Bilgisayarıma Korsan XP kurdum.

stajer

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Bugün hdd'mi bölümleyerek(kullanmış olduğum ubuntu'nun yanına) bilgisayarıma korsan windows xp kurdum.

"Bunu haber değeri nedir, yaptığın kanuni ve ahlaki olmayan şeyi neden bize anlatıyorsun" diyenler için söyleyim bir etik tartışma başlatmak istiyorum.

Ben bir yılı aşkın süredir ubuntu ve diğer linux türevlerinin kullanıyorum ve gayette memnunum. Linux'u seçmemde ki neden işletim sistemlerinin son kullanıcılar için ücretsiz olması gerektiğine olan inancım(bkz. korsan değil ücretsiz).

Peki bana korsan Windows kurduran neden nedir?

İşin can alıcı noktası da bu, amacı vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını (eğitim, güvenlik, adalet, sağlık, ve artık günümüzde internet) karşılamak olan devletimizin bazı kurumlarına ait kullanmak zorunda olduğum bazı web siteleri sadece kapalı kaynak kodlu ve linux platformunda çalışmayan(wine demeyin lütfen biliyorum onu) iexplorer'ı destekliyor.

şimdi sorularım:

1) internet zorunlu bir ihtiyaç mıdır, devlet tarafından herkesin rahatlıkla alabileceği/ödeyebileceği/kullanabileceği şekilde temin edilmeli midir?

2) devlet kendi bütçesinden pay alan ve kendine bağlı bir kurum olan tübitak'ın geliştirdiği pardus'u desteklemeyen web sayfalarıyla kendi kendiyle çelişmiyor mu?

3) [/B]tekelleşmeye karşı savaşması gereken kamunun sadece bir tarayıcı ve platforma destek vermesi, kişileri o platforma/sisteme/şirkete mahkum etmiyor mu, tekelleşme yaratmıyor mu?

4) ben bir vatandaş olarak kullanmak zorunda olduğum bazı kamu web sayfalarını görüntülemekiçin, kullanmadığım ve kullanmak istemediğim ücretli bir işletim sistemine 10larca dolar para ödemek zorunda mıyım?

5) beni korsan yazılım kullanmak gibi etik dışı bir duruma düşüren kamu kurumlarının yaptığı etik midir?

ShadowFix

..........
Reaksiyon puanı
77
5) beni korsan yazılım kullanmak gibi etik dışı bir duruma düşüren kamu kurumlarının yaptığı etik midir?
Evet etiktir, böyle yapanlara, öyle yapılır, malesef durum bu, malesef diyorum çünkü 690 lira bir asgari ücretle çalışan bir vatandaş ailesinin rızkından 150 ytl verip alırmı sizce, başka bir çözüm yolu göremiyorum, gören varsa banada söylesin. youtubeyi kapattırıp, sonra ben giriyorum sizde girin diyen bir başbakan, bunuda demezmi ben kullanıyorum sizde kullanın, hani hoca ne eylerse cemaat fazlasını yapar gibi, fazla konuşmuyorum ağzımı bozmayım, bizleri bu duruma düşürenleri Allah islah etsin

Reaksiyon puanı
189
Ben olaya şu açıdan bir giriş yapmak istiyorum. İşletim sistemi kullanımı tamamen yazılım firmalarının elinde. Gerçi onları yönlendirenler yine işletim sistemini çıkaran firmalar ama genel olarak durum bu. Ben bir yazılımı kullanmak için bir işletim sistemi kullanıyorum. Yani işletim sistemi benim için bir amaç değil araç. Hal böyle olunca da neye ihtiyacımız varsa ona göre altyapı hazırlamak durumunda kalıyoruz. Örneğin Adobe yazılımları Linux altında da çalışsaydı bir çok kişi Linux'a geçiş yapardı.

Cevaplara da gelecek olursak
1) İnternet artık neredeyse zorunlu bir ihtiyaç haline dönüştü. Bilgisayar çağının olduğu bir dönemde hala döküman üzerinden işleyen bir bürokrasi canımı sıkmıyor değil.

2) Elbette çelişiyor. Web tabanlı yazılımlar tüm tarayıcılarda çalışabilecek bir hale getirilebilir. Böylece platform sorunu da ortadan kalkar. Bu da tekelleşmeyi bitirir.

3) Bkz : Cevap 2

4) Bkz : Cevap 2

5) Bkz : Cevap 2

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Stajer Sen git bir yazilim firmasi kur, 500 kisiye bir cuval para ver, devlete vergi sigorta ver. Sonrada git o uretilen programlari bedava halka dagit. Ondan sonra gel buraya bu konuyu tekrar konusalim.

veya istersen sunuda yapalim benim elimde bir proje var gel onun kodlarini bana bedava yaziver.

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
Aslında tabi bu şekilde bir sıkıntı yaşamaktan dolayı söylediğiniz doğru ama günümüzde en çok tercih edilene yönelik yatırımların olduğunu düşünürsek neden internet explorerın tercih edildiğini de anlamamızda pek sıkıntı olacağını sanmıyorum.Sonuçta neredeyse bütün programların bir windows versiyonu illaki vardır ama bir linux altyapısı olmayan karşımıza da çıkabilir bu yüzden onun yazılımcısına sen niye linux destekleyen bir yazılım yapmıyorsun diyemeyeceğimiz gibi bahsettiğiniz konuda da bu tarz bir şikayet dile getirmemiz de ne kadar doğrudur bilmiyorum tabi.Sonuçta adamlar internet explorera göre yapmış yapacak birşey yok.İlla ki xp yüklemeniz gerekiyormu bilmiyorum belki virtualbox gibi sanal işletim sistemleri kullanabileceğiniz programlar ile bu sorunuzu gerektiğinde çözebilirsiniz diye düşünüyorum.

acuster

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Stajer Sen git bir yazilim firmasi kur, 500 kisiye bir cuval para ver, devlete vergi sigorta ver. Sonrada git o uretilen programlari bedava halka dagit. Ondan sonra gel buraya bu konuyu tekrar konusalim.

Bu işi yapan çok kişi var akıllım :D Ürün bedava oluyor teknik destek ve kurulum için ücret alıyorlar veya refarans oluyor ilerdeki işlerinde bir + oluyor yani öyle bilgisayar başında atıp tutmak kolay:) ve projeni merak ettim refarans olabilicek birşeyse ve açık kaynak kodlu olucaksa yardımcı olurum :D:D:D:D

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
92
Devlet Vatandaşını düşünmüyorsa vatandaşına sahip çıkmıyorsa nasıl korsan kullanmayalım %5000000 vergi alıyorlar bunu düşürsüler bi sıkıntı kalmaz herkes orjinal alır ama 10 dolarlık bir oyun veya herhangi birşey giriş yaparken 5000 dolar oluyor nasıl korsan almayalım devlet bizi korsana itiyor yalanmı arkadaşlar?

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
Devlet Vatandaşını düşünmüyorsa vatandaşına sahip çıkmıyorsa nasıl korsan kullanmayalım %5000000 vergi alıyorlar bunu düşürsüler bi sıkıntı kalmaz herkes orjinal alır ama 10 dolarlık bir oyun veya herhangi birşey giriş yaparken 5000 dolar oluyor nasıl korsan almayalım devlet bizi korsana itiyor yalanmı arkadaşlar?

Evet bence yalan , yani şöyle yalan ben vergilerin düşmesine karşıyım.Neden derseniz şöyle örnek vereyim yakın zamanda devlet KDV yi %18 den %8 e indirmişti ne oldu?? Olan şu ben kdv düşmeden önce aldığım 50kr luk malı yine 50kr a aldım.Sonuç ? Sonuç o para bana değil başkalarına gitti arkadaşım bu iş sadece vergi düşürmekle olmuyor ne yazık ki.Bu işlerle uğraşan insanların zihniyeti , insanları sömüren fakir fukaranın parasında gözü olan açlık zihniyeti öncelikle bu bitmeli.Devlet % 500.. bilmem kaç kdv alınca sorun var ama satan adam %200 karla sattımı sorun yok..?!? Ben şahsen o adamın cebine gideceğine para devletin cebine gitmesini isterim.Bazen yeri geliyor bir bir kişiyle baş edemiyoruz .Bu devlet 75 milyon insanla uğraşıyor herkesi memnun etmek çok mu kolay arkadaşlar ? İnsafa gelin yahu bu kadar mı kolay bu işler..Yapmayın arkadaşlar devletimizi sevmezsek nasıl gelişir büyürüz yapmayın lütfen..

tun@h@n

Doçent
Reaksiyon puanı
6
büyük tartışmanın fitili ateşlenmiş.hadi hayırlısı.orjinal-korsan,hak-hukuk,günah-sevap,tekel olma,ücret yetersizliği felan filan.herkesin söyleyeceği birşey mutlaka vardır.

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33

Konunun giderler ile alakası yok. Beceriksizlik ile alakası var. Kapalı kaynak araçlar ile W3C standartlarında kod üretilemiyor mu?
Ya da böyle tek platform yazınca size vergi iadesi mi veriliyor. Yanlış açıdan savunuyorsunuz.
Eğer herkes işini düzgün yaparsa hiç kimse sıkıntı yaşamaz, isteyen istediği sistemi kullanır.

X_Codesia

Profesör
Reaksiyon puanı
9
para veirpte işletim sistemi alan kaç kişi var bu sitede çok merak ediyorum

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Evet etiktir, böyle yapanlara, öyle yapılır, malesef durum bu, malesef diyorum çünkü 690 lira bir asgari ücretle çalışan bir vatandaş ailesinin rızkından 150 ytl verip alırmı sizce, başka bir çözüm yolu göremiyorum, gören varsa banada söylesin. youtubeyi kapattırıp, sonra ben giriyorum sizde girin diyen bir başbakan, bunuda demezmi ben kullanıyorum sizde kullanın, hani hoca ne eylerse cemaat fazlasını yapar gibi, fazla konuşmuyorum ağzımı bozmayım, bizleri bu duruma düşürenleri Allah islah etsin

Allah seni de ıslah etsin...

Youtube e kapattıran BAŞBAKAN mı?

Yoksa ADD mi?

Kapatma kararını veren BAŞBAKAN mı?

Yoksa MAHKEME mi?

Yolda yürürken kafanıza kuş pislese BAŞBAKAN dan bilirsiniz...

Oraya saldıran buraya çamur atan yorumlar yapmak ucuzluk değil mi?

İnternetten sorumlu olan Ulaştırma Bakanını eleştirseniz gıkımı çıkartmayacağım...

Devlet Sitelerini Tasarlayan Devlet Kurumu hangisidir onu araştırıp bizimle paylaşsanız ve bu kurumu ve bu kurumun bağlı olduğu müsteşarlığı ve bakanlığı eleştirseniz hiç bir şey demeyeceğim...

Ama hemen topu Başbakana ve tüm hükümete atmak hiç de iyi niyetle yapılmış bir yorum gibi görünmüyor...

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
para veirpte işletim sistemi alan kaç kişi var bu sitede çok merak ediyorum

Korsan işletim sistemi kullananlar da dahil herkes en az bir kez ücret ödemiştir. Unutmayın yeni bir bilgisayar aldığınızda gelen işletim sistemi fiyata dahil.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Korsan işletim sistemi kullananlar da dahil herkes en az bir kez ücret ödemiştir. Unutmayın yeni bir bilgisayar aldığınızda gelen işletim sistemi fiyata dahil.

Forum üyelerinin yarıdan fazlasının TOPLAMA BİLGİSAYAR KULLANDIKLARINA EMİNİM :) toplama bilgisayarda işletim Sistemi ücrete tabii değildir...
Hal Böyleyken herkes en az bir kez ücret ödemiştir demek yanlış bir genelleme olur...

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
devlet para döküp pardusu geliştiriyor...
daha az masraf çıkaracağı halde kurumlara kurmuyor,parduslu sistem aldırmıyor...
reklamını dahi yapmıyor...
linux kullanan da linux kullananı pardus kullandırmaya çalışıyor(mesela ben)

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
devlet para döküp pardusu geliştiriyor...
daha az masraf çıkaracağı halde kurumlara kurmuyor,parduslu sistem aldırmıyor...
reklamını dahi yapmıyor...
linux kullanan da linux kullananı pardus kullandırmaya çalışıyor(mesela ben)

Bence pardus daha devlet kademesinde kullanılacak kadar gelişmiş değil , çalışanlar daha windowsun hakkından gelemiyorlar nasıl pardusla başetsinler.Bir de yazılım sorunu var tabi.Yani tabi bu benim şahsi görüşüm.

Reaksiyon puanı
2,148
ben kasa aldığımsa vista basic vardı, korsan xp kullandım bi süre şimdi de korsan 7 :)

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Devlet Pardus Kullanmıyor!

Ben diyorum ki bizim İlçede Pardus Kullanmayı bilen kimse yok!!!

Bizim bu ilçede bir devlet kurumunda Pardus Kullanılan bir bilgisayar yazılımsal olarak bozuldu diyelim...

Bunun çaresini bizim ilçe de bulamazsınız!!!

İlçeden bilgisayar tamir için İl Merkezine gitse...

Yine çözüm bulunabileceğine dair derin şüphelerim var...

Sonuçta ufak bir yazılımsal sorun nedeniyle kullanılamayan bilgisayar aksayan işler anlamına gelecek...

Ve Pardus Kullanılsın diyen arkadaşlar böyle bir durumla karşılaşıp devlet dairesinde bekletildiklerinde ya da başka bir yere gönderildiklerinde yine devlete bir ağız dolusu küfür saydıracak!!!

Her İlçede birlgisayar tamircileri, internet kafe işleticileri PARDUS kullanmayı öğrenip sorunları çözecek kapasiteye gelene kadar Devletin topyekun Pardus a geçmesi hiç de kolay değil...

Reaksiyon puanı
2,148
Geyve askerlik şubesinde pardus kullanılıyor, hiç de memnun gözükmüyordu çalışanlar :)

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
511
Olmaz abiii Dünya nın kabul ettiği belli standartlar oluyor o standartları değiştiremezsiniz....

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
92
Evet bence yalan , yani şöyle yalan ben vergilerin düşmesine karşıyım.Neden derseniz şöyle örnek vereyim yakın zamanda devlet KDV yi %18 den %8 e indirmişti ne oldu?? Olan şu ben kdv düşmeden önce aldığım 50kr luk malı yine 50kr a aldım.Sonuç ? Sonuç o para bana değil başkalarına gitti arkadaşım bu iş sadece vergi düşürmekle olmuyor ne yazık ki.Bu işlerle uğraşan insanların zihniyeti , insanları sömüren fakir fukaranın parasında gözü olan açlık zihniyeti öncelikle bu bitmeli.Devlet % 500.. bilmem kaç kdv alınca sorun var ama satan adam %200 karla sattımı sorun yok..?!? Ben şahsen o adamın cebine gideceğine para devletin cebine gitmesini isterim.Bazen yeri geliyor bir bir kişiyle baş edemiyoruz .Bu devlet 75 milyon insanla uğraşıyor herkesi memnun etmek çok mu kolay arkadaşlar ? İnsafa gelin yahu bu kadar mı kolay bu işler..Yapmayın arkadaşlar devletimizi sevmezsek nasıl gelişir büyürüz yapmayın lütfen..

Yıllardır çalışıyoruz 1 daire sahibi olamadık vergi ödemekten ama yukarda çalışanlar 1 ayda trilyoner oluyor nasıl olcak indir gandiler den hiç bahsetmiyorsun adaletsizlikten hiç bahsetmiyorsun?

EraBrown

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Aslinda bu bir kara dongu, yillardir Microsoft bunun icin deli gibi yatirim yapti (brokrasi olarak). Suan devlet dairelerindeki bilgisayarin (%98 i - iyimser yaklasim ile ) Windows OS kullaniyor. Akli basinda bi kac kamu kurumunda pardus gordum. Simdi burada mevzu parduscu windowscu olmak degil. Ama Open Office ve Pardus gibi ucretsiz alternatifler varken neden yillardir milyarlarca dolar para akitiyoruz disariya ?benim vergilerim neden steve ballmer'in , bill gates'in cebine gidiyor. Tubitak insallah kamu kurumlarina ozel parali bir versiyon cikarir ( bedava olursa kimse kullanmaz, bizim millet para vermek ister ) ve en azindan paramiz tubitak gibi bir kuruma gider.

-Bizim millet para vermeyi sever sozunu soyle aciklayalim.. bir restoranda oturuyoruz, bir anda garson geliyor ve muhessesemizin ikrami diyip ortaya birsey koyuyor . Hangimiz killanmiyoruz ? demek istedigim bu yoksa kotu birsey demiyorum :D-

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Konu İşletim Ssitemleri bölümüne taşınmıştır.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Bu sorun malesef çağı yakalayamamış yöneticilerden kaynaklanıyor. Adam gençliğinde bilgisayar görmemiş ki devlet kurumunun sitesinden az çok anlasın. Böyle olunca da işi en az ücret karşılığında yapacak bir firmaya yaptırıyorlar. Kaliteye, çalışma platformuna bakan yok. Site IE 'de göründü mü, 2-3 janjanlı bişey var mı tamamdır :D

Ayrıca devletimiz de Pardus ya da başka bir linux dağıtımına destek vermeli ve yavaş yavaş kurumları bu platforma geçirmeli. Milyarlarca liramız bedavadan gidiyor.

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
Yıllardır çalışıyoruz 1 daire sahibi olamadık vergi ödemekten ama yukarda çalışanlar 1 ayda trilyoner oluyor nasıl olcak indir gandiler den hiç bahsetmiyorsun adaletsizlikten hiç bahsetmiyorsun?

Ben devlet kademelerinde çalışanlar aç susuz yaşıyorlar demiyorum.Sadece senin vergiler düşse daha ucuza alacağız düşüncene katılmadığımı söylüyorum , şimdi senin söylediğinle benim anlattıklarımın ne alakası var dostum ? şimdi bahsettiklerin başka bir olay.Ne diyorum fakir fukarayı sömüren zihniyet değişmeli diyorum.Devlet ithal edilen mallarda vergi indirimi yapınca senin söylediğin kişiler (1 ayda trilyoner) olamayacaklar şimdi yani..? Apayrı iki konu , konumuzla hiç alakası yok

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
çözüm;
ilk okullara bilgisayar sınıfı koymak güzel...
o sınıftan çıkan çocuğa "word" öğrendim demesi dedirttirmek ayıp...
herhangi bir metin editöründe metin oluşturup çıktı alınabilir seviyeye getirmek gerek...
m.s. office'de,koffice'de,openoffice,star,sun vs vs vs tüm ofisler aynı...
punto ayarla,kaydet,bastır,önizle,yazı tipi...
sürüyle 2-4-6 kaç senelik olursa olsun yazılım alanında-bilişim alanında eğitilmiş okumuş adam tanırım openofficeden haberi yok...
bunlar çok ayıp...
yoksa biz bir firmanın her ürününü alacagız diye sözleşme imzalamış bir ülkemiyiz?

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Bu kadar yorumdan sonra araya reklam sokalım bari. :)

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Gelirimizi afrika giderimizi avrupa gibi yapanlar utansın!

stajer

Profesör
Reaksiyon puanı
20

Zannedersem kendimi ifade etmekte zaafiyet gösteriyorum o yüzden kısaca bir toparlayayım;

Durum

*)Ben Linux kullanıyorum ve memnunum.
**) Bir kamu kurumunun web sitesini kullanmak istiyorum.
***) Kamu kurumu web sitesini sadece iexplorer'la uyumlu olarak hazırlıyor.

Sorularım ise;
*) Devlet tekelleşmeyi teşvik eder mi?
**) Devlet kaynak kodlarına kendisinin dahi ulaşamadığı bir yazılımı zorunlu hale getirir mi?
***) Devlet'in amacı kaynakları bireyler arasında adil, sağlıklı en kolay ve ekonomik ulaşabilecekleri hale getirmek değil mi?
****)Devlet kendi geliştirdiği ve yüzbinlerce dolar harcadığı sistemi desteklememekle çelişkiye düşmüyor mu?

(ayrıca bakınız shiftdelete.net web sayfasını tüm tarayıcılarla uyumlu yapabiliyor da devlet yapamıyor mu?)