Laptop Kullanırken Yapılan Hatalar

bilgisayar-hoca

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

* Laptop u yatak,koltuk,diz ve yumuşak nesnelerin üzerine koymak.
Laptopunuzun altında fan vardır ve bu fan işlemcinizi soğutur.Sizler laptopunuzu yatağınız üzerine koyduğunuzda laptopunuz hava almaz ve kısa bir sürede ısınabilir ve ana karttaki rehimler eriyebilir.Aşağıdaki resimde alt fanı görebilirsiniz.

* Laptop çalışırken elde taşımak
Günümüzde ne yazıkki en çok yapılan hatalardan biri laptop çalışırken elde taşımak veri diskinizin çalışma düzenini bozabilir ve sektör bozukluğuna yol açabilir.
Genellikle makinenizi taşımanız gerekiyorsa düz bir şekilde sallamadan taşımanız gerekir.
Not : Eger ssd(Solid State Disk) veri diskiniz varsa bu hatayı dikkate almayınız.

* Laptop pilini tam bitirme ve yarıda şarj etme
Laptopunuzun pilini son 15 dakikada şarja takabilirsiniz.Pilin yarısı doluyken şarj etmek yada tam bitirme pilin ömrünü kısaltacaktır.

*Laptopu sıcakken kullanmak
Oyun severler bu maddeyi dikkate almayacaktır ama laptopunuz ısındığı zaman biraz dinlendirin.Aksi taktirde rehimler eriyebilir.

*Cd okuyucusunun elmasına ellemek veya elması ile oynamak

Yukarıdaki resimde çizili olan bölgeye elmas denir.Genellikle en çok yapılan hatalardan biri o elmas ile oynamaktır.Elmas o kadar hassaski nemli ortamlarda veya üstüne toz gelirse kolayca bozulabilir.

*Laptop taşınırken cd okuyucu bölümünden tutmak
Buda cd okuyucunuzun ses çıkarmasına ve kapağın gevşemesine neden olur.

LAPTOP KULLANIMI İLE İLGİLİ BİRKAÇ İPUCU
* Laptopunuzu dizinizin üstüne koyarken her zaman fanın olduğu bölümü boşta bırakmaya çalışın.
*Evinizde laptopunuzu pilsiz kullanın.(laptopumu kullanalı 2 yıl oluyor pili 1 hafta kullanmadım. Bazlı kişiler pil yüksek gerilimden korur diyorlar yüksek gerilimde ilk önce adaptör patlar)
*Ek fan kullanın.
*Belli bir süre sonra laptopunuzu 15 dakikada olsa dinlendirin.
*Isınan laptopları kesinlikle dinlendirin.

Kaynak : Laptop Kullanırken Yapılan Hatalar

free_agent

Asistan
Reaksiyon puanı
48
Bilgisayarı pilsiz kullanın kısmına kesinlikle katılmıyorum.Yüksek gerilim haricinde ani elektrik kesintilerinde anakartınız yanabilir vs. sorunlar çıkabilir.

Reaksiyon puanı
189
Bazı laptopların hava giriş ve çıkışları yanlarda olur. Bu yüzden altının kapanması bir şey değiştirmez. O yüzden hava giriş-çıkışlarına dikkat etmek lazım...

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
Bilgisayarı pilsiz kullanın kısmına kesinlikle katılmıyorum.Yüksek gerilim haricinde ani elektrik kesintilerinde anakartınız yanabilir vs. sorunlar çıkabilir.

günümüzdeki laptoplar pili %100 şarj etmiyor %95 gibi seviyelerde bırakıyor ve pil takılı prizde kullanırken gücü şebekeden alıyor pili şarj etmiyor :)

free_agent

Asistan
Reaksiyon puanı
48
günümüzdeki laptoplar pili %100 şarj etmiyor %95 gibi seviyelerde bırakıyor ve pil takılı prizde kullanırken gücü şebekeden alıyor pili şarj etmiyor :)

İşte ben de onu diyorum elektrik kesintisinde görev pile geçiyor.Ama pilsiz durumda elektrik kesintisinde vahim durumlar olabiliyor.

phoenix_

Doçent
Reaksiyon puanı
0
pil takili degilken diyelim elektrik gitti o zaman o anda yapilan islemler de gidecek.bu arada ben bataryalar belli bir seviyedeyken kullanilmiyor akimi prizden aliyor diye biliyorum bu dogru degil mi?

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arkadaşlar kesinlikle bilgisayarın pilini sökmek pil ömrünü çok uzatır benim 7 yıllık laptopumda 2 sat giden pil 7 yıl sonunda isaat 15 dakika gidiyor pili aynı yılı alanları geçtim bilgisayarını pili takılı kullanan ne kadar arkadaşım varsa ya pili öldü yada en fazla 15 dakika gidiyor

son bir şey daha laptobu tozlu ortamlarda çalıştırmamaya özen gösterin işlemciyi soğutmak üzere tasarlanmış hava mazgalları tıkanığında pek çok lap top modelinde ulaşılması en zor yerde olan bu parçayı temizlemeniz gerekir bu hem ekestra masraf hemde bilgisayarım ömrünün kısalmasına sebep olur.

masteremall

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pil takili degilken diyelim elektrik gitti o zaman o anda yapilan islemler de gidecek.bu arada ben bataryalar belli bir seviyedeyken kullanilmiyor akimi prizden aliyor diye biliyorum bu dogru degil mi?

Bir kere bataryayı çıkarıp sadece adaptörle kullandım, onda da gerizekalı gibi gittim fişi çektim. :mad:

Bataryayı tekrar takıp açtığımda her şey normaldi, kaydedilmemiş şeyler gitmişti sadece.

Kalıcı bir zarar vermiş olabilir miyim? Anakarta ya da HDD'ye? :crying:

phoenix_

Doçent
Reaksiyon puanı
0
muhtemelen vermemişsindir.Vermiş olsan bir şeyler yanlış giderdi.

cyberteror

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yeni nesil li-on bataryalarda şarjda kullanılmasında sıkıntı olmuyor.şebeke dalgalanmalarından korur ayrıca.kullandığınız laptopun pili zaten öleceği için batarya da kullanmak en mantıklısı.ama 5-10 bin veya üstü değerde bir laptopunuz varsa bataryayi çıkarıp güzelce nemlenmeyeck şekilde muhafaza edip derin dondurucuya koyun.nemlenmeye dikkat edin ama.ayrıca laptopa da ups alın.bu ikisi olmadığı sürece bataryayi çıkarmak tehlikelidir.

drsakal

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Yanlışlıkla biri çekerse o fişi, küfrederek sıkarsın 32 dişi...

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Laptop pillerinin bi ömrü vardır zaten sen kullansan da kullanmasan da normal ortamlarda o pilin gücü zayıflayacak belirli bi sene sonra.

Ancak çeşitli saklama yöntemleri var hava almayacak bir şeyin içine koyup buzdolabının buzluğuna koymak gibi..