Yunus Ciklet

Bu konuyu okuyanlar

garb02

Doçent
Katılım
28 Haziran 2019
Mesajlar
563
Reaksiyon puanı
123
Puanları
43
Yaş
43
Yunus Cikletin Özellikleri
Yunus cikletler, ülkemizde de en sık olarak beslenen ve hobiciler tarafından talep gören cikletlerden birisidir. Hareketli yapıları ve kolay üretilebilir olmaları neticesinde hem karma malawi ciklet akvaryumlarında, hem de yunus cikletler için özel olarak dizayn edilmiş tanklara görsel bir zarafet katarlar. Fosforlu gibi görünen parlak mavi renkeri ve kendilerine has bir vücut yapıları vardır.

Erkek olanlarında daha belirgin olan kafa çıkıntıları nedeniyle yunuslara benzetilmektedirler ve bu yüzden de yunus ciklet olarak adlandırılmışlardır.

Karanlıktan aydınlığa geçişte ürkebilirler. Korktuklarında renkleri açık maviye yaklaşır ve vücutlarındaki benek belirgin bir ben gibi ortaya çıkar.

Hacmen küçük akvaryum şartlarında daha stresli olurlar ve stresli olduklarında hem çiftleşmeye karşı daha soğuk olurlar, hem de renklerinin güzelliklerini pek göstermezler. Kalabalık olmayan daha büyük akvaryumlarda ise yem yeme konusunda istekli balıklar arasındadırlar ve özellikle de erkek yunus cikletler çok hareketli olurlar. Ek olarak kur yapma dönemlerinde dişi yunus cikletkerin yanında titreme hareketleri yaparlar ve renkleri de koyu mavi ile lacivert arasında bir ton alır.

Yem seçimi konusunda pek nazlı balıklar değillerdir. Yem çeşitliliğinin artması, renklerinin de belirgin ve kontrastlı olmasını sağlar. Ek olarak sindirim sistemlerinde oluşacak hastalıkların da önüne geçilmiş olur.

Düzenli dip temizliği ve su değişimleri, diğer tanganyika ve malawi cikletlerinde olduğu gibi yunus cikletlerde de aksatılmaması gereken bir rutindir.

Yunus cikletler büyük akvaryum balıklarına örnek olarak gösterilebilirler. Erkek yunus cikletler daha da fazla büyüyerek 25 cm boyutunu da geçebilirler. Yaşam süresi olarak da 10 yılı aşkın süre ile akvaryum ortamında yetiştitilmiş yunus cikletlerin varlığı bolca gözlemlenmiştir.

Yunus cikletler orta seviyede zorluğa sahip balıklar olarak ifade edilebilirler. Bu sebeple amatör akvaristler tarafından beslenmeleri uygun değildir. Uygun akvaryum şartları olarak yunus başına ortalama 100 litre gibi bir fiziksel alana gereksinim duydukları için zaten en büyük problemleri, büyük akvaryum gereksinimleridir. Bunun dışında sabit sıcaklık değerleri ve düzenli kontroller neticesinde belirli bir aralıkta tutulması gereken ph oranları gibi unsurlar ile orta düzeyde ve üzeri deneyime sahip akvaristler tarafından tercih edilmelidirler. Bunun yanı sıra yeterli büyüklüğe sahip olmayan akvaryumlarda, yunus cikletlerin en karakteristik özelliklerinden birisi olan kafa yapıları da yeterince gelişememektedir. Yunus ciklet neden kafa yapmıyor diye sıklıkla yapılan tartışmaların bir çoğunun sebebi de yetersiz akvaryum büyüklüğüdür.

Akvaryum tasarımı açısından da dip bölgesi yumuşak kumdan oluşan ve sivri ya da köşeli kesici bölgeleri bulunmayan taş ile kayalar dekorasyon açısından uygundurlar. Yunus cikletler kumu kazmayı çok seven balıklar oldukları için seçilecek zemin kumlarının iriliğinin de fazla olmaması gerekir.

Afrika’da Tanzanya ile Zambiya’nın ortasında kalan Malavi Cumhuriyeti içerisindeki Malawi gölünün tüm bölgelerinde yaşarlar. Doğal ortamlarında da oldukça hareketli balıklardır ve sürüler halinde gezinmeyi severler.

Yunus ciklet, ilk kez Boulanger tarafından 1902 yılında keşfedilmiştir. Yunus cikletler doğal ortamları olan Malawi gölünde 2-15 metre derinliklerde kumlu dip bölgelerine sahip alanlarda görülebilirler. Birden çok erkeğin ve sayıca daha fazla dişinin bulunduğu gruplar halinde gezinirler. Gruplarda birden çok erkek yunus ciklet olsa da sadece tek bir yunus erkek lider rolünü üstlenir ve diğer erkekler de o lider yunusa bağımlı olarak sürüye iştirak ederler.

kaynak : www.reitix.com
 
Üst