64 Bit'e geçeyim mi?

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Arkadaşlar benim işlemcim 64 bite destek veriyor ama şimdiye kadar hiç 64 bit işletim sistemi kullanmadım. Geçiş yapmak için işlemcinin destek vermesi yeterli mi? Başka bişey gerekir mi şu kadar ramin olacak şu kadar şundan olacak gibisinden. Yüzeysel olarak donanım özelliklerini yazayım, daha derin bilgi gerekirse onları da yazarım siz sorun.

2 ghz çift işlemci, 2 gb ram, 512 mb ekran kartı.

Ne dersiniz? Win7 RTM Enterprise 32 Bit'ten, Win7 DVD Ultimate 64 Bit'e geçeyim mi?

malibumali

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Bence gerek yok. Ama ben 64bit'den daha fazla performans aldım. Bikaç kişiden duyduğum söylentilere göre 32bit'de 2GB'dan üstü RAM'i performanslı olarak kullanamıyomuşsun.

kavrak

Profesör
Reaksiyon puanı
12
benim pc de aşağı yukaru aynı özelliklerde. 64 bit kullanıyorum. bir sorunla karşılaşmadım. bir dene tecrübe etmiş olursun. kaybedeceğin bir şey yok.

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
Bilgisayarda ne tür işler yapıyorsun ki, yani normal bir ev kullanıcısının şu an için 64bit kullanmasına hiç gerek yok bence. ben kullanıyorum ama hiçbir artısını görmedim şahsen :D oyunlarda performans artışı belki çok az olsa da yaşayabilirsin, ama çok az. 64bit driver bulmak da zor olabiliyor bazen. bir de haberin olsun, 64bit kurarsan hem program files klasörün hem de program files (x86) adında iki tane program files klasörün oluyor. 32bit programlar ikincisine yükleniyor.

son olarak işlemcinin 64bit desteği olması güzel ancak anakartın ve ram in de desteklemesi lazım. gerçi anakartın o işlemciyi çalıştırıyorsa muhtemelen 64biti de destekliyordur :) nasıl öğrenebileceğine gelince en kolay yolu, 64bit win 7 dvd sini takıp kuruluma başla, eğer desteklemiyorsa zaten ilk başta hata veriyor :D kolay gelsin..

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Ben de öyle duydum, daha çok kişiye sormak istedim. Zaten Ultimate ye geçiş yapacağım, bu geçiş 32 bit mi olsun 64 mü diye açtım konuyu biraz da.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
En az 4GB RAM yoksa hiç geçmeyin derim.Hem bazı programların 64 bitle uyuşmuyor.Hele de eski programlar.

Ben büyük bir hevesle indirip kurdum ama performans açısından gram fark göremedim.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Bilgisayarda ne tür işler yapıyorsun ki, yani normal bir ev kullanıcısının şu an için 64bit kullanmasına hiç gerek yok bence. ben kullanıyorum ama hiçbir artısını görmedim şahsen :D oyunlarda performans artışı belki çok az olsa da yaşayabilirsin, ama çok az. 64bit driver bulmak da zor olabiliyor bazen. bir de haberin olsun, 64bit kurarsan hem program files klasörün hem de program files (x86) adında iki tane program files klasörün oluyor. 32bit programlar ikincisine yükleniyor.

son olarak işlemcinin 64bit desteği olması güzel ancak anakartın ve ram in de desteklemesi lazım. gerçi anakartın o işlemciyi çalıştırıyorsa muhtemelen 64biti de destekliyordur :) nasıl öğrenebileceğine gelince en kolay yolu, 64bit win 7 dvd sini takıp kuruluma başla, eğer desteklemiyorsa zaten ilk başta hata veriyor :D kolay gelsin..

Başka yolu yok mu öğrenmenin dvd yi indirmek bayağı zamanımı alacak zaten boşa gitmesin :D
Bu arada pc toplama değil exper kasa almıştım direk, işlemci destekliyorsa diğer donanımlar da ona göre ayarlanmamışmıdır?

D1360

Asistan
Reaksiyon puanı
13
Bence geçme Galiba sen oyun oynayan birisn

Oyun oynarken aşırı şekilde ram kullanımı olduğu hakkında söylentiler var.

Yani 64 e geçmeye değmez

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
En az 4GB RAM yoksa hiç geçmeyin derim.Hem bazı programların 64 bitle uyuşmuyor.Hele de eski programlar.

Ben büyük bir hevesle indirip kurdum ama performans açısından gram fark göremedim.

64 bit sistem, 32 bitin yapabildiği herşeyi yapamazmıydı ? Kapsamıyo mu yani :mellow:

Bence geçme Galiba sen oyun oynayan birisn

Oyun oynarken aşırı şekilde ram kullanımı olduğu hakkında söylentiler var.

Yani 64 e geçmeye değmez

Yok aksine pek oyun oynamam, oyunlarda da performans artışı olmuyosa artık gerek yok galiba gerçekten geçmeye.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
bazı uyuşmazlıklar var. ayrıca kullandığınız programlar 64 bit destekli değilse bir performans artışı göremezsiniz. dolayısıyla bizim 64 bit'e geçmemizden daha önce programcıların bu işe el atmaları gerekli.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Genel kanı geçmemem yönünde sanırım, arkadaş da sevinecek bu işe 14 part yerine 11 part indirecek şimdi :)
Teşekkürler arkadaşlar 3 5 yıl sonra geçeriz artık 64 bite.

---------- saat 00:19 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:17 eklenmişti ----------

RAM'in 2 GB'ken nasıl geçmeyi düşünüyorsun?

Hocamdan ve bazı arkadaşlardan da 4gb'a gerek olmadığını duydum, karar veremediğimden en iyisi sdn halkına güvenmek dedim o yüzden sordum.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
O zaman uzak dur bence de. Zaten 2 GB'da 64-bit sistem çalıştırmanın bir mantığı yok, hele Windows sistemlerini çalıştırmanın hiçbir mantığı yok.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Peki arkadaşlar şimdi karar verdik 32 bite o zaman.
Ultimate 32bit DVD Türkçe tek link bilen var mı acaba :D

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Belki vardır, ex.ua gibi sitelere çok büyük dosyalar yüklenebiliyor ne de olsa :)

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Arkadaşa indirttiriyorum, torrent istemiyor kimse nete giremiyormuş torrent indirirken.
Neyse 11partlık linkler buldum parça parça daha iyi sanırım net gitmesine karşı falan.
Herkes sağolsun :)

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
32 bit ve 64 bit işletim sistemlerinin farkı sunduğu veriyolu genişliğidir. Buna bağlı olarak 64 bit işletim sistemi üzerinde 64 bit mimarisi ile geliştirilen uygulamalarda, 32 bit sistemlere göre daha iyi performans elde edilebilmektedir. (Örneğin Winrar 64 Bit gibi)

Bunun dışında 64 bit işletim sistemlerinin en büyük avantajı sunduğu güvenlik özellikleri ve RAM kapasitesidir. 32 bit işletim sistemleri 3 GB üzerine destek vermezken 64 bit işletim sistemlerinde böyle bir sınırlama yoktur.

En büyük dezavantajına gelirsek kullandığınız uygulamalarla ve sürücülerle yaratabileceği uyumsuzluk sorunudur. Bu sebeple 64 bit işletim sistemine geçmeden kullanacağınız uygulamaların ve sürücülerin 64 bit desteğine sahip olup olmadığını kontrol etmek şart.

64 bit sistemlerin kullanımı şu an için yaygın olmasa da ileride meydana gelecek daha fazla RAM ihtiyacı nedeniyle 64 bitlik işletim sistemleri yaygın hale gelecek.Buna bağlı olarak da programların ve sürücülerin 64 bit'e verdiği destek artacak.
(Örnek olarak 8 gb RAM'e sahip sisteminize 32 bit işletim sistemi kurarsanız RAM'in sadece 3 gb'ı kullanılabilirken, 64 bit işletim sistemi kurarsanız RAM'in tamamı kullanılabilir haldedir.

Bunun dışında 64 bit işletim sistemini kurabilmeniz için işlemcinizin 64 bit desteklemesi yeterlidir.Ama sorunsuz bir sistem için kullanacağınız program ve sürücüler de 64 bit olmalı.
(İşlemcinizin 64 bit desteğini kontrol etmek için)

Ayrıca 64 bit işletim sistemlerinde iki tane 'Program Files' klasörü oluşur.Bunlardan biri 32 bitlik uygulamalar diğeri de 64 bitlik uygulamalar içindir.

32 bit (x86) olarak adlandırılırken 64 bit (x64) olarak adlandırılır. Bilmeyenler için bu kısaltmalar sürücü veya program indirirken kolaylık sağlar.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Teşekkürler monsterazor çok güzel bilgiler vermişsin :)
Securable programını çalıştırdığımdaki ekran görüntüsünü koyuyorum
2njfu5y.jpg

Hardware D.E.P. dediği şey bende NO değil OFF, yani ON yapılabilir mi bu? Yapılırsa nasıl yapabilirim ve bu ne işe yarar?

Düzenleme:
Denetim Masası/Sistem -> Gelişmiş Sistem Ayarları -> Gelişmiş -> Ayarlar -> Veri Yürütme Engellemesi

mc9qwx.jpg

Buradaki seçeneği değiştirdim bilgisayarı resetledim, ama yine OFF yazdı. Hemde zaten işlemci donanım tabanlı desteklemiyor diyor, o zaman bende neden NO değil de OFF yazdı.

Off herşey karışık be kamil :D Çok soru soruyorum bende 4 yaşında çocuk gibi :)

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
32 bit ve 64 bit işletim sistemlerinin farkı sunduğu veriyolu genişliğidir. Buna bağlı olarak 64 bit işletim sistemi üzerinde 64 bit mimarisi ile geliştirilen uygulamalarda, 32 bit sistemlere göre daha iyi performans elde edilebilmektedir. (Örneğin Winrar 64 Bit gibi)

arkadaşım seni yalanlamak gibi olmasın ama aynı şeyi ben de düşünüyordum ve winrarı test ettim, 64bit winrar çok az da olsa daha geç ve daha az sıkıştırdı malesef :) ama bu winrardan kaynaklanıyor olabilir yani başka yazılımlarda performans artışı vardır mutlaka..

Blackout

Dekan
Reaksiyon puanı
383
Her seferinde gaza gelip 64 bit windows 7 ultimate kurdum, ne bahsedildiği gibi oyunlarda, ne de yazılımlarda performans açısından hiçbir yararını görmemiş olmam sebebiyle kaldırdım. Vista'da da durum aynıydı. Üstüne bir de kullandığım bazı programlarda uyumsuzluk sorunu yaşadım. Ben bir süre daha beklenmesi taraftarıyım.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
64 bit sistem, 32 bitin yapabildiği herşeyi yapamazmıydı ? Kapsamıyo mu yani :mellow:

Evet aynen öyle.Mesela ben Nod32 yi kurmaya çalıştığımda uyumlu değil.Lütfen 64 bitlik sürümünü indirin diye hata verdi.Nitekim Nod32'nin 64 bitlik programı var.Ama her programın bunun gibi 64 bit desteği yok maalesef.Ama bu dediklerim her program için geçerli değil.Ama bana kalırsa gene diyorum "Geçme..."

ozgutozkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Nod32 olmaz zaten o nod64 olur :)

win 7 32 bit windowsun son 32 bit sürümü zevkini çıkarın derim.
Photoshop, autocad gibi 64 bit destekli fazlaca kaynak programlar kullanıyorsanız yada 8 gb ram kullanıyorsanız 64 bit

ben 4 gb ram kullanıyorum gerçi 1 gb rami ekran kartı paylaşımlı olarak kullandığı için 3 gb ama 5 gb ram olsada uyum sorunları nedeniyle 32 bit tercih ederdim. 64 bit 5 yıl önceki çıkışından sonra nihayet geliyor. Service packlerden sonra uyum sorunları azalır. Yeni makinalarda sürücüler 64 bite görede hazırlanacağı için sorun kalmaz bu makinelerimiz 32 bit kalacak ama yeni makinelerimiz 64 bit işletim sistemi kullanacak.

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
64 bit sadece RAM meselesi değildir arkadaşlar.Bunu kafamızdan atalım.64 bit,32 bit'e göre daha çok işlem kapasitesi olan ve 32 bite göre daha uzun olan bir yazılımdır.Yani işlemci ile de alakası var.Her önüne gelen işlemci 64 bitte gerçek 64 bit gücünü gösteremez.

64 bitin,32 bitten farklarını anlayabilmek için Core 2 Duo 2,93 GHz işlemci,4 GB Ram'iniz olması gerekiyor(tabikide resmi açıklama bu yönde değil:D)

Eğer böyle bir sisteminiz varsa farkları görebilirsiniz.

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
209pybo.png

Vurdur Peter :D
İşlemcilerimiz aynı sayılır __kadıköyRAP__

Bi O/C ile aynı olur aradaki ghz farkı düşük bişi :D

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Ben sadece şunu söylüyorum.64 bite geçersen senin PC 'de performans artışı olmaz.Ama 32 bite göre saniyelik bile olsa takılma yaşamazsın bunlar seni rahatsız ediyorsa geç 64 bite.