Z:\ Surucusu yolun sonumu?

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Evet,
A ve B suruculeri reserve edilmis harflerdir,
geri kalanlar ise sabit yada cikarilabilir diskler icin C den Z ye kadar atanir.
Evet,
Iste soru.
Butun isletim sistemleri icin bu sorun varmidir yoksa sadece Windows surumleri icinmidir eger Z:\ surucusu yolun sonuysa Z:\ den sonra gelecek suruculerin adi ne olacaktir?

Kim biliyor? Kim anlatabilir?
:surprised:

Not : Bilen cikmaz ise bu mesaja cevabi ekleyecegim,

PRoMeTuS

Profesör
Reaksiyon puanı
5
zaten 8 tane destekliyor diye biliyorum ben, ki anakartın o kadar destekleme heralde:S

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Linux'ta öyle bir sorun yok galiba. İstediğin yere mount edebilirsin.

Windows'ta ise boş bir ntfs klasörüne bağlayabilirsin. Sürücü harfi atamak şart değil

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
son mesaj yazan arkadas'a ek olarak;
surucu harflendirme microsoft icadi olan bir sistem ( DLA - Drive Letters Assignment ) sadece microsoft isletim sistemlerinde bulunuyor.
A:\, B:\ ve Z:\ suruculeri reserve edilmistir A ve B suruculeri devre disi birakilirsa disk suruculeri yada Optik suruculer icin kullanilabilirsede Z:\ network icin atanmistir.
Y:\ surucusunden sonra gelecek optik olmayan her surucu Baska bir surucuye sanal klasor olarak baglanir ama bu Optik suruculer icin gecerli degil malesef.

Yalniz,
Atari, nintendo,Symbian OS, Playstation ve XBox'ta surucu harflendirmeyi kullanir, ayrica Microsoft ve IBM ile ortak gelistirilen OS/2 ve Beos isletim sistemi ve bazi eskide kalan kullanilmayan bir kac DOS sistemide
(MKDos ve ANDos) Bu surucu harfi sistemini kullanan diger platformlar olarak gosterilebilir.

Diger isletim sistemlerinde ( mac, linux,freebsd) boyle bir durum yok, farkli bir sekilde kullanirlar.

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Windows saçmalıkları işte. Herşeyi sınırlı :D

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Oylede denebilir :mrgreen:

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
merak etme Z yolun sonu değil merak etme microsoft şu anda henüz o kadar sürücüye ihtiyac olmadığını düşündüğü için fazla kalabalık yapmasın diye Z ye kadar ayar çekti ihtiyac halinde
1A......1Z
2A......2Z
3A......3Z şeklinde çoğaltılabilecek bunu aynen şu örnekteki gibi düşünebiliriz nasılki istanbul şehrimizde taksiler için T plakası yetmiyor ilave başka harfler koyuluyorsa bunuda öyle düşün sen Z ye kadar gelince microsofta konu ile ilgili bi mail at sana 2Mb lik bir yama yolluyorlar saygılar.

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
merak etme Z yolun sonu değil merak etme microsoft şu anda henüz o kadar sürücüye ihtiyac olmadığını düşündüğü için fazla kalabalık yapmasın diye Z ye kadar ayar çekti ihtiyac halinde
1A......1Z
2A......2Z
3A......3Z şeklinde çoğaltılabilecek bunu aynen şu örnekteki gibi düşünebiliriz nasılki istanbul şehrimizde taksiler için T plakası yetmiyor ilave başka harfler koyuluyorsa bunuda öyle düşün sen Z ye kadar gelince microsofta konu ile ilgili bi mail at sana 2Mb lik bir yama yolluyorlar saygılar.

Win32 tabanli sistemlerde boyle bir durum soz konusu degil.
ayrica oyle bir yamayi ne duyduk ne isittik bir bura icin degil CNet, ZDNet, Techpowerup gibi uzman forumlarda bu konuyu cok zaman once sorusturduk.
Ve bir cok defalar 1A: 1B: yada A1:, A2: olacagini hatta AA:, AB: gibi gelecegini soyleyenler oldu.
sonunda win32 platforumunun Z:\ surucusuyle surucu defterini kapattigini ogrendik,
Devaminda ne geliyor?
Devami 2. mesajda yazili,
inanmiyorsan arayabilirsin ve 2 mb dosyayi da paylasirsan seviniriz.
Ileride bunun icin bir cozum bulunacagini bir KB de aciklamis microsoft lakin bunun nasil olacagini belirtmemis.
Belki win7 de bu asilmis olur ama zor sanirim.
simdilik Z:\ surucusu yolun sonu ve bunun ilerisi icin hic bir yama yada aciklama yada herhangi bir sey yok.
Yada cok gizli.

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
heee çok gizli :S
ne gizlisi yaa :S
sen tak o otomotik harf bulur merak etme
haha:D

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
heee çok gizli :S
ne gizlisi yaa :S
sen tak o otomotik harf bulur merak etme
haha:D

Bunu denemeyi dusunen ilk kisi olmasakta denedik,
Ayrica mesajin tamamini okuyup yorum yazarsaniz o yazdiginiz cumlenin alakasiz oldugunu farkedebilirsiniz.
neyse yarin bir SS yada Video yollamak sart oldu daha fazla bilgisayar dersi almadan olayi daha acik anlatmak gerek sanirim.

Garu

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Data center kullanan kişiler için sorundur ama bir formülü vardır herhalde. Hiç düşünmemiştim. Gerçekten ilginç bir olay ve ciddi bir sorun ( Data centerlar için ) bence

Phantom_TM

Doçent
Reaksiyon puanı
0
bence bu durum z: den sonraki disk birimlerine ihtiyaç duyulmamasından kaynaklanıyor.

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
bence bu durum z: den sonraki disk birimlerine ihtiyaç duyulmamasından kaynaklanıyor.

Bu kisiye gore degisir,
su anda bilgisayarimda 2 kart okuyucu var ve biri 4 biri 3 adet surucu istiyor, ikisinide AYNI ANDA kullaniyorum cunki birbirinde olmayan ozellikler var ( sim okuyu, micro sd okuyuc, xd okuyuc etc.. )
3 hdd de toplam 1.7 tb veri alanim var ve 6 surucu istiyor.
ayrica yakin zamanda 2 TB hdd daha alacagim ki bana 4 surucu ismi daha gerekecek.
2 adet optik surucu var.+ BD-Rom geliyor
2 adet flash bellek ( 1'i readyboost )
B surucusu sanal disk surucusu
3 adet Sanal CD/DVD surucusu var
yine yazicida kart okuyucusu var actigimda 3 adet surucu harfi istiyor
yine telefonun flash bellegini bazen disk surucusu olarak kullaniyorum
ayrica mp3 calarda haliyle bir disk surucusu.
Toplayalim:
4 / Kart okuyucu
3 / Kart okuyucu
6 + 4 ( yakinda ) HDD
3 ( DVD/BD-Rom )
1 ( Sanal Disket surucusu )
3 ( Yaziciya ait suruculer )
2 ( mp3 calar ve telefon )
2 ( Flash bellek )
Z ( bu surucum reserve edildi network icin )
Y ( Bu surucu network hdd icin reserve )
=
25 harf ediyor.
Hadi mp3'u, telefonu ve 1 flash bellek haric tutalim ayni anda is yapmamis olalim ki bazen mecburen isim yetissin diye kullaniyorum, yine yaziciyida acmamam gerek o zamanda.
en az bana 20 surucu harfi lazim.

Ki cok daha kalabalik suruculere sahip kisiler var benden baska. ( uzak sunuculardaki sanal harddisklerine direk erisim yapan kisilerin suruculeri var )

Yakin zamanda olmasada cozulmesi gereken bir sorun bu disk harflendirmesi.

SeRCaN

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bigün merak edip iyice kastım iki adet sanal sürücü programı(8) kart okuyucu(4) 3 adet harici bellek 6 hdd bölümü ama bir türlü z ye kadar gelemedim :)
şu anda bana yetiyormuş :)

Reaksiyon puanı
189
bu soruyu şöyle cevaplayabilirim belki:

windows içinde bir komut vardır. komut herhangi bir klasörü sürücü olarak bağlar.

kullanım şekli : subst <bağlanacak sürücü harfi>: <bağlanacak klasör yolu>

örnek : subst z: c:\

yukarıdak komutu yazdığınızda bilgisayarınızda c: sürücüsünün içeriğini z: isimli bir sürücüye bağlar.

bu mantıkla z: ye kadar klasör bağlayabilirsiniz. daha sonrası içinse sayıları bağlayabiliyorsunuz fakar bilgisayarım öğesi bunları göstermiyor.

örneğin şunuları yapabilirsiniz:

subst 3: c:\
subst ): c:\

bu komutlar ile 3: sürücüsü veya ): (parantez kapat) sürücüsü oluşturabilirsiniz...

peki görünmeyen bu sürücülere nasıl ulaşacaksınız.

eski DOS dan düşman olmaz diyerekten. çalıştıra cmd yazıp konsola geçiyoruz.

konsolumuzda 3: yazıp enter yaptığınızda kendinizi 3: sürücüsünde bulacaksınız.

kısacası harfler son değil fakat şu anki windows explorer harf dışında olanları göstermeyi kabul etmiyor. mutlaka yamalanabilir yada registry üzerinden bir ayar yapılabilir.

umarım cevap tatmin edici olmuştur...

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
bu soruyu şöyle cevaplayabilirim belki:

windows içinde bir komut vardır. komut herhangi bir klasörü sürücü olarak bağlar.

kullanım şekli : subst <bağlanacak sürücü harfi>: <bağlanacak klasör yolu>

örnek : subst z: c:\

yukarıdak komutu yazdığınızda bilgisayarınızda c: sürücüsünün içeriğini z: isimli bir sürücüye bağlar.

bu mantıkla z: ye kadar klasör bağlayabilirsiniz. daha sonrası içinse sayıları bağlayabiliyorsunuz fakar bilgisayarım öğesi bunları göstermiyor.

örneğin şunuları yapabilirsiniz:

subst 3: c:\
subst ): c:\

bu komutlar ile 3: sürücüsü veya ): (parantez kapat) sürücüsü oluşturabilirsiniz...

peki görünmeyen bu sürücülere nasıl ulaşacaksınız.

eski DOS dan düşman olmaz diyerekten. çalıştıra cmd yazıp konsola geçiyoruz.

konsolumuzda 3: yazıp enter yaptığınızda kendinizi 3: sürücüsünde bulacaksınız.

kısacası harfler son değil fakat şu anki windows explorer harf dışında olanları göstermeyi kabul etmiyor. mutlaka yamalanabilir yada registry üzerinden bir ayar yapılabilir.

umarım cevap tatmin edici olmuştur...

Bunun icin msdos'a gerek yok,
Yonetimsel Araclar/ Bilgisayar yonetimi / Depolama / Disk yonetiminden
yapilabiliyor, ayrica gorunmez degil sadece o klasorun icine girmeniz gerekiyor, kisayol olusturulabilir.
Lakin bu sadece sabit disk yada flash diskler icin kullanilabilir oluyor orya surucu harfi yazmak zorunda degiliz ne istersek onu yazabiliriz.

CD-Rom vs baglandiginda yine alt klasor olabiliyor ama CD-Rom olarak degil.
ayrica disk degilde bir klasor olarak gordugu icin sagliksiz bir kullanim oluyor.

evet bencede bir cozum cikar ama bunun gecmise donuk olacagini sanmiyorum hatta Vista bile bu konuda oncelik alamayabilir.
Ote yandan kayit defterindende herhangi bir sey yapilamiyor malesef.
simdilik microsoft'un demek istedigi su,
Kullanmadiginiz disket surucu harflerini yeni disklerinize atayin ( A: B: )
ama Z:\ bu konuda ayni degil cunki Z:'\ surucusune birsey yapamiyorsunuz hep network kaliyor zaten gerekli bir surucu.
Bekleyip gorecez,
Insallah bu sorunu singularity'ye birakmazlar :mrgreen:

Reaksiyon puanı
189
benim anlatmak istediğm isim konusunda şu an pek sınır yok. yoksa "Yonetimsel Araclar/ Bilgisayar yonetimi / Depolama / Disk Yönetimi" içinden sadece a dan z ye kadar olan harfler atanabilir. rakam veya özel karakter atayamazsınız.

sonuç olarak her türlü çözüm getirilebilecek bir durum. o hale gelmeden buna çözüm bulunur zaten merak etmeyin :)

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
benim anlatmak istediğm isim konusunda şu an pek sınır yok. yoksa "Yonetimsel Araclar/ Bilgisayar yonetimi / Depolama / Disk Yönetimi" içinden sadece a dan z ye kadar olan harfler atanabilir. rakam veya özel karakter atayamazsınız.

sonuç olarak her türlü çözüm getirilebilecek bir durum. o hale gelmeden buna çözüm bulunur zaten merak etmeyin :)

Ben merak ediyorum gibi bir mesaj mi yazdimki herkes merak ettigimi dusunuyor
ilginc. :whistling:

Sadece bir windows cikmazini burda paylasmak istedim, bu sorun yeni degil taa 98 den beri arastiriyorum :)
o zamanlar sadece merakti ama simdi git gide yaklasiyoruz Z:\ surucusune, yakinda 4 tb ulastiginda sizi bilmem ama ben harf sorunu yasayabilirim :)

Herneyse,
Bilgiler ve cevaplar icin tesekkurler. :icon_: