black_sea_28
Asistan
- Reaksiyon puanı
- 26
Sistemde bazı menüler ingilizce yazılmış, madem milli yazılım olarak övünüyoruz sistemin hepsinin türkçe olarak yazılması daha doğru olmaz mı?
Kendi masa üstü ortamımızı yazmadığımız sürece milli bir işletim sistemi diyemeyiz, aynı şey kendi çekirdeğimizi yazmadığımız sürece de söylenebilir...
kesinlikle doğru. bir proje var Türkiye 'de. C ve Sistem Programcıları Derneği bu işi yürütüyor. yani bir linux çekirdeği editlenmiyor. sıfırdan yeni bir çekirdek yazılıyor.
resmi siteleri: http://www.csistem.org/
kesinlikle doğru. bir proje var Türkiye 'de. C ve Sistem Programcıları Derneği bu işi yürütüyor. yani bir linux çekirdeği editlenmiyor. sıfırdan yeni bir çekirdek yazılıyor.
resmi siteleri: http://www.csistem.org/
Sayin Bursali; Pardus ile ilgili bugünkü yazınız hakkında bazı açıklamalar yapma gereğini hissettim... Öncelikle, Pardus'un neden ısrarla sanki bir işletim sistemiymiş gibi duyurulmaya çalistigini anlamakta zorluk çektiğimi belirtmek isterim. Pardus bir isletim sistemi değildir. Bir Linux dağıtımıdır. Dolayısıyla Pardus'un ulusal bir işletim sistemi olması da mümkün değildir. İşletim sistemleri oldukça karmaşık bir teknolojiye sahip olan yazilimlardir. Maalesef ülkemizde bizim Dernegimiz disinda ciddi anlamda isletim sistemi yazimiyla ilgilenen bir ticari ya da kamusal kurulus yoktur. Orhan Bey, konuyu söyle açiklarsam sizin için daha anlasilir olabilir: Siz diyelim Peugeot marka bir araba satin aldiniz ve bu arabanin içindeki çesitli göstergeleri Türkçe olacak biçimde degistirdiniz. Arabaya kendi olanaklarinizla yeni bir boya çektiniz. Aynalarini da söküp kendi ürettiklerinizle degistirdiniz. Simdi ulusal bir araba yaptiginizi iddia edersiniz muhtemelen size güleceklerdir. Zaten arabanin üzerindeki Peugeot armasi da halen orada durmaktadir. Bir araba yaptiginizi ne zaman öne sürersiniz?.. Sizin katkinizin çok daha önemli boyutlarda olmasi gerekir. Bazi parçalari kendiniz üretmeseniz bile onlari ciddi bir mühendislik çalismasiyla birlestirmeniz gerekir. Pardus bir isletim sistemi degildir. Isletim sisteminin ismi Linux ya da GNU/Linux'tur. Pardus bir dagitimdir ve Linux'un Pardus gibi çok sayida dagitimi vardir. Bu tür teknik konularda yanlis anlasilmalari önlemek için Dernegimizden görüs alabilirsiniz... Bir Cumhuriyet okuru olarak çalismalarinizda basarilar diliyorum... Kaan Aslan (C ve Sistem Programcilari Dernegi Baskani)
herseyle katiliyorum ,pardus icin verilen destek aslinda buna verilmeliydi ,ama elin yaptigi iyisidir anlamiyla hareket ediyoruzKendi masa üstü ortamımızı yazmadığımız sürece milli bir işletim sistemi diyemeyiz, aynı şey kendi çekirdeğimizi yazmadığımız sürece de söylenebilir...
Projenin 2 yıl süreceği ön görülmüş. 2004'te yeniden yapılanmaya gitmişler. Sistem hakkında son haberin siteye giriş tarihi ise 2007. Bugün ise akıbeti konusunda sanırım hiçbir bilgi yok.
kac cesit mp3 calar biliyorsun bir alay vardir yada kac cesit linux dagitimi var 300 ze askinAcaba oldukça iyi çalıştığı bilinen, güçlü ve açık kaynak bir çekirdek varken, onu yeniden yazmak, yada ona çok benzeyecek bir çekirdek ortaya çıkarmak, Amerika'yı ikinci defa keşfetmek ve önemli ölçüde zaman-para kaybetmek demek olur muydu? Yoksa olmaz mıydı? Ne dersiniz? Bu konu hakkında ki görüşlerinizi merak ediyorum.
kac cesit mp3 calar biliyorsun bir alay vardir yada kac cesit linux dagitimi var 300 ze askin
yani ayni cekirdek dahi olsa ayni paketi kullanmalarina ragmen bir ton var ,neden acik kaynak kodlu olup made in türkei olan bize öz bir islatim sistemi yada cekirdegi olmasinlarki eger bu yapilabiliniyorsa bence olmasi gerek diye düsünüyorum .
---------- saat 23:30 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:28 eklenmişti ----------
birde diyebilirmiyiz yav debian varkenubuntu neden var yada ubuntu varken mint neden var bosa caba öyle olacagina hepsi biri üzerine yogunlassinda denilebilinirdi ,gerci öyle yapsalar daha mantikli olurdu amma
Acaba oldukça iyi çalıştığı bilinen, güçlü ve açık kaynak bir çekirdek varken, onu yeniden yazmak, yada ona çok benzeyecek bir çekirdek ortaya çıkarmak, Amerika'yı ikinci defa keşfetmek ve önemli ölçüde zaman-para kaybetmek demek olur muydu? Yoksa olmaz mıydı? Ne dersiniz? Bu konu hakkında ki görüşlerinizi merak ediyorum.
Sağlam dağıtım istiyorsan debian..tamam dediğiniz doğru. yeniden amerikayı keşfetmeye gerek yok. ama bana göre bu bir güç gösterisi. ben de varım bu işte diyebilmenin en iyi yolu.
ayrıca şunu söyliyim linux dağıtımlarının çok çeşitli olması bence linuxa zarar veriyor. çünkü bir dağıtıma uygun olan paket başka dağıtımda bir halta yaramıyor. ancak kendiniz kaynak kodlardan derlerseniz kendi dağıtımınıza adapte edebiliyorsunuz. halbuki en kararlı linux dağıtımı üzerine gidilse ve standart tek olsa daha başarılı olurlar bence.
işte bu yüzden standart işletim sistemini kendimize ve ihtiyaçlarımıza göre yazmak bence daha makul. diğer arkadaslardan da yorum bekliyorum![]()
Sağlam dağıtım istiyorsan debian..
Eğer bu işten anlıyorsan:
Slackware yada Gentoo kur.........
demek istediğim sağlam bir dağıtım aramak değil. dağıtımların fazla olmasının linux dağıtımlarında dengesizliğe, uyumsuzluğa sebep olduğudur. mac 'ın ya da windowsun yaptıgı gibi tek dağıtım üzerinde yoğunlaşılsa belli standartlar belirlense eminim ki windowsun yerini kolayca alabilir.
işte sırf bu yüzden masaüstünde yapılan birkaç görsellikle (pencere oynatma falan...) övünmek zorunda kalırlar. çünkü başka imkanları yok...
Debian
Virüs bulaşmamasıyla, mavi ekran çıkmamasıyla, sağdan soldan serial-crack arayıp gezmemekle, programları trial değil, sonuna kadar serbest kullanabilmek gibi şeylerle de övünüyorlar.
arkadaş sen kimsin de bu yorumları yapabiliyorsunvirüs bulaşmaması yaygınlaşamadığının göstergesi.
sen windows'ta daha fazla aç kalacaksın merak etmeaç mı kalalım ya![]()
virüs bulaşmaması yaygınlaşamadığının göstergesi. ayrıca geneli itibariyle ücretsiz programlar olduğu için yazılım geliştiriciler linux için yazılım geliştirmeyi tercih etmiyor. bu da gelişimi için bir sorun bence. tamam herşeyi bedava kullanmak iyi ama bunu geliştirenleri de düşünmek gerekiyor. örneğin benaç mı kalalım ya
![]()