Yirmi yaş dişleri çekilmeli mi?

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
263
Gençlik yıllarında birçok kişinin kabusu haline gelen 20 yaş dişlerinin, ağrıların yanı sıra bir dizi sıkıntıya yol açabileceği, bu durumda da çekilmesi gerektiği belirtildi.
1430145820758.jpg


Özel Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Çene Cerrahisi Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Muzaffer Aslan, 20 yaş dişlerinin çekilmesi gereken durumları sıraladı. Aslan, 20 yaş dişlerinin çürük, kist oluşumu, çevre diş etinin iltihabı, yanak ısırma, kist oluşumu gibi durumlarda çekilmesi gerektiğini söyledi.


Yrd.Doç. Dr. Muzaffer Aslan, 20 yaş dişleri geride olduğundan ve pozisyonlarının durumundan dolayı genellikle zor temizlendiğini belirterek, "Bu nedenle çok kolay çürürler. Bu dişlerin anatomik yapılarından dolayı çoğunlukla kanal tedavisi yapılamamaktadır ve çekilmektedir" dedi.
20 yaş dişlerinin düzgün pozisyonda sürmemesinden dolayı ön dişlere yaptığı basınçla bu dişlerin sıkışmasına ve zamanla yer değiştirmesine neden olduğunu kaydeden Yrd.Doç. Dr. Muzaffer Aslan, "Ayrıca, 20 yaş dişlerinin eğimli konumlanması bakteri birikimine ve önündeki dişin de çürümesine neden olabilir" bilgisini verdi.


Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Perikoronitis (çevre diş eti iltihabı) 20 yaş dişleri kısmen gömük kaldıkları durumlarda üstündeki diş etiyle arasında biriken bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon gelişebilir. Bu esnada yüzde şişme, ağız açmada zorluk, ağrı, ağız kokusu, lenf bezlerinde şişlik ve ateş gibi durumlar görülebilir."
"KİST OLUŞUMU YAPABİLİR"
Yirmi yaş dişleri genelde normal pozisyonda süremediklerinden hastalarda yanak ısırması ve mukozada yaralanmaları oluşabileceğini de bildiren Özel Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi uzmanlarından Çene Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Aslan, "Böyle durumlarda 20 yaş dişleri normal fonksiyon da görmediklerinden çekilmesi uygundur" diye konuştu.


Arslan, 20 yaş dişleri tam olarak gömülü oldukları veya kısmen gömülü oldukları durumlarda bazı hastalarda kist oluşumuna sebep olabildiklerini ve bu durumun muayene esnasında hekimin çekeceği panoramik röntgenle teşhis edilebildiğini kaydetti.


Gömülü yirmi yaş dişleri pozisyon itibariyle çoğu zaman alt çene sinirine yakın olduğunu söyleyen Aslan, "Dolayısıyla operasyonu sırasında sinir zedelenmesi oluşabilir ve çene çok uzun bir süre uyuşuk kalabilir. Bu yüzden bu operasyon mutlaka Çene Cerrahisi uzmanlarınca ve yeterli olanaklara sahip merkezlerde yapılmalıdır" dedi.


Yrd.Doç. Dr. Muzaffer Aslan, çene cerrahisi kapsamına giren uygulamalar hakkında şöyle bilgi verdi:
"Ağız içindeki gömük dişlerin çekilmesini, implant yapımını, sinüs lifting operasyonlarını, yumuşak doku ve dişlere bağlı kistik yapıların, tümörlerin cerrahi işlemler ile çıkartılmasını ve protez yapımına yardımcı olmak için ağzın sert ve yumuşak dokularında yapılan düzeltmelerinin, ağız diş ve çene cerrahisinin ilgi alanına girmektedir. Ayrıca, çene kırıkları ve kök ucu rezeksiyonları operasyonlarını da bu cerrahi dalında gerçekleştirir."

sabah
 
Üst