Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Oğlu Harvarda Nasıl Girdi?

preferst

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
30
Hürriyet gazetesinin dünkü sürmanşetinden okuyoruz:
“GÜL AİLESİNİ SEVİNDİREN HABER
MEHMET EMRE REKOR PUANLA HARVARD’DA”

Habere göre; “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün küçük oğlu Mehmet Emre Gül (19) ABD’de girdiği sınavlarda üstün başarı göstererek dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nde eğitim görme hakkı kazandı.”
Haberde ayrıca şu satırlara yer veriliyor:
“Gül’e Harvard’ın dışında Columbia, Winston, Chicago ve MIT’den de teklif geldi. Mehmet Emre, SAT (Scholastic Aptitute Test) sınavında 800 üzerinden 800 puan alarak ulaşılması zor bir rekora imza attı.”
İşte bu haber dün internet haber sitelerinin neredeyse tamamında da geniş şekilde yer aldı. Yetmedi, televizyonda ana haberlerde konu edildi. Meslektaşlarımız; Mehmet Emre Gül için ne manşetler döşediler, ne övgüler dizdiler…
Acaba bu haberi okuyan vatandaşın göğsü kabardı mı?
Malum, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın oğlu üstün başarı elde etmiş, ulaşılması zor bir rekora imza atmıştı.
Eğer göğsü kabaran bir vatandaş bu yazıyı okursa, baştan söyleyelim; hayal kırıklığına uğratacağım.
Evet…
Lafı daha fazla uzatmadan, gelelim bu “büyük başarının” gerçekte nasıl bir “fos” olay olduğunu anlatmaya…
Önce; söz konusu haberde bahsi geçen SAT sınavı nedir, ne değildir bir bakalım kısaca…
NEDİR BU SAT
SAT (Scholastic Aptitude Test - Eğitim Yetenek Testi), Amerika'da üniversite eğitimi almak isteyenlerin girmesi gereken bir sınav. Bu testte; eleştirel okuma, yazma-kompozisyon ve matematik alanlarında öğrencilerin bilgisinin ölçülmesi hedeflenir. SAT testinin her bir bölümü minimum 200 ve maksimum 800 puan ölçeğindedir.
Bu bilgilere baktığımızda; “helal olsun işte, Mehmet Emre Gül en yüksek puanı almış, çok başarılı” diye mi düşünmeliyiz?
Ne yazık ki; hayır!
Bu sınavın Türkiye’deki üniversiteye giriş sınavlarından çok çok daha kolay olduğunu ve hatta çok özel bir ön çalışma dahi gerektirmediğini, hangi uzman eğitimciye sorsanız, öğrenebilirsiniz. Olmadı, bu yazıyı okuduktan sonra internetten dahi araştırmanız size bu bilgiyi verir.
Devam edelim…
Ne diyordu haberde; Cumhurbaşkanı’nın oğlu ulaşılması zor bir rekora imza attı!
Peki, neydi o ulaşılması zor rekor: 800 puan almak!
Şimdi bakalım; bu sınavı (SAT) yapan resmi kurum olan American College Board’un, geçen seneki SAT raporundaki rakamlar ne diyor:
Kurumun resmi sitesinde yayınlanan istatistiğe göre; SAT’ın matematik bölümünden 2009 yılında 800 puanı alan kişi sayısı; 10 Bin 52 kişi. (http://professionals.collegeboard.com/profdownload/SAT-Math-Percentile-Ranks-2009.pdf)
Ulaşılması zor bir rekor muymuş?

(Bu arada; Deniz Baykal'ın torunu Mehmet Erkılıç da, geçtiğimiz aylarda girdiği SAT sınavından 800 puan almıştı.)
HARVARD’A GİRMEK İÇİN ASLINDA NE GEREKLİ
Peki, ulaşılması zor (!) olan bu 800 puanı almak, Harvard’a girmek için yeterli mi?
ABD’nin en etkin gazetelerinden The New York Times’ın 4 Nisan 2007 yılındaki bir haberinin ilk cümlesi özetle şunu diyor:
“Harvard, SAT sınavının matematik bölümünden 800 puanı alan 1100 öğrencinin başvurusunu reddetti.” (http://www.nytimes.com/2007/04/04/education/04colleges.html)
Yani neymiş; 800 puan yeterli değilmiş Harvard’a girmek için.
İşte tam da bu aşamada; Mehmet Emre Gül’ün babasının Cumhurbaşkanı olması önem kazanıyor. Bilinir ki; böylesine büyük okulların öğrenci kabulünde öncelikli olarak, bu basit sınavın sonucu değil, başvuranın referansı dikkate alınır. Keza, Harvard Üniversitesi de kapılarını, tüm dünyadaki zenginlerin ve seçkin isimlerin çocuklarına açmaya özen gösterir.
Amacım; Gül ailesinin sevincini gölgelemek değil. Ancak; gerçekte olmayan başarı hikayelerini varmış gibi göstermek, bu ülkenin deha beyinlerine en hafif deyimiyle ayıp.

Kaynak

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Şu çocuk evlat üzerinden siyaset yapılmasına gıcık oluyorum...
İnsanların işleri Siyasilerin icraatleri ve fikirleri olmalı...
Çocuklarından bize ne?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ben de merak ediyordum, tam kapak yazı olmuş. :)

@Elbruz46, işinize gelmeyince öyle dersiniz.

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
@Elbruz46, tabii abi ya, hiç böyle siyaset olur mu? Nerede görülmüş. :D:D

muko

Profesör
Reaksiyon puanı
12
800 üzerinden 800 yapmak bir başarıdır.
Türkiyedeki öss sınavının daha zor olduğunu biliyorum.
össde derece yapan öğrencilerin başarısı daha da önemlidir bence.
Evet gül'ün oğlu başarılı olmuştur ama çokta abartmamak lazım

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Ben de merak ediyordum, tam kapak yazı olmuş. :)

@Elbruz46, işinize gelmeyince öyle dersiniz.

Benimle tam zıt görüşteki bir devlet adamımızın kızı da makam aracıyla kuaföre gitmişti ve bu konu olduğunda da benzer sözleri söylemiştim... :flowers:

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
demekki howard'da bitmiş arkadaş
ccc ytu ccc

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Birçok yerde,sözlüklerlerde filan okumuştum.Aynı bu yazı gibiydi.Eğer her 800 alan girebilseydi Harvard Türklerle dolardı yazıyordu.

Zaten bende haberi duyduğum an kendi kendime şöyle demiştim;

"Onu almayacaklarda beni mi alacaklar.Adamın babası Türkiye Cumburbaşkanı"

Demek ki haklıymışım.Ayrıca bu kadar da abartılacak bir haber değilmiş.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ayrıca eklemeden edemeyeceğim, yiyorsa LYS'ye girseymiş. :D Gerçi LYS'ler de kolaydı ama yapamazdı O. :D

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
Bu ünlü kişilerin aile hayatına bu kadar karışılması hep sorguladığım bir durumdur.O orada ne yamış o nereye gitmiş ne ile gitmiş banane arkadaş yani ne gerek var bunları konuşmaya.Hakkıyla girmiş mi girmemiş mi ? adam öyle ya da böyle girmiş arkadaş oraya sizin bizim bu konuyu tartışmamız o adamın o üniversiteye girişini engeller mi ? Yani neyi niye tartışıyoruz sonuçta elimize ne geçecek?
Bir de bir söz vardır bilirsiniz kedi ulaşamadığı ciğere mundar dermiş hesabı.Birilerinin başarısı hep karalanmaya tartışılır belli kesimlerce bu hep böyle oldu bu gidişle olmaya da devam edecek sanırım yazik ki bu kişilerin bi açığını bulmaya çalıştığınız zamana.Bu zamanınızı daha yararlı işlere harcayın daha faydalı olacağını göreeksiniz.İyi forumlar..

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Benim de babam c.başkanı olsaydı, Harvard'dan girer, Stanford'dan çıkardım. Yetmedi Oxford'dan da fahri profesörlük alırdım. Sonra da Massachusetts Institude of Technology'de dört anadal, sekiz yandal yapardım. :D

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Benim de babam c.başkanı olsaydı, Harvard'dan girer, Stanford'dan çıkardım. Yetmedi Oxford'dan da fahri profesörlük alırdım. Sonra da Massachusetts Institude of Technology'de dört anadal, sekiz yandal yapardım. :D

Yapardın...

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104

işte olay budur arkadaş :) şimdi o çocuğa mı?? kızalım babası c.başkanı diye yoksa kendi babalarımıza mı?? kızalım niye c.başkanı olmuyorsun diye :)

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Birilerinin fena zoruna gitmiş anlaşılan

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Şimdi tamam siyasete alet etmeyin diyoruz ama olay 800 puan almak değil ki. O çocuğun oraya girmesini sağlayan güç siyasi :)

crazymafya

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ben söylemiştim aynısını. İnandıramamıştım. ÖSYM'nin ne kadar gelişkin bir sınav kurumu olduğundan dem vurarak anlatmıştım bunu. YGS'de 10.000'lerde olan bir adam gidiyor SAT sınavlarında 800 tam puan alıyor. Anlamıştım bir yamuk olduğunu. Teşekkürler yazı için.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
iğrenç siyaset hamlelerinden biri, neredeyse beşikteki bebeği katıcaklar iğrençliklerine bu kadar olmaz.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Çocuğunu tanımıyorum ama çalışkan ve zekiyse ve arkası sağlamsa (ki şüphemiz yok zaten) dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına giremeyen Boğaziçi'nde okumasını beklemiyordunuz herhalde. Siyasetin sınırlarını aşmayın!

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Bu yazıda adam bilmem kimin çocuğunu kullanarak siyaset yapmıyor ki.
Türk Milleti'ni medya ile nasıl kandırmaya çalıştıklarından bahsediyor. İnsanlar gerçekleri görsün diye yazmış. Gerçekler hoşunuza gitmiyorsa ortada sorun vardır.