KOSGEB ile iş kurmak

Cresties

Öğrenci
Katılım
21 Kasım 2015
Mesajlar
11
Reaksiyon puanı
9
Puanları
3
Merhabalar, ben ilerleyen günlerde bir iş kurmayı planlıyorum. İş için gerekli altyapıya, donanıma şu anda sahibim. Ancak maddi açıdan çok fazla yeterli olamadım. İşin sıkıntı tarafı maddiyatın yetersizliği değil aslında. Yani para biriktiriyorum ancak işim yurt dışı olduğu için dolar kuru endeksli ne kadar biriktirirsem biriktireyim dolar kuru değiştikçe giderim de büyük oranda artıyor. Yüksek Teknoloji kategorisine (Bilişim Hizmetleri veren bir şirket) uygun bir yapım var. KOSGEB üzerinden 370 Bin TL'ye kadar destek alabiliyorum. Ancak kafamı karıştıran bazı sorular var.

Öncelikle ben 29 yaşının altında şirket kurmak isteyen birisi olduğumdan ötürü 1 yıl boyunca Bağ-Kur ödemiyorum. Bu benim giderimi büyük bir ölçüde düşürüyor. Ancak şöyle bir şey var ki, firmada kullanmak üzere alacağım lisansların sadece aylık ücretli 800TL üzerinde oluyor. İş tamamen sanal ortamdan yürütüleceği için şanslıyım. Şirketin adresini sanal bir ofis olarak göstereceğim. Bu da minimum aylık 120 TL oluyor. (Tercih ettiğim firmaya göre değişiyor bu rakam) Ayrıca aylık muhasebe ve aylık verilen beyannameler için hiç gelir elde etmesem aylık 1500 TL'ye yakın bir giderim oluyor. Çalışan bir insanım, şu anda da eve destek sağlıyorum. Bu yüzden 1500 TL'lik gider benim gözümde yüksek bir tutar (İnanın eve destek sağlamıyor olsam şu an bu konuyu bile açmıyor olurdum muhtemelen). Şimdi şöyle bir maddiyat çıkarmak istediğim zaman aşağıdaki gibi bir sonuç çıkıyor;

3 Yıl boyunca 75 Bin TL altındaki yıllık gelirlerim için vergiden muaf olacağım.
1 Yıl boyunca küsüratını atarsak 1000 TL (*12 12 Bin TL) ilk yıl muaf oluyorum.

Ancak, aylık lisans ücretleri 800 TL + Mukellef.co 295 TL (KDV Dahil) + Sanal Ofis (Mukellef.co) 129 TL + Aylık KDV Beyannamesi 65 TL (Düz hesap normalde 64,10 TL)
Bu da toplamda yine düz hesap yapalım dersek aşağı yukarı 1300 TL gibi bir gider oluyor.

Tabii buna ek giderlerim de var. Onları da minimum 700 TL olarak düşünsek 2 Bin TL gibi aylık bir gider çıkıyor ortaya (Diğer şirket zorunlu giderleri).

KOSGEB'i biraz araştırdım. Yüksek Teknoloji seviyesindeki genç girişimcilere 370 Bin TL'ye kadar hibe desteği sağlıyor.

Bu desteğin içerisine süreli lisanslarda dahil olabiliyor (Aldığım lisansların ödemesi aylık olarak yapılıyor).

Daha önce KOSGEB'den destek alan oldu mu hiç? Bu gibi bazı sorularım var sormak istiyorum :)

Teşekkürler.
 

AlperShal

Profesör
Katılım
14 Ekim 2018
Mesajlar
2,724
Reaksiyon puanı
2,554
Puanları
113
İyi hoş anlatmışsınız da sorduğunuz tek soru "Daha önce KOSGEB'den destek alan oldu mu hiç?" olmuş. Sorularınızı konunun içine eklerseniz direkt cevap alırsınız. Birinin ben daha önce destek aldım deyip sizin sorularınızı hazırlayıp onun cevap vermesini bekleyene kadar direkt soruları ekleseniz çok daha hızlı cevap alırsınız.
 

Cresties

Öğrenci
Katılım
21 Kasım 2015
Mesajlar
11
Reaksiyon puanı
9
Puanları
3
Düzenleme yapamadığım için soruları buraya ekliyeyim :)

1- Kuruluş Desteğini nasıl alabiliyorum?
2- Yurt dışından almış olduğum lisansların ücretini nasıl destek olarak talep edebilirim?
3- Sanal Ofis için stopaj öder miyim?
4- Fiziksel Sunucu (Server) barındırıyorum, bunun giderini destek olarak alabilir miyim?
5- Aylık ödeme dönemleri varmış (3 ayda bir vs), ben yukarıda sorduğum aylık giderlerim için bu dönemler de mi sadece talepte bulunabilirim?
6- Hibe alabilmem için aldığım aylık lisans hizmeti dahil, tüm her şeyi faturalandırmam gerekir mi?
7- Faturasız olarak aldığım fiziksel sunucum için bir ödeme alabilir miyim? (Şahıstan satın aldım, faturası yoktu) (Ürün değerlendirme vb bir işlem var mı?)

Şu anda aklıma gelenler bunlar. Bunlar cevaplandıktan sonra aklımda bir soru kalırsa tekrardan eklerim.

Teşekkürler.
 

Szayel

Profesör
Katılım
14 Ağustos 2019
Mesajlar
2,018
Reaksiyon puanı
1,147
Puanları
113
Valla başvuru belgesine hiç göz atmadım. Tahminen şunu söyleyebilirim, siz paranın bir kısmını ödüyorsunuz faturalandırıyorsunuz faturayı tebliğ ediyorsunuz indirim alıyorsunuz. Yahut para ödeniyor ama hemen değil belirli periyotlarla ve taksitlerle.

Aylık lisans hizmeti veya kullanılacak teçhizatların tamamı gereksinim listesi altında fiyatlama olan bir yazılım bildirimle onaylanıyor sanırım. 7madde elbet olmaz faturasız hiçbirşeyi kanıtlayamazsın, kanıtlayamadığın birşeyi de alamazsın. Kanıtladığın şeylerde de proje başvurusundaki TL karşılığı baz alınır. Dolar artmış düşmüş orası kimseyi ilgilendirmez.

Neyse parça parça bilgim var ama beni ilgilendirdiği kısmı kadar. Projenin başarısına güveniyorsan ve bu yolda gideceksen şunu tavsiye ederim. Bazı firmalar var. Bu firmalarla görüşerek proje hazırlamada destek alabilirsin. Genel olarak tüm sorularını cevaplarlar, proje dosyanı ve nasıl olması gerektiğini de dahil yön verirler işine.

1 - 5 bin arası cebinden para çıkar tahmini olarak. İstanbul yazıyor profilinde ve buna istinaden;
1. Etkin Proje - 2. Sistem global.

Sistem global tavsiye etmem ama yardımcı olurlar muhakkak. Etkin proje tavsiye ederim. İzmirdeki ekibiyle çalışma imkanım oldu ayakları yere basan, çatır çatır araştıran bilgisi olan bilgi veren bir şirket.
 
Üst