Arch Linux

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
200px-Archlogo.png

Arch Linux, sadeliği ve zerafeti kendine hedef edinmiş bir GNU / Linux dağıtımıdır. Ekibinin tasarım yaklaşımı sadelik, şıklık, kod doğruluğu ve minimalizm üzerinedir.

Kurulum

Arch Linux Türkiye gönüllüleri, Arch Linux'u ilk defa kuracaklar için bir kurulum rehberi hazırlamıştır. Bu belgeye http://www.archlinux.org.tr/kurulum/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Paket Yönetimi

Pacman

Pacman paket yöneticisi Arch Linux' un en büyük özelliklerinden biridir. Tek bir ikili paket biçimi ile kullanımı kolay bir derleme sistemini birleştirmektedir. Pacman resmi Arch depolarından veya kişisel derlemelerden gelen paketler olup olmadığına bakmaksızın kolayca paketlerinizi yönetmenizi sağlar . Pacman paket listelerinizi ana sunucu ile eş zamanlı güncelleyerek sisteminizi güncel tutar. Bu sunucu/araç modeli ayrıca, tüm bağımlılıklarıyla birlikte paketleri yükleme ve kaldırmanıza imkan sunar. Pacman C programlama diliyle yazıldığı için hızlı, hafif ve beceriklidir. Hızlı çalışmasını sağlayan .tar.gz paket biçimini kullanır; Gzip' li arşivler, biraz daha büyük olsalar da Bzip arşivlerden daha hızlı açılırlar ve genellikle daha avantajlıdırlar.

ABS

ABS, Arch Derleme Sistemi' dir. ABS, uygulamaları kaynaktan derlemek ve paketlemek için oluşturulmuş 'ports-benzeri' bir sistemdir. Pacman ikili paket yönetimi için özelleştirilmiş bir Arch aracı iken ABS de kaynaktan pkg.tar.gz paketleri derlemek için özelleştirilmiş bir Arch aracıdır.

Ports-benzeri Sistem Ne Demektir? 'Ports' kaynak paketlerin indirilmesini, açılmasını, yamalanmasını, derlenmesini ve kurulmasını sağlayan bir *BSD sistemidir. Bir 'port' kullanıcının bilgisayarında yer alan ve kurulacak uygulamanın adını taşıyan, içinde uygulamanın indirilip derlenmesini ve kurulmasını sağlayan talimatları içeren bir kaç yapım dosyası bulunan küçük bir dizindir. Sistem istenen uygulamayı, bu dizine ya da port' a girerek ve 'make' ve 'make install' komutlarını kullanarak indirir, derler ve kurar.

AUR

Arch Linux Kullanıcıları topluluk Havuzu (AUR) ana depolara katkı sağlamak amacıyla kullanılır.

İndirmek İçin

ftp://ftp.linux.org.tr/archlinux/iso/2009.08/

64 bit: archlinux-2009.08-core-x86_64.iso

32 bit: archlinux-2009.08-core-i686.iso

kaynak: wikipedia

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
İndiriyorum. Sudo da verilen kurulum rehberine baktımda bayağı karışık..

Ubuntu yüklemeye benzemiyor Merve :D

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Arch harika bir dağıtım ama gerçekten yapılandırması çok zor. Türkçe bir forumunun olmaması da büyük sıkıntı. Her sorunun cevabını Wikide bulmak kolay olmuyor.
Desktop'ta kurulu ama Notebookta başaramadım bir türlü. Aslında fazla uğraşmaya vaktim yoktu.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Şuan yüklüyorum bakalım ne olacak. Becerebilecekmiyim.(VBox)

---------- saat 16:22 eklendi ---------- önceki mesaj saat 16:12 eklenmişti ----------

Xorg -configure komutu vermemi istiyor veriyorum -bash: Xorg: command not found diyor ya.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
xorg u yükledin değil mi öncesinde?

pacman -Sy xorg

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Napıcaz yusufsan21 :D değerli bilgilerinize ihtiyacım var.. :crying:

---------- saat 16:36 eklendi ---------- önceki mesaj saat 16:34 eklenmişti ----------

e2fsprogs paketini kaldırıp kaldırmayacağımı soruyor. Evet demiştim kaldırmamammı gerekiyor?

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
x'i küçük yazmayı denedin değil mi? :( (Kusura bakma sadece yardım etmeye çalışıyorum yoksa senin benden çok daha iyi bildiğini biliyorum.)

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
x'i küçük yazmayı denedin değil mi? :( (Kusura bakma sadece yardım etmeye çalışıyorum yoksa senin benden çok daha iyi bildiğini biliyorum.)

Yanlış anlaşılmaya sebep oldum ben ciddiydim. Bilgileriniz değerli ve benim onlara ihtiyacım var gerçekten :blush:

ekrangrnts1.png

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sercan "sudo apt-get install yusufsan21's_mind" yaz, sonra "cd /mind/Arch/Configuration" yaz, "sudo make install" yap, kuruyor. :D

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Evet bu da yeni çıktı..

pacman -Sy Xorg [Enter]
Xorg package bot found, searching for group...
error: 'Xorg': not found in sync db

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Sen xorg'u kurmamışsın ki. Baksana kurulumu yapmamış. Bence sen bir daha kurmayı dene.

Bir de bu Ubuntu komutu ve ben meselesi nedir?

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Ben de bilmiyorum Mervenin hayal gücünün ürünü olması muhtemel.

pacman -Sy Xorg komutu ile kurmuyormuyuz Xorg'u?

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
pacman -Sy xorg yani x küçük. Aklıma başka bir şey gelmiyor :(

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Evet bu da yeni çıktı..

pacman -Sy Xorg [Enter]
Xorg package bot found, searching for group...
error: 'Xorg': not found in sync db

paketi yansıda bulamamış.

Kod:
nano /etc/pacman.d/mirrorlist

komutunu verip resimde gösterdiğim yeri ekleyin;

2zdrvae.jpg

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Hayır yüklememiş. Bir de o soruya no demeyi denedin mi? (ikinci soru)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sen xorg'u kurmamışsın ki. Baksana kurulumu yapmamış. Bence sen bir daha kurmayı dene.

Bir de bu Ubuntu komutu ve ben meselesi nedir?

Kesinlikle benim hayal gücüm. :D

Sercan sorununu yazsana anlayacağım dilden güzelce? Ben yabancı forumları araştırıp yanıt bulayım sana. Aldım tozları, bitti. :D

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Jea, adam daha ne yazsın. xorg'u yükleyemiyor işte. Yüklemek isteyince ekrandaki şeyler çıkıyor :) Bir koşu ara bul bakalım.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Kesinlikle benim hayal gücüm. :D

Sercan sorununu yazsana anlayacağım dilden güzelce? Ben yabancı forumları araştırıp yanıt bulayım sana. Aldım tozları, bitti. :D

Orda toz kalmış devam et sen :cool:

Ya arkadaşlar Fransanın sunucularını kullanıyorum ondan olabilirmi.

Jeaquares, Xorg paketleri yüklenmiyor.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Hayır herkes Fransa sunucularını kullanıyor zaten.