Yüzde Yüz Karadenizli Üretim

Fearlees

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Trabzonlu mobilya ustası Mustafa Kaya, gürgen ve ladin kerestesinden 'yüzde yüz Karadenizli' bir otomobil yaptı.
1329465624_38_keresteden-araba1.jpg

1329465624_38_keresteden-araba2.jpg

1329465625_38_keresteden-araba3.jpg

1329465626_38_keresteden-araba4.jpg

1329465626_38_keresteden-araba5.jpg

1329465627_38_keresteden-araba6.jpg

1329465627_38_keresteden-araba7.jpg

1329465628_38_keresteden-araba8.jpg

1329465629_38_keresteden-araba9.jpg

1329465629_38_keresteden-araba10.jpg

1.3 motoruyla asfaltta 100 km hıza ulaşanaraç, Ankara'daki Trabzon Günleri'nde sergilenecek.

Trabzon'nun Köprübaşı ilçesinde mobilya ustası Mustafa Kaya (30) birkaç yıl önce Ankaralı bir işadamına işyerinde sergilenmek üzere 3 buçuk metre boyunda ahşaptan bir maket otomobil yaptı. Mustafa Kaya'nın bu çalışmasından haberdar olan ilçe kaymakamı Erdinç Dolu, mobilyacıdan 24 Şubat'ta Ankara'da gerçekleştirilecek Trabzon Günleri'nde sergilenmek üzere bir otomobil maketi yapmasını istedi. 15 yıllık mobilya ustası Kaya, 1900'lü yıllardaki klasik modellerdenesinlenerek bir otomobil dizayn etti. Ancak geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "yerli oto" çağrısı, Kaya'nın projesini farklı bir yöne kaydırdı. Kaya, tamamen tahtadan, ama gerçek bir otomobil yapmaya karar verdi. Kaymakam da bu fikri onayladı.

ASFALTTA 100'E ÇIKTI
Ekim ayı sonunda yapımına başlanan otomobil, 1973 model bir Anadol hurdası üzerine kuruldu,araçta gürgen ve ladin kerestesi kullanıldı. Çamurluk, basamak, kaput bölümü ve tekerlekler gürgenden, motor ve tavan bölümleri de ladin kerestesinden yapıldı. 4 kişilik olarak tasarlanan 3 buçuk metre boyundaki otomobile, 1.300 cc'lik motor yerleştirildi. Otomobil tahtadan olduğu için herhangi bir yanma riskine karşı motorun içi 300 derece ısıya dayanabilen malzeme ile kaplanarak izole edildi. Elektrik aksamı da tamamlandıktan sonra sıra deneme sürüşüne geldi. Benzinle çalışan araç asfaltta 100 km hıza ulaştı. Test sürüşü sırasında, aracı görenler gözlerine inanamadı. Araç, verniklenip boyatıldıktan sonra Ankara'ya götürülmek üzere atölyeye çekildi. Mustafa Kaya, eseriyle gurur duyduğunu belirterek, "Sayın Başbakanımın çağrısına kulak veren o babayiğit benim. Hiç kimse başaramadı, ben başardım. Her ne kadar araç tahtadan olsa da yüzde 100 Türk ve Karadeniz yapımıdır. Kereste ama hiçbir riski yok. Bırakın yanmayı, duman bile çıkmaz. Ama tedbiri elden bırakmadık. İki tane yangın tüpü koyacağım. Başbakanım beğenir ve destek verirse örnek olsun diye 20 ya da 30 tane yapabilirim. Diğer türlü, düğünlerde gelin arabası olarak kullanılabilir." dedi.

'YÖREYE ÖZGÜ ARAÇ OLDU'
Köprübaşı Kaymakamı Erdinç Dolu da Kaya'nın çok farklı ve üretken bir insan olduğunu kaydederek "Çok farklı ve yöreye özgün bir araç oldu. Belki ileride güneş enerjisiyle çalışan yine bu tasarımda bir araç da kendisine yaptırabiliriz. O da ekolojik olur." diye konuştu.
Kaynak:http://www.haber365.com/Haber/Yuzde_Yuz_Karadenizli_Uretim/

mei

Profesör
Reaksiyon puanı
36
öyle veya böyle adam o araçla 100km hıza çıkabiliyorsa ve ilk yerli 100% türk arabasıdır.

madmex

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Yanlışlıkla duvara çarpsa daha bir araya getirmezsin.

metinali

Doçent
Reaksiyon puanı
49
Güzel olmuş yalnız verniklemek lazım Allah muhafaza kurtlanır

pcwolf

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Can sıkıntısı araba yaptırmış heralde helal olsun:)

halil413

Profesör
Reaksiyon puanı
0
o agaclar nem alırsa ozaman gorururum :) [MENTION=63745]mei[/MENTION] ilk yerli araba anadol degıl mi?

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
karadeniz üretim olan arabanın tasarımı yapımı bunun dışında üretim yok ki !
motor mu yapılmış ? benim görüşüm bu yönde.

forumstar

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Kücük seyleri büyültüp basari gibi sunmak !! trajikomik, Benim kardesimde legolardan araba yapiyo, off of..

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20
karadeniz üretim olan arabanın tasarımı yapımı bunun dışında üretim yok ki !
motor mu yapılmış ? benim görüşüm bu yönde.

Mesele üretim değil bu haber için, kaymakam marangoza demiş sen birilerine ders olsun diye böyle bir şey yap biz sana her türlü destek oluruz... Adam şartlar elverdiği ölçüde bir şeyler yapmaya çalışmış... Ayrıca aracın motoru Anadol motoru, olabildiğince bizden bir şeyler katmaya çalışmışlar... Bu adamı yermek yerine imkanı olduğu halde tamamen çıkarları uğruna bizi geri bırakın Türkiye' nin süper zenginlerine saydırsak daha mantıklı hareket etmiş oluruz... İmkanları sınırlı, bunu yapmaya herhangi bir mecburiyeti de yok neden yapıyor ? Birilerine sizin adamlığınız bu kadar diye gönderme yapmak babında... Ne bekliyor bu halk bilmiyorum ki, adam sıradan bir marangoz... Uzay mekiği mi yapacaktı ? (Günümüz araçlarında kullanılan teknolojileri otomasyonlu fabrikalarda yüksek teknoloji ürünü robotlar yapıyorken, bu kardeşimizi yermek saçma) Benim görüşüm de bu yönde...

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Yorumları okudum. Yeni yetme tüysüzler gibi sözler yazıyorsunuz. Arabayı yapanlara değil, yaptırmayanlara dil uzatın. Yok parçalanırmış, yok motoruymuş, şuymuş, buymuş...
Siz ne yaptınız da konuşuyorsunuz ?

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Bir zamanlar var olan Uçak fabrikalarımızın ne zaman ve nasıl kapatıldığını araştırmanızı öneriyorum.

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Bir zamanlar var olan Uçak fabrikalarımızın ne zaman ve nasıl kapatıldığını araştırmanızı öneriyorum.

Nuri DEMİRAĞ' ı arayın... Uçak fabrikası, demiryolu vs neler yapmış görün... Kim kapatmış o fabrikaları görün...

Fearlees

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Hatırladğım kadarıyla traktör fabrikasına çevirmişlerdi yanlışmıyım?