Osmanlı'da Yaşanmış Bir olay

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
İşte Osmanlı ...

19.yüzyılda Almanya nın Mülhaym şehrindeki Ren nehrinin bir yakasında Almanlar, öbür yakasında da Fransızlar oturuyordu.

Fransızlar, her sene nehrin Almanlar'daki kısmına geçip mahsulün tümünü toplayıp götürüyorlardı.

O sıralar, birliğini temin edemeyen güçsüz Almanlar ise buna fazla ses çıkaramıyorlardı tabiî. Her sene böyle olunca çareyi Osmanlı Sultanına
durumu yazıp, imdat istemekte bulurlar.

Mektupta şöyle denmektedir:

"Fransızlar her sene bize zulmediyor, mahsulümüzü elimizden alıyorlar.
Siz ki, dünyaya adalet dağıtan bir imparatorluğun sultanı, İslamiyet'in de halifesisiniz. Bizi şu zulümden kurtarın. Asker gönderin. Ürünlerimizi
bu sene olsun toplama imkanı sağlayın."

Çöküş faslına girildiği bir zamana denk gelen yardım isteğini inceleyen padişah asker göndermeyi mümkün ve gerekli görmez; yalnızca asker
elbisesi göndermeyi kâfi bulur ve cevabı bir mektupla beraber içi askeri elbise dolu üç çuval yollanır.

Şaşkına dönen Almanlar, çuvalı alıp mektubu okurlar:

"Fransızlar korkak ademlerdir.
Onlara yeniçeri göndermemize gerek yoktur.
Yeniçerimizin kıyafetini görmeleri kâfidir."

Çuval içindeki Osmanlı askerinin elbiselerini adamlarınıza giydirin.Mahsul zamanı, nehrin görülecek yerlerınde dolaştırın. Karşıdan gören
Fransızlar için bu kâfidir."

Bağ bahçe sahipleri hemen Osmanlı askerinin kıyafetini kapışırlar.Hasat vakti büyük bir heyecanla yeniçeri kıyafetinde, nehir kıyısında dolaşmaya başlarlar.

Ertesi gün, karşıdan gelen haber, Almanlar'ın sevinç çığlıkları atmalarına sebep olur:

"Osmanlılar'dan imdat geldiğini düşünen Fransızlar, korkudan köylerini de terkederek iç kısımlara doğru kaçmaktalar.

Mahsulünüzü rahatça toplayabilirsiniz. Zulüm sona ermiştir."

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
İşte bu ve bunun gibi binlerce neden için: "Ne mutlu Türküm diyene!"

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
zamanında ismimiz yeterdi dünya aleme peki ya şimdi ???

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
92
Gururlandım.
O zamanda yaşamak vardı.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
geri gel ey osmanlı

zamanında ismimiz yeterdi dünya aleme peki ya şimdi ???

Ey osmanlı nerelerdesin...

Ne zaman tarihimizle yüzleşirsek işte o zaman Osmanlı ruhu, Oğuz felsefesi tekrardan dirilir. Mesela Time Slip Dr. Jin adlı bir dizi izledim adamlar kasmadan çok güzel bir şekilde anlattılar tarihini ama biz daha film başlamadan, izlemeden başlıyoruz eleştirmelere. Biz ne zaman o seviyelere gelirsek işte o zaman eski gücümüze kavuşuruz.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16

Gazetedeki yazar da herhangi bir kaynak belirtmemiş. Hollanda, Fransa ve Almanyada benzer hikayeler duyabilirsiniz demiş fakat ben genelde ne kadar barbar olduğumuzu anlatıklarını duyuyorum.

Onların anlattığı gibi barbar olduğumuza inanmadığım gibi bu yazının doğruluğuna da inanmıyorum :) Bu yazıya inanmıyor olmam zamanında bu yazıda anlatıldığı gibi bir imparatorluğa sahip olduğumuza inanmadığım anlamına gelmesin tabiki :)

mcht_z

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Gazetedeki yazar da herhangi bir kaynak belirtmemiş. Hollanda, Fransa ve Almanyada benzer hikayeler duyabilirsiniz demiş fakat ben genelde ne kadar barbar olduğumuzu anlatıklarını duyuyorum.

Onların anlattığı gibi barbar olduğumuza inanmadığım gibi bu yazının doğruluğuna da inanmıyorum :) Bu yazıya inanmıyor olmam zamanında bu yazıda anlatıldığı gibi bir imparatorluğa sahip olduğumuza inanmadığım anlamına gelmesin tabiki :)

Peki bu yazıya inanmadığını özel olarak belirtmenin bir amacı var mı? :)

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Peki bu yazıya inanmadığını özel olarak belirtmenin bir amacı var mı? :)

Muhalefet olsun :)

Gördüğüm yada okuduğum birşeyi sorgulamadan inanmama gibi huyum var. Bu yazı ise 5.satırda "ben anonim halk efsanesiyim" diye kulağıma fısıldamaya başladı. Alman köylülerin padişaha mektup yazması ve bu mektubun ulaşması bu dönemin şartlarında bile pek mümkün değilken 2 asır önce gerçekleşme ihtimalini düşündüm ve çok zayıf buldum. Biraz nasrettin hoca fıkrası/hikayesi kıvamı vardı ve dolayısıyla kaynağını sordum itiraz etmeden önce. Kaynağın da kaynağı olmadığını görünce özel olarak belirttim.

Şehir efsanelerine, kocakarı hikayelerine, hurafelere karşı alerjim var biraz.

mcht_z

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Muhalefet olsun :)

Gördüğüm yada okuduğum birşeyi sorgulamadan inanmama gibi huyum var. Bu yazı ise 5.satırda "ben anonim halk efsanesiyim" diye kulağıma fısıldamaya başladı. Alman köylülerin padişaha mektup yazması ve bu mektubun ulaşması bu dönemin şartlarında bile pek mümkün değilken 2 asır önce gerçekleşme ihtimalini düşündüm ve çok zayıf buldum. Biraz nasrettin hoca fıkrası/hikayesi kıvamı vardı ve dolayısıyla kaynağını sordum itiraz etmeden önce. Kaynağın da kaynağı olmadığını görünce özel olarak belirttim.

Şehir efsanelerine, kocakarı hikayelerine, hurafelere karşı alerjim var biraz.

Dediğin gibiyse makul bir amaç :) dediğin gibi bu tip halk efsaneleri ortalıkta çok dolaşsa da bunların çıkış noktası olan ve hiç de hikaye olmayan bir sürü destansı hakikatlere sahip bir milletiz. Yazının amacı kötü olmadıktan sonra eleştirmek de müspet bir sonuç doğurmaz kanaatindeyim ve bu tabii ki benim şahsi fikrim.

thepolice2

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Osmanlı hayranlığı yapan arkadaşlar Osmanlı'nın 1914 de 90.000 askeri ölümün kucağına attığını unutmayın. Ülkenin dört bir yanı işgal altında devlet savunma yapacağına saldırı yapıyor. 50.000 asker daha düşmanın karşısına çıkamadan donarak öldü.

mcht_z

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Osmanlı hayranlığı yapan arkadaşlar Osmanlı'nın 1914 de 90.000 askeri ölümün kucağına attığını unutmayın. Ülkenin dört bir yanı işgal altında devlet savunma yapacağına saldırı yapıyor. 50.000 asker daha düşmanın karşısına çıkamadan donarak öldü.

1914'de ittihatçıların kontrolüne geçmiş bir millet vardı. Osmanlı'nın çökmesinden çok az bir zaman öncesinden bahsediyorsun. Osmanlı'yı 1914'e kadar hiç mi inceleyemedin?

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
kazim karaber de marsta yasayan sungoreboblari genzegenlerine saldiran orumcek adamlardan kurtarmis :P orumcekadamlar ataturkun zeybek oyununu gorunce korkudan kacmis hepsi ;P

kaynak : marstaki tarih kayitlari :P

adrasa

Dekan
Reaksiyon puanı
37
ataturk de marsta yasayan sungoreboblari genzegenlerine saldiran orumcek adamlardan kurtarmis :P orumcekadamlar ataturkun zeybek oyununu gorunce korkudan kacmis hepsi ;P

Kusura bakma ama bazen acayip saçmalıyorsun.

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Aaah, ah. Keşke o zamanlar geri gelse...

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
kazim karaber de marsta yasayan sungoreboblari genzegenlerine saldiran orumcek adamlardan kurtarmis :P orumcekadamlar ataturkun zeybek oyununu gorunce korkudan kacmis hepsi ;P

Yaptığın ne şimdi sen acaba bir şey anladın mı bu dediğinden? Çok boş yazmışsın burada.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Kusura bakma ama bazen acayip saçmalıyorsun.
evet oyle de bitek ben degilim sacmalayan.
oyle olsa fransiz tarih kayirlarinda alaman kayitlarinda bununkayitlari olurdu.
+fransa 1900lu 1800 lu yillarda simdikinden bile buyuk sayilirdi :p

Yaptığın ne şimdi sen acaba bir şey anladın mı bu dediğinden? Çok boş yazmışsın burada.
demek istedigim sadece kayitlarla dogurulugu ispatlanamiycak bi tarihten/hikayeden bahsedildigini ifade etmekti :P

gerci dogru da olabilir. :P dunya hali :D
gerci aslinda mastaki olay da dogru olabilir :D aksini ispat etmek zor ;P

adrasa

Dekan
Reaksiyon puanı
37
evet oyle de bitek ben degilim sacmalayan.
oyle olsa fransiz tarih kayirlarinda alaman kayitlarinda bununkayitlari olurdu.
+fransa 1900lu 1800 lu yillarda simdikinden bile buyuk sayilirdi :p

Bu konuyla ilgili değil, yorumların genelde gözüme çarpıyor.

Neyse konu dışına çıkmayalım.

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Birşey daha ekleyeyim :)Cumhuriyet tarihinin ve okullarda öğretilen tarihin yalan yanlış olduğunu iddia edenlerin bu haberde bahsedilen tarihi olayın doğruluğunu hiç sorgulamadan inanıp övünmesi gerçekten çok komik kaçıyor.

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Kaynağa gerek yok bazı durumlarda. Bunlar gibi nice olaylar var lakin Osmanlı'nın Harem'inden başka olay gündeme alınmadığı için Osmanlıyı gerici gören bi millet olduk.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Birşey daha ekleyeyim :)Cumhuriyet tarihinin ve okullarda öğretilen tarihin yalan yanlış olduğunu iddia edenlerin bu haberde bahsedilen tarihi olayın doğruluğunu hiç sorgulamadan inanıp övünmesi gerçekten çok komik kaçıyor.

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı’nın dünyada süper güç olduğunu söyledi. Hollandalıların Osmanlı’dan yardım istemesi üzerine Kanuni Sultan Süleyman‘ın asker gönderme yerine yeniçeri kıyafeti gönderdiğini, bunun dahi Hollandalıları uzun bir dönem İspanyol ve Fransızların zulmünden kurtardığını söyledi. Brüksel‘deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde konferans veren Akgündüz, “Osmanlı’dan yardım isteyen Hollandalılara Kanuni’nin cevabı çok manidar olmuştur. Asker; yani yeniçeri göndermek yerine, yeniçeri kıyafeti göndermekle yetinilmiştir ki bu dahi çok büyük işe yaramıştır.” dedi. Anlattığı enteresan olayın belgeli olduğunu kaydeden Akgündüz, “Kanuni döneminde Hollanda‘nın baş düşmanları Fransa ve İspanyollardı. Özellikle İspanyollar Hollandalılara çeşitli zulümler yapıyordu. Kanuni, Hollanda‘ya cevaben “Oralara kadar yeniçerimi göndermeyi lüzumlu görmüyorum. Size 50-60 tane yeniçeri kıyafeti gönderiyorum. Bunları kendi askerlerinize giydirip sınırda nöbet tutturun.” demiştir. Gönderilen yeniçeri elbiselerini giyen Hollandalılar gerçekten de 8 yıl gibi uzun süre ‘bunlar Osmanlı’nın dostu’ düşüncesiyle İspanyol ve Fransızların zulmünden kurtulmuştur.”şeklinde konuştu.

Kaynak: http://www.nurnet.org/hollandalilari-ispanyollarin-zulmunden-kurtarmaya-yeniceri-kiyafeti-yetti/

Eğer yazılı bir kaynak bulabilirsem onu da eklerim :)

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Benim mesajlarımı okuduysan eğer bu haberi inandırıcı bulmamamın sebebi alman "köylülerinin" padişaha mektup göndermeleri ve bunun padişaha kadar ulaşabilmiş olmasıdır :) Yoksa devletler arası böyle birşey elbette olabilir. Osmanlı da maşallah tüm avrupayı giydirmiş, almanlar hollandalılar bakalım sırada hangi ülke var:) Ortada buna benzer bir olay olmuş olabilir ama insanlarımız bunu efsaneleştirmiş, biri uydurmuş demişki hollandalılar, kulaktan kulağa efsane dönüşe dönüşe olmuş alman köylüsü. Mutlaka buna benzer 10 larca daha hikaye çıkar, kızılderileri bile giydirdiğimiz versiyonu bile türetilmiştir mutlaka. Hadi bakalım birisi bunu arşivlerle belgeleyebilecek mi? :) Ama siz asıl vurgulamak istediğim noktaların çok uzağında geziniyorsunuz, belki işinize gelmiyordur.

BEFEGA

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5

Bunu yapan kimdi acaba ? Osmanlı İmparatorluğu mu ? Yoksa bir tarafının korkusundan kaçan Enver Paşa mı ?

Okula da öğretilenleri doğruladınız mı hiç ? Burada ki ne sıra geldi ?

SoLidBurn

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu yazının kaynağı bulunamaz ise vay Osmanlı'nın haline.. Bu yazıya kaynak bulunamaz ise Osmanlı'nın gücü ve kudreti anlaşılamayacak bilinemeyecek

Osmanlı İmparatorluğunun büyüklüğünü anlatmak için böyle hikayelere kaynak aramalara kaynak sormaya gerek yok. Çok istiyorsanız Kanuni'nin ünlü mektubu ve dans olayı tek başına yeter..

BEFEGA

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5
Bu yazının kaynağı bulunamaz ise vay Osmanlı'nın haline.. Bu yazıya kaynak bulunamaz ise Osmanlı'nın gücü ve kudreti anlaşılamayacak bilinemeyecek

Osmanlı İmparatorluğunun büyüklüğünü anlatmak için böyle hikayelere kaynak aramalara kaynak sormaya gerek yok. Çok istiyorsanız Kanuni'nin ünlü mektubu ve dans olayı tek başına yeter..

Kaynağı varsa bile zaten 80-90 yıl önce Bulgarlara satılmıştı. Bulgarlarda ya yakmışlardır ya da ...

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
son padisahin yaptiklarini gordukten sonra ben inanamiyorum butur seylere. ki sadece devlete yaptiklarindan da bahsetmiyorum :P
bidefa olayin net tarihi yok. net kahramanlar yok :Pdiger devletteki dogrulayan kayitlar yok :P
turkiyedeki resmi kayitlarda yok ki turkiye kayit tutmuyomus agirlikli. veya savas doneminde kayitlar imha edilmis bisekilde orasini bilemeyiz gerci kaldiysa da tarihi yaniltmak amacli bisuru topluluklar var daha dunku haberi arasak arsivde gunumuzde bile bulmakta zorlanabiliyoruz :P suan bile dogru duzgun bi arsiv kayit rapor sistemi. yok.
canli orn. suriyedeki sinirdan kayit sistemi gecici olarak iptal edildi :P bu sacmalik burada gelip gecen her sahis vb herseyin kayit altinda olmasi bicok acidan cok onemli bisey . :D