Ubuntu ekran ayarları ve komut satırı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan vctmgnt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar ubuntu 11.10 sürümünü yükledim de ekran çok büyük ,simgeler büyük ,sayfaları açınca yazılar büyük gözüküyor .ayarınıda bulamadım.nasıl küçültebilirim.Birde komutları yazacağımız kısma nasıl ulaşıyoruz.teşkkürler.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Herhangi bir klasörün içine gir, üst çubuğun üstüne git. Orada değiştir kısmından "Seçenekler" kısmını tıkla Orada görünüm kısmından ayarlarını "Ön tanımlı Simge görünümü" kısmından masaüstü simgelerini ve kalsörlere girdiğindeki simge gmrünümlerini ayarlayabilirsin. Diğerlerini ise solda bulunan çubuğun en sütünde bulunan ubuntu simgesine tıkla. Mesela uçbirimi(komut girilen yer) yazdığında gelir. Tıklayarak çalıştırabilirsin.

cheleby

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
227
Alt + F2 Tuşuna basarak kısayol yeri açılır ve kullandığın masaüstü Gnome ise Gnome-terminal yazıp konsol satırına gidebilirsin.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Çözünürlük için

[video=youtube;iPq5QYvGWNQ]http://www.youtube.com/watch?v=iPq5QYvGWNQ[/video]

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar teşekküer derim kısmen oldu .ama simgeler yine çok büyük.masaüstündeki yan taraftaki çubukta çok büyük.mesela ben sdn ye girdiğimde yazılar rseimler normalden büyük gözüküyor.başka bi ayarı da ha olması gerekmiyor mu.

---------- Post added at 22:02 ---------- Previous post was at 21:57 ----------

Yukardaki video yu paylaşan arkadaşın adımları denemiştim ama tam işte o son kısımda çözünürlük yazan yerde 800*600 yazıyor ama değerini değiştiremiyorum.o kısma girincede 'bilinmeyen yazısı çıkıyor.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Ekran kartının sürücüsü yüklenmemiş sanırım şu komutların çıktısı nedir

Uçbirimden

Kod:
lspci | grep VGA

Kod:
glxinfo | grep render

Kod:
/usr/lib/nux/unity_support_test -p

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
evet ekran kartını yüklememişim sanırım :)

---------- Post added at 22:32 ---------- Previous post was at 22:26 ----------

komutları girincede hep aynı simge oluşuyor.3lü çark şeklinde :) .tıklayınca masaüstüne dönüyor.Birde ben xp üzerinden wubi kullanarak kurdum ubuntuyu da çok kasıyor böle sade ubuntuyu yada arch linux u nasul kurabilirm.cd ye yazdırıp boot etsem olurmu xp yide silmem gerek ylnız.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Simgemi? İlk komut donanımın hakkında bilgi verir. İkinci komut ekran kartının yüklenip yüklenmediği hakkında bilgi verir. Üçüncü komutta Enkran kartının unity desteği varmı onu görürsün.

Örnek;
Kod:
[melih@[B][URL="http://forum.shiftdelete.net/member.php?u=507"]melih[/URL][/B] -PC ~]$ lspci | grep VGA
04:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G94 [GeForce 9600 GT] (rev a1)

Kod:
glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on NV94
    GL_NV_conditional_render, GL_ARB_ES2_compatibility,

Üçüncü komuu veremeyeceğim bende ubuntu yok. 3. Komutta çıkan sonuçların hepsi yes olmalı.

Kasıyor diyorsun ama ekran kartı yüklenmeyen bi sistemde tabiki kasmalar olur. Dediğin gibi sadece ubuntuyu yada arch linuxu kurabilirsin ama biraz araştırma yap. Önce donanımın desteklediğinden emin ol. Arch linux kurulumu tamamen komut bilgisinden geçer grafik arayüz yoktur. Arch linuxu eleyelim bence :) Ama ileride sen linuxa alıştıkca arch linuxu tavsiye ederim benim değişmeyen tek sistemimdir. Rolling Release bir dağıtım. Sen ne kadar iyiysen Arch Linux o kadar iyi olur. Tabi tam terside çok kötüysen ilk ekranda kalıp bu ne saçma dağıtımmış dersin :)

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Peki bu sistem bilgisinde ekran kartı bilgisi farklı gözüküyor onu nasıl bulup kurucam :) Her problemide yazıyorum ama başka arkadaşalarda yaşarsa aynı sorunları uğraşmasınlar :tongue:

---------- Post added at 01:09 ---------- Previous post was at 00:30 ----------

---------- Post added at 01:14 ---------- Previous post was at 01:09 ----------

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
aşağıdaki komutun çıktısı:

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Software Rasterizer
GL_EXT_vertex_array_bgra, GL_NV_conditional_render,

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
İlk komutun çıktısınıda verirsen ekran kartı modelini öğrenebiliriz.

ek olarak şu komutunda çıktısı lazım
Kod:
cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
lspci | grep VGA
intel corporation 82845G/GL[brookdale-G]/GE Chipset integrated graphics device
nvidia Corporation NV34[ Geforce Fx 5200]

ilk komutun çıktısı ikinciyide birazdan göndericem.yalnız hocam bunların ekran çıktısını direk gönderiyim diyorum resimle ama buraya yükelyemiyorum bunu nasıl yapıcam.resim yükelem ikonuna tıklıyorum url istyor oraya ben masaüstündedik resimi yükeleme için ne yazmanm gerekicek.

---------- Post added at 17:11 ---------- Previous post was at 17:06 ----------

Ek.png

---------- Post added at 17:15 ---------- Previous post was at 17:11 ----------

Ekran kartının yüklenip yüklenmediğiyle ilgili komutun çıktısında yüklenmediğini mi gösteriyor :)

thex

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu komut yazma işleri zaten beni benden alıyor. Yıl 2011 ama hala o komutu ver bu komutun çıktısını söyle deniyor. Şuraya tıkla ordan şu özelliği değiştir dense o da muhtemelen çalışmıyordur. Nitekim EnziM isimli arkadaşımız iyi niyetiyle yardımcı olmak için videoyu bile koymuş ama onu yapsanda o hata düzelmez...

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet bu arada Enzim isimli arkadaşa çok teşekkür ederiz fazlasıyla ilgileniyor.yalnız ben şu resim yükleme olayını yöneticilerden tam öğrenebilirmiyim.komutun çıktısını koyucam rsim yükleyemiyorum 2 saat yazmakta olmuyor.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Bu komut yazma işleri zaten beni benden alıyor. Yıl 2011 ama hala o komutu ver bu komutun çıktısını söyle deniyor. Şuraya tıkla ordan şu özelliği değiştir dense o da muhtemelen çalışmıyordur. Nitekim EnziM isimli arkadaşımız iyi niyetiyle yardımcı olmak için videoyu bile koymuş ama onu yapsanda o hata düzelmez...

Bu kadar da basit düşünmeyin yahu komut satırı ne kadar kolaylık sağlıyor biliyor musunuz?
Tabi birine bu şekilde yardım etmeydiyseniz bilemezsiniz.
Birine yazılı olarak 10 dk.da anlatabileceğiniz şeyi resimli olarak belki 3-5 dk.da anlatırsınız ama komutla siz yazıyorsunuz o kopyala yapıştır yapıyor bu kadar basit sadece 1 dk :)

Arkadaşın sorunu bariz belli şimdi kimse üstüne alınmasın ama yardım etmeye çalışanlarda Linux prof. değil o kadar komuta gerek yoktu zaten ben daha ilk mesajdan anladım ki ekran kartının sürücüsünü kurmamış...
Altı üstü bir jockey-gtk (ek sürücüler) yazılımını açılıp orada önerilen sürücüyü kuracak arkadaşımız.

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
evet sölediğin yerden sürücüyü kurdu ama şimdi de 640:480 oldu değiştiremiyorum onuda :) :) ekran daha dabüyüdü kaldı öle :D :D ama sürücü yüklendi çözünürülükte 800:600 dan 640: 480 indi kaldı :D :D

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Yeniden başlattın mı?
Sonra da çözünürlüğü menüdeki Nvidia X Server Settings programından ayarlamayı denedin mi? (Yönetici olarak açmazsan değiştiremez)

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
evet şimdi girdim orayada ayarları değiştirebiliyorum ama çözünürlük ayarlarını değiştirebilceğim biyer bulamadım.640:480 yazıyor çözünürlük ama değiştirme için bi seçenek bulamadım

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Soldaki sekmelerde sanırım üstten aşağı doğru 2. yada 3. sırada olacak. Çözünürlük kısmında "Auto" yazar, onu elle değiştirip kaydet (Save to...) seçeneği ile kaydetmen lazım.

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ayarı burdan yapıyorum ama çözünürlük kısmı yok sanırım soldaki menüde
Whjy4.png

---------- Post added at 01:51 ---------- Previous post was at 00:18 ----------

Yok arkadaş olmuyor bu :) biyerden olması lazım ama 640:480 de kaldı :) komutlarla değiştiriym dedim olmadı xrandr den sonra ilerlemedi :).sürücü yüklendi ama.ekran kartı yetersizmi acaba nvidia geforce fx 5200.ubuntu 11.10 kurulu.Yok mu hiç bu donanımda ubuntu kullanan arkadaş.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
İlk olarak komut verdim ek sürücüler programı üzerinden gitmedim. Birinci sebebi ek sürücüler ubuntu gibi dağıtımlarda var bu verdiğim komutlar tüm dağıtımlar için geçerli komuttur. Dağıtıma bağlı değildir. İkincisi ben aynı dağıtımı kullanmıyorum arch kullanıyorum arkadaşımızı arch'a bakarak hangi menüden yönlendireceğimi bilmemem dağıtımlar arasında menü farklarından kaynaklanıyor o yüzden komut değişmezdir. Üçüncüsü en önemlisi her nvidia ekran kartına ek sürücülerden veya nvidia sitesinden nvidia driverı yükletilmez. Nouveau driverı (Açık kaynak ekran kartı sürücüsü) bu gibi eski kartlarda nvidia' dan daha iyidir, sıkıntısız çalışır.

Neyse gelelim çözüme xorg.conf dosyasına çözünürlük ekleyeceksin. Bunun için komut satırı kullanacaksan. Grafik ile nasıl eklenir bu çözünürlük ubuntu kullananlardan yardım alabilirsin.

Kod:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
ile açılan dosyadan Section "Monitor" ile başlayan bölümün altında

Identifier "Configured Monitor"
HorizSync 59.0 - 69.0
VertRefresh 75.0 - 80.0
Modeline "1024x768" 80 1024 1072 1184 1384 768 768 770 806

kalınla belirttiğim çözünürlüğü ekleyeceksin. sonra kaydet, yeniden başlat (gerekmez ama nvidia işin içine girdiği için bilmiyorum), eklediğim videodaki ayarı yap. Burada 1024x768 gözükmesi lazım.

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yazıp kaydettim sistemi hiç açmadı bu seferde :) yani ubuntu çöktü herhalde yazdığıı direk kpyalayıp yapıştırdım.yazım hatası olması lazm biyerde.nsee bidaha kuracam şimdi :) :)

---------- Post added at 16:11 ---------- Previous post was at 16:04 ----------

Şimdi tekar ubuntu kuracamda hangisini önerrisinisiniz. intel pentium 4
3ghz .nvidia geforce fx 5200 128 mb ekran kartı ve 1.5 gb ram :)

---------- Post added at 16:12 ---------- Previous post was at 16:11 ----------

ubuntu 11.10 çok mu acaba bu sistem için

---------- Post added at 16:12 ---------- Previous post was at 16:12 ----------

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Nereyi kopyala yapıştır yaptın :)
Tekrar kurmanıza gerek yok xorg.conf hakkında araştırma yapın ubuntu çökmedi x görüntüsü yöneticisi ayarları hatalı olduğun için açılmıyor ayarlarını doğru yaptığında açılır.

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Geçti artık kaldırdım şimdi yeniden kurucam da ubuntun yine bu sürümünü mü kursam orda kararsızım 11.10.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Senin bilgisayar benim evdeki masaüstü ile aynı. Fx5200 dahil... 173 sürüm numaralı kapalı kaynak sürücü ile sorunsuz çalışıyor 1280x1024'e kadar yükselebiliyor çözünürlük.
Ben kendim ayrı bir laptop kullandığım için ve de laptopta Arch kurulu olduğu için ismi aklıma gelmese de sana 2. veya 3. sırada Auto diye geçer söyledim bunu... Özellikle Auto diye geçtiğini oradan seçecektin çözünürlüğü (Resimde de açıkça görülüyor 2. sırada X Server Display Configuration...)

Neyse olan olmuş, geçmiş olsun.
EnziM denen arkadaş ile pek anlaşamayacağız galiba. :)

Ubuntu 11.10 ağır gelir. Daha hafif bir dağıtım kurmanı öneririm. Gnome 3.x ve KDE 4.x veya Unity kullanmamalısın ağır gelir.

Xfce, Lxde veya Gnome 2.x başlangıç için uygun zamanla tecrübe kazandıkça Openbox, Fluxbox, Enlightenment da kullanabilirsin...

Madem Ubuntu kullanıyorsun yabancılık çekmeyeceğin dağıtımlar önereyim.
Lubuntu veya Xubuntu 11.10

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hocam işte resim öle bi ayar mı var dediğin yere tıkladımda sağda bi ayar bulamadım :)
IWAPu.png

---------- Post added 31-10-2011 at 00:15 ---------- Previous post was 30-10-2011 at 19:21 ----------

Şimdi bnm sistem intel pentium 4 işlemci ve nvidia geforce fx5200 128 mb ve tekar ubuntu 11.10 u kurdum çözünürlük te 600:480 .arkadaşlar verdiğniz cevaplar için çok teşekkür ederim hepinize bunun yanında benim ekran yine aynı. Sistemi ve kurduğum dağıtımı verdim netten de araştırdım verdğiniz cvplar doğrultusunda hep.şimdi tam olarak ne yapmalıym:)

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Yazılım merkezine gir : Nouveau olduğu gibi yaz. nouveau-firmware, xserver-xorg-video-nouveau, libdrm-nouveau1 diye gelen seçenekleri kur. Sonra gerekirse makineyi yeniden başlat.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Bu komutların çıktısı lazım. Hala alamadıkki çözüme gidelim :)

Kod:
cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers

Kod:
/usr/lib/nux/unity_support_test -p

Aşağıdaki komutun çıktısının tamamını buraya yapıştır.
Kod:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

vctmgnt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hocam yazılım merkezinde bulamadım o yazılımı.soldaki menüde hangisinin içinde.
komutların çıktısını koyacam birazdan :)

---------- Post added at 15:08 ---------- Previous post was at 15:00 ----------

Fped6.png

---------- Post added at 15:09 ---------- Previous post was at 15:08 ----------

son komutun çıktısıda:

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

---------- Post added at 15:17 ---------- Previous post was at 15:09 ----------

son komutun olduğu editörün içine geçen bir komut yazmştım onu yazınca sistemi tekar açaamdım yine aynı olmasında :) :) dediğiniz gibi sisitem çökmemiştir ama açamayıncada farkı kalmıyor :) :)

---------- Post added at 15:49 ---------- Previous post was at 15:17 ----------

Şunuda yükliyim lazım olursa :)
0JpUY.png

---------- Post added at 16:51 ---------- Previous post was at 15:49 ----------

Şu ekran çözünürlüğünü de bir ayarlarsam tamamen linuxa geçicem xp yide silip :)ama bi komut girerim bidaha açamam korkusu var içimdede :D :D