Yoksa Ubuntu Laptop'um için daha mı iyi ?

WhiteRooT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhabalar arkadaşlar. Benim bir sorum olacakta. Ben bir Webmaster'ım. İlgi alanım ve mesleğimden dolayı ise yazılımlarla aram iyi donanımdan remden memden anlamam. Zaten normalde okulda okuduğum alanın dışında bir sektörde gayet başarılı bir şekilde ilerliyorum Allahın izniyle :) Benim sorum şu. Yeni aldığım Dell B45F45 kodlu laptobuma Ubuntu kurmak istiyorum. Görsel olarak ve sistem olarak bilgisayarımı çok kasmıyacağını bildiğim için Ubuntuyu seçiyorum ama belki bilmediğim birşey olabilir diye sizlere sormak istedim. Ubuntu 12 kursam acaba bilgisayaraım Windows 7 ultimate'e göre daha hızlı çalışır mı ? Ve tahmin edersiniz ki Adobe Fireworks gibi programlar kullanıyorum acaba programları bulup kurmada sıkıntı yaşarmıyım ? Driverlar'da ayrı bir sorun tabi. Yorumlarınız nedir ?

Bilgisayarımın özellikleri ise ;

[TABLE="class: ProductAttributes"]
[TR]
[TH]Model Ailesi:[/TH]
[TD]DELL INSPIRON[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Renk:[/TH]
[TD]SIYAH[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]CPU Ailesi:[/TH]
[TD]INTEL CORE I5[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]İşlemci Modeli:[/TH]
[TD]INTEL CI5-2450 2,5GHZ[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Cache Bellek:[/TH]
[TD]3 MB[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Ekran Tipi:[/TH]
[TD]LCD[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Ekran Boyutu (Inch):[/TH]
[TD]15,6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Dogal Ekran Cozunurlugu:[/TH]
[TD]1366X768[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Ekran kartı chip seti:[/TH]
[TD]NVIDIA GEFORCE GT525[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Ekran Kartı Bellek Kapasitesi:[/TH]
[TD]1 GB HARICI[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Sistem belleği türü:[/TH]
[TD]DDR III 1333 MHZ[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Standart Sistem Belleği (MB):[/TH]
[TD]4096[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Maks. Sistem Belleği (MB):[/TH]
[TD]8.192[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Sabit Disk (Gb):[/TH]
[TD]500,0[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Sabit Disk Devir Hızı (rpm):[/TH]
[TD]5.400[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Optik sürücü tipi:[/TH]
[TD]DVD SUPER MULTI DVD-R/RW COMBO[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Ses:[/TH]
[TD]DAHILI HOPARLOR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Ses Bağlantıları:[/TH]
[TD]KULAKLIK[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]LINE-IN[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]MIC[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]USB 2 portu:[/TH]
[TD]1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]USB 3 .0 Portu:[/TH]
[TD]2[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]HDMI Çıkışı:[/TH]
[TD]1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]VGA portu:[/TH]
[TD]VAR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]e-SATA Portu:[/TH]
[TD]VAR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Bluetooth:[/TH]
[TD]VAR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]WLAN/Wi-Fi:[/TH]
[TD]VAR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Network:[/TH]
[TD]10/100 MBIT[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Modem:[/TH]
[TD]Yok[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Smart kart okuyucu:[/TH]
[TD]8-1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Media Kart Okuyucu:[/TH]
[TD]VAR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Tuş Dizimi:[/TH]
[TD]Q TR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Parmak İzi Okuyucu:[/TH]
[TD]YOK[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Kamera:[/TH]
[TD]VAR[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Pil Ömrü Cinsi:[/TH]
[TD]6-cell Li-lon Battery[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Tasınabilir Bilgisayar Türü:[/TH]
[TD]NOTEBOOK[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Net Agırlık Aralıgı KG:[/TH]
[TD]2,5 - 3[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]İşletim Sistemi:[/TH]
[TD]DOS[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Garanti Süresi (ay):[/TH]
[TD]24[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederim.

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
Windows 7'ye göre daha hızlı çalışır.Eğer Ubuntu kurman şart değilse Mint kurmanı öneririm.

WhiteRooT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Mint hiç görmedim daha açıkçası görselini bile bilmiyorum ama bir bakıyım. Sistem olarak Ubuntu'dan iyi mi?

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
Ben ikisini de kullandım ve bana göre Mint daha iyi.Bence sen ikisini de bir dene.

WebNick

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Ya bu linux iyi güzel hoşta şu sürücü olayı beni çileden çıkarıyor. Tamam acemiliğimden beceremedim kabul ama geçen arkadaşın eski pc ye önce ubuntu daha sonra mint kurdum. ikisindede ne yaptıysam adam gibi ekran kartı sürücüsünü halledemedim. Acemi kullanıcılara hiç hitap etmiyor linux. İlla zaman ayırıp bir ton komut öğrenceksin. Bu da haliyle ilk başta kullanıcıyı yoruyor pes ediyorsun. En azından ben dayanamadım :( Kurdum XP yi ohh mis:D

Tamam kızmayın hemen benim acemiliğim ama öyle ne yapayım.

Birde diyorlardı linux eski pc de daha iyi çalışır. Bunu diyeni yakalarsam kulağını çekecem :D

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
fireworksü ancak "wine" gibi bir emülatör ile kullanabilirsin. Fakat linux için başka alternatifler de bulunabilir. Ne diye sorarsan bilmiyorum.

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
Ya bu linux iyi güzel hoşta şu sürücü olayı beni çileden çıkarıyor. Tamam acemiliğimden beceremedim kabul ama geçen arkadaşın eski pc ye önce ubuntu daha sonra mint kurdum. ikisindede ne yaptıysam adam gibi ekran kartı sürücüsünü halledemedim. Acemi kullanıcılara hiç hitap etmiyor linux. İlla zaman ayırıp bir ton komut öğrenceksin. Bu da haliyle ilk başta kullanıcıyı yoruyor pes ediyorsun. En azından ben dayanamadım :( Kurdum XP yi ohh mis:D

Tamam kızmayın hemen benim acemiliğim ama öyle ne yapayım.

Birde diyorlardı linux eski pc de daha iyi çalışır. Bunu diyeni yakalarsam kulağını çekecem :D
Linux eski pc'lerde daha iyi çalışır değilde windows'dan daha az kasar diyelim. :)

WebNick

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Linux eski pc'lerde daha iyi çalışır değilde windows'dan daha az kasar diyelim. :)

Doğrudur, olabilir ama ben beceremedim. bu sebepten linux macerama bir müddet ara verdim. Çünkü harbi sinir etti beni. Kızgınlığım geçmesi lazım. Oysa ne güzel hayallerim vardı. Linux la mutlu mesut internette gezecek film izleyecek pc de performansa doyacaktım :D

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
ev kullanıcıları için mint daha iyi olabilir ancak iş alanında kullanacaksan ubuntu'dan şaşmayacaksın.
adobe fireworks programı windows için derlendiğinden linux üzerinde çalıştıramazsın.
wine, Windows platformunda çalışan programları Linux üzerine hem de native şekilde emulasyon olmadan getirmeye çalışsa da kimse sana sorun çıkmayacağını garanti edemez.
hele hele adobe fireworks gibi komplex programlarda sorun çıkma olasılığı daha fazladır.
http://alternativeto.net/software/adobe-fireworks/
bu sitede adobe fireworks için alternatifler görebilirsin, şahsen adobe fireworks ve inkspace hiç kullanmamış olsam da inkspace ismini güçlü bir alternatif olarak çok duydum.
bir de windows alışkanlığı olarak programları web sitesinden indirip yüklemeye kalkma.
varsa paket yöneticisine bak, yoksa ek depolara bak, yine yoksa 3. şahıs depolara bak.

thruthreign

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
159
Doğrudur, olabilir ama ben beceremedim. bu sebepten linux macerama bir müddet ara verdim. Çünkü harbi sinir etti beni. Kızgınlığım geçmesi lazım. Oysa ne güzel hayallerim vardı. Linux la mutlu mesut internette gezecek film izleyecek pc de performansa doyacaktım :D
Ben de kısa bir süre Linux kullandım ama sadece merakım yüzünden :D
Şimdi de Mac kurmaya çalışıyorum :D

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Düzgün bir dağıtım kullanırsan o donanımlarla sorun yaşamazsın.
Adobe Fireworks gibi programlara gelince... İşte onları kurmak ayrı bir deneyim :) Wine isimli Windwos uygulamalarını çalıştırmaya yardımcı bir program var. Onunla çalıştırabilirsin. Çalıştıramayadabilirsin. Yarım yamalak da çalışabilir. Umarım anlatabilmişimdir. Malesef Windows'a uygulamalarının hepsini tam verimle çalıştırılamıyor. Bu yüzden alternatiflerine yöneleceksin. Bazen alternatifler de yeterli gelmiyor.
Eğer günün çok büyük bölümünü bu programları kullanarak geçiriyorsan, Wİndows'da kal.

WhiteRooT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Çözümü buldum. Bİr tarafta Win7 Ultimate var diğer birimde Ubuntu 11 . Tasarımlara ihtiyaç olursa oradan yapıyorum onun dışında ubuntuyu ise yavaş yavaş keşfediyorum