Ben Dinsizim...!!!

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
"Kul hakkı yenmesine ses çıkartmayanların, din ve ahlak adına sadece cinsellikle uğraşması, bu davranışın arkasında "dinden" başka güdüler olduğunu düşündürmez mi?" diyen Ahmet Altan kendi inancını açık açık yazdı...

"Din ve cinsellik"

Dindar dostlarım var, onlarla konuşuruz arada bir, dinle ilgili çok şeyler öğrenirim, bu konuları öğrenmeyi de severim.
Geçenlerde, hayatını tıp ve din üzerine düşünmekle geçiren çok başarılı bir doktor dostumun da olduğu bir sohbet sırasında, doktor ortaya bir soru attı.
“Müslümanlıkta mutlak yasak var mıdır?”
Ben bütün cehaletimle hemen cevap verdim.
“Vardır tabii.”
“Mesela?” dedi.
“Zina” dedim.
“Peki” dedi, “ıssız bir adada bir kadınla bir erkek kalsalar ve kurtuluş ihtimalleri de olmasa. Ortada nikâhı kıyacak üçüncü bir kişi olmadığına göre, ne olacak?”

Tek tek bütün “mutlak yasakları” ve onların “yasak olmaktan” çıkabileceği özel durumları gözden geçirirken, akıllı bir hanım araya girdi.
“Hiçbir şartta bozulmayacak mutlak bir yasak vardır” dedi.
“Nedir” dedik.
“Kul hakkıdır” dedi, “kul hakkı yemek her şartta mutlak yasaktır ve bunun istisnası yoktur.”

Herkes, bu görüşe katıldı.
En temel, en değişmez, en sarsılmaz yasağın “kul hakkı yemek” olduğu konusunda bir fikir birliği oluştu.

Elbette böyle bir konuşmada benim dinleyici olmaktan öteye gidebilecek bir bilgim yok, din ya da dindarlık konusunda çok fazla söz söyleme hakkına ve haddine de sahip değilim ama benim için dinin temeli “dürüstlüktür” ve o dürüstlüğün asla vazgeçilemeyen çimentosu da “kul hakkı” yememek ve “hakkından fazlasına” göz dikmemektir.
Biz, yüzde doksan dokuzunun Müslüman olduğu söylenen bir ülkede yaşıyoruz.

Peki, bu ülkede kul hakkı yenmiyor mu?
İşlenen cinayetler, Kürtlere yapılan eziyetler ve haksızlıklar, Alevi inancının ve ibadetinin inkârı, yolsuzluklar, hırsızlıklar, “kul hakkı” yemek değil midir?
Bir kulun diğeriyle aynı haklara sahip bulunmasına karşı çıkmak, “kul hakkı” yemek anlamına gelmez mi?

Bir düşünün şimdi, Müslümanlığın “en temel, en mutlak” yasağı çiğnendiğinde buna kaç Müslüman karşı çıkıyor, tepki gösteriyor, canhıraş bir yayın yapıyor?
Çok fazla değil, değil mi?
Peki, “cinsellikle” ilgili bir konu olduğunda, bir televizyon dizisinde ateşli bir şekilde öpüşüldüğünde, bir tiyatro eserinde aykırı bir konu ele alındığında kaç Müslüman “din ve ahlak” adına ayağa kalkıyor?
Neden “din ve ahlakın” en temel konusu cinsellikmiş gibi sunuluyor?
Kul hakkı yenmesi karşısında sessiz kalanların, konu cinsellik olduğunda din adına kükremesini nasıl açıklayacağız?

Niye dindarların çoğunun aklında, “din, günah ve cinsellik” arasında bu kadar kuvvetli bir bağ var da, “din, günah ve kul hakkı” arasında bu kadar kuvvetli bir bağ yok?
Müslümanlar, “kul hakkını” bu kadar önemseseler, bu ülkede yıllardır bu kadar çok yolsuzluk olur muydu?

“Cinsellik” konusunda böylesine şiddetli tepkiler gösterilirken, kul hakkı konusunda aynı duyarlığa rastlamazsanız, bu tepkilerin “samimiyeti” konusunda bir kuşkuya düşmez misiniz?

O zaman, kendi günahının bedelini ödemeye razı olan, kendi “günah işleme özgürlüğüne” sahip çıkan, kendi hayat tarzını dindarların günahkârca bulduğu bir anlayış üzerine oturtanlar, “bu dindarlar bir gün hepimizin özel hayatına, yaşama biçimine, içkisine, cinselliğine karışmak isteyecek” diye endişelenmez mi?

“Kul hakkı yenmesine” ses çıkartmayanların, din ve ahlak adına sadece cinsellikle uğraşması, bu davranışın arkasında “dinden” başka güdüler olduğunu düşündürmez mi?

Böyle kuşkular belirdiğinde, dindar olmayanlar, dindar olanlara güvenirler mi?
“İnançsızların dürüstlüğü” dindarları her zaman çok şaşırtır, İzzet Begoviç’in bu konuda yazılar yazdığını da biliyorum, bu “inançsız dürüstlerle” “dindarlar” arasında “kul hakkı” üzerinden kurulabilecek köprüler ve ittifaklar bu kuşku yüzünden yıkılmaz mı?

“Laikliği” bir yaşam özgürlüğü olarak gören çok insan dindarlardan uzak durmaz mı?
Halbuki, dindarlar, az inançlılar, dinsizler, “kul hakkını” korumak için biraraya gelebilir, bu ülkenin birçok sorununu çözebilir.
Böyle bir birlikteliğin Türkiye’de çözemeyeceği sorun yok.
Yeter ki ortak ölçü “kul hakkı” olsun.

Herkesin, hepimizin, kendi gerçeğimizle yüzleşmek zorunda kaldığımız bir dönemden geçiyoruz, acaba dindarlar da “önemli günahlar” sıralamasında cinselliği neden kul hakkından öne koyduklarını kendilerine sorsalar, birçok sorunun çözümüne engel olan bir sırrı ortaya çıkartabilirler mi?
Ben dinin ve dindarların önemine inanan bir dinsizim.
Ama bazen, kişisel ve toplumsal takıntıların hayata yansımasında “dinin” bir “kalkan” gibi kullanıldığından, bazı gerçekleri saklamak için mazeret haline getirildiğinden endişe ediyorum.

Benim cehaletimi ve cüretimi bağışlama yüceliğini gösterecek dindarlar, bu konuyu benden çok daha ehil biçimde kurcalasalar, belki de bu toplumun gizli kilitlerinden birini açarız diye ümitleniyorum.
Gerçek dürüstleri biraraya toplayacak “kul hakkından” daha önemli bir ortaklık olamaz diye düşünüyorum çünkü.

KAYNAK

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
aslında Ahmet Altan tevazu gösterdiği kadar cahil bilgisiz değil toplumsal olayları dine bağlaması anlamlı
bir kul hakkıdır tutturmuş gidiyor
hak değirmende olur hak güçlünündür
eğer Allah[cc]ın indirdiğiyle hükmedilmezse birileri O'ndan daha iyi bildiğini yönettiğini iddia ederse sonuç budur
değişik sitelerde sessizlerin sesi olmaya çalışırım hem alevi hem kürt kardeşlerimi savunulması zor durumlarda savunurum
şimdi Altan alevi ve kürtlere haksızlıklardan dem vurmuş
sığ bir aklın ürünü
haksızlık yokmudur vardır kul hakkı yeniyormu yeniyor
öncelikle sünni müslümanlar[bu ayrımı asla yapmam ama burada gerekli]azınlık haklarına bile sahip değiller devlet tarafından tesis edilmiş sınırları çizilmiş sözümona müslümanlık yutturulmaya çalışılıyor bugün alevi kardeşlerimizin cem evleri vardır buna tekabül eden dergahlarımız kapalııdır alevi kardeşlerimiz kendi cem evlerini yaparlar[bu onlar için çok önemlidir içinde haram olmamasına dikkat ederler]ama bizim külliyemiz devlet tarafından gasbedilir yıllarca cami hurdalık olarak kullanılır
şimdi okul yapmışlar ve minareleri saat kulesi kul hakkı bumu
okul girişlerinde ikna odaları şehid oğlunun beratını alamayan anneler hastanede zorla peruklu resimler çektirmeye zorlanan nineler inançları dolayısıyla okuldan atılanlar başörtüleri kırılası kuruyası eller tarafından koparılarak çıkarılan imam hatipli kızlar kul hakkı bumu
ya vatana hizmet için ...ya hizmet veripte ibadet gerekçesiyle tard edilenler eşi abiye ile davetlere katılmaya zorlananlar bunlar kul hakkımı
alevi kardeşlerimiz en ufak bir haksızlıkla karşılaşsa avrupa ayağa kalkıyor
şu anda haksızlıkları yazmaya sıralama kalksam en az üç dört tam sayfa dolar
kürt olayına gelince ki zawa yım onları en az Altan kadar tanırım haksızlık varsa garibana kimsesize her yerde var firavunlar ayrım gözetmiyor onların durumu bizden bir gömlek iyi en azından yapılan zulüm az ses çıkıyor diye istanbulun ortasında zulumun ağababası var
belki bunlar ayrımcılık çıksın diye bilinçli yapılıyor
Altan yazılarını beğenerek okurdum ama burada çuvallamışsın:hammer::hammer::hammer:

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Sevili quasimodo kardeşim söylediklerinde haklı olabilirisin. Ama bunun Ahmet Altan’la ilgisi ne? Anlamdım. Ahmet Altan senin yukarıda söylediğin “ve bence kul hakkının kralı budur” dediğin "okul girişlerinde ikna odaları, inançları dolayısıyla okuldan atılanlar başörtüleri imam hatipli kızlar" vb. tüm olaylara karşı tavrını ve rengini açıkça belli etmiş ve bunun “kul hakkı” sayılacağını söylemiştir.

Bu yazı, dine inanmayan bir kişin yinede dinin gerekliliğini savunması açısından önemli. Yazıyı önemli kılan sadece bu değil. Ahmet Altan’ın bakış açısında ki sağlamlıkta bir o kadar muhteşem. “Cinsellik söz konusu olunca gösterilen tepkinin doruğa çıkması, ama kul hakkı söz konusu olunca cılız tepkileri” anlamadığını söylüyor. Hata “yakıştırmadığını” söylüyor bir Müslüman’a. Getirdiği çözüm önerisi de bence yazıyı değerli kılan bir başka nokta: …bu “inançsız dürüstlerle” “dindarlar” arasında “kul hakkı” üzerinden kurulabilecek köprüler ve ittifaklar bu kuşku yüzünden yıkılmaz mı?

Ahmet Altan gerçekten usta bir yazardır.Daha önce paylaştığım "Ey kavmim" yazısını okumanızı tavsiye ediyorum...

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
yok altanı çok severim ve yazılarını kaçırmam
ama hak kavramına gelince ses çıkmıyor değilde çıkartılamıyor
ne hikmetse sivil toplum örgütleri birer ss mangası oluveriyorlar

bu yazısında zulme uğratılıp en ufak tepkisi dahi engellenen müslüman kesime haksızlık ediyor
Allah[cc]ın indirdiğiylemi hükmediliyor kul hakkı olsun

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
ilgili mesaj silinmiş e ben de sileyim mesajı

iboturka

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ne yapmak laazım x_codesia ? :glare::glare:

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Siyasete girmeyin derim. Başka da bir şey demem!

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Ahmet Altanı'da sağcı yaptınız ya helal olsun :)

webrettin

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Cinsellik arının bala olan ilgisi gibi yaratılmış o yüzden hassasiyet kazanıyor ve ortaya çıkan somut olaylara tepki veriliyor. Bildiğimiz kul hakkı çiğnendiğinde hüküm belli ancak siyasi kavramlarda bizce kul hakkı olan bazı kesimler için tehdit unsuru olabilmektedir.
Sanırım bu ilgi olayların somut gelişmesi ve belirginliğiyle ilgili yoksa kul hakkı şehitliği bile gölgede bırakıyor.

X_Codesia

Profesör
Reaksiyon puanı
9
mesajımı silmekle sölediklerimi onaylar hale getiriorsunuz buranın misyonundan artık emin deilim.neye hizmey eder gibi bi soru belirdi kafamda
şunu anlamadım neden sildiniz yoksa koruma içgüdüsümü

X_Codesia

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Alia ben burda siyaset yapmadım sadece eleştiri yaptım bu da benım hakkım eğer siyaset yasak sa bu konunun kapanması gerekirdi.içerik bakımından değil genel olarak bi kapsamda değerlendirmek gerekirse şayet

Naaa

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Siyasete girmeyin derim. Başka da bir şey demem!

alia sen değilmiydin geçen sene dini konu içerikli bir çok topiğin mimarı olan birini bitirip diğerini açan..? yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum..ben alia ismini eğer biliyorsam,hafızamda yer etmişse eğer, mod olduğundan dolayı bilmiyorum geçen sene zarfındaki bitmek tükenmek bilmeyen dini,kısmi siyasi içerikli mesajlarından biliyorum.demek istediğim o ki; ünlem işareti falan koymakla olmaz derim bu işler..

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Ara mesajlarımı bul ondan sonra konuş derim.

Konuştuklarınla alakam yok çünkü.

İftira atmadan önce araştır.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Alia seninle forumda hiç karşı karşıya geldiğimi hatırlamıyorum...

Ama şunu bil ki yazı dilinin ayarı yoktur... Duyguları yansıtmaz...

Ama senin her nedense forumda normal yorumların çok neşeli çok sevecen çok hoş iken

Uyarı mesajların bir öğretmenin öğrencisini ikaz etmesinden daha öte bir komutanın askerlere ayağınızı denk alın demesi gibi sert...

Konuları kapatırken ya da üyeleri uyarırken sert kesikin ifadeler kullanarak otorite sağlamayı düşünüyorsan arkadaşım o dönem 20. yy da kaldı...

Forumda yetkilisin ama ne burası Çarlık Rusyası...
Ne de üyeler sorgusuz süalsiz biat etmiş avam...

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Forumda belli kurallar var. Bu kurallar açık ve netken siz hala bunu suistimal etmeye çalışırsanız uyarılar da biraz serte kaçacaktır.

Size biat edin demiyoruz ama biraz saygı gösterilen konulan yasaklara.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Forumdaki yasakları da biliyoruz...
Forumda kuralları da biliyoruz...

Ama Sert Uyarılara bunlar mazeret midir onu bilemiyoruz!!!

Sen bir düşün ben bu forumda neyim?
Amir mi?

Sen amir isen yönetici isen bizler neyiz?

Aşağı tabaka mı?

Forumda düzeni sağlama kaygını anlarım...
Hatırlayamadığım kadar uzun süredir forumlardayım...
Başka forumlarda Adminlik Moderatörlük hatta değişik kademelerde moderatörlük yaptım...

Forumda düzen sağlamanın zorluğunu çok iyi bilirim...

Hatta sana şunu diyeyim ben kaç tane gerçek gruptan tehdit almış harıl harıl üniversitede aranmış birisiyim...

Sırf forumda yönetici olduğum dönem yüzünden...

Yani sözün özü şu...

Forumda düzeni sağlamak için sertlik gerekebilir ama bu en son kullanılacak yöntemdir...

Moderatör olmadan önce sana çok büyük saygım vardı özellikle spor konularındaki yapıcı mesajların ile...

Ama lütfen eskisi gibi bize hitap ederken dostlar de arkadaşlar de LÜTFEN kelimesini kullan... Bizi yanlışlarımızda uyar ama sert bir tonla aba altından sopa gösterme...

Bu yazdıklarımı da üzerine kişisel bir düşmanlık olarak görme sadece ben forumda üye olarak değer görmek isterim itip kakılmak azarlanmak değil...

Nezaket göstermeniz
Lütfen demeniz...
Tatlı dille uyarmanız korkmayın otoritenizi sarsmaz...

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Kime nasıl davranılacağını çok iyi biliyorum. Bundan önce yaptılarım zaten ortada. Ama herkesin de bir sınırı vardır mutlaka.

Yukarıdaki sert cevabın altında yatan nedenleri ya sildim, ya da düzenledim. Sana da yapmadığın şeyleri yapmışsın gibi anlatsalar ne tepki verirdin hiç bilmiyorum. Herkes yazdıklarına dikkat ettiği sürece hiçbir sorun yok, olamaz da.

Neyse. Konu dağılmasın. Herkese kolay gelsin.

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Konuyu Abdi İpekçi nin bir sözüyle sürdürelim...
“Özgürlüğü, yalnız kendi doğrultumdaki kimseler için değil, karşıtlarım için de savunmak gereğine inanıyorum”

Naaa

Profesör
Reaksiyon puanı
3
gayet net hatırlıyorum alia...eski yazdığın mesajları sildiysen veya düzenlediysen orasını bilemem. ama ben GAYET NET HATIRLIYORUM .

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
510
Gerginliğe gerek yok... Aradan zaman geçiyor ama gerginlik hala devam ediyor... Neden???.....

X_Codesia

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Alia Biz Seni Çok İyi Tanıyoruz,Biz Bir Çok İsim biliriz :)

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
SDN forumda iki farklı düzenlemeye gitmiş, bunlardan birini çaktırmadan yapmış, diğerini ise çaktırarak yapmıştır. Çaktırmadan yaptığı düzenleme “din bölümüyle” ilgilidir. Din bölümünde yazılan mesajlar ve açılan hiç bir başlık ana sayfada "Forumda Son Başlıklar" kısmında görünmemekte. Çaktırarak yaptığı diğer düzenleme ise forumda “siyasetin” yasak hale getirilmesidir. Böylellike sosyal hayat içinde en çok yer edinen ve en çok tartışılan iki bölüm tamamen devre dışı bırakılmış oldu.SDN her ne kadar “burası din ve siyaset yeri değil” diyerek kendini savunsa da gelen itirazlar “hem teknoloji hem de siyasetin bir arada rahatlıkla götürüleceği” yönündeydi.Ama SDN siyasi kesin olarak yasaklama kararı almakta gecikmedi.

Bunu söylerken amacım “eski defterleri” yeninden açmak değil elbette. Sonuçta Siyaset olmadan gündem bölümünde yorum yapmak zor hale geldi. Bizler bol bol "siyaset yasak ihtarı" almakta yada irademiz dışında mesajlarımızın silindiğini/değiştiğini görmekteyiz. Bu şuna benzer siz toplum içinde konuşurken birinin sizin ağzını siz istemeden zorla kapatması gibidir.

Sonuç olarak ister beğenelim, ister beğenmeyelim "kaygan zeminde" güncel konuları yorumlamak dışında bir seçeneğimiz gözükmemektedir.

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
ben özellikle dini bölüme değinmek istiyorum
bir zamanlar gece gündüz uğraşımızla muadilleri arasında belki ilk üçe girdi
sonra bazı olaylar nedeniyle soğuduk elimizi çektik
şimdi kardeşimizin bu yazısını ben bir uyarı olarak kabul ediyor ve üzerime alıyorum
evet gaflet uykusundan uyanıp tekrar o bölüme ağırlık vereceğiz :thumbup::thumbup::thumbup:

tetrapanazomi

Asistan
Reaksiyon puanı
26
oysa futbol konusundaki yazıların ana sayfada göstelmemesi teklifi geldiğinde yer yerinden oynamıştı.

since1453

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Adam ne yazmış bee... okurken karnıma ağrı girdi ara verip tuvalete kendimi zor attım.