Yolsuzlukta listebaşı Türkiye'de sevindiren düşüş!

ZorhaK

Rektör
Katılım
24 Kasım 2008
Mesajlar
10,757
Reaksiyon puanı
259
Puanları
63

http://www.haber7.com/uye-islem.php?cmd=favmanage&action=add&id=457998
Uluslararası danışmanlık şirketinin 'Küresel Ekonomik Suç' konulu anket ve rapordan derlediği bilgiye göre Türkiye yolsuzlukların en az olduğu 5 ülke arasında 3. sırada yer aldı.


Türkiye, yolsuzlukların en az olduğu 5 ülke arasında 3. sırada yer aldı.
AA muhabirinin, uluslararası danışmanlık şirketi Pricewaterhouse tarafından hazırlanan ''Küresel Ekonomik Suç'' konulu anket ve rapordan derlediği bilgiye göre, Türkiye'de yolsuzluk yüzde 15 düzeyinde bulunuyor.
Türkiye'nin, ekonomisini kayıt altına almaya yönelik çalışmalarıyla, son yıllarda gerçekleştirdiği yolsuzluklarla mücadele çerçevesindeki yapısal reformların da yolsuzlukların azalmasında etkili olduğu belirtildi.
Türkiye'nin, yüzde 15 oranındaki yolsuzluk oranıyla, yüzde 30 olan dünya ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çekilen raporda, en az yolsuzluğun görüldüğü ülkenin Japonya olduğu, Japonya'yı da Hong Kong ile Türkiye'nin izlediği ifade edildi.
Yolsuzluğun, yüzde 20'nin altında olduğu ülkeler arasında, İsveç, Singapur, İsviçre, Finlandiya ve Romanya gibi ülkeler bulunuyor.
Yolsuzluğun en çok bulunduğu ülkelerin arasında ise birinci sıradaki Rusya'yı, Güney Afrika, Kenya, Kanada, Meksika, Ukrayna, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkeleri izliyor.
EN FAZLA YOLSUZLUK RUSYA'DA GÖRÜLÜYOR
Listenin başındaki Rusya'da yolsuzluk her geçen yıl daha da artış gösteriyor.
Yüzde 71 oranındaki yolsuzluk düzeyi ile birinci sırada yer alan Rusya'da, küresel mali kriz ile birlikte son iki yılda yolsuzluğun daha da artış gösterdiği vurgulandı.
Küresel yolsuzluk oranı ortalamasının yüzde 30 olarak kabul edildiği raporda, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki yolsuzluk yüzde 34 düzeyinde bulunuyor. Brezilya, Çin ve Hindistan gibi hızlı gelişen ülkelerdeki ortalama yolsuzluk düzeyi de yüzde 34 olarak belirtiliyor.
Raporda, beyaz yakalılar arasında gittikçe artış gösteren yolsuzluk, mevcut mali krizin de önemli bir sebebi olduğu gibi, kriz esnasında da yolsuzluklar artış gösterdi. Raporda, şeffaflığa daha çok önem verilmesi, etkin yönetişim ve diğer yapısal önlemlerin uygulanarak, daha etkin bir suç önleme mekanizmasının geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Bir ülkeye sabit yatırım yapacak olan uluslararası yatırımcıların, yatırım yapılacak ülkenin yolsuzluk düzeyine baktığının belirtildiği raporda, bu çerçevede, yabancı yatırımcıların, Rusya'daki yolsuzluktan çekindikleri kaydedildi.
Küresel ekonomik durgunluk döneminde birçok kuruluşun yolsuzluk sarmalına girdiği belirtilirken, en yaygın yolsuzluğun da rüşvet olduğu vurgulandı.
Ankete katılanların yüzde 40'ı, yolsuzlukların, küresel mali koşulların kötüleşmesinden dolayı artış gösterdiğini belirtirken, ankete katılanların yüzde 62'si de, son 12 ay içindeki mali performansın da azalış gösterdiğine dikkat çektiler.
Rapora göre, şirketlerin üçte biri, son 12 ay içinde ekonomik suç sarmalına düştüler. Ekonomik suç işleyenler arasında, büyük kuruluşların üst yöneticileri de bulunuyor.
Şirketlerin yolsuzluklarla mücadelesinde, ekonomik suça karşı denetimlerin yanı sıra çalışanlara güvenilmesi gerektiği, çalışanlara kurumsal kimlik kazandırılarak, kurumlara sadık hale getirilmelerinin önemli olduğu ifade ediliyor.
Pricewaterhouse tarafından hazırlanan rapor, 54 ülkede, 3 bin kişiyle yapılan anket sonucu ortaya çıktı.


KAYNAK

 

madaf

Asistan
Katılım
5 Kasım 2009
Mesajlar
253
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
buda ilerleyen türkiyenin en büyük kanıtıdır,isteyen siyasete döksün bu konuyu isteyen duygusallığa adamlar bu işi yapıyor.nereden nereye geldik ALLAH bunu gerçekleştirenlerden razı olsun
 

googlog

Profesör
Katılım
21 Ağustos 2009
Mesajlar
2,402
Reaksiyon puanı
46
Puanları
0
Göreceli bir anket.Öncelikle anket her ülkeden 3 bin kişiye sorulmuş.

Anket ile yolsuzluk araştırlıması yapılmas ne kadar doğru?
Sonra bu sorular kime sorulmuş?
Şirketlere soulmuş kanaatimce.Bu şirketlerde genelde tanınan şirketlerdir.
Zaten onlarda pek yolsuzluk olmaz.

Pek itibar edilecek bir anket olduğunu sanmıyorum.
 

penguin

Profesör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Bu anketin sonuçlarını bence şöyle yorumlamak lazım. En dobra konuşan insanlar hangi ülkede yaşar ?
 

ahky

Profesör
Katılım
16 Kasım 2007
Mesajlar
4,548
Reaksiyon puanı
65
Puanları
48
İnanmak isterdim ama,maalesef o listede yerimiz sağlam.Kolay kolay sıra düşmeyiz.
 

GKHNCKR

Profesör
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
bizde azaldığı kesin. araç kullananlar bilir. artık polisler eskisi gibi rüşvet isteyemiyor. başta polis teşkilatı baya temizlendi.

ayrıca bu iş halkta biter. vermeyeceksin kardeşim. işin yürümese de o akşam yatağına onurlu yatacaksın. her türlü mücadeleyi vereceksin. çünkü sen vermezsen yarın çocuğunda aynı derdi çekecek...
 

ds mosx

Profesör
Katılım
24 Ocak 2009
Mesajlar
1,491
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Bu anketin sonuçlarını bence şöyle yorumlamak lazım. En dobra konuşan insanlar hangi ülkede yaşar ?
Bir yönden haklısınız ama eskiden olsa herkes Türkiye'yi kötülerdi bu yönden ama şimdi görünene göre savunmuşlar biraz daha umut verici :)

Tabiki doğru olanı söylemek gerekir ama elinden geldiğincede savunmak lazım ... Benimde habere pek inanasım gelmedi . :wink:
 

haldunaksoz

Asistan
Katılım
22 Ağustos 2008
Mesajlar
328
Reaksiyon puanı
1
Puanları
16
anketlerin bilimsel gerçek değeri taşıdğını düşünmüyorum
 

legolas4444

Profesör
Katılım
1 Mayıs 2008
Mesajlar
1,367
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
ehh kaynağa bakınca normaldir. Dokunulmazlıklar bi kalksa o zmaan ne kadar yolsuzluk var belli olur..Yoksa cemaat tayfasının dedikleriyle gemi mi yürür hiç
 

Elbruz46

Rektör
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
Tam tersi olsa hemen inanırdınız o anketlere :D

İnsanlık tarihi boyunca insanlar sadece inanmak istediklerine inanmışlardır...
 

Mai Nai

Guru
Emektar
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
21,627
Reaksiyon puanı
157
Puanları
63
Sevinmelimiyiz yoksa bu rezil durumdan utanmalımı!!
 

nikoteen

Doçent
Katılım
17 Kasım 2008
Mesajlar
525
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Hiç gülceğim yoktu gece gece.. :D
Kendinizi kandırın siz..
 
Üst