Pardus'un Şu Özelliğini Hiç Ama Hiç Sevmiyorum

black_sea_28

Asistan
Reaksiyon puanı
26
Sistemde bazı menüler ingilizce yazılmış, madem milli yazılım olarak övünüyoruz sistemin hepsinin türkçe olarak yazılması daha doğru olmaz mı?

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
O Pardus'un değil, KDE'nin ingilizce olmasından kaynaklanıyor. İngilizce diye bahsettiğin kısımlar menüde çok kıyıda köşede kalmış yerler, programların açıklamaları. Eğer bu konuda büyük bir sıkıntınız var ise ozgurlukicin forumlarında size yardımcı olacak, sizi dikkate alacak yetkililer mevcut.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
valla elimizden bir sey gelmiyor :) ama her güzelin bir kusuru olur ,yoksa nazar deger :) herci Knazarda var ama ne olur ne olmaz

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Kendi masa üstü ortamımızı yazmadığımız sürece milli bir işletim sistemi diyemeyiz, aynı şey kendi çekirdeğimizi yazmadığımız sürece de söylenebilir...

snow fox

Profesör
Reaksiyon puanı
14
pisi package manager olmuş saçmalık :(
adam gibi çeviri yapın

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Kendi masa üstü ortamımızı yazmadığımız sürece milli bir işletim sistemi diyemeyiz, aynı şey kendi çekirdeğimizi yazmadığımız sürece de söylenebilir...

kesinlikle doğru. bir proje var Türkiye 'de. C ve Sistem Programcıları Derneği bu işi yürütüyor. yani bir linux çekirdeği editlenmiyor. sıfırdan yeni bir çekirdek yazılıyor.

resmi siteleri: http://www.csistem.org/

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
kesinlikle doğru. bir proje var Türkiye 'de. C ve Sistem Programcıları Derneği bu işi yürütüyor. yani bir linux çekirdeği editlenmiyor. sıfırdan yeni bir çekirdek yazılıyor.

Projenin 2 yıl süreceği ön görülmüş. 2004'te yeniden yapılanmaya gitmişler. Sistem hakkında son haberin siteye giriş tarihi ise 2007. Bugün ise akıbeti konusunda sanırım hiçbir bilgi yok.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

Sana çok çok teşekkürlerimi sunuyorum ve bir alıntı yapmak istiyorum bu siteden:

Sayin Bursali; Pardus ile ilgili bugünkü yazınız hakkında bazı açıklamalar yapma gereğini hissettim... Öncelikle, Pardus'un neden ısrarla sanki bir işletim sistemiymiş gibi duyurulmaya çalistigini anlamakta zorluk çektiğimi belirtmek isterim. Pardus bir isletim sistemi değildir. Bir Linux dağıtımıdır. Dolayısıyla Pardus'un ulusal bir işletim sistemi olması da mümkün değildir. İşletim sistemleri oldukça karmaşık bir teknolojiye sahip olan yazilimlardir. Maalesef ülkemizde bizim Dernegimiz disinda ciddi anlamda isletim sistemi yazimiyla ilgilenen bir ticari ya da kamusal kurulus yoktur. Orhan Bey, konuyu söyle açiklarsam sizin için daha anlasilir olabilir: Siz diyelim Peugeot marka bir araba satin aldiniz ve bu arabanin içindeki çesitli göstergeleri Türkçe olacak biçimde degistirdiniz. Arabaya kendi olanaklarinizla yeni bir boya çektiniz. Aynalarini da söküp kendi ürettiklerinizle degistirdiniz. Simdi ulusal bir araba yaptiginizi iddia edersiniz muhtemelen size güleceklerdir. Zaten arabanin üzerindeki Peugeot armasi da halen orada durmaktadir. Bir araba yaptiginizi ne zaman öne sürersiniz?.. Sizin katkinizin çok daha önemli boyutlarda olmasi gerekir. Bazi parçalari kendiniz üretmeseniz bile onlari ciddi bir mühendislik çalismasiyla birlestirmeniz gerekir. Pardus bir isletim sistemi degildir. Isletim sisteminin ismi Linux ya da GNU/Linux'tur. Pardus bir dagitimdir ve Linux'un Pardus gibi çok sayida dagitimi vardir. Bu tür teknik konularda yanlis anlasilmalari önlemek için Dernegimizden görüs alabilirsiniz... Bir Cumhuriyet okuru olarak çalismalarinizda basarilar diliyorum... Kaan Aslan (C ve Sistem Programcilari Dernegi Baskani)

Sevgili Kaan Bey her cümlesinde tercümanım olmuş.

İşte benim Pardus'a karşı olan tavrım da bundandır. İleride işletim sistemi yazma hayaline sahip biri olarak, bu projeyi gönülden destekliyorum...

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
herseyle katiliyorum ,pardus icin verilen destek aslinda buna verilmeliydi ,ama elin yaptigi iyisidir anlamiyla hareket ediyoruz

---------- saat 22:40 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:35 eklenmişti ----------

birisi bu isle bir ilgilene bilirmi yani bir arasitrsin porje ne durumdaymis ,harbiden yattimi ama 3 yillik emek bosami gidecek

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Acaba oldukça iyi çalıştığı bilinen, güçlü ve açık kaynak bir çekirdek varken, onu yeniden yazmak, yada ona çok benzeyecek bir çekirdek ortaya çıkarmak, Amerika'yı ikinci defa keşfetmek ve önemli ölçüde zaman-para kaybetmek demek olur muydu? Yoksa olmaz mıydı? Ne dersiniz? Bu konu hakkında ki görüşlerinizi merak ediyorum.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Projenin 2 yıl süreceği ön görülmüş. 2004'te yeniden yapılanmaya gitmişler. Sistem hakkında son haberin siteye giriş tarihi ise 2007. Bugün ise akıbeti konusunda sanırım hiçbir bilgi yok.

evet dediğiniz gibi en son haber 2007 yılında :blushing: ceturk.com sitesinde bir arkadas vardı bu dernege uye olan ve işletim sistemi geliştirme grubunda yer alan. anladığım kadarıyla destek bulamıyorlar. halbuki tübitak pardus yerine bu gruba destek olsa gerçek manada bir işletim sistemimiz olabilirdi :rolleyes:

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
parus idir güzeldir hoştur daha nasıliface edebilirim :D

kullanmayan insan anlamaz şu vizeler bitmedi gitti linux bölümüne katkıda bulunamadım :( geci arkadaşlar cok güzel paylaşımlarda bulunuyolar :D

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
Acaba oldukça iyi çalıştığı bilinen, güçlü ve açık kaynak bir çekirdek varken, onu yeniden yazmak, yada ona çok benzeyecek bir çekirdek ortaya çıkarmak, Amerika'yı ikinci defa keşfetmek ve önemli ölçüde zaman-para kaybetmek demek olur muydu? Yoksa olmaz mıydı? Ne dersiniz? Bu konu hakkında ki görüşlerinizi merak ediyorum.
kac cesit mp3 calar biliyorsun bir alay vardir yada kac cesit linux dagitimi var 300 ze askin

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
kac cesit mp3 calar biliyorsun bir alay vardir yada kac cesit linux dagitimi var 300 ze askin

Linux dağıtımlarının hepsi aynı çekirdeği kullanır. (MP3 playerlar da aynı mp3-decoding algoritmasını kullanır.)

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Bence bu ulusal meselesini bir kenara bırakın. Hangisi sizin için en iyise onu kullanın. Sonuçta hepsi özgür ve tüm hakları sizin elinizde.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
yani ayni cekirdek dahi olsa ayni paketi kullanmalarina ragmen bir ton var ,neden acik kaynak kodlu olup made in türkei olan bize öz bir islatim sistemi yada cekirdegi olmasinlarki eger bu yapilabiliniyorsa bence olmasi gerek diye düsünüyorum .

---------- saat 23:30 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:28 eklenmişti ----------

birde diyebilirmiyiz yav debian varkenubuntu neden var yada ubuntu varken mint neden var bosa caba öyle olacagina hepsi biri üzerine yogunlassinda denilebilinirdi ,gerci öyle yapsalar daha mantikli olurdu amma

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
yani ayni cekirdek dahi olsa ayni paketi kullanmalarina ragmen bir ton var ,neden acik kaynak kodlu olup made in türkei olan bize öz bir islatim sistemi yada cekirdegi olmasinlarki eger bu yapilabiliniyorsa bence olmasi gerek diye düsünüyorum .

---------- saat 23:30 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:28 eklenmişti ----------

birde diyebilirmiyiz yav debian varkenubuntu neden var yada ubuntu varken mint neden var bosa caba öyle olacagina hepsi biri üzerine yogunlassinda denilebilinirdi ,gerci öyle yapsalar daha mantikli olurdu amma

Hmm evet anlıyorum. Fikrini paylaştığın için teşekkür ederim. Son eklediğin konuda öneri bildiren bir çok Linux kullanıcısı tanıyorum. Kimbilir, birkaç dağıtım olsaydı ve daha çok uygulama programları üretimi konusunda katkı sağlansaydı, belki daha güzel olabilirdi.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144

tamam dediğiniz doğru. yeniden amerikayı keşfetmeye gerek yok. ama bana göre bu bir güç gösterisi. ben de varım bu işte diyebilmenin en iyi yolu.

ayrıca şunu söyliyim linux dağıtımlarının çok çeşitli olması bence linuxa zarar veriyor. çünkü bir dağıtıma uygun olan paket başka dağıtımda bir halta yaramıyor. ancak kendiniz kaynak kodlardan derlerseniz kendi dağıtımınıza adapte edebiliyorsunuz. halbuki en kararlı linux dağıtımı üzerine gidilse ve standart tek olsa daha başarılı olurlar bence.

işte bu yüzden standart işletim sistemini kendimize ve ihtiyaçlarımıza göre yazmak bence daha makul. diğer arkadaslardan da yorum bekliyorum :)

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
tamam dediğiniz doğru. yeniden amerikayı keşfetmeye gerek yok. ama bana göre bu bir güç gösterisi. ben de varım bu işte diyebilmenin en iyi yolu.

ayrıca şunu söyliyim linux dağıtımlarının çok çeşitli olması bence linuxa zarar veriyor. çünkü bir dağıtıma uygun olan paket başka dağıtımda bir halta yaramıyor. ancak kendiniz kaynak kodlardan derlerseniz kendi dağıtımınıza adapte edebiliyorsunuz. halbuki en kararlı linux dağıtımı üzerine gidilse ve standart tek olsa daha başarılı olurlar bence.

işte bu yüzden standart işletim sistemini kendimize ve ihtiyaçlarımıza göre yazmak bence daha makul. diğer arkadaslardan da yorum bekliyorum :)
Sağlam dağıtım istiyorsan debian..
Eğer bu işten anlıyorsan:
Slackware yada Gentoo kur.........

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Sağlam dağıtım istiyorsan debian..
Eğer bu işten anlıyorsan:
Slackware yada Gentoo kur.........

demek istediğim sağlam bir dağıtım aramak değil. dağıtımların fazla olmasının linux dağıtımlarında dengesizliğe, uyumsuzluğa sebep olduğudur. mac 'ın ya da windowsun yaptıgı gibi tek dağıtım üzerinde yoğunlaşılsa belli standartlar belirlense eminim ki windowsun yerini kolayca alabilir.

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
demek istediğim sağlam bir dağıtım aramak değil. dağıtımların fazla olmasının linux dağıtımlarında dengesizliğe, uyumsuzluğa sebep olduğudur. mac 'ın ya da windowsun yaptıgı gibi tek dağıtım üzerinde yoğunlaşılsa belli standartlar belirlense eminim ki windowsun yerini kolayca alabilir.

Yanlız linux dağıtımları birleşerek MacoSX i yok edebilirler...
Tabiki keşke ilk 10 dağıtım birleşip standartları belirlese....
Ancak buda GNU felsefesine aykırı...
Yani anlayacağın çok zor........

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Sen hangi dağıtımı kullanıyordun karcx ?

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
işte sırf bu yüzden masaüstünde yapılan birkaç görsellikle (pencere oynatma falan...) övünmek zorunda kalırlar. çünkü başka imkanları yok...

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
işte sırf bu yüzden masaüstünde yapılan birkaç görsellikle (pencere oynatma falan...) övünmek zorunda kalırlar. çünkü başka imkanları yok...

Virüs bulaşmamasıyla, mavi ekran çıkmamasıyla, sağdan soldan serial-crack arayıp gezmemekle, programları trial değil, sonuna kadar serbest kullanabilmek gibi şeylerle de övünüyorlar.

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Sen hangi dağıtımı kullanıyordun karcx ?

Debian:
kd72ok.jpg

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Virüs bulaşmamasıyla, mavi ekran çıkmamasıyla, sağdan soldan serial-crack arayıp gezmemekle, programları trial değil, sonuna kadar serbest kullanabilmek gibi şeylerle de övünüyorlar.

virüs bulaşmaması yaygınlaşamadığının göstergesi. ayrıca geneli itibariyle ücretsiz programlar olduğu için yazılım geliştiriciler linux için yazılım geliştirmeyi tercih etmiyor. bu da gelişimi için bir sorun bence. tamam herşeyi bedava kullanmak iyi ama bunu geliştirenleri de düşünmek gerekiyor. örneğin ben :) aç mı kalalım ya :)

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
virüs bulaşmaması yaygınlaşamadığının göstergesi. ayrıca geneli itibariyle ücretsiz programlar olduğu için yazılım geliştiriciler linux için yazılım geliştirmeyi tercih etmiyor. bu da gelişimi için bir sorun bence. tamam herşeyi bedava kullanmak iyi ama bunu geliştirenleri de düşünmek gerekiyor. örneğin ben :) aç mı kalalım ya :)

Yo hayır, yazılım geliştirmeyi meslek olarak yapıyorsan, tabi ki ürettiğin yazılımlar için bir ücret talep edebilirsin. Açık kaynak yazılımlar illa ücretsiz olmalıdır diye bir genelleme yok. Şu an için masaüstünde belki değil ama sunucu piyasasında Linux'ün daha yaygın olduğunu sanırım biliyorsundur. Apachi, PHP, MySQL, GCC, Thunderbird, Firefox, QMail, vsftpd gibi endüstri standardı olmuş, yaptığı işte dünya standartlarını belirlemiş yüzlerce yazılım var Linux'te. Üstelik hepsi ücretsiz ve açık kaynak.