Atatürk'ün Türk Gençliğine Hitabesi

-BeSTe-

Profesör
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
2,605
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Ey Türk gençliği!
Birinci vazifen, Türk İstiklâlini, Türk Cumhuriyeti’ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkan ve şeraitini düşünmeyeceksin! Bu imkan ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.



Ey Türk İstikbalinin evladı!
İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır!
Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda, mevcuttur!



20 Ekim 1927


Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun günümüz Türkçe’sine uyarladığı Gençliğe Hitabe




"Ey Türk Gençliği!
Birinci ödevin Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuza dek korumak ve savunmaktır.

Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel, senin en değerli (güven) kaynağındır. Gelecek de, yurt içinde ve dışında, seni bu kaynaktan yoksun etmek isteyecek kötüler bulunacaktır.
Bir gün, bağımsızlığını ve cumhuriyetini savunmak zorunda kalırsan, göreve atılmak için içinde bulunacağın ortamın olanak ve koşullarını düşünmeyeceksin!
Bu olanak ve koşullar çok elverişsiz olabilir.
Bağımsızlığına ve cumhuriyetine kıymak isteyecek düşmanlar, bütün dünyada benzeri görülmedik bir yenginin temsilcisi olabilirler.
Zorla ya da aldatıcı düzenlerle, sevgili yurdunun bütün kaleleri alınmış, bütün gemi yapım yerleri ele geçirilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve yurdun her köşesine eylemli olarak girilmiş olabilir.
Bütün bu durumlardan daha acı ve daha korkunç olmak üzere, yurdun içinde yönetim başında bulunanlar, aymazlık ve sapkınlık ve üstelik hainlik içinde bulunabilirler.
Dahası, yönetim başında bulunan böyleleri, kişisel çıkarlarını, yurduna girip yayılmış olan (dış) düşmanların siyasal amaçlarıyla birleştirebilirler.
Ulus, yoksulluk ve darlık içinde ezgin ve bitkin düşmüş olabilir.

Ey Türk geleceğinin genç kuşakları!
İşte bu ortam ve koşullarda bile ödevin, Türk bağımsızlığını ve cumhuriyetini kurtarmaktır.
Gereksindiğin güç, damarlarındaki soylu kanda vardır."



20 Ekim 1927​

Kaynak : Gelen Kutusu
 

GKHNCKR

Profesör
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
228
Çok ince düşünülerek yazılmış bir hitabet eseri. Bazı kaynaklarda Atatürk'ün Nutuk'u yazdıktan sonra İsmet paşa'ya gösterdiği ve okuttuğu, sonrasında da İsmet Paşa'ya sonuna bir şeyler eklemesini istediği, ismet paşanında bu istek üzerine Gençliğe hitabeyi yazarak Nutuk'un sonuna eklediği söylenmekte.. Her neyse, güzel bir öğüt..

Bu arada aranızda hiç Nutuk'u okuyan var mı? Varsa da en çok beğendiği, etkilendiği bölüm nedir acaba. Bİzimle paylşaşırsa sevinirim. Ben bir kere okumaya çalıştım, nasıl desem tarih kitabı gibi geldiği için yarıda bıraktım. Beklediğim gibi çıkmadı..
 

Fantoma

Profesör
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
228
Bu arada aranızda hiç Nutuk'u okuyan var mı? Varsa da en çok beğendiği, etkilendiği bölüm nedir acaba. Bİzimle paylşaşırsa sevinirim. Ben bir kere okumaya çalıştım, nasıl desem tarih kitabı gibi geldiği için yarıda bıraktım. Beklediğim gibi çıkmadı..

Sanırım roman gibi zannettin. :)
Şaka bir yana dingin bir kafayla, şöyle ayaklarını uzatıp ağır ağır okumanı öneririm. İnternette PDF olarak bulabilirsin.
Ağırdır okuması ama her satırı düşündürücüdür.
Hatta şimdi burada da gördüm.

http://forum.shiftdelete.net/ataturk-kosesi/25458-nutuk.html
 

mned

Doçent
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
715
Reaksiyon puanı
24
Puanları
18
Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun günümüz Türkçe’sine uyarladığı Gençliğe Hitabe​

Atatürk'ün Türkçesini beğenmemiş mi de günümüz Türkçesine çevirmiş? Bence çeviriler yazının özünü yansıtamıyor herşeyin orjinali güzel.
 
Üst