Yıldız Nedir? Nasıl oluşur?

Bu konuyu okuyanlar

Andromedavor

Müdavim
Katılım
26 Temmuz 2016
Mesajlar
1,260
Reaksiyon puanı
1,339
Puanları
113
Yaş
33
adamevans-flikr-85dakika-696x499.jpg

(Ülker-Süreyya-Pleiades-Yedi Kızlar-Yedi Kardeşler adı verilen yıldız kümesi. Burada gazdan yeni yıldızlar oluşmakta, ve taze genç yıldızlar ışımaktadır.)

Arkadaşlar ismimden de anlayacağınız üzere benim uzay merakım var. Yıldızları, Gezegenleri, Solucan deliklerini, Galaksileri, Uzay kavramlarını, Uzay-Zaman bükülmesini, Görecelik kavramını, İzafiyet teorisini Vb. konuları çok uzun zamandır takip ediyorum ve takip etmekten zevk alıyorum. Anladığım kadarıyla forumda bilim-uzay ana konusu yok. Eklenmesi çok iyi olur. Bu tür kavramları ve ilginizi çekebilecek bilgileri paylaşmayı isterim. Buna benzer bazı konuların Konudışı bölümünde yada teknoloji haberleri bölümünde rastladım ama yeri orası değil. Eğitim bölümünde olabilirdi ama bence ana konu Uzay, Uzay-Bilim gibi bir başlık daha iyi olur. Sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum. Aşağıdaki konu düşüncelerimi belirtmek için açıldı.
@ForumDeveloper @Creative

YILDIZ NEDİR?

Yıldız kendi ürettiği enerjiyi kullanarak ışıyan ve bu sayede yüksek sıcaklık ve basınçta kalarak kütle çekimi etkisi ile çökmeden dengede kalan bir gökcismidir.

Evrendeki bütün cisimler Newton’un keşfettiği evrensel kütle çekimi yasasıyla birbirlerini çekerler. Büyük gaz bulutları içinde biraz daha yoğun olan kısımlar kütleçekimi etkisiyle çöker ve çevrelerinden ayrışırlar. Çöken cisim gitgide daha yoğun, daha sıcak olur. Sıcaklık ortamdaki parçacıkların ortalama enerjisinden başka bir şey değildir.

Evreni-aydinlatan-en-garip-olumsuz-yildizlar.jpg


Çöken bir topağın içinde sıcaklık yeterince artarsa hidrojen çekirdeklerinin (yani protonların) enerjileri iki proton arasındaki itici elektrik etkisini aşıp protonların birleşmelerine yetecek kadar yüksek olur. Aslında bu birleşme kuantum mekaniğinin öngördüğü tünelleme olayı sayesinde gerçekleşir. Gereken sıcaklık 10 milyon derece kadardır. Bu sıcaklıklarda birbirine yaklaşıp birleşebilen Hidrojen çekirdekleri bir dizi tepkime sonucunda Helyuma dönüşürler (termonükleer tepkime). Bu tepkime sonucunda bir miktar enerji açığa çıkar. Bu enerji üretimi ortamı hep ayni sıcaklıkta tutmaya yarar- öyle ki her saniye yıldızın yüzeyinden ışımayla kaybedilen enerji yeni nükleer tepkimelerle üretilen enerjiyle karşılanır. Bu sıcaklığa oranlı olan gaz basıncı da belli kütledeki yıldızı belli bir büyüklükte dengeler. Yıldız bu şartlarda nükleer yakıtı tükeninceye kadar ışıyacaktır. Bu da yüz milyonlarca hatta milyarlarca sürecek bir ömür demektir.

Bizim Güneşimiz de böyle doğal bir termonükleer enerji reaktörü yani bir yıldızdır.
 

damzchevk

Müdavim
Katılım
22 Nisan 2020
Mesajlar
1,148
Reaksiyon puanı
1,013
Puanları
113
Her Galakside 200 milyar yıldız olduğu tahmin ediliyor. Galaksi sayılarınıda göz önünde bulundurursak devasa.
 
Üst