Linux İçin Yeni Özgür Flash Oynatıcı: Lightspark

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
lightspark-logo-combined.png

Adobe Flash diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi GNU/Linux masaüstlerinde de çok popüler. Bununla birlikte çoğu kişi de bazı durumlarda çöken tarayıcı eklentisi, yüksek bellek/işlemci kullanımı ve bunlardan daha önemlisi kapalı kaynak olması gibi nedenlerle Adobe ürünlerini pek sevmiyor.

Bugüne kadar özgür yazılım topluluğunda özgür bir Flash oynatıcı geliştirmek için çeşitli denemeler oldu. Bunun için kapalı kaynak oynatıcı üzerinde ters mühendislik ve Adobe'un yayınladığı SWF belirtimlerinden yararlanma gibi yollar izlendi. Özgür Flash oynatıcılar arasında en popüler olanları SWFdec ve FSF'nin desteklediği Gnash isimli projelerdir. Şimdiyse dikkat çeken yeni bir özgür Flash oynatıcı beta seviyesine ulaştı.

Alessandro PIGNOTTI geçtiğimiz yıl boyunca sadece Adobe'un yayınlamış olduğu SWF belirtimlerinden yararlanarak hiçbir ters mühendislik yöntemi içermeyen Lightspark isminde özgür bir Flash oynatıcı yazmak için uğraştı ve geçtiğimiz birkaç ay itibariyle bu uygulamayı beta seviyesine getirmeyi başardı. Lightspark, OpenGL temelli tarama, hemen hemen tam sayılabilecek ActionScript 3.0 desteği, Mozilla uyumlu bir eklenti sunması gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.

Lightspark'ta OpenGL taraması X-Video üzerinden gerçekleştiriliyor, bu sayede tüm Flash kaplama ve dönüştürme efektlerine destek verilebilecek. ActionScript 3.0 desteğiyse bir yorumlayıcı ve LLVM'den yararlanan JIT motoruyla sağlanıyor.

Hızla Gelişimi Sürüyor

Lightspark Haziran ayında çıkan 0.4.2 RC2 sürümüyle YouTube'deki H.264 Flash videolarıyla uyumlu hale geldi. SSE2 temelli video paketleyicisindeki iyileştirmeler daha hızlı video sunumları gerçekleştirilmesini sağladı. PulseAudio kullanan ses desteği de eklenen önemli özelliklerden biriydi.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 0.4.2 sürümüyse projenin hızla gelişimini sürdürdüğünü gösterdi. Lightspark bu sürümünün ana özellikleriyse fontconfig ile yazı tipi seçimi, YouTube videolarıyla daha uyumlu yapı, ses ve görüntünün eş zamanlı olması, Google Chrome/Chromium eklenti desteği ve Mozilla Firefox Out-Of-Process eklenti desteği sayılabilir.

Lightspark hakkında gelişmeleri yakından izlemek için geliştiricisinin günlüğünü takip edebilirsiniz. Umarız şu an erken geliştirme döneminde olan Lightspark bu hızlı gelişimini sürdürür, daha fazla geliştirici ve katkıcı kazanarak masaüstü için her sitede çalışan özgür bir Flash oynatıcı özleminini sona erdir.

Kaynaklar: Phoronix (1, 2, 3)

Forum - Özgür Flash Oynatıcı: Lightspark - Özgürlük için...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Lightspark sağlam geliyor.
FSF zaten üst sıralara aldı flash benzeri birşey geliştirilmesini öncelik olarak.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Hadi hayırlısı. Java da çok sıkıntılı bana kalırsa.

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Java da ölmeli artık. Oldum olası sevemedim.

Reaksiyon puanı
189
Flash'ın bazı özelliklerini elbet desteklemiyodur ama açık kaynak bir alternatif olması sevindirici :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Java candır
Ancak yapılan programların özellikle açılış süreleri nedense diğerlerine göre daha yavaş :)

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Java must die. Javacı arkadaşlar bana Java nın avantajlarını söylerseniz sevinirim.

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Bu bir artı değil çünkü multiplatform olan tek dil o değil ;)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Dikkatinden kaçtı sanırım, "Bu bir artı değil çünkü multiplatform olan tek dil o değil". Multiplatform olması dilin artısı olarak sayılmaz. Ben dilin programcılara kazandırdığı avantajları soruyorum.

Ha evet o konuda haklısın. Alternatifler var ancak sen neden "Java must die." dediğini açıklarsan belki birşeyler söyleyebilirim. :) Java'cı ya da C'ci değilim. Öyle bir sıfatım olsun'da istemem işin aslı ama illaki bir tarafa yönelmek gerekecektir mezun olana kadar. :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
java C gibi makina diline yakın bir programlama dili değildir. derlendikten sonra makina diline değil java byte code'a çevrilir. java byte code daha sonra jvm, ya da jre denen araç yardımı ile makina diline çevrilir. bu yüzden c gibi direkt makina diline çevrilen dillere göre daha ağır çalışması mazur görülebilir.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Java da ölmeli artık. Oldum olası sevemedim.

Aynen. @realmanager, Openjdk kullanıyorum. Ama kullandığımın önemi yok.Sun da yükledim yine sorun yaşadım. Hele taryıcı ile olan ilişkileri yok mu, Allah yani! Birinde açmıyor, diğerinde tam çalışacak gibi ışık gösteriyor ama yok, yok işte. Java biterse kendi adıma memnun olurum.

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Biliyorum. Mazur görelimde ne için mazur görelim, bize ne veriyor.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
kullanıcı etkileşimi yüksek olan programlar için biçilmiş kaftan. nedenlerine gelince:

1) virtual machine üzerinden çalıştığı için hataları çok güzel yakalar. kullanıcı bir şekilde en saçma hataları bile yaptığından bu büyük bir avantajdır.

2) kullanıcı etkileşimi yüksek programlar genelde çok yoğun şekilde cpu kullanmadığından, zırt pırt input/output beklediğinden tek dezavantajı olan yavaşlığı dert değildir.

bunlar dışında genel avantajlarına gelirsek: jvm kurulu olan her platformda çalışır, çok şahane bir standard library si ve uygulama programlama arayüzü vardır, java appletleri kullanışlıdır, üst seviye olduğundan soket programlama, thread açma gibi normalde sıkıntılı olabilen işlemler çocuk oyuncağıdır...

ancak performansın önemli olduğu ağır programlarda kesinlikle kullanılmamalıdır.

New York Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olarak görev yapan Robert Dewar, bugün Java’yı iyi bilen ve sık kullanan mezunların geleceğin pizza teslimatçılarından bir farkları olmadığını söylerken, bu kadar çok Üniversitede çekirdek dil olarak Java okutulmasının zayıf bilgisayar bilimleri mezunları yaratacağını belirtiyor.

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Profesör'ün söylediklerinin manası "Java must die".

Java'nın tek dezavantajı yavaşlığı değildir; ayrıca çok işlemci kullanmasıdır. Burada benim noktam Java nın bize ne verdiği, ben bir şey vermediğini şöylece anlatayım.

C++ ile Qt kullanarak bir program yazdığınızda saymış olduğunuz appletler dışındaki bütün avantajları ve daha fazlasını çok rahatlıkla ve çok verimli bir şekilde verir. Burada söylediğim, artık çok gelişmiş C++ kütüphaneleri olduğu ve HTML5 inde gelmesiyle artık Java ya ihtiyacın kalmadığıdır.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
O konuda kesinlikle size katılıyorum.
Python/Ruby/C++ ve Qt favorimdir.
Hatta performansın önemli olduğu programlarda C ve Qt bileşimi de yapılabilir, ama biraz daha zorlar.
Zaten java kullanan öyle çok program kalmadı