Yine ÖSYM yine skandal!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 9 bin hakim adayının gireceği İdari Yargı Hâkim Adaylığı Sınavı için hazırladığı giriş belgelerinde bazı adayların fotoğraflarını karıştırdı. Kadın hâkim adaylarının sınav belgesinde erkek fotoğrafları yer aldı.

241120112024147609598.jpg

Son bir yılda Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) , Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) üst üste hatalar yapan ÖSYM, bu kez de 8 bin 964 adayın gireceği Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hâkim Adaylığı Yarışma Sınavı’nda çuvalladı. 26 Kasım yarın yapılacak sınava girecek adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgelerini ilan edilen 21 Kasım Pazartesi günü saat 14.00’te almak için Aday İşlemleri Sistemi’ne girdiler. Ancak sisteme giren adaylar, kendi fotoğrafları yerine bir başka adayın fotoğrafıyla karşılaştılar. Bu kez yapılan hata öyle büyüktü ki, bazı kadın hâkim adaylarının fotoğraflarının yerinde erkek, bazı erkek hâkim adaylarının fotoğraflarının yerinde de kadın adayların fotoğrafları yer alıyordu.

Yapılan hatanın büyüklüğü karşısında hayrete düşen hakim adayları, hemen telefonlarına sarılıp ÖSYM’ye ulaşmaya çalıştılar. Saatlerce ÖSYM’den bir yetkili ile görüşmeye çalışan hâkim adaylarına, ancak akşam saatlerinde yanıt geldi. Adaylara, yapılan hatanın neden kaynaklandığını anlatan ÖSYM’den bir yetkili, hatanın Adalet Bakanlığı’nın fotoğrafların bulunduğu CD-ROM’ları yanlış göndermesinden kaynaklandığını söyledi. ÖSYM, yaptığı trajikomik hatayı ise ancak ertesi gün sabah saatlerinde telafi ederek düzeltebildi.

Önce şaka zannetti

ÖSYM’nin hiç unutulmayacak bu trajikomik hatasında kendi fotoğrafı yerine bir erkek avukatın fotoğrafını gören Hale Gizem Aygül isimli avukat, o an neye uğradığını şaşırdığını söyledi. VATAN’a konuşan Aygül, giriş belgesini ilk gördüğünde birilerinin kendisine şaka yaptığını zannettiğini kaydederek şunları söyledi: “21 Kasım’da saat 14.00’te ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi sayfasına girdim. Sistem önce şifre değişikliği yapmamı istedi. Şifremi değişip sınav yerime yani çıktısını alacağım sınava giriş belgeme baktım. Kendi fotoğrafım yerine bir erkek fotoğrafı görünce başka birinin sistemine girdiğimi zannettim. Ancak belgede benim ismim yazıyordu. Birileri şaka yapıyor sandım. Aynı sınava girecek adayların üye olduğu facebook grubuna girdim. Birçok kişinin aynı durumda olduğunu gördüm. Öğleden sonra 15.00 gibi ÖSYM’yi aramaya başladım. Uzun süre konuşacak bir yetkili bulamadım. Saatler sonra ise bir yetkili hatanın kendilerinden kaynaklanmadığını, Adalet Bakanlığı’nın fotoğrafların bulunduğu CD-ROM’ları yanlış göndermesinden kaynaklandığını söyledi.”

Büyük ciddiyetsizlik

Gümüşhane’de yaşayan ve hâkimlik sınavına hazırlanırken kendisi gibi avukat olan babasının yanında çalışan 25 yaşındaki Hale Gizem Aygül, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2008 yılında mezun olduğunu belirterek,”3 yıldan beri İdari Yargı Hâkim Adaylığı Yarışma Sınavı’na hazırlanıyorum. Her sınav gibi bu da son derece ciddi bir sınav. ÖSYM’nin KPSS’de, ALES, YGS ve LYS’de ne hatalar yaptığını herkes gibi ben de biliyordum. Ama bu kez yaşattıkları trajikomik olduğu kadar, ciddiyetsizliğin tam bir göstergesi.”

241120112024147609598_3.jpg

Vatan

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
Suç bizde değil bakanlıkta demiş. Açıklama yapmışlar

2011 Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakim Adaylığı Yarışma Sınavı (2011-İdari Yargı)

ÖSYM tarafından 26 Kasım 2011 tarihinde yapılacak olan 2011 Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakim Adaylığı Yarışma Sınavına (2011-İdari Yargı) girecekadayları bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

Bu sınav, Adalet Bakanlığı ile Merkezimiz arasında imzalanan bir protokol çerçevesinde yapılmaktadır. Bu protokol uyarınca, sınava girecek adayların başvurularının kabul edilmesi işlemleri Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

Adalet Bakanlığı, başvurusu kabul edilen adayların kimlik bilgilerini ve fotoğraflarını, T.C. Kimlik Numaraları ile isimlendirilmiş olarak elektronik ortamda ÖSYM’ye teslim etmekte ve Bakanlık tarafından elektronik ortamda teslim edilen bu bilgiler Merkezimiz tarafından esas alınarak adayların Sınava Giriş Belgeleri hazırlanmaktadır.
2011-İdari Yargı Sınavının başvuru sırasında da bu süreç izlenmiş ve adayların Sınava Giriş Belgeleri 21.11.2011 tarihinde ÖSYM internet sitesi üzerinden erişime açılmıştır. Ancak Sınava Giriş Belgeleri adayların erişimine açıldıktan sonra adaylardan kendilerine ait kimlik ve fotoğraf bilgilerinin uyuşmadığı bilgisi alınmıştır. Bunun üzerine Adalet Bakanlığına konu aktarılarak bu yanlışın düzeltilmesi talep edilmiş ve doğru bilgilerin ÖSYM’ye ulaşması sağlanmıştır.
Merkezimiz, Adalet Bakanlığınca iletilen son bilgiler üzerinden Sınava Giriş Belgelerini yeniden oluşturmuş ve adayların erişimine açmıştır. Bu nedenle adayların internet sistemi üzerinden kendilerine ait olan Sınava Giriş Belgelerini temin ederek sınava gelmeleri gerekmektedir.
Bu konu ile ilgili adayların bilgilendirilmesi Adalet Bakanlığı tarafından yapıldığından, bugüne kadar ÖSYM tarafından adaya yönelik bir duyuru yapılmamıştır. Ancak bazı adaylara henüz ilgili bilgilendirmenin ulaşmadığı anlaşıldığından bu duyuru hazırlanmıştır.

ÖSYM, bu sınava ilişkin adayların mağduriyetine sebep olacak bir durum oluşmaması için tüm önlemleri almıştır. Adaylar bununla ilgili bir tedirginlik duymadan sınava gelmelidir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

dirent

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Merak ediyorum, ÖSYM çalışanlarına nerede çalışıyorsunuz diye sorduklarında, ÖSYM'de çalışıyorum diyebiliyorlar mı göğüslerini gere gere? Ben olsam kamu falan deyip geçiştirmeye çalışırdım.

KOLPAÇİNO

Asistan
Reaksiyon puanı
0
sınavda giriş kartına bakıyolar isimde hale gizem yazıyo resme bakıyolar erkek bu size benzemiyo diyip sınava almıyolar :D:D

rtgrlndr

Profesör
Reaksiyon puanı
4
benim zaten bu sınav sistemine falan güvenim kalmadı ösym'ye hiç kalmadı. ama hala binlerce insanın geleceği onların hazırladığı sorularla ölçülüyor. Hadi hayırlısı.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
benim zaten bu sınav sistemine falan güvenim kalmadı ösym'ye hiç kalmadı. ama hala binlerce insanın geleceği onların hazırladığı sorularla ölçülüyor. Hadi hayırlısı.

aynen benimde inancım yok sisteme Ösym rezaletleri genel sıradan şeylermiş gibi oldu zaten Allah sonumuzu hayır etsin belliki

bunlardan ne köy olur nede kasaba...