın. Sana ne desek boş. Hani Bektaşi' nin bir hikayesi vardır: "Namaza yaklaşmayın" Senin durumunda aynen öyle. Senin yeni okuyup "Aaa bak burda böyle yazıyomuş" dediğin kitapları ben daha lisedeyken okuyordum. Kimin ne dediğini, ne demek istediğini senden öğrenecek değilim. Sen kendi dünyanda istediğin gibi yaşa.