Hafif Linux Dağıtımları

Bu konuyu okuyanlar

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Hafif dağıtımlar eski donanıma sahip bilgisayarların yeniden canlandırılması ya da gerçekten gücü az olan cihazlarda çalıştırılmak için hazırlanan işletim sistemleridir. Bununla birlikte hafif dağıtımlar, video ya da ses düzenleme gibi çok kaynak yoğun iş akışının olduğu durumlarda ve donanımınızdan maksimum performans elde etmek istediğinizde kullanabileceğiniz ideal şeylerdir. Bu konuda sizlere bazı hafif dağıtımlar hakkında bilgi vereceğim.

1. Puppy Linux
distro-Puppy-2.png

Puppy Linux şüphesiz en hafif dağıtımlardan biridir. Ayrıca bir düzineden fazla yıldır var. Puppy doğrudan RAM'den önyüklenebilir ve kurmayı seçerseniz çok az yer kaplar. Buna ek olarak, Puppy Linux'u DVD'den çalıştırmak istiyorsanız DVD'yi depolama aygıtı olarak kullanabilir ve programları yüklediğinizde veya sisteminizi güncellerken sürücüye kalıcı olarak yazacaktır. Dolayısıyla, bir kez bir programı kurduktan sonra, DVD'de kalacaktır.

Tavsiye ettiğim bir USB kullanıyorsanız, Puppy USB sürücünün sınırlı ömrünü uzatmak için daha iyi bir yazma önbellek sistemi kullanıyor. Puppy, AbiWord, MyPlayer vb. Gibi hafif uygulamalarla da gelir; böylece kullanıcılar önyüklenmez başlayabilirler.

Zamanla, Puppy bir dağıtımdan diğerine değişti. En yeni sürüm olan Puppy 6, Ubuntu 14.04 LTS'yi temel alıyor ve sonuç olarak daha uzun bir raf ömrü sunuyor.

2. Tiny Core
tiny_core_1.png

Tiny Core'a hayran kalmaya hazır olun. :D
Windows'un en küçük resim düzenleme uygulaması bile Tiny Core Linux'tan daha fazla boyuta sahip olacaktır. Evet! Sadece 15MB boyutunda.

Bu dağıtımın boyutu dışında sizi şaşırtacak bir diğer şey ise dağıtımın içindekiler olacaktır. Minimal bir dağıtımdır. Çok az uygulama yüklü olarak gelir. Eski bir bilgisayarınız varsa bunu denemenizi öneririm. Diğer işletim sistemlerinden daha hızlı yüklenir.

Tiny Core Linux, Damn Small projesinden çatallanıyordu ancak artık tamamen bağımsız. Bu küçük dağıtım, varsayılan olarak FLTK / FKWM ve BusyBox masaüstüyle birlikte gelir. Örneğin, donanım grafikleri gibi pek çok şeyi eksik bulacaksınız. Ancak endişelenmeyin, isterseniz bunları sonradan yükleyebilirsiniz.
tiny_core_2.png

Tiny Core'un Core, Tiny Core ve CorePlus olmak üzere üç farklı sürümü bulunmaktadır. Core(çekirdek) sürümü yalnızca komut satırı arabirimi olan(yani Grafik kullanıcı arayüzü olmayan) temel sistemdir. Core(çekirdek) sürümün şu anki boyutu sadece 9MB. :)

TinyCore, GUI'ye (Grafik Kullanıcı Arayüzü) aşina olan normal bir kullanıcı için daha iyi bir seçim olacaktır. TinyCore sadece 15MB boyutunda. Evet, gerçekten küçük boyutludur Tiny Core. :)

3. Bodhi Linux
bodhi-linux-lightweight.jpg

Bir kullanıcı hafif Linux tabanlı işletim sistemleri gibi bir arama sorgusu gerçekleştirdiğinde, kullanıcının bazı donanım dağıtım yeteneklerine sahip eski bir bilgisayara yüklenip çalıştırılabilecek bazı Linux dağıtımı araması ihtimali yüksektir. Enlightened Linux Distribution olan Bodhi Linux, 2011'de ilk çıktığına tanık olan böyle bir lite Linux dağıtımının biridir. Bodhi Linux web sitesine göre, sadece 500mHz işlemci üzerinde çalışabilir.

Bodhi Linux, Moksha Desktop özellikli bir Ubuntu LTS tabanlı hafif sürümdür. Moksha, Ek Özellikler ve Daha Az Hatalarla Enlightenment 17 masaüstünün devamı niteliğindedir. Moksha varsayılan olarak herhangi bir iç pencere bileşeni içermez, ancak biri Compiz efektleri ekleyebilir. Estetik cephesinde Bodhi Linux harika görünüyor ve her şey doğru çalışıyor. Ubuntu depolarına teşekkürler, tonlarca özgür yazılıma erişirsiniz.

4. Linux Lite
linux-lite-3.0-3.jpg

Linux Lite, bu dağıtım son zamanlarda hızla büyüyor. Linux kullanmaya yeni başlayan biriyseniz hafif ve iyi görünümlü bir Linux dağıtımı arıyorsanız bu tam size göre. :)

LTS sürümlerine dayanan harika bir Ubuntu tabanlı hafif Linux işletim sistemi. Mozilla Firefox, LibreOffice paketi, Thunderbird e-posta istemcisi, GIMP grafik editörü, VLC medya oynatıcı vb. Gibi tüm popüler ve kullanışlı uygulamalar ile yüklü olarak gelir. Linux Lite ile, bir out-of- kutu işlevselliği Linux masaüstü deneyimi. Linux Lite'ın menüsü bazı kişilere Windows XP'yi hatırlatabilir. Başlangıç dostu ve hafif Xfce masaüstü ortamı işleri kolaylaştırır.

Genel olarak, Linux Lite, diğer popüler Linux dağıtımlarının eşleştirmeye çalıştıkları bir şeyi yapmayı başarır. Hafif bir koruduktan sonra bile, Linux Lite tüm önemli araçlarla birlikte gelir ve ödün olmayan bir performans sunar. Aynı zamanda kişisel favori Linux dağıtımlarımdan biri.

5. Lubuntu
lubuntu-kernel-versions.jpg

Netbook'lar ve daha eski bilgisayarlar için hafif Linux dağıtımı listesi Lubuntu'dan söz etmeden tamamlanmamıştır. Birçoğunuzun resmi bir Ubuntu lezzeti olduğunu bilmeniz gerekir. Bundan dolayı, Ubuntu ve Lubuntu aynı yazılımı ve depoları yaşıyor.

Bu hızlı ve hafif işletim sistemi, en az masaüstü LXDE ve çok çeşitli hafif uygulamalar kullanıyor. LXDE, özellikle düşük donanımlı makineler için üretilmiştir. Hız ve enerji verimliliğine odaklanarak Lubuntu, düşük donanım özelliklerine sahip eski bilgisayarınız için mükemmel bir çözümdür. Lubuntu web sitesinde, işletim sisteminin 10 yıldan eski olmayan bilgisayarlarda çalışması gerektiği belirtiliyor. Gelecekteki sürümlerde, Lubuntu LXQt masaüstü ortamına geçiş yapmayı planlıyor.

İhtiyacınız olan tüm önemli yazılımlarla dolu. Mozilla Firefox web tarayıcısı, PDF okuyucu, CD yazıcı, e-posta istemcisi, MP3 çalar, Word işlemci, MTPaint ve daha fazlasını edinin. Ubuntu'ya aşina iseniz ve eski bir PC ve sanal makine için bir Linux dağıtımı arıyorsanız, Lubuntu'ya gidin ve hayal kırıklığına uğramayacaksınız.

6. Arch Linux (LXDE, XFCE, Openbox... ile birlikte)
arch-linux.png

Sistemi kişiselleştirmeyi ve kişiselleştirmeyi seven tecrübeli bir kullanıcısınız, Arch Linux'u tavsiye edeceğim. Şüphesiz, işletim sisteminizin masaüstü ortamı onu ağır veya hafif yapar. Arch, temelde saçma bir Linux dağıtımı olduğundan, önceden yüklenmiş çok sayıda paket yüklü değildir.

Ben şahsen i3 gibi hafif bir pencere yöneticisini denemenizi tavsiye ederim. Bunu yapmak, bazı masaüstü ortamlarına kıyasla daha fazla bir öğrenme eğrisi olacaktır. Ayrıca barebone Openbox pencere yöneticisi için gidebilirsiniz. En hızlı DE'nın hiç sahip olmadığı bir deyim var. Arch'ı bir masaüstü ortamıyla hızlı ve hafif bir Linux dağıtımı haline dönüştürmeye istekli olmanız durumunda, büyük Xfce ve LXQt gibi seçenekleriniz var.

7. LXLE
lubuntu.jpg

LXLE genellikle hafif bir enerji santralı olarak adlandırılır. Lubuntu'ya dayanan LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanmaktadır. Eski bilgisayarları canlandırmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu hızlı Linux dağıtımı, kendi desteğiyle kendini "Lubuntu'nun eklektik bir dostu" olarak adlandırıyor. LXLE, daha iyi donanım ve yazılım desteği sağlamak için Lubuntu LTS sürümleriyle birlikte çalışır; bu, eski bir PC ile çalışırken mantıklı bir stratejidir.

Tıpkı Lubuntu gibi LXLE günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için mükemmel bir varsayılan uygulamalar setiyle birlikte gelir. LibreOffice, GIMP, Audacity, vb. Gibi tam özellikli uygulamalarla önceden kurulmuş olarak gelir. Eski ve güvensiz Windows XP'yi tırmanmak ve modern görünümlü sezgisel bir masaüstü bilgisayar seçmek için harika bir seçenektir. En iyi hafif Linux dağıtımlarının listesindeki girdilerin çoğunda olduğu gibi LXLE de bir acemi için birçok zorluk teşkil etmiyor. LXLE ayrıca, tüm paketleri güncellemek, güncellemeleri yüklemek, daha eski Linux çekirdeklerinden kurtulmak ve diğer önemli görevler için kullanılabilen uCareSystem adlı bir uygulama ile birlikte gelir. Genel olarak, LXLE etkilemek zorunda kalan hoş ve hafif bir işletim sistemidir.

8. Peppermint OS
peppermint-os.jpg

Peppermint OS, diğer Linux dağıtımlarından ayıran benzersiz bir kaliteye sahiptir. Bu, bulut tabanlı altyapı ve Linux için normal masaüstü uygulamalarının birleşimidir. Bunun dışında, Peppermint hızlı ve hafif bir işletim sistemidir. Bu listede adı geçen diğer Linux dağıtımları gibi, bu Lubuntu tabanlı dağıtım da 32-bit ve 64-bit donanımları desteklemektedir. Lubuntu tabanlı olmak, Ubuntu'nun yazılım depolarından yararlanabiliyor.

Peppermint OS Linux dağıtımı minimal deneyim ve iyi görünümü birleştirir. Varsayılan olarak Peppermint OS ile hangi masaüstü ortamının gönderildiğini merak ediyorum? Hızlı ve hafif yapısı ile bilinen LXDE ile birlikte gönderilir. Bulut altyapısının melezine geri dönerek, pek çok görev için özel olarak hazırlanmış Ice uygulamaları gelir. Yerel uygulamaları çalıştırmak yerine siteye özel tarayıcıda (SSB) çalışabilir.

9. Manjaro Xfce
manjaro-linux-16.08-xfce-screenshot-9.jpg

Bir sürü hızlı ve hafif Linux dağıtımı var, ancak bu turu Manjaro Linux Xfce Edition ile bitirmeye karar verdim. Nedenini merak etmek? Manjaro için kişisel beğenim dışında, aynı zamanda en hızlı büyüyen Linux dağıtımlarından biri. Aynı zamanda geniş bir kullanıcı topluluğunun desteğine de sahiptir.
Bu yuvarlanan sürümün Xfce Sürümü de amiral gemilerindendir. Yani, hak ettiği tüm beğeni ve dikkati alır. :) Xfce, bir Arch tabanının gücüyle bir araya geldiğinde hızlı ve hafif bir deneyim sunar. Bu listede bahsedilen diğer bazı Linux dağıtmalarına kıyasla daha hafif olmasa da, kesinlikle sizin için mükemmel bir Linux masaüstü deneyimi haline gelecektir.

Kaynak: Best Lightweight Linux Distros
 

REOSTA9

Öğrenci
Katılım
24 Ekim 2017
Mesajlar
43
Reaksiyon puanı
18
Puanları
8
Hocam bunları sizin deyiminizle "hafif" yapan nedir?
Yazılım aynı yazılım değil midir?
Tii ye almıyorum bilmediğimden soruyorum.
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Hocam bunları sizin deyiminizle "hafif" yapan nedir?
Yazılım aynı yazılım değil midir?
Tii ye almıyorum bilmediğimden soruyorum.
Hafif dağıtımlar genelde Ram, işlemci gibi sistem kaynaklarını az kullanırlar.
Bu sebepten dolayı hafif dağıtım denir. Hafif dağıtımlar eski bilgisayarlarda kullanılmak içindir diyebilirim. Ama yeni bilgisayarlarda da kullanılabilir.
Kimisinin imaj dosyasının boyutu çok az olur(yaklaşık 200 MB) ve kimisinin imaj dosyasının boyutu ise yaklaşık 1-1,2 GB olur.
 

REOSTA9

Öğrenci
Katılım
24 Ekim 2017
Mesajlar
43
Reaksiyon puanı
18
Puanları
8
Hafif dağıtımlar genelde Ram, işlemci gibi sistem kaynaklarını az kullanırlar.
Bu sebepten dolayı hafif dağıtım denir. Hafif dağıtımlar eski bilgisayarlarda kullanılmak içindir diyebilirim.
Bu kısmı anladım onu sormamıştım aslında..

Kimisinin imaj dosyasının boyutu çok az olur(yaklaşık 200 MB) ve kimisinin imaj dosyasının boyutu ise yaklaşık 1-1,2 GB olur.
İmaj dosyasının büyük ya da küçük olması yazılımıyla alakalıdır.. Diğerleri ile aynı işi yapıyorsa nasıl az ram kullanıyor olaki..
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Bu kısmı anladım onu sormamıştım aslında..
İmaj dosyasının büyük ya da küçük olması yazılımıyla alakalıdır.. Diğerleri ile aynı işi yapıyorsa nasıl az ram kullanıyor olaki..
Eğerki Linux dağıtımları Xfce, Mate, Openbox gibi hafif masaüstü dağıtımlarından birisini kullanıyorsa bu dağıtımlar sistem kaynaklarını daha az kullanacaktır.
 

eronis

Dekan
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
Şöyle anlatayım ben, bir dağıtımı hafif yada ağır yapan ona yüklü yazılımlardır. Lxde yada Xfce gibi masaüstü ortamları gayet hafiftir. Düşük ram kullanır. Hafif dağıtım, hafif yazılım seti seçen dağıtım demektir.

Aynı zamanda dağıtımların spin'leri vardır. Misal @Halktan Biri Manjaro Xfce spin'ini önermiş. Bayrak gemisi sürüm ve en hafif sürümlerden birisidir Xfce sürümü.

Aslında GNU/Linux dağıtımlarının hepsi oldukça hafiftir ve oldukça da kişiselleştirilebilirdir. Fedora kurduktan sonra GNOME masaüstünü çok ağır bulursan gidip GNOME'u silip başka bir masaüstü ortamı kurabilir, hatta aynı anda 5-6 tane masaüstü ortamını aynı sistemin üzerinde kullanabilir ve bunların arasında istediğin gibi geçiş yapabilirsin.

Dağıtımın "hafifliği" böyle belirlenir kısaca. Linux çekirdektir ve dağıtım da bu çekirdeğin etrafına bir paket yöneticisi ve programların lego gibi dizilmiş haline denir. Ağır paketler kullanırsan, ağır dağıtım olur.
 

Ben Kenobi

Dekan
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
Hocam bunları sizin deyiminizle "hafif" yapan nedir?
Yazılım aynı yazılım değil midir?
Tii ye almıyorum bilmediğimden soruyorum.
Linux dağıtımlarının tamamı aynı havuzdan beslenmesine rağmen birbiriyle hiç alakası olmayan dağıtımlar çıkabilir.
Bunun nedeni her bir tırnağındaki hücresinin dahi değiştirilme imkanı olmasıdır. (Açık kaynak kodlu)
Aynı altyapıyı kullanıp birbirinden çatallanmış yüzlerce yazılım olabilir.
İşletim sisteminin en ama en temel çekirdeği bile farklı modüllere ve farklı parametrelere sahip olabilir, misal istersen 20MB'lık çekirdek yaparsın istersen 200MB'lık.
 

eronis

Dekan
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
İşletim sisteminin en ama en temel çekirdeği bile farklı modüllere ve farklı parametrelere sahip olabilir, misal istersen 20MB'lık çekirdek yaparsın istersen 200MB'lık.
Şu çekirdek derleme işine hiç girmedim ama ileride düşünebilirim. Daha verimli kaynak kullanımı sağlıyor :)
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Arkadaşlar bir ekleme yapayım. Puppy Linux, Ubuntu tabanlı olan "Tahrpup" ve Slackware tabanlı olan "Slacko Puppy" olarak ikiye ayrılır.
puppy linux.png
 

REOSTA9

Öğrenci
Katılım
24 Ekim 2017
Mesajlar
43
Reaksiyon puanı
18
Puanları
8
Şöyle anlatayım ben, bir dağıtımı hafif yada ağır yapan ona yüklü yazılımlardır. Lxde yada Xfce gibi masaüstü ortamları gayet hafiftir. Düşük ram kullanır. Hafif dağıtım, hafif yazılım seti seçen dağıtım demektir.

Aynı zamanda dağıtımların spin'leri vardır. Misal @Halktan Biri Manjaro Xfce spin'ini önermiş. Bayrak gemisi sürüm ve en hafif sürümlerden birisidir Xfce sürümü.

Aslında GNU/Linux dağıtımlarının hepsi oldukça hafiftir ve oldukça da kişiselleştirilebilirdir. Fedora kurduktan sonra GNOME masaüstünü çok ağır bulursan gidip GNOME'u silip başka bir masaüstü ortamı kurabilir, hatta aynı anda 5-6 tane masaüstü ortamını aynı sistemin üzerinde kullanabilir ve bunların arasında istediğin gibi geçiş yapabilirsin.

Dağıtımın "hafifliği" böyle belirlenir kısaca. Linux çekirdektir ve dağıtım da bu çekirdeğin etrafına bir paket yöneticisi ve programların lego gibi dizilmiş haline denir. Ağır paketler kullanırsan, ağır dağıtım olur.

Teşekkür ederim :)

Linux dağıtımlarının tamamı aynı havuzdan beslenmesine rağmen birbiriyle hiç alakası olmayan dağıtımlar çıkabilir.
Bunun nedeni her bir tırnağındaki hücresinin dahi değiştirilme imkanı olmasıdır. (Açık kaynak kodlu)
Aynı altyapıyı kullanıp birbirinden çatallanmış yüzlerce yazılım olabilir.
İşletim sisteminin en ama en temel çekirdeği bile farklı modüllere ve farklı parametrelere sahip olabilir, misal istersen 20MB'lık çekirdek yaparsın istersen 200MB'lık.

çekirdeğin üstüne özelleştiriyorsun doğal olarak eklediklerine göre hem farklılaşıyor hem de ağırlaşıyor ;) Şimdi oturdu teşekkür ederim..
Eski bilgisayarlarda kullanılabilir olması çok iyi gerçekten de..

Peki windowsta da bu hafif sistemlerden var mıdır? Windows7 Lite vardı sanırım bu onun gibi bir şey değil mi?
 

REOSTA9

Öğrenci
Katılım
24 Ekim 2017
Mesajlar
43
Reaksiyon puanı
18
Puanları
8
Windows'un öyle bir resmi dağıtımı olduğunu sanmıyorum.
Resmi olmayan, geliştiriciler tarafından yapılmış bir şey olabilir.

Bir yerlerde görmüştüm belki dediğiniz gibi legal olmayabilir..
Teşekkür ederim.. Benim açımdan faydalı bir konu oldu..
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,163
Puanları
113
Tüm Lite linux dağıtımlarını Distrowatchtan aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.

Lite Linux Dağıtımlarının en Lite'ı da tinycore dur listenin başına eklemekte yarar var.
DistroWatch.com: Tiny Core Linux
Hocam peki sizce TinyCore son kullanıcıya yönelik bir dağıtım mıdır?
Bu konudaki listedeki dağıtımlar son kullanıcıya yönelik olan bazı hafif dağıtımlardır.
 

darkstar

Profesör
Katılım
21 Ağustos 2016
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
1,481
Puanları
113
Hocam peki sizce TinyCore son kullanıcıya yönelik bir dağıtım mıdır?
Bu konudaki listedeki dağıtımlar son kullanıcıya yönelik olan bazı hafif dağıtımlardır.

Evet son kullanıcı için tasarlanmış bir dağıtımdır.
Herhangi bir donanıma veya amaca özel değildir, i486 dahil eski donanımları kullanmaya imkan veren ve genele hitap eden Lite tabirinin kralı bir dağıtımdır.
Son kullanıcı için daha lite bir dağıtım bulamazsınız.

Bu arada bütün dağıtımları kurulum esnasında özel paket seçimi ile lite hale getirmeniz de mümkündür, gereksiz hiçbir yazılımı kurdurmazsınız lite olmayan dağıtım da lite olur :D, bunun adına da bilinçli kullanım diyelim.
 

Türkçesever

Profesör
Katılım
12 Eylül 2016
Mesajlar
1,570
Reaksiyon puanı
2,969
Puanları
113
En hafif olan dağıtım, masaüstü olmayan dağıtımdır. :D
 
Üst