Linux ve ERP ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan anfy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

anfy

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Arkadaşlar,

1. Linux altında ERP çözümleri sunan bildiğiniz bir firma veya ERP programı var mı acaba?

2. Kendim kısa bir araştırma yaptım ve Victory diye bir program buldum. Bunun hakkında bilgisi olan var mı ?

Son olarak illa açık kaynak ve ücretsiz aramıyorum. Zaten ERP çözümlerini bedava yapacak bir firma olduğunu da sanmıyorum :)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174

anfy

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Benim suçum eksik açıkladım. Ben bireysel değil firma içinde kullanılacak bir şey arıyorum.

Bunların hepsi İngilizce programlar. Ben bunu firma içinde kullanmak amacı ile önermek istiyorum. İngilizce bir programa sıcak bakılmayacaktır.

Başka bir noktada genel olarak yapılmış ERP programlar tam olarak hiç bir firmanın ihtiyacını tam karşılamaz özellikle bizim sektörde (erkek giyim üretimi). Firmaya özgü özelleştirme çok olacağından (yani bize özel modüller yada değişiklikler) muhatap biri olmalı karşımızda. Program indir, kur, kullan olmuyor maalesef ERP programlarda. Bu sebepten özellikle firma olarak sordum.

Ayrıca neden Linux tabanlı aradığımı soran arkadaşlar olabilir zira ERP çözümlerini Windows tabanlı sunan irili ufaklı bir çok firma zaten mevcut. Biz büyümekte olan bir firma olduğumuzda ilerde meydana gelecek lisanlama ücretlerini bir kere yapılacak bir yatırımla önüne geçilmesinin mantıklı olacağını düşünüyorum.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Türkiye'de linux üzerinden böyle bir hizmet sunan bir firma olduğunu sanmıyorum, varsa da öyle bir kereyle lisanslama ücretinden kurtulalım gibi birşey söz konusu olmaz, destek almak isterseniz aylık ücret ödemek zorunda olursunuz..

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Bu dediğiniz şeyler, her ne iseler, Türkçeleştirilmeleri çok zor mu?

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174

Hayır, genelde zor değildir. Sadece çoklu dil desteği olup olmaması önemli. Diğer

türlü dil dosyası açılıp Türkçe karşılıkları yazılır ve program Türkçeleşir. GNOME,

KDE uygulamaları ve daha bir çok uygulama bu yöntemle dil desteği sağlar. Açık

kaynak kodlar yaygınlaşmak için zaten çoklu dil desteği sunar ama resmi olarak

desteklemez. Gönüllü olarak çevirenler oluyor.

anfy

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Türkiye'de linux üzerinden böyle bir hizmet sunan bir firma olduğunu sanmıyorum, varsa da öyle bir kereyle lisanslama ücretinden kurtulalım gibi birşey söz konusu olmaz, destek almak isterseniz aylık ücret ödemek zorunda olursunuz..

İlk mesajımda yazdığım gibi bunu yapan Türk firmalar var benim bulduğumda Victory isimli programı yapan PROBIT ama ismini ilk kez duydum.

Tabi işi bilen bir firma bunları türkçeleştirebilir ama bunu yapması içinde ERP ve Linux u bilmesi gerekiyor. Bende bu tür firmaları bilmediğimden sizden fikir alayım dedim.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Tabi işi bilen bir firma bunları türkçeleştirebilir ama bunu yapması içinde ERP ve Linux u bilmesi gerekiyor. Bende bu tür firmaları bilmediğimden sizden fikir alayım dedim.

İşin türkçeleştirme kısmı için çok fazla bir linux bilgisine gerek yok, herhangi bir programlama'dan az çok anlayan ve dil bilen biri zorlanmadan çevirecektir...

Ancak destek isterseniz daha önceden dediğim gibi masrafsız kurtulunması çok kolay olmayacaktır. :) Birde bu yazılımın, kullanılacağı sistemi kullanacak insanlar linux'a çok sıcak bakmayabilir. Benim tavsiyem şirketinizde webtabanlı bir uygulama kullanmanız olacaktır. Bu şekilde gerçek anlamda geleceğe yönelik bir sistem kullanmış olursunuz...

anfy

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Ancak destek isterseniz daha önceden dediğim gibi masrafsız kurtulunması çok kolay olmayacaktır. :) Birde bu yazılımın, kullanılacağı sistemi kullanacak insanlar linux'a çok sıcak bakmayabilir. Benim tavsiyem şirketinizde webtabanlı bir uygulama kullanmanız olacaktır. Bu şekilde gerçek anlamda geleceğe yönelik bir sistem kullanmış olursunuz...

Zaten amaç masrafsız kurtulmak değil. Çünkü windows tabanlı klasik ERP programlarında bile rakamlar insanı öksürtecek seviyelerde :) Benim burada yapmak istediğim yan giderleri azaltmak ( işletim sistemi, office programı lisansı, virüs programları vb.) bunlarıda toplamda düşündüğünüzde yüksek rakamlar zaten. Buraya yapılacak masraf zaten Linux ile yapılacak bir projenin yan giderlerini fazlasıyla karşılar.

İlk alımda da zaten windows, web yada linux tabanlıda olsa fiyat farkı çok fazla olmayacaktır. Hatta linuxta açık kaynaklı bir program üzerinden hareket olursa daha ucuz olabilir. Burada masraflı olacak bize özgü yapılacak kısımlar.

Ayrıca ben şirketin iyiliği için bir teklifte bulunmak istiyorum. Kullanacak kişiler zaten şu an sadece mail, excel ve internet kullanıyor. Firma istedikten sonra bunada alışmak zorundalar :) Önemli olan üst yönetiminin olaya sıcak yaklaşması. Bunun içinde maliyetin klasik sistemlere göre daha uygun ve sistemin uygulanabilir olduğunu anlamaları gerekli. Linux'un uygulanabilir bir sistem olduğu aşikar. Geriye maliyeti hesaplayıp anlatmak kalıyor :)

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
bu işlerde tecrübeniz nedir bilmiyorum ama 80 bin dolar para verip aldığınız bir erp sistemi bile sizin işinizi % 100 karşılamayacaktır işte bu noktada şirket yöneticilerini anlamakta güçlük çekiyorum hali hazırda opensource erp çözümleri var bunun yanına işinin ehli bir programcı sistem yöneticisine bir miktar ücret ödeyerek hatta şirket bünyesinde çalıştırılarak hem işinizi gerçek manada gören bir erp paketine sahip olursunuz hemde oluşacak sorunlara veya eklenecek yeni süreçlere anında müdahele edersiniz 80 bin dolarınız cebinizde kalır ayrıca yıllık bakım ücreti servis ücreti gibi gereksiz kalemleride yok etmiş olursunuz

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
bu işlerde tecrübeniz nedir bilmiyorum ama 80 bin dolar para verip aldığınız bir erp sistemi bile sizin işinizi % 100 karşılamayacaktır işte bu noktada şirket yöneticilerini anlamakta güçlük çekiyorum hali hazırda opensource erp çözümleri var bunun yanına işinin ehli bir programcı sistem yöneticisine bir miktar ücret ödeyerek hatta şirket bünyesinde çalıştırılarak hem işinizi gerçek manada gören bir erp paketine sahip olursunuz hemde oluşacak sorunlara veya eklenecek yeni süreçlere anında müdahele edersiniz 80 bin dolarınız cebinizde kalır ayrıca yıllık bakım ücreti servis ücreti gibi gereksiz kalemleride yok etmiş olursunuz
Vayy HapS ta geldi :D:D:D:D

anfy

Doçent
Reaksiyon puanı
4
@Haps haklısın sadece ERP de değil genel hiç bir program %100 ihtiyaçları karşılamaz. ERP konusunda da daha önce denediğim ve değil %100, %60-70 iş gören programlar bile el üstünde tutuluyor.

Yöneticilerin bu tür paket sistemleri tercih etmesinin sebebide klasik karşımda bir işin ehli muhatap bir firma olsun mantığı. Dediğin en mantıklı şey ama onlara programcıya her zaman ihtiyacı olmayacak o yüzden ayda 1500-2000 lira vermeye gerek yok bir kere para veririm adamlara istediğimi tam yaptırırım oluyor. O yüzden firmada Linux'a evet derdirtirsem sonraki adımda firma ile anlaşıldığında madem linux açık kaynak kodlu olsun denir ve sonrasında dediğin sisteme gelir. En azından benim şimdi ki tasarım böyle :)

Bir yerden başlamak lazım. Ben adımı atayım da kabul görür görmez o firmanın politikası olur.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
arkadaşlar ERP 'nin anlamı Kurumsal Kaynak Planlamasıdır ve büyük firmalar kullanır bu yazılımları. genelde minimum 100.000 $ civarından başlar fiyatları. örneğin SAP 'nin ERP uygulamaları buna örnektir. linux için en azından Türkiye 'de ERP desteği ve yazılımı yapacak bir firma olacağını zannetmiyorum.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
arkadaşlar ERP 'nin anlamı Kurumsal Kaynak Planlamasıdır ve büyük firmalar kullanır bu yazılımları. genelde minimum 100.000 $ civarından başlar fiyatları. örneğin SAP 'nin ERP uygulamaları buna örnektir. linux için en azından Türkiye 'de ERP desteği ve yazılımı yapacak bir firma olacağını zannetmiyorum.

Bende aynı şeyi demiştim, ancak arkadaş bir firma bulmuş baksana. :)

zgr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba. Şirketin büyüklüğü bu konuda çok önemli. Moduler bir yapıdan bahsetmişsin.
moduler yapılar Üretim Planlama(PP) Satış Dağıtım(SD) İnsan kaynakları(HR) Finans modülü(FI) Maliyet muhasebesi (CO) Depo yönetimi(WM) Malzeme yönetimi (MM) gibi. Bu modüllerin hepsini bir çatı altında toplayan ERP programı olarak ilk tercih büyük şirketlerde ve holdinglerin hemen hemen hepsinde SAP (Alman yazılım Şirketi SAP AG ) programı kullanılır. Açık kaynak kodludur. Hemen hemen bütün dünya dillerinde çeviri mevcuttur. Programlama dili oralak ABAP Advanced Business Application Programming) kullanılır. Türkiyede bir çok danışmanlık veren şirketler mevcuttur. Onun için şirketin yapısı ve büyüklüğü maliyet açısından önemlidir.
Orta ölçekli firmalar Sap dışında Axapta da kullanır. Axapta'da X++ programlama dili kullanılır.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Türkiyede erp konusunda efes yazılım tecrübeli bir kurum

anfy

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Arkadaş SAP tan bahsetmişsiniz ama SAP maliyeti de dediğiniz gibi çok yüksek çıkmakta. Genel olarak piyasada bulunan ERP programları ise öyle 100 bin dolarlardan başlamıyor arkadaşlar en komplikesi tüm hizmetleri içinde 50-60bin dolara kapı açıyorlar 30-40bine anlaşıyorlar :) Tabi bu oturmuş ve sistemine güvenen tok satıcılar için geçerli. Orta ölçekli yazılım firmaları daha uygun fiyatlar ile yaklaşabiliyorlar.

Tabi dediğiniz gibi burada firmanın büyüklüğü de önemli. Daha önce dediğim gibi bizim firma öyle holding seviyesinde değil doğal olarak SAP veya benzeri kapasitede bir program bize XL gelecektir. Tabi her geçen gün büyüyoruz o ayrı ama kaynakları şimdiden teknoloji yönüne özellikle de yazılama yöneltmeyi hiç bir patron hemen kabul etmez. Öncelik şu an ve 3-5 sene sonrasını idare edecek ve sonrasındaki doğacak ihtiyaçların eklenebileceği bir program tercih sebebi oluyor.

Linux altında ERP yapan benim bulduğum ve bilgi sahibi olmaya çalıştığım firmada PROBİT : http://www.probit.com.tr/
Programda VictoryERP : http://www.victoryerp.com/

Benim gibi ilgilenen arkadaşlar bakabilir.