Binaya internet ağı için ne kurmam gerekiyor

snnturkx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ARKADAŞLAR BEN APARTMANNIMIZA BİR İNTERNET AĞI KURMAK İSTİYORUM VE YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR..
öNCELİKLE 8 mbps sabit hızda adsl aboneliğim var apartman 8 katlı ve her katta 2 daire var (toplam 16 daire). elimizde 1 adet lnksys x2000 modem bir adet 24 lü hub var. benim yapmak istediğim ise tüm dairelere elektirikçiyi çağırıp cat 6 kablo cekeceğim kabloların hepsini biyerde toplıcam toplam 16 kablo bunları hub a hub danda modeme baglıyacam ve her daireye birer tane tp link access point bağlıyacağım buraya kadar her şey tamm . asıl sorularım

1- cat 6 yı elektrik kabloları ile aynı kanaldan yan yana geçirmek zorundayım (her daireye giden cat 6 sadece evin kapısında 4 metrelik bir boruda elektrik kablosuyla yanyana gidecek geriye kalan cat 6 free ) yani her kablonun 4/1 i elektirik kablosunun yanından geçecek bu durum hız konusunda sıkıntı yaratırmı??

2- hub a giden cat6 ucu ile daire deki kablonun ucu ters mi olmalı yoksa düzmü yani swich deki uc (sarı-yeşilsarı-kahverengi-mavibeyaz-mavi...vs ) ise karşı ucu access pointteki ucunun renk düzeni nasıl olmalı

3- dns ve ıp adresleri ne olmalı modeme ne koyacaz adres olarak accsess pointlere ne koyacaz ???

4- birde hız konusunda hub un bi işlevi varmı iyisini almak zorundamıyım . zorundaysam hangi marka model önerirmisiniz . yardımcı olursanız sevinirim

acele yazdım yanlışlık varsa kusura bakmayın...

S

SDN Okuru

SDN Okuru
sana tek cevap veriyim uğraşma...çünkü modemden uzaklaştıkça kalite düşer , dahası aynı anda internet girişiminde hız çok düşer kimse dosya indiremez...en tehlikeliside tek sorumlu hat sahibi olup en ufak bir ihbarda savcı ile karşı karşıya kalırsın... bu yüzden her daireye farklı bir kullanıcı ve şifre tahsis edip log kayıt tutman gerek ve bundan ttnetin haberi olmaması lazım... sana tavsiyem uydunet bağlat veya metronetle ilgilen başın dertsiz olsun...

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
[MENTION=321139]snnturkx[/MENTION]

2 yıl öncesine kadar aynı sistemi kullanıyordum. İnan dertler bitmiyor. bizde 24 daire var 8 mbit sınırsız ile bağlanıyorduk. her daireye kablo çekili idi. sen de o kadar çok sıkıntı yaşayacaksın ki, pişman bile olacaksın bu işe kalkıştığına. çünkü 8 mbit interneti 16 kişiye (tabi 16 ile sınırlı kalmayacak, dairelerde birden fazla bilgisayarı olan olacak, telefondan giren olacak, sen bunu 2 katı olarak düşün) Ha tabi bu demek değil ki herkes aynı anda online olacak. Farketmez. daire başına bir hız sınırlaması koyamayacağın için x bilgisayar bir film izlemeye kalktığı zaman veya biri bir torent vs. indirmeye başladığı zaman siz google ana sayfanızı açabilirseniz, ne mutlu size.

Tabi bunlar buz dağının görünen kısmı. Zaman gelecek hatta gün geçmiyecek ki seni rahatsız etmesinler. Biri diyecek bende internet yok, diğeri neden çok yavaş, öteki indirmeyin kardeşim bir tek sen misin, beriki diyecek benim kablom koptu soketim kırıldı. vs. vs.

Bunlara bir de internet kaynaklı sıkıntı ve kesintiler, switch problemlerini de eklersek tadından yenmez bir sistem sorumlusu olursun :)

Peki ben bu sorunları aştım mı ? Evet. Sen benim yapabildiğim gibi yapabilir misin? Belki.

Sana bu problemleri ortadan kaldırmak için yaptığım çalışmayı anlatayım. Sistem şu an 7/24 tık demeden çalışmaktadır.

- Öncelikle her daireye binanın arka tarafından aşağıda yataydan 200 lük kanal ve balkon hizalarından da yukarı doğru 80 lik kanallar döşedik. ve her dairenin balkonlu odalarına aynı yerden giriş yapıp bir network prizi taktık.

- Cat-6 kablo olarak ta Cat-6 F-UTP 23 AWG Dış ortam kablosu kullandık ki, hem uzun ömürlü olsun hem de kablo kaynaklı problemleri düşünmeyelim istedik.

- Switch seçimi çok önemli. Tecrübe ve yaşadığımız switch kilitlenmeleri problemleri ile bu işini ucuz switch ler ile olmayacağına karar verip. 24 Port HP-1410 Gigabit aldık.

- Yakınımıza kadar gelen (20 mt :) ) Telekom Tip-11 kutusu sayesinde internet bağlantısı olarak telekomun alt kuruluşlarından birinden 32 Mbit sınırsız bir VDSL aboneliği aldık. Bu iş için en iyisi bu. Diğer vdsl hatlarının kotalarından dolayı. Vdsl modemimiz ZTE Marka herhangi bir kusurunu görmedik şimdiye kadar.

- Sıra geldi sistemin güvenliğini sağlamaya ve interneti dairelere eşit bir şekilde paylaştırmaya. Bu iş için kullandığımız cihaz Mikrotik Routerbord RB-1200. Cihaz üzerindeki işletim sistemi sayesinde, Cihaza ayrıca kullanıcı kota ve limit takibini yapabileceğimiz bir userman yüklendi bu aynı zamanda bir radius server olarak çalışacaktı bu sayede her daire için bir kullanıcı adı ve şifre belirledik ve aynı kullanıcı adı ile aynı anda 4 cihaz bağlanabilir şeklinde ayarladık. kullanıcı isimlerini dairelere göre a1,a2,b1,b2,b3 gibi kısa isimlerle belirledik ki telefon,tv gibi cihazlarda yazımı kolay olsun ;)

Tabi bu kullanıcıları da belirlerken dedik ki her kullanıcının hızı 8 Mbit'i geçmesin. eğer kendi kullanıcısını 2 cihazda kullanırsa bu o daire için 8 + 8 değil 4+4 oluyor. yani herkes kendini ayrılan hızını paylaşıyor.

Artık kim ne indiriyorsa indirsin :) Çünkü diğer kullanıcıların hızına dokunmuyor.

Sonuç olarak Bu RB-1200 bize firewall, dhcp server, web proxy server, dns server ve hot spot olarak mükemmel bir hizmet vermeye başladı.

- Peki insanlar wireless kullanmak isterler ise nasıl olacaktı. Çok basit. biz hiç bir daireye kablosuz herhangi bir cihaz takmak için yormadık kendimizi. Daha doğrusu biz kabloyu ve network prizini takarız gerisi sizin dedik. dedik te bir daha ilgilenmedik mi? tabi ki hayır. :)

Sistemde kurulan dhcp serverimizi bu tip cihazların olabileceğini öngürüp 1-200 arası ip dağıtmaya ayarlamıştık. yani 54 tane ip yi istediğimiz bir cihaza sabitleyebilirdik. Bina da kablosuz bir access point veya kablosuz modemini evinin içine kablosuz olarak dağıtmak isteyenler bana geliyor. ben bu cihazların dhcp server özelliklerini kapatıp bir statik ip verip networke kablosuz ağ parolası belirlemeden kendilerine teslim ediyorum.

Bu tip bir sistemde kablosuz bir erişim noktası için şifreye gerek var mı? tabiki yok. çünkü nereden bağlandığın değil hangi kullanıcı ile bağlandığın önemli. Çünkü hotspot çalışan bir sistemimiz olmuştu.

Biz ayrıca kullanıcılara routera kendi kullanıcı adı ve şifreleri ile erişebilecekleri bir adres de verdik, böylece isteyen şifresini değiştirebilir, aylık download ve upload miktarlarını ve ayarlanmış ise kullandıkları ve kalan kotalarını da görebilirler.

- Tabi son olarak bu cihazları elektrik kesintisi ve bundan kaynaklı bağlanamama problemlerine karşı (Sık sık sistemi resetlemek istemiyorsanız) bir UPS ile korumasak olmazdı tabi :)

GELELİM SENİN SORULARINA. (Tabi artık aklında bir soru kaldıysa :) )

1) Bina elektriği yüksek voltaj olmadığı için sıkıntı olmaz. Ama bu şekilde yapılması doğru değildir. Şartlar böyle gerektiriyorsa yapacak birşey yok. Kullanınız.

2) Network kablolama standartlarına uyunuz. belirttiğiniz renk sırasında bir sıra yok. Evet her iki ucu da aynı olacak. İnternetten soket yapısına bakın.

3) Yukarıda açıkladım. Bir ip aralığı tanımlayın. Alt ağ maskesini 255 bilgisayar olacak şekilde ayarlayın. yani 255.255.255.0 verin. 255.255.0.0 değil. (bu 255x255 pc demek olur)

4) Hub değil switch kullanacaksınız. sorun yaşamamak için mutlaka kaliteli bir switch alın.

Kal sağlıcakla, Umarım bu yazılar sana ve senin gibi bir sistem kurmak isteyenlere yardımcı olur.

İyi Forumlar.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
çok teşekkürler esa..
bu arada hala vazgeçmedim..:)

şimdi bi kaç sorum daha olacak. öncelikle hemen hemen aynı sistemi düşünmüşüz bende yarın elektrikçiye her daireye cat 6 çekmesini söyledim onun yapacagı bina boşluğundan kabloları her kata götürüp elektrik panasundan dairenin içine almak . cat 6 yı dairenin içine kapının üstüne aldıktan sonra bir tanede priz takacak her daireye bu şekilde bizde dedikki kapının üstüne interneti getiricez gerisi size kalmış alın bi access point kurun bağlanın ..

şimdi renk düzeninide anladım iki uçta ''turuncu beyaz - turuncu - yeşilbeyaz - mavi - mavi beyaz - yeşil - kahverengi beyaz - kahverengi.''
olacak .

peki baktım
Mikrotik Routerbord RB-1200 900 tl civarında bunun yerine yönetilebilir gigabit switch alsam aynı işlemi yapamazmıyım??

binada 16 daire var 4 ü kesin internet hiç kullanmıyolar ve access point kuracagım için kimse kablolu bağlanmayacak herkeste lettop var yada bi kaç tane masaüstü olan var onlarada
usb wireless adaptör almalarını söyledim zaten

ups de var elimizde ordada sıkıntı yok..

modem kalitesi önemlimi birazdan almaya gidicem indirime girmiş cisco lnksys x2000 modem 100 tl nasıl???

son olarak kablolu ağ bağlamayacağımız için access pointlerin ayarlarını yapsak yeterli olyormu yoksa illa bi ıp ağ geçidi belirlemelimiyiz
tekrar teşekkür ederim

S

SDN Okuru

SDN Okuru
komşunun velet yüzünden savcı ve ttnetle ahbap olduk.g.ü zor kurtardım girme bu tür şeylere

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
MetroNet daha akıllıca. Başta hızlar simetrik. Çok kullanıcı olduğunda upload hızı download kadar önemli.
Simetrik olayını Turkcell Superonline 1000 Mbps ile karşılaştırdığımızda.

[TABLE="width: 234"]
[TR]
[TD]Sütun1[/TD]
[TD]Download[/TD]
[TD]Upload[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Superonline[/TD]
[TD="align: right"]1000[/TD]
[TD="align: right"]1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]MetroNet[/TD]
[TD="align: right"]50[/TD]
[TD="align: right"]50[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Fiyatlar arasında da dağlar kadar fark var.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
yanlız metronet fiyatları görünmüyor nette
tt ye istekte bulunmamız lazım oda ne fiyat vericek benim bildiğim bankalar vs. kullanıyor simetrik hattı iyi güzelde sonra aylık limitsiz 600 - 700 tl dayamasın..:)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
farkındayım :) ama 69 tl veremicem artık bi internete yaktım gemileri..:) dönemem artık

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
2mbps 40 TL
50mbps 80 TL

Modem çok önemli. Bazı modemlere 13 makina bağlanıyor bazılarına 254. Bazı modemler birden çok bağlantı olduğunda bağlantı sorunları çıkarıyor. Modemin routera güvenme. Modemde wifi kapat. Normal bir modemden sonra iyi bir router kullan.

İşin yasal kısmı:
Apartmanda ağ kurmaya hiç bir kurulum bir şey diyeceğini sanmam. Problem internet paylaşımında. Onda yasal durum nedir? Bilen yazsın.

Aslında [MENTION=194661]eSa[/MENTION] çok iyi yazmış.

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
@snnturkx

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Sen şimdilik Mikrotik Router i göz ardı ederek sistemini kurup çalıştır. Yapacağın iş ev içinde interneti 1-2 bilgisasayara dağıtıp kullanmak ile aynı.

Modemin dhcp özelliğini ayarlarken ip aralığını :

192.168.1.1 = modem ip si

192.168.1.2-192.168.1.200 dağıtılacak ip.
255.255.255.0 alt ağ maskesi.

olacak şekilde ayarla.

diğer access pointlerin içindeki dhcp server özelliğini mutlaka kapat. Yoksa kullanıcılar herhangi bir access pointten ip alırlar ve internete çıkamazlar. ayrıca ip çakışmaları yaşarsın.

örnek bir acces point için ayarların şu şekilde olmalı:

dhcp server : KAPALI
ip : 192.168.1.201
alt ağ maskesi : 255.255.255.0
ağ geçidi : 192.168.1.1

böyle 202,203,204 şeklinde gidersin. bunların da hangi dairelere konulduğunu not alırsan veya cihazların altına etiket vs. yaparsan ileride arıza veya sorun bulmada sana kolaylık olur.

Pek tavsiye etmem ama, bu acces pointlere sabit ip ile uğraşamam diyorsan bilgisayarlardaki gibi ip adreslerini otomatik aldırabilirsin. ama bir sorun oluşması durumunda hangi cihazın hangi ip yi aldığını bulman ve çözüme ulaşman zor olur.

Access pointlerde şifre kullanmana bu aşamada gerek var. çünkü hotspot olmayacağı için yan apartman gönlünce kullanmasın :)

Son olarak tüm kabloların birleştiği switch ile modem arasına kısa bir network kablosu. bitti gitti. :)

Baktınız gördünüz ileride sıkıntı yaşıyorsunuz, kavgalar gürültüler başladı, dersin ki arkadaş bu işin çözümü var, kurulumu maliyeti vs. budur dersin alırsınız bir router olur biter.

Kolay gelsin.

snnturkx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=194661]eSa[/MENTION]
çok teşekkür ederim yardımların için baya uğraştım ama sistem şimdilik tıkır tıkır hızımız dışında
bu arada sormak istediğim bişi var
modemim cisco x 2000 10/100 mbps
switch : hp 16 gigabit . 16 sıda gigabit port
access pointler: tplink

şimdi buna göre tamm switch i iyisini aldık gigabit portlu yanlız modem ve access point 10/100 mbps port
sadece switch gigabit olması yeterlimi yoksa modemi de cisco x3000 gigabit modem le değiştireyimmi benim için bi avantajı olurmu .
saygılar

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
@snnturkx

8 Mbit internetin var diyelim bu modemin network hızı 100 Mbit. Sen switch in gb diye modemini de yükseltmek istiyorsun ki; şunu unutuyorsun, üzerinden geçecek veri 8 Mbiti geçmeyecek :)

Ayrıca şunu hatırlatmakta fayda var Gigabit bir switch sistemin sağlıklı ve rahat çalışmasını sağlamak için önemli. Seçiminiz güzel. Ancak bu demek değil ki kullanıcılarınız Gigabit bağlanıyor.

Şöyleki ;
A kişisinde masa üstü pc var ethernet kartı 100 mbitlik sen bunu gigabit swithc e de taksan hız yine 100 dür. Swith üzerinden de bağlantı hızlarını görebilirsin 100 olanlar turuncu 1000 olanlar yeşil dir. Şimdi bu a kişisinin aslında network hızı 100 internet hızı yine 8.

B kişisinin ise notebook u var gigabit ethernet portu olan. Kablo ile bağlanırsa senin switchine gigabit ile bağlanır. Ama yolunun üzerinde 100 lük modem var hızı düştü, kapıdan çıktı nete kaçla çıktı 8 ile.

Demem şudur, Sen Tüm cihazları gigabit te yapsan, çıkış kapısı dar. O yüzden hiç gerek yok. Böyle iyi.

B kişisi süper notebooku ile kablo ile değil de kablosuz bir access pointten bağlandığını varsayarsak, Duvarlar vs. diyelim ki 54 Mbit ile bağlandı. Al sana network hızı, o da teoride. O esnada internetin diğer kişiler tarafından kullanıldığını da varsayarsak, Super pc mize belkide 128 Kb hız kalmıştır, kim bilir. :)

Kolay gelsin.

snnturkx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

üstad son bir sorum olacak daha öncede teşekkür edip verdiğin bilgiler aracılığı ile sistemi kususrsuz calıştırdığımı söylemiştim . fakat küçük bir problemim daha var :2 günde birde olsa access point nete çıkamıyor modemin fişini çekip takmam gerekiyo acaba diyorum MAC adresleri ile ilgili bir işlem yapmadım ondan olabilirmi yada eğer mac tanımlamam gerekirse 16 access point bir adet modem var. 16 access point maclerini modememi yoksa her access pointe modemin mac inimi yoksa her ap yi modeme modemi ap yemi mac tanımlıcaz..
umarım anlatabilmişimdir. kısacası mac adresi ile ilgili bir işlem yapmam gerekiyormu

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Mac adresleri ile alakalı bir durum yok.

Peki şunu kontrol edebilir miyiz? x acces pointi üzerinden nete çıkılamadığı zaman diğer herhangi birinden veya kablo üzerinden internete bağlanılabiliyor mu? Evet ise; o acces pointin içinde dhcp özelliği aktif kalmış olabilir. bu ilk akla gelen durumdur. çünkü bağlanan kişi modemden değil bu access pointten ip alıyor olabilir. bir bakmak lazım. Hayır ise; Telekom kaynaklı hat problemleriniz olabilir. Modem ve switch leri ups ile desteklemiş miydiniz?

Önceden adsl kullanırken eski telefon hatlarında bu tür problemler biz de yaşamakta idik. tabi sorunun kaynağı kesin şudur diyemiyorum şu an. çünkü; kablolarımız çok eski idi telefon hatları arap saçı, switchler dersen 8 portlu 4 tane switch... o zamanlar ben de arıza arıyamıyordum acaba neden kaynaklanır diye, kapatıp açıyordum düzeliyordu.

Ama senin sistemin yeni ve iyi, bu durumda hat problemleri ön plana çıkmakta. Telefon kutusu ile modem arasına kesintisiz ve paralelsiz sağlam bir kablo ile modeme geldiğinize emin olun.

Aklıma gelenler bunlar..

S

SDN Okuru

SDN Okuru
[MENTION=321139]snnturkx[/MENTION] [MENTION=194661]eSa[/MENTION] , bu isi ticarete dokmeye ne dersiniz? apartmanlara internet sitesi kuran bir sirket acalim mi?

-efe-

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=194661]eSa[/MENTION] benim de sana bir iki sorum olacak bir aile apartmanı yaptırıyoruz 5 katlı her katta 2 daire ve her daireye 3 tane ethernet port çıkışı verdirdik ama sadece 4 daire internet kullanacak.İlk sorum Mikrotik Routerboard RB450 benim işimi görür mü ve bu routerboardın kullanımı nasıldır?İkinci sorum şu ethernet kablosunu modeme taktıklarında kablosuz olarak internete bağlanabilirler mi ?

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
@eSa benim de sana bir iki sorum olacak bir aile apartmanı yaptırıyoruz 5 katlı her katta 2 daire ve her daireye 3 tane ethernet port çıkışı verdirdik ama sadece 4 daire internet kullanacak.İlk sorum Mikrotik Routerboard RB450 benim işimi görür mü ve bu routerboardın kullanımı nasıldır?İkinci sorum şu ethernet kablosunu modeme taktıklarında kablosuz olarak internete bağlanabilirler mi ?

Evet o cihaz işinizi görecektir. Ancak mikrotik konfigurasyonunu işi bilen birine yaptırmanız gerekecek. Ayarları biraz karışık gelebilir. Modemleri evlerde kablosuz olarak kullanmaktan bahsediyorsun herhalde. Evet, dhcp ayarlarını kapatıp, birer sabit ip (ana dhcp dağıtım aralığı dışında kalan) verip kullanabilirsiniz.

Erdem-FB

Dekan
Reaksiyon puanı
28
Öncelikle ekağıta şemayı çiz modemden her kata bi kablo çiz kablonun her ucuna hub yada swicth koy o swichtende her daireye bi kablo 2 katta birde access point koy. ufak ağ olcağı için 192.168.1.1 ip adreslemesi yeter.

-efe-

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=194661]eSa[/MENTION] cevapların için teşekkürler.Ayrıca 8 mbps adil kullanım kotası yok yeterli olur mu apartman için.
[MENTION=76960]mylife.my[/MENTION] apartman inşaat halinde kablolama müteahhite ait olduğu için karışmadık.Sadece hangi odada olacak ve kablolar nereden çıkacak şeklinde düzenleme yapıldı.Ve çoğunluk masaüstü kullanıcısı olduğu için isteyen modemini taksın kablosuz olarak laptop,telden bağlansın diye düşündük. O yüzden access point baya pahalı olurdu bizim için.

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
interneti kullanacak 4 daireyi 4 kullanıcı olarak düşünün ve her bir kullanıcı için hızı 4 mbit ile sınırlayın. Eğer ki bunlardan biri torrent vs. yüklenirse 4 ü geçemez ve böylece diğerleri interneti rahat kullanır. Ama derseniz bu şekilde yüklenen 1 den fazla olur diye o zaman kullanıcı başına 2 verin olsun bitsin. yavaş olur ancak başınız ağrımaz. Bu işlemleri deneyerek çözersiniz.

- - - Mesaj Güncellendi - - -
[MENTION=343750]-efe-[/MENTION]
Hız konusunda şöyle yapabilirsiniz. İnterneti telekomdan veya süperonlineden alamayın. İnternet hizmeti vermeye yetkili olan bir çok telekomun alt kuruluşu olarak çalışan firmalar var. Atıyorum xyznet gibi bir firma. (örnek olması için) bu tip firmalarda kota sorunu yok ve bir çok kişi bunu bilmiyor. bunlar kotasız olarak interneti yüksek hızlarda verebiliyor. Mesela ben 32 mbit alıyorum bu tip bir firmadan aylık kota miktarı yok (ortalama kullanım : 800-900 gb civarında) ödediğim para 185 tl civarı. 8 mbit sınırsız adsl yerine 32 mbit sınırsız vdsl kullanabilirsiniz. bunu araştırmanızı öneririm. çok rahat edersiniz.

-efe-

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şuanda superonline kullanıyorum.24 ay taahhütlü 1.5 ay filan oldu superonline ı kapattırıp metronet yada turknet gibi servis sağlayıcılar(reklama giriyor mu isim vermek bilmiyorum ama)var onlara mı geçsem.Hem daha ucuz hemde yüksek hızlar veriyor.bunları tavsiye edermisiniz.yada siz hangisini kullanıyorsunuz bilmiyorum ama önere bileceğiniz bir internet servis sağlayıcı var mıdır?Zamanında ttnet den çok çektim o yüzden kapattırdım.Superonline'a geçtim ama onuda pek araştırmadım balıklama atladım:).Şuana kadar bir problemim olmadı.Ama diğer eve geçince haliyle yetmez 8 mbps.

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Kesenize göre mümkün olan en uygun bağlantıyı kullanın derim. Ama 8 mbit az. Bilirsin onun adı 8 tam kaç gelir belli olmaz.

Metronet 50mbit/50mbit kota sınır yok. 80TL. bu uygun. bölgede varsa alabilirsin.

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7
3 kuruş kara geçip 20 kuruşluk baş ağrısı seviyorsan durma devam et kurmaya.

-efe-

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@eSa
konuyu canlandırmak gibi olacak ama binaya sonunda taşınacağız ve parçaları almaya başlayacağım.Ama tekrar araştırma yaptığım mikrotik routerboard ile ilgili bazı sorular takıldı kafama.
1.Routerboard'ı aldığımda ayrıca bir yazılım satın almam gerekiyor mu?İnternet de bazı yabancı siteler de premium yazılım satın aldım gibi yazışmalarla karşılaştım.
2.rb450g yerine RB493AH almam herhangi bir sorun teşkil eder mi?RB450G'de gigabit özelliği var ama RB493AH'de göremedim.
3.Kullandıpın HP 1410 gigabit switchden memnun musun herhangi bir sorun yarattı mı sana?

cevapların için şimdiden teşekkürler

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
[MENTION=343750]-efe-[/MENTION]

Mikrotik OS yazılımı cihazların içindedir. HP 140 Switch ile herhangi bir problem yaşamadım gayet memnunum. Ancak pahalı bir cihaz. Eğer bütçe ekonomisi düşünüyor iseniz. TP-Link in Gigabit Switchleri daha uygun gibi. Karar sizin.

rb493ah = 9 portlu 10/100 mbit ethernete sahip. Yani gigabit değil.

Her iki cihaz da, level5 seviyesinde işletim sistemi lisansına sahip. mikrotik lisansları karşılaştırması yapınız.

Routeros Licence Level 5
RouterOS Level 5 licence gives you:

• 30 days of initial config support
  • Wireless Access Point
  • Wirelless client and bridge mode
  • RIP
  • OSPF
  • BGP protocols
  • Unlimited EoIP and PPPoE tunnels
  • 500 PPTP
  • L2TP and OVPN tunnels
  • Unlimited VLAN interfaces
  • P2P firewall and NAT rules
  • 500 HotSpot active users
  • RADIUS client
  • WEB Proxy
  • Unlimited Queues
  • Synchonous interfaces and 50 User manager active sessions

Routeros Licence Level 6
RouterOS Level 6 licence gives you:

• 30 days of initial config support
  • Wireless Access Point, wirelless client and bridge mode
  • RIP
  • OSPF
  • BGP protocols
  • Unlimited EoIP and PPPoE tunnels
  • Unlimited PPTP
  • L2TP and OVPN tunnels
  • Unlimited VLAN interfaces
  • P2P firewall and NAT rules
  • Unlimited HotSpot active users
  • RADIUS client
  • WEB Proxy
  • Unlimited Queues
  • Synchonous interfaces and unlimited User manager active sessions

Aradaki en önemli farkı kırmızı ile işaretledim. level5 te aynı anda 50 aktif kullanıcı oluyor. Üst limitleri düşünmek lazım. 24 dairelik bir binada her daireden aynı anda 2 kişi bağlı olsa 48 aktif eder. Artık herkesin elinde bir akıllı telefon, tabled, smart tv, media box, pc, laptop olduğunu unutmayalım. (misafirler hariç :) )

Sonuç olarak rb1200 level6 lisanslı olduğu için öneririm.

Mikrotik routeri alırken mutlaka kurulumunun satan kişi tarafından yapılacağından ve desteğinin olduğundan emin olunuz (anahtar teslim). Zira biraz karmaşık gelebilir. Daha sonra zaman buldukça internetten ve kurcalarken birşeyler öğrenirsiniz. Ama kurulum esnasında yanında bulunun. Nasıl erişeceğiniz (winbox veya http), mikrotik ipsi, userman ipsi, şifreler, yeni kullanıcı açılması, kullanıcı limitleri vs. vs. nasıl yapıldığını mutlaka öğrenin.

Benden söylemesi.

Eski yazılanlara bir göz gezdirdim şöyle. Sadece 4 daire internet kullanacak demişsiniz. Toplam da da 10 daireden bahsetmişsin. Evet rb450g işinizi görür. Port sayısına takılmayın. Zaten 2 portunu kullanacaksınız. 1 'i modeme diğeri switçe bağlanacak. Diğer tüm daireler de switch te toplanacak. Kolay gelsin.

mayten

Asistan
Reaksiyon puanı
2
3 ay kullanırsın kardes bu sistemi yakalanırsan varya o cektigin kacak hat basına en yuksek abonelık bedelınden sana bir ceza gelir ödemek için butun apartman kredi cekmek zorunda kalırsın sen ev abonelıgı yapacan sonrada sistemden yuksek veri cekecen bunu da kımse bilmeyecek guldurme benı anca 3 ay kullanırsın yiyecen cezayıda ufakdan soylım 12 X en yuksek sınırsız ınternet fiyatından X kacak kullanım adedı X kacak kullanan kısı sayısı X izinsiz frekans ve data kullanım cezasınıda btk ya bildirip eklerlerse evi bile satarsın kardes sen bunu ticarete dökuyorsun benden soylemesi 2-3 kısı kacak internet kullanmak farklı sen aprt. sistem kuruyorsun ticaret yapıyorsun savcılık durumunu saymıyorum bıle :)

by_matrix

Doçent
Reaksiyon puanı
3
[MENTION=194661]eSa[/MENTION] tebrikler konu hakkında çok bilgilendirici yazılar yazmışsın.

-efe-

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@eSa cevapların için teşekkürler.Çok yardımcı oldun.
@mayten bilmem belki biliyorsundur bazı ISSler zaten buna izin veriyor büyük sitelerin kullandığı sistemi ben tek apartmanda kullanacağım.Ayrıca ISS benim evime gelip kontrol etmesi gerekir mahkeme izni olmadan hiç bir şey yapamaz yani yakalanma ihtimali %1 eh bu hayatta biraz korkusuz olcaksın yoksa tadını çıkaramazsın.