Haber YouTube, plak şirketlerini yapay zeka anlaşmalarına zorluyor!

ahmetalışık

SDN
SDN
24 Haziran 2024
129
10
18
24
Techinside içerik linki: LİNK

Geçtiğimiz yıl ünlü sanatçıların tarzında müzik üreten bir yapay zeka özelliğini kullanıma sunan YouTube, şimdi de büyük plak şirketlerinden daha fazla müzisyeni klonlamalarına izin vermelerini istiyor.

1719556870593.png

Financial Times’a göre YouTube, Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment ve Warner Records’a şarkılarının yapay zeka müzik araçlarını yasal olarak eğitmek için lisanslanması karşılığında toplu bir ödeme yapmayı teklif ediyor.

YouTube, Financial Times’a test aşamasında yalnızca on sanatçı tarafından desteklenen Dream Track’i genişletmeyi düşünmediğini ancak “diğer deneyler hakkında plak şirketleri ile görüşmelerde bulunduğunu” doğruladı. Rapora göre platform, “düzinelerce” sanatçının müziğini lisanslamayı hedefliyor ve bu, bunun yerine YouTube’un bu yılın sonlarında piyasaya sürmeyi planladığı yeni yapay zeka araçlarını eğitmek için kullanılacak.

YouTube’un bu lisanslar için ödemek istediği ücret açıklanmadı ancak rapor, bunların telif bazlı düzenlemeler yerine muhtemelen tek seferlik ödemeler olacağını söylüyor.

Ne olursa olsun, hem sanatçılar hem de onları temsil eden plak şirketleri muhtemelen biraz ikna edici olacaktır. Sony Music, AI şirketlerini içeriğinin “izinsiz kullanımına” karşı kapsamlı bir şekilde uyardı ve UMG, AI tarafından oluşturulan müziğe karşı yetersiz korumanın lisans müzakerelerinin başarısızlığa uğramasına neden olmasının ardından tüm müzik kataloğunu geçici olarak TikTok’tan çekmeye istekliydi.

1719557000098.png

Ocak ayında aralarında Billie Eilish, Pearl Jam ve Katy Perry’nin de bulunduğu 200'den fazla sanatçı, teknoloji şirketlerinin “sanatçıların haklarını ihlal etmek ve değerlerini düşürmek” için yapay zekayı kullanmayı bırakmaları çağrısında bulundu.

Bu tartışmaların haberi, Sony, Warner ve Universal gibi plak şirketlerini temsil eden Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği’nin (RIAA), üretken yapay zeka müziği alanında en iyi iki şirkete karşı ayrı telif hakkı ihlali davaları açmasından birkaç gün sonra geldi.

Plak şirketleri, Suno ve Udio’dan gelen çıktıların “büyük ölçekte ses kayıtlarının lisanssız kopyalanması” kullanılarak üretildiğini iddia ediyor; RIAA, ihlal başına 150.000 dolara kadar tazminat talep ediyor.

Yakın gelecekte, tablonun nasıl bir hal alacağını daha iyi öngörmek mümkün olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!
 
Üst