Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Böyle bir fikir nereden geldi aklına bilmem Türkiye'deki liselirin suyu mu çıktı diyebilirler yani. Kızma ama yabancı ülkelerdeki liselere nasıl alışacaksın onların kültürüne. Toefl gibi sınavalarla ingilizce seviyeni göstermen gerektiğini biliyorum. Birde onların liseleri biraz tuzludur tabi ülkesine göre değişir. Bunlarla şimdi kafanı yorma liseyi burda adam gibi oku güzel bir üniversite kazan. Yabancı ülkede olmaktan daha çok şey öğrenirsin. Tabii yabancı ülkeye gitmek çok güzel ama biz atil eğlence amaçlı gittiğimiz için bu eğitimden çok boş işler için oluyor. Üniversitedeyken erasmusla ya da diğer türlü işlemlerle gidebilirsin. Bir sürü yol var. Sanma ki yabancı ülkeler güllük gülistanlık. Kaç kişi tanıyorum. İlk hafta kafayı yiyen Türkiye'ye geri dönmek isteyen. Lise işlerini bilmiyorum sadece üniversite işlerini biliyorum az buçuk.
Pasaport dediğimz şey o verilen kitapcık. Önemli olan vizedir. İcerisine hangi ülkeye gitmek istiyorsan o ülkenin konsolosluğundan alacağın izini belgeleyen. Hangi ayın kaçına kadar kalacağını gösteren şey. Onuda pasoportunun bir sayfasına yapıştırıyorlar. Pasaport almakta bir şey yok. Parayı veriyorsun alıyorsun. 18 yaşından küçük olduğun için ailen yanında olması gerekebilir. Şunu da söyleyeyim bir Türkün yabancı ülkeye çıkmasını biraz can sııcıdır. İngiltere gibi gelişmiş ülkelere gidiyorsan. Ya da önceden türklerle tanışmışlığı olan ya da olmayan bir görevliyle karşılaşırsan saçma sorulara maruz kalabilirsin. Ben ingiltereden ülkeme dönerken vizemi kontrol eden kadının beni uyuz etmesi gibi. Expire dat var vizenin son günü onu yanlış okuyan. Ayları karıştıran bir gerizekalı bana dediki sen 1 ay önce ülkeyi terk etmeliymişin falan azar çekmeye başladı ben şaşırdım polise götürecekti falan. ben dedim nasıl olur falan. Başka adam geldi baktı yanlış anlaşılma olmuş dedi düzeltti. Özür bile dilemedi namussuz. Birde vardığın zaman ülkeye sana bir sürü soru soracaklar niye geldin , kaç ay kalacaksın gibi. Bunlara sakince cevap ver. Vizende yazmasına rağmen sormak onların görevi.
İngilizce seviyenin iyi olması lazım ve bunu uluslararası sınavlarla kanıtlaman lazım(toefl,ielts..) Yani sanıyor musun ki yurt dışında okuycağım param var hadi okuyayım. Öyle değil. Ama galiba seni bir yıllık bir ingilizce programına alabilirler. Bu sınavlara hiç girmene gerek kalmadan. Şimdi bir lisenin websitesine baktım toefl falan demiyor dil okuycaksın diyor.
Hadi bu gereksinimleri karşıladın bir yıl sürecinde büyük bir kültür şoku yaşayacaksın. Ne olacak Türkiye'deki gibi arkadaşlar sana koşmayacak. Yani hayatın çok değişecek bunu alışman aylar alacak. Çok saçma gelen şeyleri dahi yapmak zorunda kalacaksın. Mesela bir ingilterede ağzından thank you ve sorry'i eksik etmeyeceksin. Birine yolda yanlışlıkla dokunsan bile sorry. Bir şey aldın thank you. En ince şeylerde bile thank you diyeceksin. Bu sadece bir örnek. Yani Türkiyede yapılmayan ama orda yapılması zorunlu gibi olan şeyler var. Onların hayatına göre yaşayacaksın. Kendine buyruk yaşarsan dışlanırsın. Onların kültürlerini kabulleneceksin.
Vize işlemleri için zaten en azından 1000 lira harcarsınız. Bilmiyorum nereye gideceksiniz. Bulgaristan için 1 aylık vize 700 TL. En az 700 TL bir tutar vize işlemlerine gidecek. Yani ülkeden çıkmadan önce bu kadar parayı çıkaracaksınız cebinizden. Gittikten sonrasını da siz düşünün. Öyle yol parasını vereyim İngiltere'ye gideyim yok. Orada sokakta kalmayacaksınız haliyle. Ev kirası şuyu buyu aylık 250-300 Euro masrafınız olur mutlaka en azından. Yani liseyi yurtdışında okumanın tek faydası üniversiteyi de yurt dışında okuyacaksanız yabancı diliniz iyi olur. Size bunun dışında öyle ahım şahım bir avantaj kazandırmaz. Öneri isterseniz, liseyi paşa paşa okuyun Türkiye'de. Üniversite için yurtdışında okumak daha iyi olur. Lise döneminde de yabancı dil kurslarına giderseniz ingilizcenizi biraz geliştirirsiniz. Ben şuan ingilizce kursuna gitmekteyim. Kurs bittikten sonra Almanca ve Fransızca kurslarına kaydolacağım. Yaşım 19 dil gerekmiyor aslında bana ama. İnsan kendini geliştirmeli diyorum. Ve de sosyalleşmek anlamında bu tarz aktivitelere katılıyorum. Muhasebe bölümündeyim. Diplomamı elime alayım. İşim hazır sayılır o konuda sıkıntım yok. Eğer sizin kafanızda meslek konusunda bir düşünceniz varsa. O mesleğin ihtiyaç duyduğu alanlarda kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim. Ortaokul 3. sınıfa gittiğinize göre yaşınız 14. Ne kadar erken başlarsanız bu tür eğitim kurslarına o kadar iyi olur sizin için. Maddi durumunuzun el verdiği kadar eğitici kurslara katılın derim. Liseyi Türkiye'de okuyun kesinlikle. Yurtdışında okuyup vereceğiniz parayı, eğitici kurslara verin. Yabancı dilinizi geliştirin. Üniversiteyi kazandığınızda sıkıntı çekmezsiniz. İngiltere Swansea'de yaşayan bir abim var. Ben de ileride onun yanına taşınmayı düşünüyorum.
peki ben mimar veya elektrik elektronik mühendisi olmak istiyorum. sizde ne gibi etkinliklere katılmam lazım ? Birde Liseyi Türkiye de okursam üniversiteyi orada nasıl okurum ? Teşekkürler..
Yabancı dil gerektirmeyen meslekler, ancak akrabam mimar ve yurtdışında çalışıyor. İleride böyle birşey düşünürseniz hem de kendinizi geliştirmek amacıyla yabancı dil öğrenin derim. Üniversite konusunda pek bir bilgim yok, ama okulla iletişime geçmeniz gerekiyor bildiğim kadarıyla. Her sene proje yapılıyor yanlış hatırlamıyorsam, yabancı ülkelerde okumak için belirli kurumlar kayıt alıyor. Yurtdışı eğitimi de pek pahalı değil. Özellikle iskandinav ülkelerinde.
Evet iskandinav ülkelerinde ukraynada daha doğrusu doğu avrupa ülkelerinde eğitim batıdaki kadar pahalı değil.Ama Amerika,Kanada gibi ülkelerde ya da Fransa,İngiltere derseniz biraz ekonomiyi zorlarsınız. Yıllık 10 bin dolarlarda dolaşan üniler var.Türkiye'de özel üniversite de oku daha iyi.
yunanistan veya londra da puanlama sistemi nasıldır ve oralara gitmem için net ne kadar para lazım oralarda ingilizce kursu alabilir miyim ve vize pasaport işlemleri nasıl oluyor...TEŞEKKÜRLER...